ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 5

• 29 996
  • 677
  •   1
Отговори
# 180

Това сме си говорили с една моя приятелка (тя е вегетарианка от 6-годишна и веган от 13-годишна). Интересното е, че първо тя е спряла животинските продукти, и впоследствие нейните родители, баба, дядо и сестра също са ги спрели. Та тя ми разказваше как веднъж дядо ѝ веган от над 20 години бил на някакво събиране с барбекю и изял там едно кюфте и влязъл в болница. Говорихме си тогава как, ако човек никога не е ял ябълки или домати, например, и опита, нищо няма да му стане, защото това е нормална храна за нашия биологичен вид. Затова пък, ако изяде ей така кюфте, ще се натрови, ако не е свиквал постепенно през годините да яде животни.

Мда, точно за това говорех, че е сериозен риск, а този дядо все пак е бил ял месо в миналото, тоест даже не е било съвършено непозната храна за него. Та вместо да мисля на кой рожден ден може да опита някакъв бургер и да получи алергичен шок, си я захранвам с всичко, и за да гради устойчивост. Като порасне, е напълно свободна да направи своя избор да бъде или да не бъде вегетарианка.

Иначе за собственото си хранене съм много уверена и спокойна. Моята кръвна картина е винаги топ и без дефицити, с годините и четенето съм се научила да комбинирам нещата. Обаче не знам нищо за детската физиология, така че там не се наемам.

# 181
Maya, засягаш актуална тема и при нас с израстването на леглото. Нашата схема със спането "на ръба" работи толкова добре, че просто не знам как ще се отлепим в един момент. Дори сега като започна да се върти като пумпал, понякога едната част ѝ е в нейното легло, а другата до мен на моето. И най-вече ако се разбуди и не е от глад, ми е много лесно да се доближа до нея и да я успокоя бързо като се гушнем, но тя да си заспи в нейното легло. Търся и аз усилено нещо подобно с размери 120х60 или 140х70, което е с падаща предна преграда и различни нива. Сегашното ѝ легло е 90х50. Не съм готова да променям схемата. Бих могла да я изчаквам нощем да се унесе и да я пренасям в кошара, но отнема доста повече време това изчакване и ми краде от моя сън. Аз не мисля, че засега има проблем с асоциацията хранене-сън. Нощем тя се буди защото е гладна, нормално е да заспи след като тази нужда е задоволена. През деня тази асоциация я няма.
Ако намеря някакъв вариант, ще ти кажа.

Juji, костния мозък го изкарвам първо след сваряване под налягане на джолан и го миксирам със зеленчуци и малко от телешкото варено. Иначе популярна първа храна за захранване е костен мозък от тръбни кости, който е разбит с миксер на каша.
https://www.instagram.com/reel/CtzLQXsPIjI/?igsh=OTNpaWh0d3kyNDVs

Всичко хубаво, ама изобщо не мога да се съглася с крайното твърдение, че в месото нямало нищо полезно.

# 182
вместо да мисля на кой рожден ден може да опита някакъв бургер и да получи алергичен шок
До 5-6 години няма да отиде сама където и да е, нито да изяде нещо, което не съм видяла, а като по-голяма ще разпознава кое е храна и кое не.

# 183
Juji, и аз като теб съм фен на проследяване на процеса на нещо и търсене на доказателствени резултати, каквато и теза да е застъпена.

Ми то лев@тироксин се дава за ниска функция, няма кой знае какви предписания. Ти не приемаш ли нищо?
Как готви патладжана ме интересува мен 😁🙏🏻 аз съм от тези дето готвят по рецепта.

Да, да, Dana, разработи ти страхотна схема и точно така се получава, както казваш, моята даже се научи вече да дава прегръдки и си търси гушкане. И да, баща и се рови, не е още ясно дали сме намерили легло със сваляема преграда и различни нива.

Менюто на моята снощи, по рецепта от Solid Stars, пресен телешки суджук, приготвен на грил (под грил функцията на фурната) с печени картофи с провансалски подправки и грах, и резен домат за гарнитура.

# 184
вместо да мисля на кой рожден ден може да опита някакъв бургер и да получи алергичен шок
До 5-6 години няма да отиде сама където и да е, нито да изяде нещо, което не съм видяла, а като по-голяма ще разпознава кое е храна и кое не.

освен на ясла и детска градина Wink дори и на 5-6 си е дете и не мога да разчитам, че ще успее да разпознае месото, че ще вземе съзнателното решение да не пробва, или че няма да й е любопитно. Малко като да разчиташ, че тийнейджър няма да пробва цигари, защото вече е голям човек и му е обяснено, че пушенето не е полезно.

Мая, а тези рецепти от платената версия на Solid Starts ли са? Аз си намирам рецепти според случая, но сигурно е полезно да има цял "бебешки рецептурник". Бях гледала и други такива приложения, но не съм се спряла на нищо окончателно.

# 185
Предлагам вариант всеки от София, който иска да се присъедини, да ми изпрати телефонния си номер по имейл: ynito99@gmail.com

Аз ще направя обща група във Вайбър, където да се разберем кога да се видим.

# 186
Moonlit, май са опция от membership, да.

# 187
Включвам се да подкрепя мнението, че здравословно хранене без животински продукти трябва да се основава върху изключително добри познания за синтеза на вещества. “Разнообразно хранене” е крайно недостатъчно понятие, защото месото доставя “на готово” дадени вещества, които иначе тялото трябва да синтезира само, единствено ако са налични съставните части. Например креатин. В месото е готов, направен креатин. За да се синтезира от тялото са му необходими L-arginine, glycine, and L-methionine. По същия начин са и някои витамини. Но до колкото проследих предните мнения, не става дума съвсем за веганство, а за вегетарианство - яйцата и млякото носят много “бонус” вещества, както и морската храна, така че е доста по-добре от изцяло веганство.

Искам да обърна обаче внимание на това, че производството на храна за вегани не е изцяло цветя и рози и спасяване на природата… имайте предвид, че в една нива с царевица например гнездят и живеят множество дребни прички, гризачи… които биват убити при обработката и събирането на реколтата. Както човек може да пита “защо живота на куче е по-ценен от този на крава”, така може да пита “защо е по-ценен от този на една птичка?” А отговорът моментално пита “тогава какво не е морално наред с отглеждането на щастливи, пасищни пилета?”

Като цяло аз съм на мнение, че хората трябва много повече да уважават храната, да спрат консумацията на месо и всякакви животински продукти от супермаркетите (много голям противник съм на прясното мляко, това е кърмата на бедни майки кравички, които никога не са виждали децата си… ужасни условия живеят, да се заколят в пъти по-хуманно от това целият им живот да минава в оплождане, доене и агония. Всички ние сме майки и знаем какви хормонални промени ни съпътстват, колко сме способни да страдаме, депресии… ами и кравите също могат да се чувстват така, само дето са и затворени в клетки). Пазарувам от ферми, които отглеждат животните си по хуманен начин, пасищно. Втори момент идва, където масово хората ядат много по-често месо, отколкото им е необходимо. Особено сред българите “на маса не сядам без мръвка” е ужасен, токсичен, цитат. Трети момент е колко много храна се изхвърля, защото е лесно достъпна. Тук говоря и за месо и за зеленчуци. Четвърти момент е, че като цяло се преяжда масово. В момента в света има рекордни нива на затлъстяване на населението, въпреки регионите на глад.

В заключение на тези размисли няма правилно и грешно, стига да има целомъдрие и уважение към природата, човекът не е нейн господар, а слуга.

# 188
Maya,
Мислим еднакво за доста неща с теб. Simple Smile
Аз съм на елтироксин вече  15 години...
Но не спирам да търся начини не само за поддържаща терапия, а за подобряване стандарта на живот и излекуване.
Патладжанът го пека до омекване и го мачкам с вилицата, а сега го сготвих заедно с другите зеленчуци на яхнийка,  измит и обелен, прескачам осоляването в суров вид, които се прави за патладжани и тиквички.  Може и на пара да се направи, но още нямам система за готвене на пара. 🤔 Основно варя и понякога пека. Днес менюто, което съм запланувала е пилешка супа и пиле с ориз, йогурт с плодове, оризова каша.
Вчера гледах мултикукърите и се чудех..Някой да сподели опит с такъв уред, дали наистина е добър?

Shisharche,
Много добре казано, адмирации.
Храната трябва да се уважава, както и животът на всяко същество.
Гледала съм филмът "Земляни", покъртителен.  Той беше причина да спра месото преди. Работила съм в хотели и наистина огромни количества храна се изхвърлят, особено като има големи групи хора количествата са брутални, и за това нещо е отнет живот.... Sad
А за месото във веригите просто думи нямам...
Има едно такова изречение, пък всеки да го разбира както пожелае...
"Като ти се яде месо, отиди в гората и с голи ръце хвани, убий и изяж някое животно...Ако не можеш да го направиш, значи не ти се яде наистина месо."
....
Има второ зъбче моята беба. Най-после проби и е остричко.
Днес най-после по-топъл ден.
Ще сефтосам новата лятна количка, която след толкова чакане дойде. Чудничка изглежда с едно изключение- амортисьорите се оказаха фалшиви - просто едни имитиращи пластмаси, които нищо не вършат..  А ние с мм се кефехме на видеото какви хубави амортисьори има количката  🤣В очакване съм да видя как вози всъщност.

Прекрасни почивни дни ви пожелавам, мами! 🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷
П.С. Планувате ли нещо за първи юни за бебчовците и за техните братчета и сестричета? Аз съм в чуденка как да съчетая интересите на бебе на 7 месеца и тийнейджърка на 15 и в същото време да е заедно семейството,  а не да се делим - аз с бебето в парка, а мм с голямата на кино.. 🤣

# 189
Шишарче, Hands Clap Hands Clap Hands Clap абсолютно съм съгласна с написаното.

# 190
Днес малката за пръв път се изпишка в гърнето Blush Много пляскахме и се радвахме. Слагам я на всяка смяна на памперса. Държа я по една минута, не повече. Не искам да свързва гърнето с тормоз и да не иска да сяда после. Пеем една песничка или нещо ѝ говоря как трябва да пишка там, и ставаме. Когато иска да стане, протяга ръчички да я взема и я взимам, да не си помисли, че няма да стане както иска и да се противи после. И така, това ми е тактиката засега.

# 191
Въпрос към майките, които са захранвали бебенцата с гладко пасирани пюрета и кашички: как минавате (и кога) към по-гранулирана консистенция? Колко време отнема да свикне и да не се кашля/прави поза за повръщане след всяка лъжица?

Важен въпрос2 : колко често повръща всичко изядено?

Вече над 2 месеца давам гладко пасирани неща, ядеше ги що-годе; опитвам се да мина на по-едро псирано или много добре намачкано и просто не се получава вече почти седмица…. 3-4 пъти си повърна цялото хранене, никога не повръща само малко, повръща всичко…а не е до преяждане, защото дори 1/2 не изяжда.

# 192
Май всички отидоха във вайбър групата.

Шишарче, аз без да искам направих по-едра консистенция няколко пъти. Едното си спомням, че беше чистата каша от елда, която е някак по-едра. Давала съм бананче, коричка хляб, такива неща, и си ги яде и има позиви за повръщане, но пак ги яде.
Понякога не успявах да пасирам идеално обяда или следобедната, и малката си ги хапваше. Една попара веднъж, доста едри парченца, как я изплю, нищо не яде. И така след известно време сама започна да яде леко по- едри, просто не пасирам идеално и тя свикна.

# 193

Закуската днес, оризова каша с кокосово мляко, канела и кимион, и конопено семе (ориза го приготвих  вчера с кимион) и манго.

# 194
Шишарче, опитай да й предложиш храна на парчета. При нас провокират сериозен интерес и наблюдавам как все по-добре се справя с откъсването, "сдъвкването" и преглъщането. Понеже явно й харесва да мачка и опитва различните текстури, може и при твоята бебка парчетата да провокират интерес към храна, която е различна от гладкопюрираната.

За протокола, при нас гладките пюрета така и не се харесаха. Днес просто й намачках един сладък картоф с банан и магданоз за гарнитура, нямаше проблем. Отделно си смука домат и яде омлет на ивици с голям кеф.

Общи условия

Активация на акаунт