За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 30 807
  • 753
  •   1
Отговори
# 585
  • Sofia
Здравейте, днес внукът ми има рожден ден. Знам, че като баба трябва да се постарая и че от домашно по-хубаво няма, но в тези жеги да готвя и да пускам фурна е просто  невъзможно. Още повече, че нямам климатик и имаме едно помещение хол-кухня-трапезария, от новите апартаменти е. Реших да взема нещо готово за детското парти, защото когато трябва да се направи нещо по повод, никога не е получава.
Та въпроса ми е, може и да не е за тук, какво да взема готово и от къде? Дъщерята като цяло искаше някакви малки банички/тутманик/милинки за децата на 7 г. са. Искаше кекс или мъфини, соленки, домашни сладки. Има ли такива неща някъде? Аз съм на диета без въглехидрати и сладко и в супермаркета не се заглеждам по такива неща и не съм купувала. Не знам кое е хубаво и предпочитано, кое - не.
Моля препоръчайте ми, за София става въпрос.

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 08:07 от Ani Ka

# 586
Виж  в някоя пекарна за всички тези. Аз харесвам на Софийска баница, в Надежда има пекарна, не знам при вас как е. Иначе кексчета има в супермаркетите, по няколко в пакет и поединични.

# 587
Mikkey страхотно изглежда. Направо си го представям на вкус. Не че ще го правя , защото ми се вижда много сложно, а аз съм по лесните неща , обаче е невероятна идеята с тази плънка

# 588
Ani Ka,  не знам от днес за днес дали би могло да стане, но препоръчвам https://blagite.com/

# 589
Ani Ka, не пишеш махалата, но тук, ако ти е наблизо, имат голям избор на домашен тип сладки и соленки - Simit Evi, турската сладкарница на Манджа стрийт: https://www.google.com/maps/place/Simit+Evi/@42.6520307,23.33913 … MDSoASAFQAw%3D%3D

# 590
Здравейте, дайте идея какво мога да приготвя с черен ориз. Подариха ми един пакет и не можах да намеря много рецепти с него. Доколкото разбрах се приготвя доста по-различнэ от белия.

# 591
  • In transit
Здравейте, дайте идея какво мога да приготвя с черен ориз. Подариха ми един пакет и не можах да намеря много рецепти с него. Доколкото разбрах се приготвя доста по-различнэ от белия.
Доста по-различно, не... измива се, вари се в повече вода, според описанието на опаковката, обикновено 20-тина минути, след което излишната вода се излива, защото иначе ще стане на каша. Вкусът му е леко ядков, много приятен, но е важно да не се развари, а да останат цели зърната и лекииичко хрупкави.
Ето ти няколко рецепти от мен.

Черен ориз с пилешко, радикио и маслини. Радикиото може да го прескочиш, защото сега не знам дали ще намериш някъде, освен в Метро. Може да го замениш с рукола, например.

Черен ориз със скариди и зеленчуци

Може и само със сотирани зеленчуци да го направиш, пак е вкусен.

# 592
Аранчини с черен ориз https://pep-4o.blogspot.com/2021/04/blog-post_21.html?m=0
Ризото  с черен ориз и морски дарове https://pep-4o.blogspot.com/2015/03/blog-post_21.html?m=0

# 593
С черен ориз преди много си правих салата. Сварявах ориза, като изтине го смесвах с настъргани моркови, царевица май слагах, магданоз и това май беше. Овкусявах като стандартна салата сол, олио/зехтин, оцет. Много хубава салата се получаваше и често това ми беше вечерята. Ориза има орехов вкус и си отиваше с морковите.
По спомен оцветяваше съдовете, в които го варих. Не знам всичкия черен от един вид ли е, аз съм ползвала на Крина императорски се водеше.

# 594
Благодаря за идеите и рецептите!

# 595
Децата ще ходят на гости за няколко дни на разстояние от около 4h  път. Исках да направя нещо, което да занесат, нещо за десерт.....сетих се  чийзкейк Сан Себастиан, видя ми се по-издържлив за път 🙄. На прав път ли съм? Ще издържи ли друсането в колата както  и жегата (предполагам ще има климатик в колата, но само предполагам...). Вкусен е, нали....че хич не се сещам, уж го правих преди 💯 г беше нашумял тук във форума, но не помня как беше вкусово 🙄

# 596
  • Русе
Децата ще ходят на гости за няколко дни на разстояние от около 4h  път. Исках да направя нещо, което да занесат, нещо за десерт.....сетих се  чийзкейк Сан Себастиан, видя ми се по-издържлив за път 🙄. На прав път ли съм? Ще издържи ли друсането в колата както  и жегата (предполагам ще има климатик в колата, но само предполагам...). Вкусен е, нали....че хич не се сещам, уж го правих преди 💯 г беше нашумял тук във форума, но не помня как беше вкусово 🙄

Здравейте!
Не ви препоръчвам в тези жеги да пренасяте нещо приготвяно с яйца в автомобил.
Чийзкейкът е много вкусен,ако е приготвен правилно.
https://ipeychev9.blogspot.com/2025/03/blog-post_7.html?m=0

# 597
Ако няма да е в някаква хладилна чанта или от сорта и на мен ми звучи рисковано за толкова часове. И то и с доста охладители или замразени бутилки вода при него, а не просто сложен вътре, да си остане добре охладен.

# 598
  • In transit
Поли, не ти препоръчвам този чийкейк да пътува дълго време в тези жеги. Текстурата му няма да издържи, твърде мек и течен е Той се яде студен.
Помисли за някой кекс или брауни, който все пак да сложиш в хладилна чанта.

# 599
  • Sofia
Пъпеш с прошуто кога се сервира по време на вечеря?
Ордьовър/салата ли е?
Не съм яла такава комбинация.
Утре ще приготвя за вечерна сбирка лазаня,фокача,тирамису...и реших и това да предложа.

Общи условия

Активация на акаунт