ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 5

• 23 916
  • 594
  •   1
Отговори
# 15
mommy22, честито! И моят син е приет в градината на кака си, нямаше много тръпка при чакането на местата, защото влизаше с 16 точки. Но все пак си е кеф и повод за празнуване Champagne Иначе и мен ме притеснява, че ще е мъник, но имаме право да отлагаме 60 дни стартирането на яслата...

# 16
  • Sofia
Няма как с майчинството за втората година да караме. Абсурдно е. А цените на частните са…

# 17
Ехх, много е трудно в София с местата в яслите, съчувствам ви.

Какво давате за болки при никнене на зъби?? Нещо страшно е, цял ден го болят и моята глава вече ще се пръсне.

# 18
Дентокинд и Камилия носят временно облекчение.

Мойта бебка е вече 7,700кг и 69см. Сложихме и ваксина.

# 19
Записвам се с първото падане от леглото 🥺
Сутринта се събуди, взех го при мен и си заспахме. По едно време го чух, че си бърбори нещо, но не можех да се събудя и той падна. Изкарах си акъла, леглото ни е много високо. Цял ден му се вглеждам - дали не спи прекалено много, дали е жизнен, дали няма да се подуе ..... Той и цицина няма и сигурно след 5 Мин вече беше забравила, ама аз откачих.
И мен много ме е страх с парчетата. Давам му банан, но първо го мачкам леко с пръсти. Днес за пръв път яде кус кус. Голямо мазане падна. После прах столчета, дрехи, него къпах, поне с пода се зае кучето 😄
При нас не знам още как стоят нещата с яслата. То няма шанс да не го приемат, защото тук нямаме "софийския" проблем. Ако не го вземат в тази до нас, ще го вземат в другата, която е на 10мин. Но, както ви казвах, трябва да е проходил. И като нищо ще се наложи да поседя вкъщи с 800лв майчинство. Това дори не ми е най-големия проблем, а това че започнаха леееко да ме подпитват няма ли вече да се връщам, до кога мисля да съм в майчинство. Не знам колко биха ме чакали. А малчо нито седи още, нито лази... Имам чувството, че аз не му давам поле за изява - или е в стола, или го гушкам. Днес направих малко разместване в спалнята и освободих пространство да му сложа детско килимче и да го оставям да се развива. Уж много неща прави, пък на мен все ми се струва, че на тази възраст трябва повече. Когато е гладен - казва Ам, но не го броя за първа дума, чакам си Мама 😄

# 20
Аз се записвам с удряне на личицето в ръба на пясъчника Disappointed Relieved Държах я, докато седеше в пясъка, по принцип седи стабилно няколко секунди, но нещо стана и я пуснах, и в този момент тя залитна и падна. Добре, че баба ѝ няма да я види тук 2-3 дни, че на лицето имаше синка като резка. Днес почти не си личи. Малката е много бяла и всичко се вижда.

Замислих се вчера, докато я гледах. Ако в яслата стане нещо, ударят я или каквото и да е, ще се види добре Thinking

# 21
Leylah, не знам как са били другите ти две деца, но средно децата прохождат на 1 г и 1 месец. Това, че не седи и не лази не е гаранция, че няма да проходи рано.

sev, честито и на вас Simple Smile. Аз не се надявах да приемат малкия толкова лесно, защото до миналата година нямаше първа яслена група в градината на каката, а те щяха да се разминат, тя от септември е последна група. Но… късмет изкарахме.

vaflichka, така си е, съчувствам ти… играли сме го този филм с голямото дете, плащахме 2 години на частна ясла и с допълнителната точка успяхме да влезнем за 1 група, но пак с голяма доза късмет. Но това си е нормално в София, според мен всички родители трябва да са готови да плащат за частна известно време. Надявам се ситуацията да се промени все някога, но… дотогава всеки се оправя както може. Поне компенсации мисля, че може да ползвате. Съветвам те да го проучиш и да запазваш място за лицензирана частна от сега. Сигурно и там вече няма места. То с това бурно строителство в училищата вече няма места, какво остава за градините…

Моя бебок вече има 2 зъбчета. Simple Smile

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 10:45 от mommy22

# 22
  • UK
Какво давате за болки при никнене на зъби?? Нещо страшно е, цял ден го болят и моята глава вече ще се пръсне.

Нищо, за мен е малко преувеличено това, че чак толкова ги боли, това, че пъхат юмруци и пръсти в устата не е задължително заради венците, а сензорно - така се самоуспокояват не задължително заради болка. Мисля, че всички тези гелчета са повече за успокоение на родителите, че правят нещо, за да помогнат.

При нас пак нощем има някаква регресия, свързвам я с новите умения - пълзене (почти) и захранването. Вечена вечеря като сядаме давам някакви неща да се храни сам, за да не се чувства изолиран - вчера голямо парче сварена тиквичка и сладък картоф, мазало е, но се справя. Има давене, разбира се, но не е нещо страшно - те така се учат. Колкото по-малки са, толкова по-големи парчета трябва да им се предлагат, но наистина е добре да могат да седят стабилно.

Понеже нямам представа, какви са цените на частните детски градини в София? За сравнение, при нас в Нидерландия за пълна седмица (5 дена, а може и по-малко да са) в района на Амстердам гонят 3000 евро.

# 23
В Мюнхен за същото време варират между 800 и 1600 евро на месец. Условията на частна ясла обаче са съвсем същите като в държавна. Това че плащаш повече е изцяло свързано с факта, че държавните ги субвенционират, а не защото в частната има много повече възпитатели или по-богата програма.

Нашето основно хранене също се измести вечер. Обича да ни гледа как ядем и си търси потвърждение от нас, че се справя добре. Веднага след това ние двете отиваме в банята, а ММ е в отряда по почистване. Честно казано, не знам коя задача е по-трудоемка. 😊

Фъстъците ги пробвахме днес. Вчера доста либерално пробвахме доста неща наведнъж - ориз, портокал, коричка хляб. Само портокалът се хареса. Оризът беше под формата на congee, демек кашица. Домат и краставица винаги вървят, ако останалата вечеря не се одобри. Подозирам, че отчасти е заради факта, че тях може сама да си ги хване и изсмуче доволно, а не трябва да ѝ държа лъжичка или не са меки да ѝ падат от ръцете.

# 24
  • UK
Никак не я харесват тази оризова каша и не се учудвам - тя е супер безвкусна и с неприятна консистенция.

Тук няма държавни градини/ясли. Има субсидия за всички деца с двама работещи родители, в зависимост от доходите.

# 25
В Мюнхен за същото време варират между 800 и 1600 евро на месец. Условията на частна ясла обаче са съвсем същите като в държавна. Това че плащаш повече е изцяло свързано с факта, че държавните ги субвенционират, а не защото в частната има много повече възпитатели или по-богата програма.

Нашето основно хранене също се измести вечер. Обича да ни гледа как ядем и си търси потвърждение от нас, че се справя добре. Веднага след това ние двете отиваме в банята, а ММ е в отряда по почистване. Честно казано, не знам коя задача е по-трудоемка. 😊

Фъстъците ги пробвахме днес. Вчера доста либерално пробвахме доста неща наведнъж - ориз, портокал, коричка хляб. Само портокалът се хареса. Оризът беше под формата на congee, демек кашица. Домат и краставица винаги вървят, ако останалата вечеря не се одобри. Подозирам, че отчасти е заради факта, че тях може сама да си ги хване и изсмуче доволно, а не трябва да ѝ държа лъжичка или не са меки да ѝ падат от ръцете.

Хей, Dana, давате ли и да пробва цялото семейно ястие или само компоненти? Доколкото разбирам, да, тя такава май е и препоръката. Ние и дадохме пиле с картофи, крак/бутче, цяло, както ти спомена преди, на кокалче.

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 08:52 от MayaJane

# 26
За болките в зъбите - плаче, затова търся решение, не спи спокойно, мрънка, не е само лапането на ръцете.

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 19:24 от *Sweety*

# 27
  • Sofia
Яслите за които се дава компенсация са много малко и няма места вече. Таксите за есента са около 1500лв на месец. Не ми се мисли изобщо…

# 28
Яслите за които се дава компенсация са много малко и няма места вече. Таксите за есента са около 1500лв на месец. Не ми се мисли изобщо…

Записваш в ДГ, която дава компенсации (ако има такава), може и малко по-далеч и си запазваш място за когато е възможно в СДЯ, лицензирана по МОН, която дава точка за градинска група. Единственият вариант, който почти сигурно ще те изкара все някога от частната градина. В кой район сте?

Може да погледнеш и за родителски кооперативи/вариант хоум офис/бавачка почасово и тн. Съжалявам, че сте в такава ситуация, ще се справите все някак. Ние бяхме подготвени за таксите на частните градини, бях наясно, че шансове няма да има за ясла с първото дете и си направих стратегия как да влезем за градина поне.

# 29
Момичета, доста е раничко, знам, ама вие кога обмисляте да започнете с учене на гърне? Четох разни теми тук, че най-добре било след 2 годинки, били по - осъзнати..... Нещо ми се вижда твъъъърде много. Средното дете помня, че го изпратих на годинка и 8м на ясла и беше изцяло без памперс, дори при сън.
Днес сложих малчо, веднага след събуждане. Постояхме на гърнето 5 Мин и той се изпишка, но съм далеч от мисълта, че скоро ще схване идеята.
Аз оризовата каша я използвам само като добавка или за сгъстяване.
Като гледам таксите за ясли, които коментирате - изпадам в шок. И все повече се убеждавам колко съм щастлива, че живея в малък град.
Скрит текст:
Снощи оставих малкия и ММ по мъжки. Взех та отидох малко на работа, хем да помогна на приятелка, която има ресторант, хем да изкарам някой лев.
Трябваше да съм там от 18 до към 1ч. Обачеееее, се прибрах в 5ч сутринта. Не мога да ви опиша какво количество чаши съм измила за цялата вечер. Прибрах се като прибита. А ММ ме посрещна с мрънкане: как може такова нещо, все пак имам бебе, как съм могла да седя до толкова късно, малкия ме търсел, заспал трудно.....
Аз съм отишла там, скъсала съм се от миене, стоене на крак, кръста ме уби, но съм изкарала за една вечер пари за храната на малкия, за целия месец. А той ми "дудне" все едно съм отишла на купон с приятелки.
Извиних му се, че му се е наложило една нощ да бъде родител. И се замислих колко често ни приемат за даденост. Тоест, ако детето не спи, ако плаче, ако е болно и т.н. - майката се справя.... защото е майка. То й е вродено. Но, ако таткото трябва да се справи с някаква дори минимална трудност, после очаква почести и медал от президента. И се изживява, като страдалец. Не всички бащи са такива, разбира се, но аз май познавам повече от тези.

Общи условия

Активация на акаунт