За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 30 837
  • 753
  •   1
Отговори
# 540
  • под тепетата
Благодаря ви! Той я обича върху  пица.

# 541
Здравейте, гурме почитатели!
Извинявам се, не успявам да прочета напоследък кулинарните теми и е възможно да сте публикували нещо, свързано с питането ми.
Има ли добра рецепта максимално диетична за сладолед, само на основа прясно мляко (без сметани и кондензирани млека) и без машина за сладолед? Като добавки предпочитам какао или шоколад, или пресни сезонни плодове.
Мерси.

# 542
  • In transit
Гери, само с прясно мляко, без мазнина(сметана) и захар, ще получиш ледени млечни кристали.

# 543
Mikkey, а с какво минимално количество мазнина? Нещо много диетично търся.

# 544
Mikkey, а с какво минимално количество мазнина? Нещо много диетично търся.

Нещо много диетично - може би сорбе, захарта ще я заместиш с някакъв подсладител.

# 545
  • In transit
По принцип, ако говорим за професионалните сладоледи, мазнината е някъде около 10%, но там играят много други фактори, които в домашни условия не можеш да постигнеш.
По-скоро виж вариант за сладолед с пасирани банани (но аз не съм правила и не знам точно какво се получава) или може да пробваш този сладолед, защото мазнината е малко и е много кремообразен. На основата на белтъци е. На вкус е крат крем-сладолед, като тези от машина, които ги правят, например в Макдоналдс са такива. Плодовете може да ги замениш с други, ако не обичаш малини.

# 546
Хм, нещо тип замразен йогурт с плодове евентуално пък? Или наистина просто плодово сорбе.
Имаше накаква рецепта при която просто се замразаваха плодове на парчета, примерно банани. И ги мяташ в блендера после и му казваш сладолед.
Знам че някои приготвят протеинови шейкове и ги замразяват във вид на сладолед вместо да ги пият направо.
Липсата на машина се компенсира с често вадене от фризера и разбъркване, но пак някои смеси биха си замръзнали на цяла твърда буца, може би замразено в отделни чашки ще ти е по-лесно за сервиране.
Или нещо тип ледена близалка, те също не изискват мазнина.

Диетично може много неща да значи според който каквото ограничава, за мен лично плодове и захар са далеч от това, но пък аз не се пазя от мазнината тъй че е съвсем различно.

# 547
  • под тепетата
А някой правил ли е сладолед със скир?

# 548
Mikkey, рецептата ти ми е супер по вкуса. Ако водата се замени с пр.мляко консистенцията няма ли да се уплътни?
А някаква подобна рецепта? Това ли става на ледени млечни кристали?
https://recepti.gotvach.bg/r-4394-%D0%94%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88 … D0%BB%D0%B5%D0%B4

# 549
  • Sofia
Хм, нещо тип замразен йогурт с плодове евентуално пък? Или наистина просто плодово сорбе.
.............................
Диетично може много неща да значи според който каквото ограничава, за мен лично плодове и захар са далеч от това, ...
+1 Мдаа...  Ако е въпрос само за мазнината и за мен е най-добре сорбе  или пасирани замразени плодове.... може и като близалки.

# 550
  • Русе
Скрит текст:
Извинявам се, не успявам да прочета напоследък кулинарните теми и е възможно да сте публикували нещо, свързано с питането ми.
Има ли добра рецепта максимално диетична за сладолед, само на основа прясно мляко (без сметани и кондензирани млека) и без машина за сладолед? Като добавки предпочитам какао или шоколад, или пресни сезонни плодове.
Мерси.

Това е линк към книга с рецепти на руски. Разгледай я, може да си харесаш нещо.

# 551
Скрит текст:
Мерси.

Това е линк към книга с рецепти на руски. Разгледай я, може да си харесаш нещо.
Олеее, ще се размажа Satisfied

# 552
  • In transit
Mikkey, рецептата ти ми е супер по вкуса. Ако водата се замени с пр.мляко консистенцията няма ли да се уплътни?

Водата тук се разтваря със захарта, за да се пастьоризират белтъците. Така, че е хубаво да е вода. Пробвай го, щом е по-вкуса ти, мисля, че ще ти хареса. Консистенцията му е много хубава.

# 553
Едно време баба ми правеше сладолед от домашно овче прясно мляко,яйца,захар и много малко брашно,около лъжица-не го вареше,само го разбиваше хубаво.Имаше малки кристалчета,ама си остана най хубавия сладолед ,който съм яла!

# 554
Момичета, от една сладкарница купих сладки, нещо като т.н бабините курабийки. Но различни  нещо стоят като пясъчни на консистенция.  Много ми харесаха. Някой с рецепта, моля.

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 22:01 от kriakla

Общи условия

Активация на акаунт