ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 5

• 30 345
  • 678
  •   1
Отговори
# 285
Ноктите му режа, докато спи. Даже след това леко обирам ръбчетата с пиличка и той не се буди. Но мисля и аз да поръчам електрическа. Той постоянно си чупи ноктите, защото всичко стиска жестоко. Като го сложа в кошарата, тя отстрани е с мрежа и той много обича да "драска" по нея. Направо ме втриса от звука, а ноктите му стават ...... Не знам как не го боли. Хем ги режа доста ниско. Аз имам страх от рязането, защото на една позната, преди години детето стига до болница. Майка й му отрязала ноктите на крачетата прекалено дълбоко и палеца му се възпали.
Ще пробвам с пилата и се надявам да имаме по-голям успех, а и той да спре да впива нокти във всичко.

# 286
  • UK
Аз се мъча с нокторезачка, ама май и аз ще взема тази пила. Ръцете ми над лактите са целите в синини от щипане, драскане, също така ме и хапе.

# 287
Режа ноктите бързичко с бебешка ножичка.

Mommy, миличкият бебко, юначе.

# 288
Бързо оздравяване на всички.❤️
Кой каза, че е правил петмез от фурми?
Може ли рецепта? Благодаря. 🥰
И моята беба е болна, хрема, Sad  бяхме на доктор за преглед вместо ваксина - прорязват два нови зъба. Смях не смях, но при всеки зъб сме в болницата за преглед, то температури, хрема, разстройство,  а имаме едва два зъба и два нови растат, а колко още има да порастват, все така ли ще е....

Открих колко много помага да излезеш сама... Все по често се измъквам я за пазар, я за да плащам сметки или да пуша просто две цигари с кафе навън сама и на тишина. Бебката постоянно вика, ръмжи, има цял репертоар,  все ни е в ръцете, или се налага да я местим от едно място на друго, преобуване, хранене, игри..уморително си е, нон стоп.
Някой каза не помощ  от другите, а правилно разпределение на задълженията и е много прав. Това е истината, баланс и обща отговорност на семейството, че всички имаме бебе и се грижим  за него, а не всеки нанякъде си живее живота, пък майката 24/7 на смяна, както често се случва. Семейството затова е семейство, да се подкрепяме в трудните моменти.
Помага ми също шоколада за настроението, но не и за килограмите. Или да гледам филм, но все е с прекъсвания. Четене на книга, слушане на музика, малко танци, приятели. Играем игри с голямата,  карти,  монополи, асоциации, смях и разтуха е. Много помага някоя и друга разкрасителна процедура. Също подреждане на дома, някакси подреждам и мислите си така. Обичам и да готвя, но не и като съм преуморена.Това е че, време за всичките тези неща почти няма. Сексът също помага, както и само гушкане, масажи. Да ги ползваме тези мъже все пак 🤣 . Упражненията също ме зареждат, но и много ме уморяват и после винаги гладна. Йога, ходене,  тичане, каране на колело. Много помага и съъънннн, уникално е да се наспиш, оценявам го. Морето и планината също лекуват. Почивка ни трябва, преуморени сме. Тревожността не обича действието, разсейването и смеха. Иначе и аз съм много чувствителна, впечатлявам се за всичко, тревожна, като оголен нерв. Питам се докога ще ни държи това... Малка мента, глог и валериан на хапчета или тинктура, както и някой валидол също не са излишни. Някое вкусно билково чайче с мед и лимон.
Сега стягам колата, че скоро ни предстоят пътувания, хем се радвам и нямам търпение, хем ме е много шубе с малкото бебче на дълъг път...
Тя не седи стабилно още и не издържа седнала дълго време, а по-стабилните столчета за кола всичките са изцяло седнали...Не знам как да процедирам.

Ноктите режа с ножичка със заоблени върхове, но много внимателно и  ако видя че ще е борба, отлагам за по-късно.
Преди време имахме зайче, на което режех ноктите със специални клещи и веднъж много дълбоко резнах, колко много кръв изтече...И спрях да му ги режа.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 06:19 от Juji 1

# 289
Ох, Моми22, съжалявам да чуя за преживяното!

Аз също режа с бебешка ножичка със заострени ръбове, докато спи.

Първо пробвах с нокторезачка, тя само дъвчеше, не режеше като хората и бързо се отказах. Пробвах и електрическа пила - да, бебето е спокойно и е безопасна, но прави ноктите ужасни и след това са много по-чупливи, лющят се, не съм доволна.

И аз усещам, че съм по-чувствителна към теми за болни дечица… ужасено е. Бях попаднала на едно момиченце, сърцето ми се сви и преведох парички. Страницата на асоциацията ме насочи към останалите и като видях толкова много снимки и нещастни погледи и щях да се разплача. Всеки ден благодаря за моето детенце, че се роди здравичко и се надявам да не я сполетяват такива беди, надявам се, че кармата ми е чиста и тя няма да изкупва мои и минали в рода ми грехове. Сякаш вярвам в кармата, макар и да нямам точно обяснение. Опитвам се и някакво смирение да упражнявам, че ако е писано, ще го понеса, но все пак ще съм благодарна да не ни спохожда.

И ние сме с хрема, за 1ви път… и с този засилен гаг рефлекс повръща понякога и след кашляне, ужасно е, доста съм притеснена от дехидратация. Надявам се да са пусти зъби най-накрая, защото още няма нито един и все нещо я мъчи (предимно с яденето) и уж са зъби и така от 3 месеца.

# 290
Juji махнах костилките от фурмите и ги сложих да се варят. Когато започнаха да се разпадат във водата ги намачках хубаво с ... не знам каква е казва онова с дупките, за картофено пюре. Оставих още малко на котлона. Прецедих водата, още си беше доооста течна и я сложих отново да ври, вече без фурмите. За около 10-15 Мин се сгъсти значително. На вкус и консистенция ми напомня кленов сироп.
Аз направих много малко - 6 фурми и вода но око, като няколко пъти доливах. Получи ми се около 30-40 гр. Беше само за проба, набързо, защото никога не бях правила.
Като пропорции рецептата, която ще опитам следващия път е:
За 1 кг фурми
Сложи фурмите в тенджера и ги залей с вода, колкото да ги покрие (около 1–1.5 литра).

Остави ги да се киснат за 2–3 часа (или дори цяла нощ, ако имаш време).

Сваряване:

Постави тенджерата на котлона и вари на слаб до умерен огън за около 30–40 минути, докато омекнат напълно и водата стане тъмна и наситена.

Прецеждане:

Пасирай или намачкай фурмите във водата.

След това прецеди сместа през тензух, ситна цедка или марля. Изцеди добре целия сироп — това е основата за петмеза.

Варене на сиропа:

Върни прецедения сок в чиста тенджера.

Вари на слаб огън, като разбъркваш често, докато се сгъсти – около 1 до 1.5 часа.

Ако искаш по-гъст петмез, вари по-дълго.

По желание добави няколко капки лимонов сок към края на варенето.

Съхранение:

Изсипи горещия петмез в стерилизирани бурканчета или бутилки.

Ограничих максимално сладкото и снощи много ми се дояде. Само натопих лъжичката в бурканчето и я облизах, беше ми абсолютно достатъчно, при положение, че ям сладко в .... големи количества. Още не съм опитвала да овкуся нещо с него, но за утре ще си измисля някоя рецепта, да видим какво ще се получи.

# 291
Leylah
Много ти благодаря за изчерпателността Simple Smile Ще опитам и аз да направя петмез. Самото име ми напомня старите приказки и нещо истинско, екзотично и магично.

# 292
Мая, забравих да ти кажа, че червено цвекло предложих варено под налягане с инстант пот за 25 минути на резенче. ММ държеше да е последното нещо, което давам на вечеря, защото той отговаря за чистенето. 🙈 Иначе рецептата за хумус е тази: https://nomnompaleo.com/20170425beet-hummus

Ljoli, как е Филип, дадоха ли антибиотик? Къде сте планирали Гърция? Ако имаш препоръка за място, ще се радвам.

Моми, как е пръстчето?

Момичета, предполагам, че в България не е честа практика, освен в лятната ваканция, но какво ви е мнението за сборни групи от 1 до 6 години? Предложиха ни такова място в ясла, аз като че ли съм взела вече решение, но ще се радвам на мнения. Групите са по 15 деца, 7 на възраст за ясла и 8 за градина, с 2 възпитателки. По принцип тук яслата е от 0-3 години. Лина когато е била на смесени занимания с по-големи деца винаги се уморява повече, защото е лудница. Но пък класовете с бебета на нейната възраст ѝ действат стимулиращо. Като че ли вижда какво правят другите и гледат едно от друго.

# 293
Dana, аз бих била съгласна на сборна група, но може би с ограничение на възрастта до към 3 години. Някак и на мен ми се струва голяма лудница да се съберат дечица с такава голяма разлика в годините. Но факт, че като са сред връстници или една идея по-големи деца - започват да учат по-бързо и по-лесно. Баткото бях записала на ясла с предния набор (тъй като я роден януари месец) и определено видях само позитиви от това решение.

# 294
Ние вчера бяхме на мерене и теглене.8700,75см.
По-късно обаче се случи инцидент.Любимата ми свекърва,на която сто пъти казах да не го оставя сам на дивана,понеже е тесен и може да падне,го остави.И аз бях в другия край на стаята,за да му оправя интериора за снимките.И й казах да ме изчака 5 секунди да седна до него,ама тя си е нагла.Та,обърна си се детето от дивана и падна на плочките.Сигурно час не успяхме да го успокоим.Няма му нищо,падна повече на рамо,ръка и крак,но все пак си го наблюдавам.

# 295
Скади,

Преди няколко страници се беше похвалила за напредването на гърне и сухите памперси. Така и се отнесох в по-належащи въпроси и забравих да ти кажа, че ме вдъхнови тогава като ти прочетох мнението и започнах и аз да слагам бебка на гърне при всяка смяна на памперс - така каза моята майка. И направо не мога да повярвам, за няколко дни си разбра съвсем точно и ясно какво трябва да прави!!! Че дори и ММ вече почна да я слага и тя си върши голяма нужда в гърнето! От 3 дни не в акала в памперс, само на гърне. Може би помага и това, че се бях подготвила от както се роди да казвам “ааууу, какво ако! Ако ли има в памперса? Я, АКО!”  докато сменям памперс с изхождане и сега на гърнето като я сложим я подстрекаваме “хайде давай ако” и тя разбира….

Момичета, сега е моментът за гърнето, всички майки, които са отлагали по-дълго се оплакват колко по-трудно става после. Сега е моментът.

# 296
Лунатичка, ужас просто. Горкото детенце

# 297
Shishar4e, браво на вас!!! Много се радвам да го прочета. Знам каква радост изпитваш и колко си изненадана Hug И аз съм така. Детето ползва гърнето абсолютно по предназначение, и само където още не ходи и не може сама да отиде и да седне. Все по-често памперсът е сух за дълго време и, като я сложим на гърне, веднага се изпишква или изаква.
Проблемът в момента е изцяло в нас, че някак нямаме навик и нерви да я слагаме по-често на гърне, и сяда само когато сменяме памперс или преди хранене и преди и след спане.

Не мога да повярвам, че схвана това с гърнето преди да се научи примерно да пляска с ръце или да пълзи!

# 298
  • UK
Лунатичка, ужас. Винаги може да се случи, но това си е чиста небрежност.
Д_ана, не дадоха - мина му. Явно в нощта, в която имаше 40С го умори този вирус 🤣. Сега е добре, получи обрив по тялото - да знаете, че децата често се обриват при вирусна инфекция, ако обривът е плосък, не ги сърби и изчезва като натиснете с пръст или с дъното на стъклена чаша, е безобиден. Отнема няколко дни да отшуми.
Не съм фен на сборни групи в такъв широк диапазон. 0-2/3г ок, но 6-годишни и тодлъри/бебета не знам.
Ние пристигнахме в София и в неделя сме към втория ръкав на Халкидики. Обикновено избягваме хотели и спим в airbnb. Сега сме наели една къща, звучи много добре, да видим.

# 299
Момичета, имам нужда от съвет. Разказвала съм, че борбата с кърменето е от самото начало. От януари месец насам изцяло цедя и давам от шише. Много ми писна от тази помпа. Откакто захраних и заместих 2 хранения - намалих и цеденето, което веднага се отрази на количествата и сега давам и АМ. Постепенно останах с 2 цеденета (сутрин и вечер) и събирам общо между 110-150мл. Двете цеденета не ми пречат като цяло, но повече от това просто ми идва вече в много. Какво бихте ме посъветвали.. Да продължа ли така (заслужават ли си все пак тези 100-тина мл), да вкарам ли още 1 цедене, да прекратявам ли вече. Много ми се искаше да избутам до морето (за някаква допълнителна защита от вируси от кърмата.. тревогите ми отново се обаждат тук), но си мисля, че дотогава съвсем ще намалее ако остана само с тези 2 цеденета.

Общи условия

Активация на акаунт