ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 5

• 30 063
  • 677
  •   1
Отговори
# 570
Съвсем сериозно ви казвам.Умишлено питах жената и ми каза,че е на 3 месеца.Дали яде,или не,ама поне се занимавала и не ревала.Като я питах как дъвче,като няма зъби,ами с венците вика.Другият пример пък беше пред социалната служба.В количката пуканки и солети,пък и каза,че от 7-месечно си ги яде.Ами аз тогава взех та купих и на малчо.Ама специални,на Нестле,бебешки.Яде ги само,ако му ги чупят на три.
Много се вълнувам за рождения му ден.Няма да е нещо голямо,но влагам много чувства в изпълнението му.

# 571
То може и да яде пуканки, но те са много опасни

# 572
Аз също си играя с пюрета, просто защото с нормалната храна е на късмет дали няма да я хвърля само. Има си любими храни, но те не са особено хранителни. Не мога да разчитам на краставица, а много ми се иска да ръфа пилешко крилце, но не би. Силно се надявам с желязото да се разшири кръгът от храни, а аз не спирам да предлагам. Днес за пръв път яде бананови палачинки, без да ги къса, хвърля и плюе. Може би вече за десети път се пробвам периодично, просто защото се опитвам да крия яйце в нещо.

Sev, мерси за съвета за Бодимед и Роси. Аз също предпочитам венозна кръв за по-достоверни резултати. На Лина дори не ѝ остана следа, въпреки рева, за разлика от на мен като ми взеха. Mommy, на бебенцата често взимат от горната част на дланта, а не от свивката на лакътя. Бързо минава и няма защо да се притесняваш. Аз се радвам, че пуснах изследвания, за да хванем това желязо навреме.

Лунатичка, дано мине кашлицата, но май не е необичайно да се "влачи" дълго. Пробвали ли сте с инхалатор? Чакаме снимки от рождения ден.

Забравих да кажа, че това колко зъби има бебето не определя какво може да яде. Лина няма нито един зъб, но не в това е проблемът. Челюстта е достатъчно силна, за да си ръфа. Което не обяснява защо се дават храни на 3 месечно бебе.

# 573
  • Sofia
Не знам дали са високи,водя се по вас и по други майка около мен.Онзи ден видях тримесечно бебе да ръпа🙈кренвирш.10 месечно да яде пука ки и даже солети.Иначе попара яде и картофена яхния,като я мачкам до дребни парчета.Смо че не ги дъвче,а натиска с език.Едно особено движение,наподобяващо сукането.А иначе алчно отхапва парчета било хляб,банан,по-мека бисквитка..

Пасирай му храната, може да не е готов за парчета храна все още.

# 574
Ние вече сме на годинка, но и тя не може да дъвче и сме на пюрета все още, но с парченца де. Давам също и намачкани плодове и зеленчуци. За обяд яде пюре, а за вечеря от нашата.  Със сламка може да дърпа, но започва да плюе и се мокри цялата с чаша е същата работа.  Има само два зъба.

# 575
Здравейте и от мен.
Моята мома на 11 месеца и половина вече не иска пюрета почти, с изключение на месните на Плазмон и някое и друго плодово.
Направи самичка няколко крачки четири пъти, но не го броя за прохождане, още време и трябва и не я насилвам. Пълзи и лази, много ми е интересна, голямото дете пълзеше много за кратко и сега много се забавлявам с нещо ново за мен.

Днес взехме държавна кухня за първи път, на само супата и хареса. Чака си да отидем да готвим в кухнята, да и замирише вкусно и всички док седнем на масата, за да хапне с нас, и така няма търпение. 
Чистенето след всяко хранене е голямо.

Да ви питам момичетата от София, дайте координати на добри педиатри, които преглеждат при нужда и извън работно време, например събота и неделя и могат да дойдат вкъщи или имат подходящ кабинет, без да взимат колкото пътуване до Марс...   С първата имах педиатър подръка по телефона по всяко време и идваше, когато е нужно, а сега не и това ми тежи.

Иначе Жасмина е вече 9 кг, 72 см, 8 зъба, а венците и на двата кътници долу са много подутина и червени,  като възглавници, при вас спокойни ли са?

Маха за здрасти и чао, показва нослето, ушите, дава пет, пъха си ръчичките сама в ръкавчетата,  имитира ни, подава ми неща от пода (аз с лоя вечно болезнен кръст, на това я научих 😄 ) .  Опитва се да се тръшка. Пищи силно и ръмжи. 😅
Има дни в които за целия ден спи точно 20 минути, трудно е.
Много е бърза, одеве докопа една чаша и части от секундата я бутна долу на плочките и вече няма чаша....

Какви есенни /зимни обувки си взехте/ще си взимате?

# 576
Момичета, вие изследвахте ли си някакви хормони, след раждането?
При нас проблема със "романтиката" става много сериозен. Вече сме в някакви ежедневни скандали, ММ искрено вярва, че щом нямам желание да правя нещо с него, значи го правя с някой друг.
При положение, че съм 24/7 с детето, основно вкъщи, не знам как може да си го представи, ама както и да е.
Та, тъй като аз наистина нямам никакво, ама никакво желание - нито с него, нито с друг, нито сама... взех да се чудя дали да не си пусна някакви изследвания, но не знам какви.
Предпочитам да отида в лабораторията и да си ги платя, без да минавам през личната лекарка

Последна редакция: сб, 04 окт 2025, 23:58 от Leylah

# 577
Мале, много за наваксване само за 2-3 седмици, пак сме се активизирали, а какво затишие беше август!

При нас първият зъб започна да избива няколко дни преди 10ти месец, вече месец и 1/2 е на половина. Но пък затова поетапно през това време започнаха да избиват още… и още… сега има 6 избили, но не напълно пораснали зъби. Както нямаше никакви и си навакса за месец. И при нея венците долу на кътниците са АДСКИ подути, тъй като я мажа с едно гел че ги усетих наскоро, че са се променили. 100% не бяха такива преди. И разбира се апетитът много спада всеки път около прибирането на венеца. От както почнаха да избиват вече втори път е болна. Имунитетът явно пада и лесно се разболява. И нея адски я мъчи хремата, вчера така се задави от сополи, че се събуди и повърна от рев.

Блуорхид, защо да де издърпа секрета с аспиратор само еднократно? Те не се ли събират постоянно, ние опитваме 4-5 пъти на ден да ѝ ги дърпаме и е голям рев всеки път, особено 1-вия път. Може би всеки следващ започна да разбира, че ѝ става по-леко или вече няма сила да се противопоставя. Има ли противопоказания за честа употреба? Реално не знам колко трябва да е. 

За пюретата - гаранция давам на всички, че моето бебе е повръщало повече при хранене от всяко друго октомврийче. Бога ми, какъв ад ми беше между 6-9 месец. Повръщаше всеки ден, понякога и след няколко хранения. Не се давеше просто тип “гаг”, да се изкашля и да свие езика на фунийка и да плюене… повръщаше си на фонтан, понякога втори трети път, защото се е напрегнала вече много.  Та. Мога да ви кажа, че единственият начин да се научи едно бебе да яде друго освен пюре е да му се предлага друго. Аз след тия повръщаници и нула напредък с лъжица отчаяна почнах класическо ЗВБ - парчета нарязани в размер на кутре. И я оставям сама да прояви желание. Една седмица отне да направи няколко хапки. Месеци отне това да стигна до етап, в който комбинирам класическия метод с ЗВБ. Сега яде всичко от нашата храна (още нв съм въвела соя, фъстъци и ракообразни). Даже за момента не си и правя труда да я правя безсолна храната, просто слагам на 1/2 сол от колкото преди, защото често се случва и да дохранвам с АМ и количеството сол, което изяжда няма начин да надмине дневния лимит за възрастта ѝ. Сега около никненето на зъби винаги в крачка назад - не ще, бута, затваря уста, мрънка. Болят я. Но забелязах, че след всеки пробил зъб сякаш апетита ѝ се увеличава. Един трик - мажа венците с гелчето преди ядене. Ползвам Мундисал, от Гърция ми го носят. То кара мястото да изтръпне и държи ефект 2-3 часа. Така мажа и преди лягане, за да се унесе по-лесно. Таймингът прави толкова голяма разлика!

Проходи няколко дни преди 11 месеца. Прохождането се водят първите стъпки, където бебето само се пуска (а не е пуснато от възрастния) и прави крачки. Направи ги към котката хаха, която обожава междувпрочем и направо не знам как щях да в успокоявам без котки вкъщи. Всеки път като се разплаче неутешимо и имам чувството, че ще повърне от рев, питам “къде е котенцето?” И тв започва да го търси с поглед. А види ли го, спира да плаче и почва да възклицава все едно е открила нещо скрито.

Никакви жестове не умееше преди да я науча на “боц”. След това започна това боц са го ползва и да сочи някои неща. Опитвам се да я науча да пляска - никакъв ефект. Знае си името, обръща се, но не дава чао, не маха целенасочено на някого, а само нещо като си фантазира. Казва само “мам-мам” само като е разстроена или ме търси къде съм. Преди можеше толкова отчетливо да казва ба-ба, но се загуби. Сега с едно много смешно изплезване на езика сякаш си докосва горната устна прави “бленеблабапляпабапа”. Извива понякога интонацията и звучи понякога сякаш се опитва да пее, защото иначе звучи като на някакъв марсиански език. Не подава предмети, не имитира животните, но се хили през глава като я питам как прави котенцето. Много обича музика да ѝ пусна на голямата колона и си баунсва сама, клати глава и се радва много. Все се вре при котараците и се опитва и на тях са прави “БО!” и в и терес на истината много точно ги докосва по нослетата. Иначе не може да ги гали все още, пляска ги.

Според мен на тази възраст има тооооолкова много умения, които учат за първи път, че всяко бебе кара по свой собствен път. И е напълно естествено, родителският ни подход е различен в смисъл, че ние самите предпочитаме различни игри или активности са споделяме с бебчетата си. Ние започнахме да четем книжки вечер преди лягане и се научи да отгръща сама страниците и обожава “капачета”. Фината ѝ моторика е станала много добра, даже и магнитен таблет за рисуване ѝ взехме и правим там точки разни ахаха но си държи молива в юмрук и вижда, че така се рисува с него и го идея по полето засега, но ясно се открояват намеренията ѝ - аз рисувам и ме е наблюдавала явно мен какво правя.

Също така, имайте предвид, че аутистичния спектър не за друго е спектър - като дъга от преливащи се цветове. При едни е по-засилено отколкото при други. Аз съм твърдо на мнение, че всички хора имат аутистичен фактор в себе си, но при едни е на 80-90% а при други 10% и изобщо не се забелязва.

Някой попита за подаръци за рожденния ден. Ние сме решили да ѝ вземем от тези люлеещите се кончета. Бяхме на един детски център, там имаше такова, е няма такъв кеф.

# 578
Направихме прощъпулник вчера. Малката ще става зъболекарка Grinning
Сега планираме първия рожден ден. Решихме да е в пицария с детски кът.

Лейла, ние сме забравили за романтика от месеци. И пак сме в перфектни отношения. До хора си е, не е просто липсата на секс при вас.

# 579
Блуорхид, защо да де издърпа секрета с аспиратор само еднократно? Те не се ли събират постоянно, ние опитваме 4-5 пъти на ден да ѝ ги дърпаме и е голям рев всеки път, особено 1-вия път. Може би всеки следващ започна да разбира, че ѝ става по-леко или вече няма сила да се противопоставя. Има ли противопоказания за честа употреба? Реално не знам колко трябва да е. 

Педито твърди, че се генерирал повече секрет, ако се прекалява, и още в началото ме беше посъветвала само при запушен нос и затруднено дишане да го ползвам. И при нас се приема като средновековно мъчение 😀

# 580
  • UK
Абсолютно смятам, че при романтиката проблемът е най-често психологически. Когато отношенията са натегнати, комуникацията не върви добре, нямате лично време извън децата, преуморени сте от работа, други притеснения за ремонти, финанси, логистика, роднини, които се месят, грижи с деца, възрастни и т.н. последното нещо, за което ще мислите, е секс. Мъжете нямат проблем с това да се абстрахират в голяма част от случаите, но при жените просто не работи така. Аз смятам, че когато сексът липсва тотално в една връзка продължително време, има голям червен флаг.

# 581
А като говорим за романтика, в сходен ред на мисли, освен Скади, кой друг мисли/прави опити за второ(трето) детенце? (Как са нещата при ТЖ, Скади?) Ние от този месец започнахме… Хем ме е страх дали след хипотетични 9 месеца бебка ще е достатъчно голяма за да е кака и дали ще се справяме без психически да се изнасилим… хем се вълнувам от мисълта в един момент да имам дечица с разлика от 1.5г, да са близки, да се обичат, да играят заедно, да са неразделни като деца и дай Боже добри приятели цял живот.

# 582
Шишарче, ние мислехме да пробваме сега за трето, ама аз съм прекалено изтощена и искам да си взема малко въздух поне до следващото лято, когато пак ще го обсъждаме. Успех, дано се получи както сте го планирали!

# 583
  • UK
Успех на който е решил да пробва или му предстои! Моите деца са с голяма разлика и ако имаше как - щяха да са с малка. Децата на сестра ми имат 2г разлика, в началото е трудно, но после поотрасват заедно и в един момент става по-леко, предполагам. Аз с децата приключих, много се радвам за което. И пак ми е леко тъжно, че вече няма да ми мирише на бебе и да гушкам. Но пък е такава привилегия да ги гледаш как растат и се развиват. Предвид диагнозата на първото ми дете, го оценявам още повече.

# 584
А като говорим за романтика, в сходен ред на мисли, освен Скади, кой друг мисли/прави опити за второ(трето) детенце? (Как са нещата при ТЖ, Скади?)
Браво на вас, че сте започнали опити, и успех!
МЖ е в осмия месец. Вече се подготвяме за посрещане на малкото слънчице. Те се гледат сами с малката, докато аз съм на работа, и направо ми е съвестно да не ѝ тежи, но няма как.
Нямаме търпение вече да се ражда и малкият и да сме в пълен състав. Сестра ми наскоро ни подари комплектче за изписването му и осъзнах колко близо е моментът.

Общи условия

Активация на акаунт