ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 5

• 23 910
  • 594
  •   1
Отговори
# 30
Ние ще се учим на гърне, като проходи. Преди това ще я слагам също, но проходи ли, изхвърлям памперсите.

Leylah, представям си колко е гадно да си се скъсал от работа и да те посрещнат така. Признавам обаче, че аз съм като мъжа ти. Ако жена ми отиде някъде и каже, че ще се прибере в 1, но си дойде в 5, ще съм бясна и ще ѝ обяснявам също като мъжа ти, че е майка и има отговорности, и малката е заспала трудно и т.н. Grinning

# 31
Това за две години според мен са глупости, измислени от фирмите, производители на памперси. Даже има и статии по този въпрос, че точно под тяхно влияние се измества възрастта за гърне.

Аз взех на Икея гърнето и ще я слагам, но още ми е странно и не мога да се реша. Но един-два пъти съм я слагала, но нищо не е пуснала там още.

# 32
Leylah,нашите мъже са идентични.Съчувствам ти.Аз вече съм бетон,но малкия цял ден е с температура.Ходихме преди малко до една частна клиника и ми изписаха вит.Ц.Докторът каза,че е с вирусна инфекция на носа и гърлото,но повече на гърлото.И изписа само вит.Ц.Ако не бил по-добре до вторник,да пусна обикновена и стерилна урина и да му пратя резултатите.Щял да прецени тогава какво да изпише.Целият ден вдигаше най-много до 38,а като се прибрахме оттам беше 39.3.
Дадох му Нурофен,свали я до 36.9 и спи.Къде да го водя утре,не знам.Не ми се чака до вторник и като цяло за 70лв,които платих,очаквах адекватен преглед и терапия.
Ама пък дори и с тази температура,е весел.Днес стана на 7.

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 22:03 от Lunatichka92

# 33
Това за две години според мен са глупости, измислени от фирмите, производители на памперси. Даже има и статии по този въпрос, че точно под тяхно влияние се измества възрастта за гърне.
Понякога, като те чета, имам чувството, че имам втори профил, от който пиша, и това си ти Joy От време на време казваш неща, които едно към едно бих ги казала аз.
Скрит текст:
И аз съм запозната с финансирането на Д-р Базелтон от компаниите, производители на памперси. Дори съм писала статия по въпроса. Човекът измисли едни критерии за готовност за гърне, които някои тийнейджъри дори не покриват. Едното беше, че детето си подрежда стаята. От неговите публикации горе долу започнаха масово да си приучават децата на гърне на по 2-3 години, първо естествено в родната му страна, и оттам впоследствие плъзна по Европа и стигна до нас.

# 34
  • UK
Какво общо има прохождането с овладяването на отделителните нужди? Има много други най-вече когнитивни критерии, които трябва да бъдат покрити. Това, че слагаме бебе на гърнето и чакаме докато не се изпишка или изака в него е чиста случайност и то не разбира каква е била целта на това упражнение.

# 35
Skady съгласна съм, че не му е станало приятно, но аз цяла вечер му писах през 20 Мин как са, всичко наред ли е, информирах го колко хора има, как върви при мен и т.н. Обачеее, още по-тъпо ми стана днес, когато взе да ми обяснява колко добричък бил малкия. Не е плакал, заспал трудно в 22ч 😒 Пък аз нямаше как да кажа на 200 човека "Хайде, отивайте си, че мъжа ми ме чака". Попитах го, след докато всичко е било наред, защо ме напрегна така, когато се прибрах и отговора беше "Еми да те подразня малко, защото аз не спах, да слушам малкия дали ще се събуди". Човеееек, шегуваш ли се?!?!
Ljoli напълно съм съгласна и казах, че съм наясно, че той няма скоро да направи връзката пишкане-гърне. Просто, когато знам, че пишка до пет минути, след като се събуди, ще го слагам, пък с времето ще се превърне в навик, предполагам. Ох, аз съм отгледала две деца и нищо не помня. Все едно за пръв път имам бебе и повечето неща са ми някак нови, спомням си крайния резултата, но не и как съм го постигнала.
Lunatichka бързо да оздравява Галинчо.

# 36
Какво общо има прохождането с овладяването на отделителните нужди? Има много други най-вече когнитивни критерии, които трябва да бъдат покрити. Това, че слагаме бебе на гърнето и чакаме докато не се изпишка или изака в него е чиста случайност и то не разбира каква е била целта на това упражнение.
Това не е вярно и определено не съм съгласна, но и не съм очаквала друго мнение. Знам колко пари са се изляли още когато ние бяхме деца, за да бъдат убедени постепенно майките, че децата им трябва да ползват памперси до 2-3 години.
Нашите родители не са имали памперси, а пелени за многократна употреба, и да видиш само как всички сме били готови когнитивно за гърне около прохождането.

Прохождането не е критерий от списък. За мен моментът за приучаване към гърне е, когато детето може да отиде до гърнето, когато му се ходи. Аз иначе трябва да хвърлям боб дали му се ходи, ако то няма как да се придвижи дотам само.

Zimk, ще обменяме идеи Grinning Аз се чудя дали да я слагам на гърне, докато носи памперси още, или като му дойде времето, да въведа новата концепция и тогава да види гърнето. Чудя се дали няма да я объркам, като я слагам да свиква на гърне, но после обуваме памперса Thinking Тук наистина не съм сигурна кое е по-добре.

# 37
Лунатичка, бързо оздравяване на Галинчо! Много е пораснал, колко креативно си подредила за снимката. Simple Smile

Относно гърнето - според мен, ако детето може да седи само, значи може да се слага на гърне. Като го водих на нефролог, ми казаха да започна да го слагам на 8 месеца на гърне и до година и половина да съм махнала дневен и нощен памперс.

Абсолютно не е вярно, че до 2 години трябва да са с памперс. Ама някои хора искат и до 4 да бършат наакани дупета. Според мен до 2 години трябва вече да е махнат памперса. Има най-различни подходи и си зависи от детето. Но до 2 години вече разбира какво се случва и знае, че не трябва да ака в памперса, а ако постои с пълен памперс плаче и иска да бъде сменен. Щом има разбиране и изпитва дискомфорт, значи го прави на инат да не иска да ходи в гърнето. Ако сте чували за elimination communication, някои майки от раждането следват сигналите на бебето и го слагат да ходи в тоалетна. Бебетата не искат да са мръсни, затова и често се напишкват в момента, в който ги съблечем.

Още не съм решила как да подходя, с каката директно го махнах на 1.5. За една седмица махнах и нощен, и дневен. Не си спомням в детайли как го направих обаче. Малкия предвид, че ще ходи на ясла в края на годината, ще пробвам още това лято да го свикна с гърнето и да го оставям по голо дупе на двора. Не знам дали е реалистично да махна на 8-10 месечно бебе памперса… ама може би ще опитам. Ако не стане сега, другата пролет/лято на 100 процента ще го махнем.

# 38
Аз с баткото пробвах да махна памперса на година и нещо, почти 2, но за цял ден смених около 10 напишкани гащички. Върнах му памперса на другия ден, беше с памперс още няколко месеца и към 2г и малко пак го махнах. Смених 1-2 чифта напишкани гащички само, стана от раз, вече всичко разбираше. Седмица по-късно махнах и нощния и фалове не сме имали, май само 1 път нощем. И сега така ще процедирам, не бързам.
Имах познати, децата им все на гърнето седяха и с часове, че без да искат и осъзнават пишкали в гърнето на 1г още. Ами да, то е нормално след сън или след 40 мин. висене, че пуснало нещо.
Иначе е ок да се слага понякога, да свиква с гърнето, но според мен за по 5 минутки и то не много често още, малки са нашите.

Лунатичке, как е Галинчо?

Въпрос към мамите, които са въвели глутен, как и с кои продукти?

# 39
Аз имам много горчив опит с махането на памперса на баткото. Повлиях се от съветите в Швейцария, детето да не се слага на гърне докато не дойде момента за махане на памперса. Около 1 г и 8 месеца опитах за пръв път и тотална греда. Детето ми не искаше да седне на гърнето и плачеше. Опитахме отново след 2-3 месеца и същия резултат. И така на всеки 2-3 месеца опитвах отново, пишкаше и акаше в гащите, сядаше на гърнето и нищо не искаше да направи в него. Казваше, че го е страх от гърнето/тоалетната. Чак на 3+ успяхме да махнем памперса. С бебо ще процедирам по българските препоръки. Когато започне да седи стабилно сам, ще го слагаме на гърне след сън и след хранене. Идеята не е да се махне памперса на 8-9 месеца, а детето да свикне с гърнето, да го асоциира с ходенето по малка и голяма нужда и после да няма бойкот. Важно е и да не се прекалява с времето, по 5 минутки е достатъчно.

В Швейцария в яслите/детските изобщо не се насърчава и съдейства за махане на памперс. Отказват да слагат децата на гърне, освен ако те не проявят желание и задължително условие е да могат да се качват сами по стълби. Родителите също не си дават зор да го махат до 3 годинки. За мен това си е наказание, запарва на дупето, нехигиенично е, момченцето ми имаше и обриви в слабините в жегите.

# 40
Водих го днес отново на педиатър.Фарингит.Сега е на АБ-Сумамед и Биозин.Продължава да вдига,но док каза,че гърлото е "огън".Пусна му веднага кръвни и урина,добре са.

# 41
Лунатичка, добре ли сте?

И аз изкарах нещо с гърло и после кашлица и два дни бях като дроб, но сега съм добре, бебока не знам и той ли нещо или зъби, крив беше на моменти и с 37 температура, сега вече не вдига. И двамата пихме биозин аз мама, а той кидс. Утре правим седем месеца и тези дни най-накрая успях да махна яденето в три сутринта. Сега яде в шест сутринта мляко 180мл.,  към девет пак давам мляко но изяжда най-много 80мл., в 12:00 хапва месно или зеленчуково пюре с яйце около 100мл. Към три хапва каша пак около 100 мл., понякога и плодово пюре. Давам в мрежичка за забавление, банан или авокадо между яденето. В шест хапва мляко около 120-150 рядко 180 мл и в девет и полунощ пак мляко. Изцеждам около 30-40 мл кърма два пъти на ден и я давам с пробиотика и вечерното мляко.
От вчера се опитва да издава различни звуци от обичайните. Пълзи като войник, седи на дупе по-продължително, но само с някой, който да внимава да не падне напред или назад.
Минахме на две спанета от по два часа някъде и вечер в осем къпане и лягане.
Още нямаме зъби, чакаме ги от три месеца вече😂.
Не съм давала глутен още, нито млечни продукти, някой давал ли е вече? И как? Още съм дебела😂, но поне по-наспана, сутрин го давам безкомпромисно на бащата и спа два часа. След две седмици имам абитуриентка и след това се изнасям на по-чист въздух.
Чудя се какво са правя с нещата, които не ползваме вече, май ще ги продам с благотворителна цел има например такава група във Фейсбук. С удоволствие бих подарявала и на нуждаещи се, нещо такова си мисля.

Едит: Аси, благодаря за темата💐!

# 42
Аз дадох домашно кисело мляко, много се хареса. Дадох и коричка хляб, твърда, да я гризе - много я хареса

# 43
Аз глутена го въведох с бебешки бисквитки,а сиренцето и маслото с пюретата

# 44
Има изгледи вече да сме по-добре.Снощи бяхме в частната СП,понеже пак вдигна 41 градуса,посиня около устата,крайниците и се тресеше целия.Уговорката беше ако не епо-добре днес,следобед ни хоспитализират.Сега ми поддържа макс 38,но е жизнен,играе си,смее се.
Пуснаха му снощи и стерилна урина,заради съмнения за уроинфекция.Няма проблем.Гърлото обаче си е доста зачервено.
Дано да се оправи вече,че се измъчи детето ми.

Общи условия

Активация на акаунт