За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 29 754
  • 753
  •   1
Отговори
# 720
  • Бургас
  • Мнения: 1 731
Моля за помощ❗
Приготвих огретен по рецепта от интернет. Спазих я точно. Картофите нарязах с ренде тип "вьорнер", на много тънки, прозрачни филийки. Наредих ги сурови в тава. Пласт картофи, готварска (животинска) сметана, сирене, чубрица. И така три пъти. Покрих тавата с домакинско фолио и пекох 45 мин. на 170°. Картофите са сурови. Сега увеличих температурата и чакам.
Има ли шанс да се сготвят или да ги мятам в коша и да мисля друга вечеря?

# 721
  • Варна
  • Мнения: 2 161
mariat, извинявай, не съм искала да те обидя, за първи път чувам дали да се белят смокини. Аз- никога.
 Ябълкова, как ще хвърляш, не, остави да се доопече, ще омекнат, няма де да идат...

# 722
  • Русе
  • Мнения: 6 168
Скрит текст:
Моля за помощ❗
Приготвих огретен по рецепта от интернет. Спазих я точно. Картофите нарязах с ренде тип "вьорнер", на много тънки, прозрачни филийки. Наредих ги сурови в тава. Пласт картофи, готварска (животинска) сметана, сирене, чубрица. И така три пъти. Покрих тавата с домакинско фолио и пекох 45 мин. на 170°. Картофите са сурови. Сега увеличих температурата и чакам.
Има ли шанс да се сготвят или да ги мятам в коша и да мисля друга вечеря?

Понякога е така с рецептите от интернета. Има някои "автори" които "пишат" рецепти без да са ги изпробвали. Трябва още време за печене и да има течност и огретена ще стане.
Аз лично първо сварявам картофите и после приготвям огретена.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/06/blog-post_24.html

Последна редакция: нд, 10 авг 2025, 20:31 от peych

# 723
  • In transit
  • Мнения: 14 219
Благодаря. А да махна ли зелената им обвивка или не?
Не. Миеш, подсушаваш ги добре. Нареждаш на дъска (пластмасова, например) с малко разстояние между тях, замразяваш и като замръзнат ги вакумираш в пликчета или ги затваряш добре в найлонови торбички, от по-дебелите, за да не поемат миризми. После стават за пица, сладкиши, сладолед или както ти си написала.

# 724
  • Мнения: 43 518
Пенева, не съм се засегнала. Благодаря на теб и на Мики! Ще действам утре.

# 725
  • Мнения: 4 299
Само аз ли беля смокините? Не мога да ги ям с люспата.

# 726
  • Бургас
  • Мнения: 1 731
Виждала съм познати да белят смокините и ми се чудят, че аз не го правя. На мен са ми по-вкусни с кората. Всеки с вкуса си 🙂
Благодаря за отговорите за огретена! ❤️ Почти е готов вече, така че няма да сме на сандвичи и салата тая вечер 😁

# 727
  • Мнения: 8 430
Само аз ли беля смокините? Не мога да ги ям с люспата.
И аз ги беля. 😃 Също като теб, не мога да ги ям с люспата.

# 728
  • Мнения: 43 518
Дайте да се уточним. Аз също не ям свежите смокини с кората. Така и ще ги готвя. Но питането ми беше за замразяването им и разбрах, че трябва да е с кората (един вид да се запази по- натурално, така си го представях). Явно не е така. Признавам си, сега разбрах, че може да се хапват и с кората.

# 729
  • Мнения: 7 463
Аз съм замразявала смокини (меки, узрели, с кората) в плик дори без да ги подреждам първоначално на табла - толкова бързо замръзнаха, че нямаха време да слепват или да се смачкват.
Обаче вие, момичета, не знаете как се ядат смокини, а това става по следния начин: измивате смокините, отделяте си в купичка за ядене, останалите подсушавате с хартия, слагате в кутия и тръгвате към хладилника (покрай едно друго в кухнята вече сте изяли отделените в купичката), отваряте хладилника, понечвате да приберете кутията, но се спирате пред отворения хладилник и я дояждате, затваряте вратата на хладилника (междувременно се чудите защо всъщност сте я отворили). Край на операцията Simple Smile

# 730
  • In transit
  • Мнения: 14 219
Да поспамя още малко за смокините, нали са ми любимия плод.Heart Eyes
Ze-ze, Фортуна, всички видове смокини ли белите? Аз се сещам за три разновидности. Двата вида са със зелената кора и един с лилава. От тези със зелената в градината имам два вида, едните са много едри и с по-твърда и дебела обвивка. Тях понякога ги беля. Другите са дребни и много сладки, тях ги ям директно, защото са с много фина обвивка. Лилавите са с тънка кожичка, но пак зависи колко са узрели.
Също беленето има значение за това как ще ги вложите, например за сладолед е хубаво да са белени, за фокача(пица) със синьо сирене и орехи е хубаво да са с кожичката, за сладкиши, като кростата също ги оставям цели. За сладко, ако искам да останат цели, не ги беля.

Мари, правилно си разбрала, обвивката ги запазва по-добре, като замръзнат. Ако обичаш да ги белиш, най-лесно става, докато са още замръзнали.

Кубратова, Joy

# 731
  • Русе
  • Мнения: 6 168
Смокинята - това е любимият ми плод за сладко. Не им беля коричката. Има варианти на сладкото в които плодовете се белят и киснат във разреден варов разтвор, но това е голяма играчка. Заслужава си, защото сладкото след това става вълшебно. Във фризера също съхранявам без да ги беля. А най ги обичам пресни.
Тази година дървото на вилата просто е отрупано със плод.
 

# 732
  • Мнения: 4 299
Обожавам смокини всякакви и изяждам промишлени количества, но само белени. Има нещо по люспата, което ми създава неприятно усещане, пробвала съм.

# 733
  • Мнения: 8 430
Смокините не са любимия ми плод. И аз като Ze-ze усещам нещо неприятно по люспата. Всички смокини беля.

# 734
  • под тепетата
  • Мнения: 11 179
Чакам ги с нетърпение, че и ние много ги тачим - печено сладко, сушени, оцет, натюр... Малко се забавиха тази година, иначе са отрупани с плод. За замразяване няма да ги докараме.

Общи условия

Активация на акаунт