ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 5

• 30 337
  • 678
  •   3
Отговори
# 420
  • Sofia
Аз още не съм 100 процента сигурна, но ако ни си върна финансово ще е зле положението.
Да попитам имате ли още косопад? При мен се възвърна със страшна сила и дори фризьорката днес забеляза.

# 421
Ами имам, да, но то 8 месеца бременност и после поне 3 месеца след раждането почти нищо не падна, та сега си наваксва

# 422
Най-после взе да намалява косопадът при мен. Отдавам го на деветте месеца навършени от раждането и на шампоанът и маската Аметист за боядисана коса, уникални. Преди това дори шампоанът на Виши не ми помогна.

Малката имаше обрив на бузката на лицето и даваме фенистил капки - много бързо се повлия. Спирахме една по една всички възможни групи алергени, но не изчезна. Накрая го решихме, че е възпалено от наболата брада на таткото и много нежната кожа на бебето. Изпръхна и се възпали веднъж, и после вече от мокри кърпички се дразнеше и зачервяваше много. За щастие не е от храна.

Събирам багаж за морето.
Много багаж.... хм, бебката е с най-много багаж, а тийнейджърката с нейната китара сложи черешката.

Искам да работя, но старата работа мисля да оставя и да си развивам другия бизнес. След дълга пауза обаче е като начало, а и с бебето на ръце трудно, никой не ни помага да я гледа освен кака и за малко, но тя има да учи. И таткото ще сменя работата след морето. Колата голямата се счупи, основен ремонт  се прави, а другата не събира целия багаж..

Вие как пътувате надалеч? Денем в жегите ме е страх, както и от климатик цял ден за бебето.  Обмислям нощно пътуване с кола.

# 423
Косопад нямам,ама човечето ме скоби нон стоп и е равносилно.Беше спрял да става нощем за около 2 месеца,после(през май) се разболя и възобнови нощното хранене.Според мен е и по-скоро навик,понеже евентуално в 1 изяжда 140-160,а в 4-около 60-80.Опитах с люлеене,вода,носене,сок,но не му ли дам мляко,реве.
Опитва се да се отбие от млякото.Нощем не бройте.През деня има две,макс 3 хранения мляко,като само последното(в 20:30)е към 180-200мл.Сутрин(към 7)яде около 120 и веднъж кум 12-12:30 100-120.През останалото време иска храна. Обаче никакви парчета още не успява да сдъвче,въпреки че има 6 зъба.Яде доста неща,които не трябва.Към 9 яде Данонино(50гр),към 11ч яде 100гр пюре пиле с грах и 80гр бисквитки с ванилия.В 15ч яде пиле каша с дребни месца(около 80гр) и две малки парчета сварена тиква.Към 18ч ще му дам половин банан,едно Данонино или бисквитена торта(уж.Натрошени бисквитки с нишесте.)В 12 и 30ч яде 90мл мляко,в 7 сутринта-също,в 20:30-21ч ще яде около 200 и това е за деня.Яде супа на попара,картофено пюре му давам,топих му залъчета и в боб,кюфте/кебапчета му чупят дребни(ама много дребни)парчета.Обожава авокадо.Или с банан,или с жълтък и сирене
Кажете как да процедирам с климатика.Засега работи по няколко часа дневно,на 25гр.В хола е,но е насочен към спалнята,където сме с детето.Все пак е на едни 7 метра.При нас е мор.Днес е 42 градуса.Страх ме е да не настине,но пък без климатика става вир вода.И го оставям с тренировъчни гащи и потниче.

# 424
  • UK
От климатик не се настива. ‘Настинка’ се причинява от вирус. Не бих държала нито себе си, нито детето ми, на 42С без пуснат климатик.

# 425
Lunatichka92, малката я слагам да спи и охладителното тяло (като климатик е, но работи на друг принцип) е залепено за креватчето ѝ, пускам го на средна степен и тя така спи. Не е настивала, а вече 1-2 месеца го правим.

# 426
Има ли някоя мама на момиче, чиито малки срамни устни да са се слепнали. На какъв специалист я заведохте? Как мина интервенцията и възстановяването?

# 427
Здравейте. Не съм се включвала от доста време. Надявам се всички да сте добре.
Мернах коментари за връщане на работа и ясла - аз изпитвам ужас, а то наближава. Вчера се уговорих с шефката да ми пусне всичката платена, след докато свърши първата година майчинство. Средата на Ноември трябва да се върна на работа. Малкият ми се струва още твърде малък, да го оставям на ясла, но нямам избор.
От един месец отказва храна - нищо освен АМ и бисквитена каша. Направо съм в ужас. Ако не прояде нормално, както преди - какво ще го правят в яслата!?! Ако го заведа с кутията АМ и шишето с биберон - ще мис е изсмеят и ще ми кажат да си го прибирам вкъщи. Опитвам всичко - всякакви домашни и купешки пюрета гладки, мачкани, зеленчукови, месо, детска кухня - не. Стиска устата само като види лъжицата и си реве за млякото 😫 Опитах и метода "остави го гладен и всичко ще прояде" Ами не 7 часа не яде нищо и пак не иска. Не мис е вижда разумно да го държа гладен повече от това.
Иначе е фурия, лази, иска да ходи, но да не го държа за ръцете, а под мишниците. Кръста ми крещи за спасение, но няма.
Баща му го гушка и очаква, както мисля mommy  беше написала -  да седи мирно, като новородено.
Повтаря ба-ба, но предвид факта, че вижда баба си веднъж в месеца, не вярвам да е съзнателна дума 😁 Мама не се и опитва, но като реве за мляко казва Ам.

Днес ни е много хубав ден - най-добрата ми приятелка и жената на бившия ми мъж, родиха момиченца, сутринта. Батковците не са особено въодушевени за сестричката, може би още не го осъзнават, аз пък ревнах, като се обади баща им 😁

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 07:22 от Leylah

# 428
Здравейте и от мен, момичета. Аз също отдавна не съм се включвала, но изчетох всичко.
Аз напоследък едва успявам с времето - каката си е изцяло вкъщи от началото на Юни  и има дни, в които едва имам време за мен. Напряга ме и мисълта, че като тръгна на работа, кой на градина/училище и ясла ще е още по-трудно. Направо не мога да си представя как ще се концентрирам в работа при положение, че преди това ще съм развела и двамата, ще ги мисля и ще организирам кой как най-бързо да взема. Отделно каката и до сега доста ми боледува. Като си представя и малкия, пак болнични, недоволни шефове и работодатели.
Аз май за сега планирам да си го гледам и втората година, за ясла е малък, както казах каката доста боледува. То ще тръгна на работа и макс до седмица ще трябва да излизам в болничен, това и мен ще ме напряга, предполагам и работодателя.
Като си спомня с кака вечерта преди да се върна на работа се разболя- температури, кашлици, повръщане… едни схеми мислих, че как да изляза болничен още първия ден, ами устисках няма и 10 дни и пак беше болна.
Кои от вас планират да си използват и втората година?
Друго ходих на море с двамата за половин месец, ами добре, че беше мама, че направо … Няколко дни бях в шок, тотално различно от това, което си го представях.
Отделно при нас категорично си се заформи сериозна ревност и конкуренция между двата към моето внимание и мен като цяло. Mommy , мисля, че ти също беше споменавала, че и при вас има? Как се справяте?
Хубав и прохладен ден, момичета!
П.С. Днес сме на проф. преглед при новия педиатър та ще видим как ще е + тегло и кг.

# 429
  • Sofia
Аз не съм го записала на ясла, ще си чакам края на месеца за държавна, но май шанса е нулев. След това ще говоря пак с частната и каквото стане. Място не съм запазвала, та да видим…

# 430
Leylah, дано бързо се оправи проблемът с храненето. Много неприятно… да не би от зъбки или от жегите?

airgirl, при нас в началото имаше един месец, в който каката се държеше по-бебешки, но отмина и няма вече ревност. Но иначе през цялото време говорим как бебето е много малко и има повече нужда от мама сега. Често я моля да помага с братчето, а и тя много го гушка и целува, гледам да не ѝ се карам и да ѝ вменявам вина, ако нещо не направи както трябва (примерно случва се да му се радва докато спи и го събужда, понякога го дърпа по-рязко). Случва се да му се караме на шега заедно като прави някоя беля, за да не се чувства, че само на нея правим забележки. Не знам дали ние правим нещо конкретно или е от децата .

Ние сме по почивки, много ни е хубаво. Пожелавам на всички да прекарат прекрасно оставащото от лятото. Аз казах, че ще се връщам на работа от средата на януари, пък ще видим.

# 431
Airgirl, колко добре те разбирам с боледуванията, остъствията и работодателите..
Аз се чувствах много неудобно ако трябва да отсъствам, какво да направя, че нямам свободни баби пенсионерки. Всички отпуски пазех, ако се разболее баткото, но колежки без деца или с големи деца, сякаш не ме разбираха. Аз също се разболявах от тъпите безкрайни градински вируси. Не ми се мисли как ще е сега.

# 432
Аз ще си ползвам и втората година майчинство. Моят момински имот седи празен и ща не ща май ще го пусна под наем, защото не знам как бихме се справили с минимални майчински. А даже живеем в имота на мъжа ми, не плащаме наем. Как се оправят двойките под наем, нямам представа… ние нито ходим по скъпи хотели, нито излизаме често на ресторанти, най-много чат-пат да си поръчаме за вкъщи храна. И парите сякаш се изпаряват. Най-вече в аптеките… влезнеш за едно кремче против подсичане и БАМ - излезнеш с касова бележка за 200лв…Влезнеш в магазина за едно кисело мляко и БАМ! Още 100лв…

# 433
Така е shishar4e. Ние сме под наем, аз взимам 2000лв майчинство и мъжа ми около 2000лв заплата вече. До преди месец взимаше по 1000-1200лв и не се справяхме изобщо, сега е малко по-добре. Най-големия разход е храната. Едно влизане в магазина да напазарувам вечеря ми е към 40 лв на ден, при това без нищо излишно и без глезотии. А когато трябва да готвя по 2 пъти дневно...... За 3 години веднъж ходихме на "ресторант" - по-точно на пица 😒 Не ходим на почивки, хотели, не си купуваме скъпи неща, аз се лишавам и от значими неща, като козметика. И отново.... Не си представям моят доход да падне до няма и 800лв месечно.
Тъкмо се зарадвах, че той започна нова работа и ще си стъпим малко на краката, то се оказаха фаровете на насрещния влак. Трябва да освободим жилището.
Сега се започват някакви ремонти по спешност у баща ми. Той живее сам на 200м от нас, но има проблеми с алкохола. Няма идея как ще се справим. С парите и ремонтите все ще успеем, нямаме избор, но с отношенията...... Не ми се мисли. Постарала съм се така да измисля разположението на стаите, че ММ и тате да нямат почти никакви допирни точки. Баща ми ще бъде на 1ет, ние на 2ри. Лошото е, че кухнята и банята са само на първия и няма как да направим горе, защото няма място. Предупредих ММ, че нямам енергия и нерви за повече драми и проблеми и ако нещо не се спогодят - да си отива у тях за сега, пък напролет ще го мислим. И ми е много мъчно, че отново не можах да сбъдна мечтата на батковците най-накрая да имат отделни стаи 😞 Но те веднага разбраха какво е положението и всъщност са ми голяма подкрепа.

С малчо имаме напредък - днес и вчера изяде по едно бурканче пюре. Излезли са му 3 зъбчета наведнъж. Сега се върнахме няколко месеца назад - първо пюренца, по-натам отново ще предлагам манджи и детска кухня. Не искам да го уплаша. Преди няколко дни само като видеше лъжичката и купичката започваше да плаче.
И аз се притеснявам освен той как ще се чувства в яслата и как ще се оправяме с болничните (дано да няма или да са много малко). Колегите ми са много разбрани и няма да откажат да ми вземат смяна или нещо подобно, но на мен от сега ми е неудобно. Знам колко ни беше трудно, когато шефката ми се върна от майчинство и всеки месец беше поне по 1 седмица в болничен, едва покривахме нейните смени.... но каквото - такова и аз не мога да направя много, защото няма да има кой да го гледа, освен мен.

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 01:07 от Leylah

# 434
  • Sofia
Така е shishar4e. Ние сме под наем, аз взимам 2000лв майчинство и мъжа ми около 2000лв заплата вече. До преди месец взимаше по 1000-1200лв и не се справяхме изобщо, сега е малко по-добре. Най-големия разход е храната. Едно влизане в магазина да напазарувам вечеря ми е към 40 лв на ден, при това без нищо излишно и без глезотии. А когато трябва да готвя по 2 пъти дневно...... За 3 години веднъж ходихме на "ресторант" - по-точно на пица 😒 Не ходим на почивки, хотели, не си купуваме скъпи неща, аз се лишавам и от значими неща, като козметика. И отново.... Не си представям моят доход да падне до няма и 800лв месечно.
Тъкмо се зарадвах, че той започна нова работа и ще си стъпим малко на краката, то се оказаха фаровете на насрещния влак. Трябва да освободим жилището.
Сега се започват някакви ремонти по спешност у баща ми. Той живее сам на 200м от нас, но има проблеми с алкохола. Няма идея как ще се справим. С парите и ремонтите все ще успеем, нямаме избор, но с отношенията...... Не ми се мисли. Постарала съм се така да измисля разположението на стаите, че ММ и тате да нямат почти никакви допирни точки. Баща ми ще бъде на 1ет, ние на 2ри. Лошото е, че кухнята и банята са само на първия и няма как да направим горе, защото няма място. Предупредих ММ, че нямам енергия и нерви за повече драми и проблеми и ако нещо не се спогодят - да си отива у тях за сега, пък напролет ще го мислим. И ми е много мъчно, че отново не можах да сбъдна мечтата на батковците най-накрая да имат отделни стаи 😞 Но те веднага разбраха какво е положението и всъщност са ми голяма подкрепа.

С малчо имаме напредък - днес и вчера изяде по едно бурканче пюре. Излезли са му 3 зъбчета наведнъж. Сега се върнахме няколко месеца назад - първо пюренца, по-натам отново ще предлагам манджи и детска кухня. Не искам да го уплаша. Преди няколко дни само като видеше лъжичката и купичката започваше да плаче.
И аз се притеснявам освен той как ще се чувства в яслата и как ще се оправяме с болничните (дано да няма или да са много малко). Колегите ми са много разбрани и няма да откажат да ми вземат смяна или нещо подобно, но на мен от сега ми е неудобно. Знам колко ни беше трудно, когато шефката ми се върна от майчинство и всеки месец беше поне по 1 седмица в болничен, едва покривахме нейните смени.... но каквото - такова и аз не мога да направя много, защото няма да има кой да го гледа, освен мен.

Много проблеми имате за съжаление. Доколкото разбирам си месните да живеете на 200км, а ще работите в града, в който сте в момента? Доста стресиращо ако и вие и децата пътувате всеки ден, дано издържите.

Общи условия

Активация на акаунт