ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 5

• 29 926
  • 677
  •   1
Отговори
# 150
  • UK
И Филип не хареса леща, но много одобри сардини от консерва в зехтин и те са също много добър източник на желязо и Омега.

# 151
Хм, Льоли, това е отлична идея - благодаря. Чудя се само, нямат ли сол сардините в консерва?

Гледах вчера статия в Solid Starts за източниците на желязо, голяма част от които са меса. Тук ми е затруднението - вкъщи месо не готвим, трябва да измисля адекватен начин да й го осигурявам редовно, проверено и апетитно. Заготовките подозирам са временно решение.

Яйце давам - жълтъкът е изцяло въведен, а след малко ще й правя и омлетче за белтъка. Все още яде по-скоро символични количества твърди храни, но аз упорито си предлагам. Броколи и карфиол отказа с видимо отвращение, засега тиквата остава фаворит. Основно е на кърма, суче и по няколко пъти нощно време, но ми се ще да засилим малко твърдите храни. Водичката много се харесва, само така да остане.

# 152
Давам мляко на 4-5 часа през деня. Изпива между 140-270мл, според настроението. Водичка различно пие- понякога по 20мл за целия ден, друг път 70-80. Соковете не ги иска и спрях да ги предлагам за известно време.
Междинни хапвания има 3-4 и са най-различни - пюрета, каша, попара,  пасирани макарони със обезсолено сирене, масло и малко захар,  кисело мляко с бебешки бисквити, елда. Хек не и хареса изобщо, а сьомга много и хареса. Давала съм и дроб - не го иска. Жълтък - половинка през ден. Свинско не харесва,  телешко много харесва.  Пилешко на настроения,  пуешко само на Хип хапва. Заек харесва.  Оризовата каша на Мамуко и овесената никога не отказва. Скоро ще ги смеся с малко сиренце.
С плодовете е на настроения.
Леща много обича както и пилешка супа.
Предстои да опита авокадо, патладжан, чушка, патешко, някоя риба, юфка,  кус кус, супа топчета, ягода, червен пипер (засига слагам минимално сол (по-често без) и ситен джоджан.
Към киселото мляко ще добавя плодово пюре чак когато достигне цяла порция.

Все по-често и даваме от нашите манджички, но всичко пасирано засега.
Само за кус кусът се чудя дали да го пасирам.
Взех и рапично олио на Хип и добавям в каши и пюрета като се сетя.

Расте и второто зъбче и почти няма спане.

Не усещам при нас да е дошъл моментът за Данонино и риба от консерва.

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 17:12 от Juji 1

# 153
Рибата от консерва няма общо с данонино. Риба от консерва си е нормален начин да се яде риба, а данонино е пълно със захар

# 154
Ох...Има общо помежду им, че и двете не са за бебета.  Simple Smile  
Но както казах, аз така съм усетила, други са готови.
Иначе фактите са такива:
Консерви за бебета обикновено не се препоръчват и е по-добре да се залага на свежи плодове и зеленчуци. Ако все пак се налага употребата на консерви, следва да се търсят такива, които са специално приготвени за деца и съдържат съставки, подходящи за възрастовата група.

Специални консерви:
Не всички консерви са подходящи за бебета. Трябва да се търсят консерви, приготвени специално за деца от определена възраст, съдържащи подходящи съставки и съотношение на микроелементи, витамини и минерали.
Съставки:
Консервите за бебета трябва да съдържат само свежи съставки, без консерванти, изкуствени оцветители и вкусови добавки.
Мнение на педиатър:
За препоръка на конкретни продукти е най-добре да се консултирате с педиатър, който ще оцени индивидуалните нужди на детето.
Защо консерви не са най-добрият избор?
Възможност за консерванти и добавки:
Някои консерви могат да съдържат консерванти и добавки, които не са подходящи за малки деца.
По-малко хранителна стойност:
Консервирането може да намали съдържанието на витамини и минерали в продуктите.

Така че....има достатъчно информация навсякъде.

# 155
Сардините в консерва са без консерванти и няма проблем да се дават на бебета

# 156
Маги Пашова има рецепта за рибен пастет за бебета от консерва сардини.

# 157
Всяко правило има изключения.

И който както си го усеща.
Както казах за нас не е дошъл моментът нито за Данонино, нито за консерви.

# 158
Темата за захранването винаги предизвиква дискусии и спорове. Колкото хора сме тук, толкова различни начини на захранване. Но лунатичка, наистина недей да му даваш данонино. По-добре кисело мляко с плод или плодове пюре му пасирай. Моят днес яде “смути” с домашни ягоди, явокадо и банан.

# 159
Моето бебе учудващо много хареса домашно кисело мляко без нищо. Кисело си е, но и хареса

# 160
  • UK
По мои впечатления много бебета харесват чисто кисело мляко, както и децата като поотраснат. Аз помня, че не бях от тези деца, но пък дъщеря ми и до днес яде с удоволствие кисело мляко без нищо.

Juji, ако помолим педиатъра, който цитираш, да назове точно срещу кой консервант е, и кой точно консервант в сардините в зехтин не препоръчва, на 99% ще последва мълчание.
Аз пък знам от много надеждни съвременни източници, че на бебета е абсурдно да се дават попари със захар, сокчета и бебешки бисквити.

# 161
Аз редовно ям сардини от консерва И им чета съставките. Тези, които ям, нямат консерванти

# 162
То и аз редовно ям консерви от риба тон например и им чета съставките.
Това не означава, че на този етап съм готова да дам и на бебето, при положение че имам още други видове прясна риба и начин на приготвяне, които не съм предложила. 
Прясната храна винаги е за предпочитане.
И пак написах сто пъти - който както го усети и според предпочитанията и разбиранията си.

За попарата, соковете и бисквитките няма да коментирам, че става смешно вече и напълно излишно.

# 163
Аз също съм от групата на тези, които ядат португалски рибени консерви и силно се надявам, на моето бебе да се харесат, за да си набавя и протеин, и калций и желязо. Споделям го заради тези, които мислят като мен, а смятам, че всички други дори няма да го прочетат това, както и аз не си спомням кой е давал сокчета, бисквити и добавена захар.
Нямам много успех с предлагането на дроб засега. Костен мозък на каша май се прие.
Домашното кисело мляко го приема също в чист вид, но и аз го ям с наслада пред нея и го харесвам по скоро кисело, отколкото тип гръцко.
Като цяло предпочита сочните неща - домат, краставица, броколи, плодове всякакви, кисело мляко, доматен сос, царевица. Сладък картоф и авокадо на парче съответно не харесва, защото са по-"сухи", но пък сладък картоф пасиран с чесън и кокосово мляко, или авокадо с домат и чесън като гуакамоле обича.

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 00:40 от D_ana

# 164
Пресните сардини ще трябва да се обезкостят, което е трудно с такива мънинки кости. Тези на консерва са меки

Общи условия

Активация на акаунт