ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 5

• 29 957
  • 677
  •   1
Отговори
# 165
Аз също съм от групата на тези, които ядат португалски рибени консерви и силно се надявам, на моето бебе да се харесат, за да си набавя и протеин, и калций и желязо. Споделям го заради тези, които мислят като мен, а смятам, че всички други дори няма да го прочетат това, както и аз не си спомням кой е давал сокчета, бисквити и добавена захар.
Нямам много успех с предлагането на дроб засега. Костен мозък на каша май се прие.
Домашното кисело мляко го приема също в чист вид, но и аз го ям с наслада пред нея и го харесвам по скоро кисело, отколкото тип гръцко.
Като цяло предпочита сочните неща - домат, краставица, броколи, плодове всякакви, кисело мляко, доматен сос, царевица. Сладък картоф и авокадо на парче съответно не харесва, защото са по-"сухи", но пък сладък картоф пасиран с чесън и кокосово мляко, или авокадо с домат и чесън като гуакамоле обича.

D_ana,

Костен мозък на каша как приготвяш?

# 166
Дроб не съм давала, даже не ми се хрумнало, но не е лоша идея. Леща дадохме, два различни вида - не я харесва. Боб отначало не и хареса, но после да. Говеждото обаче много и хареса като парче - дъвче го с кеф. Не може да го отхапе, но каквото успее, извлича от него. На пюре по-малко и харесва, но го яде.

Прочетох ви всички, конкретно по на ZMK отговора, че ми е най-лесно да адресирам.

Как готви телешкия стек? ММ го обича medium rare, на нея и дадохме well done и не беше доволна, защото според мен “ръчички пълни, коремче празно”. То реално и сокове няма за смучене, както е хубав телешки, пресен суджук сега пекохме, даже от българския магазин хе-хе, пак well done, пак същата работа, много твърд. Утре ще се опитам да го извадя по-рано, идеята беше да ползвам термометър, но ще изтече сока по време на печене и пак не е добре.

Не успяхме да вземем днес дроб, пок нямаше доставка.

Засега аз не се ангажирам с това и харесва, това не, по протокол е хубаво да се предложи 15-20 пъти една и съща храна.

С рибите в консерва трябва да се внимава заради тежките метали, сардини, както е предложила Льоли и ЗМК потвърдила са окей според консултантите по хранене (американските).

Dana, каква царевица предложихте, имам предвид под каква форма и как я приготвихте? Благодаря.

За тези, които кърмят още, минахте ли на по-голямо легълце и какво? Dana, особено към теб се обръщам, моля. Главата ми не го ражда как да стане, твоята формула за кърмене на ръба на двете легла работи безотказно досега. Ние двечките се опитваме да намалим кърменето, кошчето за новородени и става тясно, не намирам next-to-me легло (нали следващ размер, легло да е вече) освен по поръчка от Хонг-Конг за £530.

# 167
Кошчето за новородено го спряхме още на 6 месеца, умаля и вече. А и то вече не е безопасно, защото е много подвижна. В кошарката си спи сега.

Иначе мъжът ми приготви говеждото на тиган мисля. Тънко парче беше и много и хареса. Яде го с настървение.

Тежките метали са в повече в големите риби, които живеят дълго и ядат други риби и така им се натрупва живак. Сардините са мънинки, та те не съдържат живак.

Maya Jane, а защо намаляваш кърменето? Ако я кърмиш на поискване, тя сама си регулира колко и трябва. Иначе през нощта аз си ставам и я кърмя на люлеещия се стол. Не ми пречи, мъжът ми поема едното нощно будене и обикновено само я люшка, рядко и дава шише вече. Нещо много взе да се буди откакто стана подвижна

# 168
ZMK, сподели снимка на стека следващия път, моля, да видя какво имаш предвид под тънко парче.

Намаляваме (уж), защото аз имам нужда от укрепване. Функциите на щитовидната жлеза скочиха от хиперактивна преди бременността, нормална по време и ниско активна в момента и то в много драстични граници. Взех да се радвам, че още съм наоколо.

Ми моята си се буди нощем да хапва от навородена, което е хубаво, хубаво е бебетата да се будят нощем, инстинкт за съхранение е.

И междудругото много ясно си показва, когато не иска да я местим/ вдигаме и т.н., особено през нощта. Към 5ч обикновено идва при мен на спалнята, ако не сме заспали заедно.

Правими  впечатление, че вече има развита и някаква привързаност към цицката/млекцето/буденето нощно време и в момента, както писах вече е почти на всеки час. Преди малко и дадох водичка вместо млекце, за пръв път да видя какво ще стане, изпи водимката.  Започнах да проучвам практики за разделяне на асоциацията хранене-спане, оказва се, че много родители го правят целенасочено. Търся идеи.

# 169
ZMK, на кои източници на желязо наблягаш? Дава ли и леща и дроб вече?
Знам, че не е към мен, но да кажа нашите източници на желязо, понеже малката не яде месо и на някой може да му е полезно. Давам спанак, броколи, сладък картоф, елда, грах, сливи, праскови, кайсии и ябълки, и повечето бебешки каши са обогатени с желязо.

# 170
  • UK
Мая, и аз търся начини за дисасоциация на храненето за заспиване - аз кърмя + бутилка даваме, както дойде през нощта. Ще пробвам с вода като теб.
Нещо буденията започнаха пак да стават доста продължителни, иска да сяда, да се клати на четири крака, да става прав, да ни прескача. Знам, че е във връзка с новите умения, които е развил, но сме изморени.

# 171
И ние ставаме нощем, не се кърмим с шише е не иска да играем, но с вода не успявам все още. По скоро става с вода, но се буди постоянно давам вода и след малко пак и така до шест сутринта.
На нас вчера не сложиха втората шест валентна ваксина, преди да я сложим кихаше по-често и не знам това ли е причината, но този път по-тежко я изкарва. Вчера беше добре, но пред нощта много се въртя и си се оплаква давах панадол заради температурата. Сутринта видимо неразположен и повърна, топличък е и не се храни… ох много ме е страх от тези ваксини. Сега трябва да го оставям на баща му и да ходя до НАП ще ме глобяват, защото пресрочих с ден крайния срок за годишната данъчна декларация. Какво да обеснявам, че с бебе ми се иска планетата да спре и всички да ме оставят намира, Изкарала съм си пик и сама си подавам всичко от вкъщи, но пак не сколасах. Сега чета, че има данъчни облекчения за родители ще взема да ги питам 🙂.

Защо се напрягате от теми да храненето, аз много обичам да сверявам и ако някой каже, че не е ок нещо да си взема едно наум. Например за бисквитките и аз съм против, но ЛЛ ми каза, да пробвам, че нали е злояд и един ден като нещо не ядеше викам си ще взема и рядко ще ги давам, но като прочетох какво съдържат не благодаря. За попарка обичам да я правя с елда вместо сухари(елда, сирене, масло), но и бебешки сухари имам и веднъж правих и с тях. Иначе и аз смятам, че храненето трябва да е максимално изчистено от вредни неща. Сега ще ви дам пример, по-големете си деца гледах със захар във водата и впоследствие не само хубави храни, нямахме финансова възможност и като по-големи 2-3-4, маргарин вместо масло, евтино сирене, зрънчо, вафли оф, готвих и много полезни манджи и супи, но… третото ни дете се роди по време на голямата финансова криза. Баща им музикант, аз тогава без образование, нямахме пари, живеехме с майчински и детски. Ами болнави бяха и тена им не беше хубав. После когато малката стана на две започнах денонощно учене и бачкане докато не започнах да печеля доста добре пари и лайфстайла ни се вдигна, сега вкъщи и една вафла не се купува… абе да, храната и здравето на детето са мноооого тясно свързани.

# 172
Хей, Skady, благодаря за включването. С най-добри намерения, нали да казано е хубаво и от опит на 1.5г веган хранене, но без нужните знания и умения да следвам диетата в дългосрочен план. Чудех се ще ползвате ли с ТЖ някакъв научен метод за проследяване на резултатите от безмесна диета при подрастващо детенце, всъщност дечица, когато пристигне и братчето на Алекс, да са ви живи и здрави. Благодаря.

Ljoli, сподели моля, ако намериш формула, която работи добре при вас.

Isibel, и при мен се случи. Тази финансова помощ, която се дава за първо детенце, не ми я дадоха тук, била съм закъсняла с молбата, £500.
Иначе за водичката, не знам дали ще и дам пак, съвестно ми е да и пълня коремчето с водичка, исках да проверя дали е навик или е гладна. Освен ще говоря с консултантите по хранене пак.
И ние име расли по време на финансова криза, милите ми родители с 3 деца, не знам как се минава пред такова изпитание, не знаеш кога ще стане по-добре. Като гледам как и треперя за всяко нещо се чудя аз как ще оцелея в дългосрочен план да си я гледам. Медицинските лица наоколо, нали професионалисти, всички казват “спокойно, ще става по-лесно”, моята най-добра приятелка пак се включи с ново 20, както се казва, “е, не става по-лесно, става все по-трудно, сега ти е в ръцете, а като стане независима и я няма около теб, а?”

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 11:28 от MayaJane

# 173
Мая, моето бебе е в кошара 120х60см от 3 месеца. Спи с широко разперени ръце и некст-ту-ми-то бързо й омаля. Сега, като я кърмя нощно време, я вадя от кошарата и я взимам на леглото, след което пак я връщам в кошарата. От известно време обаче след някое от нощните хранения (2 до 4 при нас) просто я оставям в леглото ни. Много е смешно обаче, защото тя е изключително швъклива и в някакъв момент сутринта почва да шава, да се върти, и често застава перпендикулярно между нас. Друг хит е, че сутрин като почне да се буди и се изправя, върти се, намества се и си приказва, всичко това докато се опитва да се намести да суче, и е много смешно как все пак успява да се намести с нейни усилия (или да се ядоса ако не успее, и тогава аз помагам).

За асоциацията от гърда, подозирам, че и при нас има нещо такова, но донякъде е умишлено докато изчиствам асоциацията люшкане. Мая, ако даваш биберон няма ли да намалее и отшуми с времето?

Иначе за вегетарианската диета и на мен ми е тема. Аз съм вегетарианка от 15+ години, около 2 пробвах и веганството и доста четох преди да решим да я захраним и с месо. Да, възможно е децата да са на вегетарианска диета, но трябват солидни познания по детско хранене, за да се осигурят всички вещества в оптимални пропорции. За себе си прецених, че не притежавам тези знания и няма да рискувам с експерименти докато се уча в движение. В тази връзка, Скейди на мен също ще ми е много интересно да споделиш схемата или метода, който ще следвате, може да почерпя и аз нещо от него.

# 174
Ех, Moonlit, хубаво споделяш. Моята си има едно такова глезенко поведение, добре че на английски го определят като поведение на малка госпожичка, та звучи по-добре, та пак се завъртяхме в същия кръг, както когато започнахме. Биберонка мина веднъж, два пъти. Много е сладка като цицка каквото цицка, пусне я, обърне се на другата страна за спане и след секунда пак скача на цицка и така може. 5-6-7 пъти на едно будене.

Темата за храненето е безкрайно интересна, самото пълноценно хранене, без значение режима, ми прави впечатление изисква сериозни познания.

Веселин Станков, например, си отгледа децата с веган храна, откакто са родени предполагам, но този човек скочи от фитнес фен, помпащ мускули с месо до ходещата веган енциклопедия на България с четене и практика. Еколог май беше по образование, а по убеждения е човека, който чете лекциите по веган хранене измежду лекарите в клиниката на д-р Емилова.

Иначе записах часа за консултацията по хранене за другата седмица. Междувременно има все пак и добра, силна страна на толкова нощни хранения при нас. В момента цицка, каквото цицка и не си изяжда нормалните 90/120мл млекце, не и се хапва много. Всеки ден се стараем да и предложим и нещо, приготвено специално за нея, дали ще е плод, филийка, зеленчук, месо, но още не е в количество, достатъчно да замести хранене. По мои подозрения може и тя сама да си измести млекце със солидна храна доста преди годинка. Ако така стане, нейн избор си е и ние сме ок с това, въпреки какво казват експертите.

# 175
Maya,
Би ли споделила какво ти препоръчаха за намалената функция на щитовидната жлеза, и аз съм така...

Много се интересувам от темата за веганството и вегетарианството, и аз ще се радвам да споделите.
Една година бях вегетарианка и две веганка, после поради подробности в личния живот спрях тази режим, може би само временно.
Уважавам и труда д-р Емилова,  бих се подложила на гладуване и оздравяващ режим, но се налага човек да е почивка за да се подложи на това и също да има средства за клиниката във Варна.

Бебка опита патладжан, хареса и.
Приготвих го с морков и домат, сложих кус кус и брашно от амарант, идеята взаимствах от Хипп.
Амарант също е отличен растителен източник на желязо и витамини.

# 176
Не, не следваме някаква сложна схема. Грижим менюто да е разнообразно и балансирано, както правят и родителите на децата, които ядат месо. Вегетарианството при деца е напълно нормално и разпространено в много държави по света, особено в страни като Великобритания, Германия, Швеция, Австралия, където много семейства избират този начин на хранене.
Основните хранителни вещества като белтъци, желязо, витамин B12, омега-3, цинк и калций се набавят от яйца, млечни продукти, бобови, ядки, пълнозърнести, зеленчуци, плодове и ако е нужно - добавки.

В много страни медицинските и хранителните организации също подкрепят растителното хранене като напълно здравословен избор за деца.

Не смятаме, че месото е незаменим източник на нещо, което не може да се набави по друг начин. Напротив, растителното хранене е по-щадящо за организма, за природата и за животните. Това не е някаква крайна идеология, просто информиран избор.

Оставям линк към една от научните статии, които съдържат полезна информация:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27886704/

# 177
Благодаря, Скейди, интересна ми е и тази гледна точка, и аз доста четох по темата. Точно вчера с мъжа ми си говорехме пак за това, особено за държави, където големи групи от хора традиционно се хранят растително (като части от Индия), но там разбира се има и генетични фактори насложени с поколенията.

Аз също познавам семейства, които гледат децата си като вегетарианци или вегани, разбира се е възможно с подходящите познания.

Като храна за размисъл, вмъквам още един елемент в разговора. Много съм се чудила какво би станало, ако хипотетично вегетарианското/веганското ми дете случайно опита месо или нещо млечно на късна възраст. Познавам случай на много тежка алергична реакция, защото тази храна е тотално непозната за организма, което ме кара да се замисля какво би станало, ако детето ми неволно пробва нещо такова на рожден ден например.

Мая, Веселин Станков е много интересен случай, да. И аз покрай д-р Емилова го знам.

Жужи, по принцип не е нужно да се ходи в клиниката на д-р Емилова, за да се тества плодуването. Методът е развит от Лидия Ковачева и нейните книги са добър извор. Д-р Георги Гайдурков също практикува и доколкото знам е при по-достъпни условия отколкото д-р Емилова.

# 178
Благодаря, Скейди, интересна ми е и тази гледна точка, и аз доста четох по темата. Точно вчера с мъжа ми си говорехме пак за това, особено за държави, където големи групи от хора традиционно се хранят растително (като части от Индия), но там разбира се има и генетични фактори насложени с поколенията.

Аз също познавам семейства, които гледат децата си като вегетарианци или вегани, разбира се е възможно с подходящите познания.

Като храна за размисъл, вмъквам още един елемент в разговора. Много съм се чудила какво би станало, ако хипотетично вегетарианското/веганското ми дете случайно опита месо или нещо млечно на късна възраст. Познавам случай на много тежка алергична реакция, защото тази храна е тотално непозната за организма, което ме кара да се замисля какво би станало, ако детето ми неволно пробва нещо такова на рожден ден например.

Мая, Веселин Станков е много интересен случай, да. И аз покрай д-р Емилова го знам.

Жужи, по принцип не е нужно да се ходи в клиниката на д-р Емилова, за да се тества плодуването. Методът е развит от Лидия Ковачева и нейните книги са добър извор. Д-р Георги Гайдурков също практикува и доколкото знам е при по-достъпни условия отколкото д-р Емилова.

Благодаря, Moonlite.
Така е, права си.
Но в клиниката е друго - имаш изследвания и лекарски контрол,
което е много важно като има хронични заболявания и проблеми.
Правила съм частични дневни и едноседмична гладувания и плодувания и се почва едно играене с хапчетата, особено кръвното полудява.
Хубаво е, че има група във Фейсбук за споделяне и подкрепа, в която хората споделят. Толкова скоро след раждането лекалите казват, че не е подходящо, поне година да мине, но определено ще търся начини.
Не зная за случая Веселин Станков,  ще се информирам.

# 179
Много съм се чудила какво би станало, ако хипотетично вегетарианското/веганското ми дете случайно опита месо или нещо млечно на късна възраст. Познавам случай на много тежка алергична реакция, защото тази храна е тотално непозната за организма, което ме кара да се замисля какво би станало, ако детето ми неволно пробва нещо такова на рожден ден например.
Това сме си говорили с една моя приятелка (тя е вегетарианка от 6-годишна и веган от 13-годишна). Интересното е, че първо тя е спряла животинските продукти, и впоследствие нейните родители, баба, дядо и сестра също са ги спрели. Та тя ми разказваше как веднъж дядо ѝ веган от над 20 години бил на някакво събиране с барбекю и изял там едно кюфте и влязъл в болница. Говорихме си тогава как, ако човек никога не е ял ябълки или домати, например, и опита, нищо няма да му стане, защото това е нормална храна за нашия биологичен вид. Затова пък, ако изяде ей така кюфте, ще се натрови, ако не е свиквал постепенно през годините да яде животни.

Moonlit, и аз като теб мисля, че ми липсват познания, за да бъда или да отгледам здрав веган, но вегетарианството ми е елементарно, защото в месото по принцип няма почти нищо полезно, и със сигурност няма нищо уникално, което да не се набавя по друг начин.

B12 само е спорна тема, защото навсякъде се твърди, че може да се набави само от месо. Не ям месо от 15 години. Когато забременях, си изследвах B12 и беше на горна граница. На всеки 2-3 месеца и до края на бременността ми беше между средна и горна граница. Значи се набавя лесно и без месо, защото аз не правя нищо особено и не ям нищо уникално, най-нормална българска храна, даже не знам какво е тахан или как беше... гхи, и някакви такива, които родителите ни не са чували.

Общи условия

Активация на акаунт