ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 5

• 23 916
  • 594
  •   1
Отговори
# 45
Как помагате на бебето за мукус в гърлото и носа, особен гърлото, освен общоизвестния метод с прахосмукачка/без и аспиратор?

Последна редакция: ср, 14 май 2025, 14:25 от MayaJane

# 46
Лунатичке, и ние, когато бяхме с пневмония в болницата преди три месеца посиняваше, а веднъж и ръчичките, лекарката каза, че най-вероятно било от секретите в носа. Не знам дали беше от това, но след като излязохме имахме известен период от време през, което го правеше (синееше около устата). Бързо оздравяване!

Мая, за задна хрема ми изписват противоалергични. Аз такава с аспиратор не съм дърпала. По-добре ми звучи инхалация с физиологичен разтвор.

# 47
Милия Галинчо, дано няма повече такива случки. Пиши следващите дни да кажеш как сте, лунатичка.

По повод забелването при момчетата, случвало ли ви се е да се цепне кожата? Таткото вчера го е забелвал, аз много леко дърпам, той пък явно прекалено силно дърпа и сега днес като погледнах и беше зачервена кожичката на няколко места, като рани. Утре сме при лекарката и ще я питам, ама с това забелване хич не се справям добре. Точно май започнах да имам лек прогрес и сега с това сцепване пак ще ме е страх.

# 48
Лунатичка, стискаме палци много бързо да оздравее бебчо! 🍀

Mommy, наскоро ни се случи точно същото. Вечерта го забелязахме и решихме да сложим много малко павловича мас. На другия ден вече беше почти заздравяло, затова и не се обърнах към педиатърката. Не сме имали проблеми след това.

# 49
Лунатичке, и ние, когато бяхме с пневмония в болницата преди три месеца посиняваше, а веднъж и ръчичките, лекарката каза, че най-вероятно било от секретите в носа. Не знам дали беше от това, но след като излязохме имахме известен период от време през, което го правеше (синееше около устата). Бързо оздравяване!

Мая, за задна хрема ми изписват противоалергични. Аз такава с аспиратор не съм дърпала. По-добре ми звучи инхалация с физиологичен разтвор.

Isibel, благодаря за бързото включване 🤗 това значи е задна хрема! Добре де, а тя как се установява? Имам предвид, казваш, че изписват противоалергични, а тук вчера по новините съобщиха за много високо ниво на полени 🤔 Как се установява тази алергия при бебета, с обичайните тестове или пъ симптоми само?

Тя получи и обрив вчера, под брадичката, от двете страни, който пък съвпадна с бананова каша “Слънчо” за закуска за пръв път. В нея обаче пише, че няма глутен, няма мляко, пшеница съм и давала вече и без това…

# 50
И на мен ми се случи да се цепне при забелване -  много се притесних, но пък той не реагира по никакъв начин. Винаги, кота забелвам, слагам Гентамицин, защото ме е страх от вторично слепване и срастване.
Maya когато има сополи, веднага давам Коризалия. Не мога да кажа дали има ефект, но бързо отшумяват и не се влошава.
Алергиите при бебета, мисля са по симптоми. Водила съм едното дете при д-р Мустаков и той ми каза, че децата се тестват след навършване на 5г. Може и преди това, но резултатите не са надеждни.
Обрива да не е от топло или мокро, странно да е от кашата.
Аз въведох глутен с каша, а млечните първо с масло, после извара и кисело мляко. Моя мъник обожава домашна извара, иска да я яде чиста с лъжицата, но я слагам по малко е пюрета, да не прекаляваме. Слагам я и в зеленчукови и в плодови, върви супер.
Какво мислите за нишестето? Чудя се вече за кисел, но не знам дали не е раничко още. Също и за мляко с ориз. Знам, че прясно мляко се дава най-късно /може и това вече да е остаряло/.

# 51
И при нас мисля,че има и задна хрема.Хърка му нослето,а секрети-няма.Днес не е вдигал повече от 38,което е супер.
Той яде мляко с ориз от близо месец.Любимото му пюре е.Яде и масло,и обезмаслено сирене..ми аз май съм вкарала доста млечни и проблем нямаме.Само глутен не съм.Иначе  и жълтък яде няколко пъти.
Покрай температурата пак възобнови нощното хранене

# 52

Isibel, благодаря за бързото включване 🤗 това значи е задна хрема! Добре де, а тя как се установява? Имам предвид, казваш, че изписват противоалергични, а тук вчера по новините съобщиха за много високо ниво на полени 🤔 Как се установява тази алергия при бебета, с обичайните тестове или пъ симптоми само?

Тя получи и обрив вчера, под брадичката, от двете страни, който пък съвпадна с бананова каша “Слънчо” за закуска за пръв път. В нея обаче пише, че няма глутен, няма мляко, пшеница съм и давала вече и без това…

Аз нямам алергии и не съм бебе, но и аз съм пила противоалергични за хрема и синузит. Помагат да се диша по-лесно

# 53
Много се колебаех как да процедирам с въвеждането на алергени, но след много четене накрая реших да послушам опита на моята майка и да въведа прясно краве мляко. Търсих да намеря кое проучване дава данни за увеличен риск от развиване на лактозна непоносимост към млякото, както и специално към краве протеина, но такава и формация НЕ намерих. Единствено намерих резултатите от проучвания, които установяват, че при кърмачета при които е заменено храненето с краве мляко вместо майчина кърма или формула имат по-голям диапазон от разни недостижимо на хранителни вещества, анемии, дефицити и от този тип. Избягването на ранното въвеждане на краве прясно мляко изобщо не става дума за нетолерантност, а за неподходяща хранителна стойност и то ако говорим за заменяне на кърмата или формулата, с други думи - да пие по 180мл краве мляко на хранене. А за целите на захранването изобщо не говорим за такова нещо, а за 2-3 супени лъжици в пюрето. Забелязах, че и в солид стартс го пише същото “small amounts used for cooking could be introduced much earlier”. Та…. Звуча сякаш се самоуспокоявам, но може би се всява някаква паника у майките с цел по-продължителната употреба на формули. Същото и за глутена. В книгите на Маги Пашова тя посочва няколко проучвания за глутена и заключението е… че не се знае ранното въвеждане дали намаля или увеличава риска. Има някакви препоръки ама в крайна сметка на какво са базирани тези препоръки за мен си остава загадка. “Има нови проучвания, които доказват…” е добре де, къде са резултатите да ги прочетем на тия проучвания?!

Като цяло много ме напрягат всичките препоръки и “ред” на нещата, маневрирам между интуиция, опитът на мама с мен самата, модерните проучвания и тенденции и съм въвела масло, прясно краве мляко, жълтък. Другата седмица смятам да си поръчам домашно пиле от някоя ферма, както и да включа глутен, Миже би чрез кашичка с нишесте, след което да продължа с извара, кисело мляко, сирене. Всеки нов продукт в нова седмица.

Вашите бебенца имат ли задържане на тегло? От Великден надам бебка е наддала само 20 грама… не пропуска хранения, в действителност не яде “по таблица” и като се опитам да я измамя с нещо, което знам, в обича много и да я дохраня, връща…. Т.е. Изпълва го това стомахче, тогава защо не наддава… принципно стана адски активна точно последните две седмици - постоянно се клечи, вече вири дупето, седи на колене, пълзи назад, върти се в кръг, рита, маха с дрънкалки във въздуха, абе активна си е доста.

И аз смятам, че това с гърнето след 2 години вече е твърде късно. Разбирането идва до някъде с повтарянето и именно рутината създава разбирането. Като цяло дата неща, които се правят рутинно преди бебчетата да го разбират в един момент неусетно почват да ги разбират, именно защото са се повтаряли много пъти преди да ги разберат. Виждам примерът в миенето на личицето. Започнах да мия личицето на бебка след прибиране от разходка и след ядене още от както излизаме на вън. Първоначално си беше картофче, нищо не разбираше, даже може би изглеждаше да не ѝ е приятно..: е сега направо си очаква водата, като я внеса в банята пред мивката - почва да се хили в огледалото, да се облизва и да посяга с ръце към чучура преди да съм пуснала водата.

# 54
Isibel, а тази инхалация с инхалатор ли? Днес тъкмо да поръчам котенцето на Omni, мисля беше, и се зачудих пак. Тук пък в Англия се не се радва май на широка употреба инхалатора, бил вреден за дробчетата.

Leyla, каква е тази Кортизалия? Съмнява ме в аптеката да взема каквото и да е без рецепта, а нали я водих да и слушат гърдичките,  не вчера, онзи ден, никакви медикаменти. Благодаря много, че се включи така бързо.
А, Лейла, да добавя, съгласна, засега залагам на зъбче или претопляне. (виж снимка).

Препоръчаха баня тип сауна, всяка вечер. Работи май наистина, тази вечер диша по-изчистено в банята . Овлажнител за въздух за спалнята, на мен май ми допада да държим по-хладно и да отваряме повече прозореца.

ZMK, и на мен изписаха хапчета за алергия заради течащ нос съвсем наскоро. Загадка е за мен как така изведнъж пък алергия, но е факт, че след хапчето ли, след спрея ли, носа ме спря да тече. Благодаря, че сподели.

Също, забелязвам, че все търси и ска мама. И преди, но повече в момента. Добре, че Moonlit, спомена, че е важен момент, в който ги е страх от изоставяне, това може

Последна редакция: сб, 17 май 2025, 17:59 от MayaJane

# 55
https://www.boiron.bg/%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B … KOIRoCvAoQAvD_BwE

за големите деца я ползвам от години и съм доволна.
Само да чуя, че някой започва да подсмърча, веднага давам. Без рецепта е, защото е хомеопатия.
И аз забелязах, когато малкия имаше сополи, че овлажнителят в спалнята му влияеше добре.
Инхалации само с физиологичен разтвор не знам да вредят. Всъщност, мисля че има същото действие като банята - овлажнява дихателните пътища и разводнява секретите.

И моя започна да се държи малко по-странно - ако го оставя сам в стаята и изляза дори за 20 секунди, веднага започва да плаче. няма значение, че му говоря или му пея - трябва да ме вижда!
 Също така, онзи ден на ММ сестра му дойде да го види. Малкият като я видя и като ревна... Аз го гушкам, той тъкмо се успокоява, обърне се да я погледне я и наддаде вой отново. Много странно. Вчера пък ходихме до ресторанта, където работя и той се държа супер. Гушкаха го, закачаха го, той нито се разплака, нито нищо.
Много избирателно поведение 😄

# 56
Leylah, и моето момче се държи по сходен начин и забелязах, че се притеснява от “нови” хора, когато са на негова територия, тоест когато дойдат вкъщи. Simple Smile Сякаш е свикнал да асоциира вкъщи само с мен, татко си и батко си, съответно се притеснява и стряска като види някой друг. Но пък навън няма проблем, както и като ходим на гости. Малчовци сладки Simple Smile

И аз съм ползвала Коризалия за баткото, както и доста други хомеопатични топченца при хрема - помагали са му. Осцилококцинум също имам в аптечката.

Сега се чудя каква минерална слънцезащита да избера. Имате ли препоръки?

Допълвам - за дечицата с атопичен дерматит и чувствителна кожа - Angel baby са пуснали безплатна серия дрешки за деца с атопичен дерматит - https://angel-baby.eu/module/iqitsearch/searchiqit?fc=module&mod … D1%82%D0%B8%D1%82

# 57
Leylah, на около 6 месеца бебенцата почват да разбират кой кой е и че хората съществуват и когато не се виждат и почват да се разстройват, когато не са при мама. Напълно нормално, моето бебче голям рев вади сега, когато е сред нови хора и не ме вижда, а преди нямаше проблем който и да е да я държи.

Моето момиче ме изненада. Както беше по корем на килимчето за игра и се надигаше на ръце все едно ще прави лицеви опори или позата кобра, за нула време успя да измине към един метър назад 😳. Не знам това дали се брои за лазене, но май да. Изобщо не го очаквах, тя доста късно се обърна от корем на гръб, почти на 6 месеца беше, а от гръб по корем още не може, не че не се опитва. Та си викам тя сигурно ще върви късно да ги прави тези неща, та съвсем не очаквах. Може пък да не иска пак да го направи и да е било по случайност, не знам

# 58
Лазене е, да. Simple Smile

Моят пълзи навсякъде вече, не спира, под масата се навира, чудо.

Лунатичке, как сте??

Аз прясно мляко и нишесте засега няма да давам.

И моят понякога надува гайдата от чужди хора, но избирателно.

# 59
  • UK
Филип е ял всичко (и по много Laughing ), с изключение на мед и прясно мляко. Направо се опитваме да го приобщим вече към нашата храна, иска да яде сам, блъска ми ръката ако му помагам или му давам с лъжицата, днес закуси бъркано яйце и банан. Не знам колко се изяжда, голяма част е по дрехите или земята, но виждам големи ползи от ученето да се  храни сам, всеки ден се справя по-добре, само дето цапаницата едвам я преживявам.

Тези нощи пак станаха кофти, явно е пак регресия във връзка с новите умения, защото започна да пълзи още по-уверено и да сяда от легнало положение вече и иска да се упражнява ден и нощ. Скубе, нервничи и дращи като котка за привличане на внимание. Крещи и ръмжи и ми спуква тъпанчетата ако нещо не му е по вкуса и да, също плаче от някои непознати, особено ако не съм наблизо. Изморително е, но се радвам, защото така трябва да е.

Във връзка с прясното краве мляко - не се дава до 1 година защото профилът му не е като на формулата, т.е. в него няма всичко необходимо за развитието на човешки бебета. След 1 година е вече наистина маркетингов трик да се дава Формула 3, че даже имало и 4, краве мляко или адекватно количество млечни продукти е напълно достатъчно.

Общи условия

Активация на акаунт