ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 5

• 30 441
  • 678
  •   1
Отговори
# 330
Момми22, много жалко, че вашият опит е различен с гърнето… аз като взех гърне беше на 6+ месеца. Измих го, дезинфекцирах и го наредих при играчките. Седя в кошницата, отвън, наоколо, слагахме и в него играчки и така 2 седмици си седя като играчка. После почнах да в слагам както е с дрешки и памперс на него, в същата стая с играчките (в хола на килима). Съвсем за кратко, 30-40 секунди. Малко след като беше навършила 7м. И един ден махнах памперса и в сложих за повече, като ѝ дадох да пие вода в същото време и скоро се изпишка. На следващия ден  още на 4-5 минута пък се изака! И след това преместих гърнето в нашата тоалетна и редовно сядах да пишкам заедно с нея. Слагам я нея, придържам я с едната ръка и с другата събувам мене и ѝ говоря “мама прави пииииишшшш” и тя ми се хили и после сядам до нея и я чакам малко. Винаги много я поощрявам, като свърши работа “Браааавоооооо”.
Сутрин след ставане - пишка и ака.
Към 9 часа пишка.
Към 10:30 пак пишка.
12 часа пак.
14 часа понякога прави второ акане освен пишкане.
17-17:30 като се събуди пак пишкане
Към 19 след като е приключила със следобедното хапване може да направи трето акане (или второ, ако на обяд е пропуснала).
21 преди къпане я слагаме пак и винаги пишка.

Общо взето на 80% всичко това се случва винаги, понякога явно тъкмо е пишкала, та се ядосва почти веднага като я сложа на гърне и ми става ясно, че няма работа за вършене.

# 331
Благодаря ви момичета за включването!
Елиза, можеш ли по-подробно да ми разкажеш… скенера с упойка ли го минахте, колко операции се наложиха, колко време траеше операцията, възстановихте ли се вече? Как го преживя ти, а бебчо? Вие сте били около четвъртия месец, пазите ли се от удар в главичката? Къде правихте операцията, доволни ли сте? Извинявай, че те засипах с въпроси, правя го тук не на лични ако някой друг също има нужда да знае да може да прочете!

# 332
Isibel, стискам палци всичко да е наред!  С теб сме!

Днес гледах главичката  на моята  беба и ми се стори много издължена някак изведнъж. Не знам ....

Maya, Аз приемам Елтироксин от 100 и селен.

# 333
Благодаря ви момичета за включването!
Елиза, можеш ли по-подробно да ми разкажеш… скенера с упойка ли го минахте, колко операции се наложиха, колко време траеше операцията, възстановихте ли се вече? Как го преживя ти, а бебчо? Вие сте били около четвъртия месец, пазите ли се от удар в главичката? Къде правихте операцията, доволни ли сте? Извинявай, че те засипах с въпроси, правя го тук не на лични ако някой друг също има нужда да знае да може да прочете!

Разбира се! Преди скенера направихме ТФЕ, всичко беше нормално, но решихме все пак да консултираме с невролог, който посъветва да се видим и с неврохирург. Той препоръча скенер. С ортопед в нашия случай не се наложи - ясно се видя срастването.  Скенерът го минахме началото на м. декември. Синът ми беше на месец и няколко дни. Направихме го във Варна, болница Св. Марина, защото ни е най-близо, а и скенерът е добър. Детето беше малко тогава и спеше, не не наложи упойка. Потвътди се съмнението ни - срастване на сагиталния шев / сагитална краниостеноза. Препоръката бе операция и премахване на срастналия шев. Кошмарът си го представяш. Тръгнахме да търсим и второ-трето мнение в София - в Пирогов и Св. Иван Рилски.
Доверихме се на проф. Минкин, неврохирургията на Св. Иван Рилски - невероятен професионалист, на когото съм благодарна до живот.  При този вид сраствания прави еднофазова операция, не точно ендоскопска, но е по-щадяща за детето. Важното беше да се направи до 5-6 месец на детето.  Оперира го февруари, разликата във формата на главата се видя буквално веднага. Детето се възстанови бързо, сега си е съвсем нормално за възрастта си момченце. Пазим главата от падания, чакам да се затвори голямята фунтанела, която се отвори след отстраняването на срастналия шев. Няма да те лъжа, че всичко беше мед, масло и рози  - кошмарът и притесненията, докато се лутахме в неизвестното, преди операцията, по време и след... дано никой родител не ги изпита. По същото време в отделението имаше още 2 бебенца, с различни срастнали шевове, явно не е толкова рядко състояние.
Относно скенера, има във Варна в Св. Марина, добър е, ние го минахме там. Алтернатива ни беше в болница Св. Иван Рилски, но не се наложи там. И на двете места операторите са изключително внимателни с бебета, съобразяват се, чакат, докато заспят и дават предимство на децата, за да не ги упояват. Ще го изговориш с тях на място евентуално да изчакате дрямкта на детето и тогава. Скенерът е точно 9 секунди, има облъчване, но дозата е съобразене с бебето.
Ако ще консултирате с неврохирург и трябват координати  - кажи ми.
При твоето детенце вижда ли се срастнал шев някъде?

# 334
Опитвам се вече трети ден, да пиша и все нещо не се получава.
Elisa, Isibel, вярвам, че всичко ще бъде наред♥️
Лунатичка, как са афтите на Галин? И всъщност афти ли се оказаха?
Mayа, мисля че ти беше писала за храната - аз започнах да правя меню за седмицата и установих, че се храним много еднообразно.
Спазвах менютата само 3 седмици. Това ми е най-болна тема - всичко друго ок, но с пазаруването и готвенето много трудно се организирам и всеки ден е в последния момент.
Честно казано, в момента нямам фокус върху това. Гледам малкия да се храни разнообразно и до там, а ние да имаме какво да ядем, пък дали е трети ден по ред картофи, ми е все тая.
Малкият прави бойкот на гърнето. Слагам го след всяко събуждане, седи 10-15 Мин и нищо. Вдигна ли го, почти веднага пишка. Само дето не прави сметка, че на стар краставичар краставици няма да продава 😂 Събужда се, слагам гърнето върху капака на тоалетната /ако някой реши да опита - много внимавайте, защото гърнето се хлъзга/, него върху гърнето, пускам душа, пишка и сме готови. 1 Мин работа. Днес цял ден е без памперс, с тази система през 20 Мин пишка в банята, на гърнето с пускане на душа. Напишка се веднъж, докато спеше. Като за първи ден съм доволна. Не асоциира сядането на гърнето с пишкане, но поне това, че дупето му не се задушава в памперса, в тая жега ми стига.
Дори до магазина ходихме по гащи и нямаше авария.

С помощта от близки тотално съм загубена.
Нали си ми остана травма от бременността - щом всички искахте да махна детето, на никой помощ не искам. Може да се влача и да умирам, но ще се оправя.
На ММ също не мога да разчитам, все повече се убеждавам. Колко време говорим, че трябва да си смени работата, защото заплатата му е твърди ниска. И той напусна! Без да си намери друга работа! 😳🤯
Честно казано, не знам какво ще ядем другия месец, като ще бъдем само с моето майчинство. Но, както обичам да казвам "Когато опре ножа до кокала, човек винаги намира начин".
Освен това, физическа помощ от него няма никаква. Всеки ден, след работа /днес му е последния работен ден/, ходи у тях, защото .... и сега внимавайте.... насади 100 стръка домати.
Защо? Защото е от изключителна важност тази година да направи домашна лютеница, за малкия и с това да изпълни родителския си дълг. Прибра се късно, изтощен от работа, от поливане, от копаене, от Бог знае какви други аграрни дейности.
Няма значение, че аз вече не си чувствам ръцете, кръста, коленете....нервите, защото малчо, колкото и да си го обичам, стана такова мрънкало и все не му се угажда, че някой път ми идва малко в повече и толкова искам просто да изляза на терасата, за 5 ми, да изпуша една цигара и да не го чувам да плаче и мрънка или просто да си измия косата в час различен от 1,2 нощем - хора, мечтая за това. Или да изчистя спалнята - мечта. Детето или ми е в ръцете или спи в тази спалня, може цялата къща да свети от ежедневното ми лъскав, докато малчо спинка, но спалнята винаги е бардак... но не - всичко това бледнее пред нейната могъща сила - ЛЮТЕНИЦАТА.
Този дебил не знам как го намерих, ми взех и спах с него, та чак и забременях. За детето си не съжалявам по никакъв начин, ама ако можеше да е от непорочно зачатие, щях да съм най-щастлива. Просто цял живот трябва да е благодарен на Боби, че само заради него го търпя. Чак седнал онзи ден да ме пита още ли го обичам......Ми да бе, как - нали лютеница ще правиш, мога ли да не обичам такъв велик човек, съпруг и баща. Ще звънна на президента да метне един орден Стара планина, насам.

# 335
Момичета, може ли някоя по-запозната от вас да сподели как стои въпросът с болничните за гледане на дете? Правилно ли съм разбрала, че може да се ползват 40 дни от ЛЛ и след това още 20 дни от лекарска комисия?

# 336
Момичета, и аз искам препоръка от запознатите мами.
Момченцието ми се роди края на октомври миналата година.
Планираме и второ детенце преди да се върна на работа след втората година, защото после едва ли ще се получи.
Та към запознатите мами, кога би било най-добре да планирам втора бременност, за да се застъпят майчинствата?

# 337
Та към запознатите мами, кога би било най-добре да планирам втора бременност, за да се застъпят майчинствата?
Трябва да влезеш в 45-дневния преди първото дете да навърши 2 години.

# 338
elisa, аз планирам също трета бременност и съм сметнала, че до края на годината трябва вече да съм бременна. Ние това лято ще правим опити.

# 339
Благодаря ви Skady и mommy22.
Успех mommy22! Simple Smile Нека всичко ти се получи по план!
Аз ще трябва да поизчакам - със секцио съм.

# 340
Leyla, благодаря, че споделяш.Както каза психолог, при който току-що си записах час, периода след раждане на детенце е труден за много двойки.

Права си за всичко. Само на твое място бих обърнала гордостта в сила и бих ползвала всичките роднини до последния да помагат. И ако си мислят, че може много да знаят щото си изпълняват роднинския дълг да помагат и там ще ги отрежа. Те пък от гордост ще продължат да помагат.

Ако имаш рецептата за петмеза на скрийншот да я “метнеш”, не да се налага да я пишеш пак, ще ми е от помощ, ако не ке я търся назад. Благодаря.

Ето ви смукане на ягодка без пластмасовите държачи, изчезна за нула време 😁

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 15:04 от MayaJane

# 341
Здравейте, момичета, и от мен 🙂
Отдавна не съм писала, за сметка на това редовно ви чета.
Времето трудно ми стига, по-често съм сама с двамата и ежедневието се върти или около единия или около другия. Обхваща ме лека паника, че след като сега като съм си вкъщи, трудно ми стига времето, когато след година/ две единия ще е на ясла/ градина, другия на градина/ училище.
В понеделник моето момче прави 8 месеца, как минаха, като мигване за мен, 9-те месеца в трепети и очакване минаха по-бавно.
Ние сме доста назад със захранването на обяд хапва 120 гр. готово пюре с добавка 70 мл. АМ и вчера следобед пробва 30 гр. оризова каша. Хапвал е до сега заешко, пуйка, картоф, морков, броколи, сл. картоф, карфиол, ягода, череша, кайсия, банан, круша, синя слива, ябълка.
Като цяло не бързам.
Прави опити да пълзи и обожава да стои по корем и да се придвижва.
Но не иска да стои седнал. В момента, в който го сложа и се изтласква с крака. Чудя се да се притеснявам ли?
Храня го седнал в мен иначе, не го прави, но изглежда, че няма желание. 🤷🏻♀
Гледам си по снимки дъщеря ми на тези месеци си е седяла, с опора, но е имала желание. Тя пък не обичаше да стои по корем.
За море също се чудя? Юли месец ще имам възможност да отида аз с децата за колкото време си искам ( имаме апартамент), Август евентуално семейно. Ама за Юли дали ще се оправя сама с двамата? 🤷🏻♀

# 342
Leyla, благодаря, че споделяш.Както каза психолог, при който току-що си записах час, периода след раждане на детенце е труден за много двойки.

Права си за всичко. Само на твое място бих обърнала гордостта в сила и бих ползвала всичките роднини до последния да помагат. И ако си мислят, че може много да знаят щото си изпълняват роднинския дълг да помагат и там ще ги отрежа. Те пък от гордост ще продължат да помагат.

Ако имаш рецептата за петмеза на скрийншот да я “метнеш”, не да се налага да я пишеш пак, ще ми е от помощ, ако не ке я търся назад. Благодаря.

Ето ви смукане на ягодка без пластмасовите държачи, изчезна за нула време 😁

Ето рецептата, не мога да я хвана в един скрийншот

🧉 Петмез от фурми (домашен сироп от фурми)
🧾 Необходими продукти:
500 г добре узрели фурми (без костилки)

1 литър вода

(по желание) 1 щипка лимонена киселина или няколко капки лимонов сок – за стабилност и лека киселинност

🥣 Начин на приготвяне:
Подготовка на фурмите:

Почисти фурмите от костилките и нарежи на по-малки парчета за по-лесно варене.

Ако са сухи, накисни ги за 1-2 часа в топла вода, за да омекнат.

Варене:

Сложи фурмите в тенджера и залей с 1 литър вода.

Остави да заври, след което намали котлона и вари около 45 минути – 1 час, докато фурмите станат съвсем меки и пуснат соковете си.

Прецеждане:

Прецеди сместа през тензух, марля или фина цедка. С помощта на лъжица или ръце изстискай максимално течността от фурмите.

Получената течност е основата за петмеза.

Редуциране:

Върни течността обратно в тенджерата и вари на слаб огън без капак, докато се редуцира наполовина и получи гъстотата на сироп (около 30–40 минути).

Бъркай често към края, за да не загори.

По желание – стабилизация:

Прибави малко лимонена киселина или капки лимонов сок за по-дълга трайност и баланс на вкуса.

Съхранение:

Изсипи горещия петмез в стерилизирани бурканчета или бутилки.

Съхранявай на тъмно и хладно място или в хладилник след отваряне.

💡 Съвети:
Петмезът трябва да е с гъстота, подобна на мед. Ако се сгъсти твърде много след изстиване, може да се разреди леко с вода.

Може да използваш остатъчната фурмена маса (пулпа) за печива, смутита или енергийни барчета.

Аз няма и от кого да поискам помощ, от роднини - майка ми работи и живее на 30км от нас. По принцип може, но няма много желание. Бабите ми не могат да се справят физически вече с него, възрастни са. Баща ми си живее младините, той си ходи на работа и в свободното време си бръмчи по мотосъбори, а и му нямам доверие за 1 час да му го оставя.  Майката на ММ е инвалид. Останалите лели, братовчедки и т.н. дори не се интересуват как сме.
Тъжното е, че някога бяхме голямо, сравнително сплотено семейство, а сега...както се казва чаша вода да няма кой да ти даде. Но това е животът.

Днес ни пристигна hip carrier - а. Поръчах го от Теми, с някаква отстъпка ми излезе 10 лв. Който го е измислил това нещо - искам да го прегърна. Няма такова улеснение просто, да ръцете ми не са свободни, за да си свърша нещо, но поне не ми тежи, умрях от кеф, като го пробвахме....на какви неща се радвам 😆😆😆😆

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 15:48 от Leylah

# 343
Hip carrier е едно от най-великите изобретения, прави всичко по-лесно. Бебето се кисне? Хайде на него. Дали вкъщи, дали на разходка, веднага светва, а ръцете ми не се уморяват и едната ми ръка е свободна. Мога да си ям, мога да правя други неща с една ръка, а бебчето е щастливо. Само дето се пресяга всичко да взима, но и това не е проблем.

Имам и една гризалка, която си я закопчавам на блузата и бебка си я яде. Като я изпусне, не пада, понеже е закачена. Та с тези две неща имам толкова свобода

# 344
Да, определено ще ми улесни живота.
airgirl и аз така видях снимка на по-големият ми син, на 8 месеца и малко седнал сам, без опора и малко се стреснах, че бебчо на 8 никакъв шанс няма да се задържи. Започнах да го слагам първо на леглото, след това и на земята, като го държа, за 2 седмици вече седи сам без проблем. Може би на твоето бебенце му е непознато да си седи на дупето и за това така да реагира. Или пък просто не го кефи 😁 Ще се научи, когато е готов, няма непроседял човек 😉
Тази вечер направих меденки с петмез, нооо разбрах, че бебета не трябва да ядат мед, дори след термична обработка, заради вероятността от наличие на ботулинови бактерии.
Вие как мислите? Дали и това е от остарелите вярвания или до годинка не трябва да яде?
Между другото - получиха се доста сполучливо, сладки са, но не както със захар. Ползвах chatGPT да си развием рецепта. Даде ми и идеи за "течен шоколад" с петмез, лешников тахан и какао - задължително ще опитам.
Скрит текст:
ето го нашите меденки 😆 на ММ му бяха най-интересни, каза, че ме признава за луда 😁

Общи условия

Активация на акаунт