ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 5

• 29 916
  • 677
  •   1
Отговори
# 120
Leylah, аз съм си свалила приложението milestones на CDC - там има много хубави обяснения за това какви умения се очакват по възраст, има и клипчета, за да се ясно какво точно значи. Направено е от специалисти по детско развитие, а не от инфлуенсъри и е според това кога 75% от бебетата придобиват някое умение. Дадени са само тези умения, за които има доказателства, че наистина може да са знак, че може евентуално да има проблем, ако се забавят (но не е задължително). Пълзенето например са го премахнали изцяло, тъй като много бебета го прескачат или го придобиват късно (над 12 месеца), без това да е никакъв проблем.

Уменията са дадени според графика, по който американските бебета ходят на ваксинации/педиатър, затова са на 2, 4, 6, 9, 12 месеца, но пак си е полезно за успокоение.

# 121
Благодаря ти, ще го разгледам. Аз чета главно в сайта на Хип и уж достоверни източници, но...

# 122
Благодаря, Leylah, ще взема и аз Гентамицин гел да имам.

За развитието всяко дете е различно, по мои наблюдения момиченцата и по-пухкавите бебенца доста по-късно прохождат, например, но пак е индивидуално.
Обаче ако не ги оставяте на земята, няма как да стане, в кошарите като стоят не е така твърдичко и просторно за движения.
Моят бебо също много играе с кучето, хили ѝ се, крадат си играчките, тя го хапе леко на игра по голите краченца, той ѝ хваща козината на гърба и стиска, 2 пъти налапа нейни играчки, въобще чудо. Тя също стои под столчето за хранене и изяжда каквото падне като прахосмукачка.

Аз също имам проблем с чистенето, преуморявам се, искам всичко да ми е 6, чисто подредено, сготвено, разходки... Не сядам по цял ден.
Знам, че трябва и да почивам, но все нещо правя.

# 123
Голямото ми дете проходи на година и чак тогава се отпусна да лази. Също късно се научи да се обръща, въобще мързеливичка си е. Беше много кротко дете, само дето много ама много злоядо.

Бебка сега е огън - пищи, кара се, умилква се, хитрува, говори с очи, не те спира... Чак се опитва да се тръшка с много силно и бързо ритане с крачетата и викане. А като я гушнем да я разхождаме си вирва носа високо с доволна усмивка, падам от смях 🤣

# 124
Как сте?Има затишие в темата последните дни.
Какво мислите да правите с умалелите дрехи и вече надрастналите играчки/аксесоари?Звънях в дом за деца без родители в Плевен,но РЗИ не им разрешават да приемат втора употреба.Нямам къде да съхранява,второ дете едва ли ще имаме,но пък ми е мило да ги дам по групите.И говорим за два чувала само дрехи.Нови,сам
о прани,носени...От боди за 5лв до якенце за 100лв,обличане само веднъж

# 125
Аз дадох няколко пъти на една позната, която роди след мен. Явно вече и тя има достатъчно и  не й трябват, за това ги прибирам във вакуумни пликове-кашон-мазето. Но при нас са много малко като количество и не ми пречат. Отказах се да се презапасявам и помолих никой да не му купува. Реално в момента има 6 бодита, 6 панталонки, 2 тениски, 2 къси панталони, 2 блузи с дълъг ръкав, 2 суичера, якенце и грейка. Трябва да взема още някоя тениска, лятото вкъщи вероятно ще седи само по боди.
Ако нямаш някоя позната или позната на позната, която да има нужда от тях - подарявай ги в групите. Знам какво ти е, но след като няма да ти трябват, за какво да заемат място. Така ще помогнеш на някоя мама и бебче, които нямат възможност и съм сигурна, че много ще се радват.
Аз пазех толкова много неща от батковците и когато ми потрябваха, бившия беше изхвърлил 99%. Ама кой да предполага, че ще имаме бебета след 10 години 😄

# 126
  • Sofia
Аз се запознах наскоро с една жена с близнаци и изпратих на нея размерите които ми каза. Все пак с близнаците разходите им са по две и се надявам да съм помогнала.

# 127
Аз ги раздавам по групите

# 128
Ние ще ги пазим засега. Чакаме момче, така че около 1/3 от дрешките ще ги ползваме (тези, които не са очевидно момичешки), а останалото... сестра ми си има приятел и май ѝ минава идеята за второ дете (първото е на 12 години), и ще ги пазим евентуално за нея може би. Още не съм сигурна. Момичетата около нас (двойките) се амбицираха като ни видяха с МЖ как си направихме деца, и много от тях добиха смелост за тази крачка във връзката им. Вероятно е следващата година да раздаваме и на някои от тях.

Добре, че имаме голямо мазе, ще седят там засега, подредени по размер и в написани чували.
Дрехите, които няма да се използват от нашите или познати деца, дарявам в контейнерите на БЧК.

# 129
  • Sofia
Момичета събрах много бурканчета от пюрета, а място нямаме. Някой има ли идея къде може да се използват - изобщо някой би ли ги взел?

# 130
Ах, Скади, да разбирам правилно, че ТЖ е бременна и чакате второ детенце? Кога е терминът? Честито!

Така като гледам моята бебка май бие рекордите за най-дребни бебе… на 7 месеца тежи 6.090 кг, 68см дълга. Пратиха ни на консултация при педиатър по храненето. Чудя се дали все още тоя рефлукс не я мъчи и да няма апетит заради това… зъби чакаме уж от 3 месеца насам, уж а-ха вече да е зъб и още нищо… започна и да се буди един час по-рано и то не точно будене, просто рев насън. Ако я събудя всъщност спира да плаче, сякаш се успокоява. Така е и при третата ѝ дневна дрямка.

Вода много обича. Нефроожката каза по 90-100мл на ден да пие, първоначално бях взела шише с човка на кикабу и много се оливаше и давеше с него. В магазина ми обясниха, че пропускливостта му е много по-голяма и да взема на Нук. Наистина оказа голяма разлика, нито капка не разлива, сама си го държи, помагам ѝ само да го вдигне.

Пълзи, сяда сама, седи си седнала по 10-15 минути, но се увлича в игра и се катурва я назад, я настрани и рев…. успокоявам я и я гушкам, но като цяло се опитвам да подтисна желанието да обезопасявам с възглавници, когато е на килима, за да се учи, че не може просто така да се хвърля назад и че ако го прави ще боли… така правеше и като се научи да се обръща от корем по гръб - метне се с все сила и разбира се, че ще я заболи. Направи го точно пет пъти и сега така внимателно се обръща, извива глава до последно във въздуха, първо да завърви ръцете и раменете да са на пода и чак тогава отпуска главата, от ниско. На плочките обаче все още слагам възглавници и одеала.

За дрешките - има артисти, които изработват плюшени играчки с “кръпки” от дрешките на бебчето, като ги пълнят с някакви метални топченца за да формират рожденото тегло на бебчето. Други пък изработват дреха тип суитчер или пък одеалце пак на принципа на “кръпките”, много сладки изглеждат.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 07:58 от shishar4e

# 131
Добро утро.Ние все още не спим добре през нощта.Днес сме на лекар.Записах го(профилактично)на офталмолог и ехограф на корем.
Аз се притеснявах,че е слабичък,но значи е добре.На и-мия месец беше 8.100,73см.А се роди една мръвчица 2.300.

# 132
Шишарче, благодаря ти! Да, чакаме второ, МЖ е в 12-та седмица. Терминът е на Никулден Grinning Вече сме си вкъщи и двете и ежедневието е много по-лесно. Имам време дори да чета книги.

Как е храненето при вас, че ви пращат на педиатър по хранене? Какви количества и колко често хапва малката? Нашата яде 4 пъти на ден, 2 са мляко и 2 са пюрета/каши, и не беше качила нищо на последния преглед, но и физически е много активна последния месец.

Момичета, ние взехме две гърнета и сега ще купя памперс гащи и... Ще видим какво ще правя. Идеята ми е да я свикна къде се ходи по нужда и като проходи, вече да знае какво се очаква и да махнем памперса.

# 133
Скади, браво смелчаги сте много хубава новина! Шишарче, все едно нас описваш. И аз не знам накъде сме с рефлукса, но махнах сиропа и държа по 20 минути, не 30 след ядене (мляко), защото става вечер три пъти за мляко и направо се скапвам с това държене нощем. Иначе това будене и плач насън и при нас е същото, понякога така плаче/мрънка и когато го разбудя все едно нищо не е било, и аз съм се чудела какво е. Зъби чакахме три месеца също, сега сме с един. И Рафи обича вода. Може би някой прилики имат общо с рефлукса, нашият е тих рефлукс, тоест повръща малко в устата си и не съм сигурна дали е преминал, но изглежда да е по-добре положението. Злоядството беше предимно с млякото. Сменихме го и сега Том сме добре, другата храна просто не я изяжда цялата, но когато му сготвя нещо си хапва с интерес, готовите пюрета зависи и там някой ги хапва други не, но често изяжда половин бурканче не повече. Днес за първи път хапва попара. Хареса му. Аз съм писала и преди, че когато губи интерес към храната го оставам да бърка в купата и той, с лъжица или без и така хапва. От скоро правя нещо ново в шест или седем вместо мляко или каша му давам да хапва от обяда си(винаги ми излизат две порции) и после в осем като го изкъпя преди лягане му предлагам мляко. Така има мляко сутрин в шест, в девет закуска (каша, попара), към един обяд, в три следобедна закуска (най-често каша с плод) и в шест вечеря( обяда му 😀) и в осем мляко. После през нощта поне още едно мляко трябва да изпие иначе няма спане. Пиша ги тези неща за ориентир на шишарчето 🙂 и, който има нужда да сверява часовник. Да ви питам нещо, бях купила бисквити за над 4 месеца, харесва ги в мляко, в пюрета, но на мен съставките изобщо не ми харесват и няма да ги ползвам имат захар и какво ли не, а са 12 лв опаковката, че въпроса ми е: ползвате ли бисквитки и какви? Може би сама трябва да си приготвям някой да има рецепта? Добавям ви снимка от бала на цялото ни семейство с каките и батковците, снимката е от двора ни, не съм спала да правя арка😂.

# 134
Isibel колко красота в една снимка 💐
Skady честито и лека бременност на ТЖ.

Аз купих една гумена чаша със сламка, за водата. Много бързо схвана как да пие, но сламката е много широка и се дави. Трябва да я стискам леко, докато пие, за да пуска по-малко.
Снощи беше кошмар вкъщи. Малчо стана крив, нервен, няколко часа рев, не иска да заспи..... Аз не съм свикнала така, той винаги си е бил кротичък, когато се държи като истинско бебе, не съм в свои води 😄 Двете горни зъбчета вървят едновременно. Много са слезли последните дни и буквално са пред пробиване всеки момент. Мазах гелове, давах му гризалки какво ли не - не и не. Накрая му дадох Панадол. Заспа от умора, милото.
Днес се опитах да му направя плодови палачинки - от 5 бр една стана и си я изяде с кеф 😆
Lunatichka ехографът и офталмологът не са ли задължителни 🤔 Нас ни изпратиха на 6-ти месец.
Ние приключихме с пюретата. Вече му правя манджички. Не пасирам нищо, само намачквам.
Днес му направих "мързелива мусака" в една малка тенджерка, колкото за две хранения. Вчера беше телешка яхния със зеленчуци. Понякога, когато готвя подобни неща за нас, просто не бързам да слагам сол и подправки. Когато стане готово, отделям за него и тогава ги добавям в нашето. Голямо улеснение.
Между другото, от доста време избягвам пилешкото, след като разбрах, че го бъкат с хормони, които е установено, че значително намалява тестостерона при момчетата и водят до хормонален дисбаланс. Аз с тези 4ма мъже вкъщи.....

Общи условия

Активация на акаунт