ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 5

• 30 138
  • 677
  •   1
Отговори
# 510
Ние ще празнуваме в заведение най-вероятно. Твърде много гости станаха и няма да ги поберем у нас. Дотук преброихме над 40, и то с толеранс за отказващи и отсъстващи. Ще има няколко бебета. Добре, че ще е събота, обаче направо не знам къде ще сме. Не е за детски кът, те ще са си бебета под 3 години повечето.

# 511
Днес Боби става на 11м. Малко ми е гузно, защото покрай училището на батковците, ремонта, притесненията за яслата, връщане на работа и т.н. нямам желание, а и финанси да правя някакъв по-голям РД на малкия. Аз нямам приятелки с малки деца /под 10г./, така че няма какво детско парти да правя. Честно казано хип не ми се събират и възрастните - първо семейство на баща ми и семейството от страна на майка ми ме се долюбват много. Това е причината от дете да не съм празнувала почти нищо.
Второ - вече ще трябва да се включва и семейството на ММ. Като тегля чертата ще си станат 15-20 души, които аз да заведа някъде, да нахраня и напоя, а детето няма да помни нищо. Обмислям да му направя тортичка, да се метнем на колата само с ММ и двамата младежи, да отидем на някое готино местенце /екопътека, забележителност.../, стига да позволи времето, да хапнем торта и да се приберем. В края на Октомври пък единия ни батко става на 12г. Там вече ще има организация с деца.
Иначе Бобче е 9кг и малко. Купихме си първите обувки. Трудно му е да ходи още, а с обувките още повече, докато им свикне. Но има голямо желание. Още е доста кашкавален и не го виждам да прохожда сам скоро.
С храненето още имаме проблем. Ако му сложа сухар в манджата - му се активира рефлекса за повръщане, но ако му топя залчета хляб и му ги давам - яде и няма проблем. Като цяло яде всичко сухо, като му давам с ръка. Види ли лъжицата....трудна работа. Хапва си плодове, зеленчуци, печено месо, риба.

# 512
Здравейте много време не съм се включвала,но ви чета постоянно.Нашата малка Кая вече е на 10 месеца даже след 10 дни става на 11.Още се мъчи да лази подпира се с главата и не мога да я пусна на пода само на спалнята за сега,но също иска и да ходи държейки я за ръцете но и така не е стабилна олюлява се.Исках да ви помоля да ми дадете идеи  за следобедна закуска че не знам вече какво различно да ѝ дам.Тя още е на пасирана храна парченца от някои се дави някои ги преглъща.Въведено ѝ е всичко прясно,кисело мляко,глутен,плодове.Правя ѝ кремчета,прясно мляко с бисквити,кисело мляко с бисквити,плодови пюрета,но ми се иска и нещо различно да ѝ дам за това просто бих била благодарна за идеи.Благодаря ви предварително

Ами то е това като цяло. Каши предлагам все още аз и си хапва.
Кремчетата го правя с различни продукти. Тиквата много се харесва и редовно правя на пара, след което замразявам и си имам занапред. После размразявам малко и правя кремче с царевично или пшенично нишесте, или добавям към тиквата овесени ядки, може тиква с бисквити, тиква с кисело мляко...
Често давам кисело мляко с една кафена лъжица сусамов тахан..
Сладък картоф с морков се хапва добре също, пък е и засищащо.
Бисквитена торта си яде както си я правим за нас, възрастните.
Моята девойка яде намачкано и с малки парчета.
От една страна се радвам, че аз си я храня, защото не е претенциозно дете и яде разнообразно. Ако разчитах на нейния интерес да хапне броколи или ориз с пилешко по метода на ЗВБ, то тя щеше да е на фотосинтеза..пробвах няколко пъти да дам зеленчуци в ръката и ги гледа с погнуса..хвърля..иначе намачкани ги яде.
Ако дам банан си го хапва, бисквита, солета, снакс..хапва сама. Малко са моментите на самоинициатива относно това ...

Моята бебка, родена 1190гр на 20.08, вече е на 1г, но коригирана възраст - 10м.
Относно развитието следим по коригираната..

Вече ходи с помощ от възрастен, хваната за едната ръка, прескача препятствия, високи около 20см., стои права без опора и кляка и става сама, разхожда се по мебелите и се надига на пръсти да достигне всичко, отваря вратите на шкафовете и имаме няколко диалога:
Как прави патето?
- па-па
Как прави тигърът?
- ррррр (ръмжи)
Дай чук главичка.
(Накланя глава към моята)
Маха за здрасти.
Танцува при определена мелодия от баба й, защото си играят така.
Като кажа "ела да те гушна" протяга ръце към мен.
Като види бурканчето с храната веднага примлясква и го гледа сякаш би изяла 5 такива, а едва яде 5 лъжици😅
Също..като кажа АМ, се обръща към мен и отваря уста, без да ме е видяла с лъжицата..
Пуска топчето в спирала и играе сама с интерактивни кубчета.
Много е музикална. Слушаме си музика често.
Пие вода от капачката на шишето за вода, защото ми е най-бързия вариант да дам от ЧАША. От биберона сама отказа...
Доста добре мисля, че се движим.
Още сме на 3 дневни дремки - едната е 50мин, а другите две са по 40мин.
На нас ни казаха да заместим вечерята понеже гледаме реалната възраст, но засега си е на млякото вечер.

Тъй като до 1,6г е важно изключително много физическото развитие, ще я водя на един детски кът поне веднъж седмично, който е до МОЛ Парадайс и има всякакви атракции за такива малчугани. 1 час е 4лв и мисля, че си заслужава.
Обмислях да купувам някакви меки модули за вкъщи, да се катери, но са ми скъпи. После няма да мога да ги продам....

Честит Рожден Ден на бебка, Ans.
Да е здрава, умна, добра, палава, игрива и много щастлива! 🩷🩷🩷🩷🩷🩷💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳

Еееех, че хубаво,  а сякаш вчера беше когато прочетох първата новина в групата ни за родило се вече бебче и си казах, ох, още малко и аз...пък останах след последните раждащи мами с рождената дата на бебка 18 октомври.
Това е животът,  времето лети.
Много се разчуствах.  🥹🥹🥹🥰🥰🥰
Нашите слънчица, нашите сладки усмивки с най-белите зъбчета, растат като гъбки. 🤗🤗🤗🩷🩷🩷🩵🩵🩵

Много ми хареса сайта за играчките под наем, благодаря. Има и играчки под наем за парти, много идейно.💙

Ние ще правим Рожден ден и кръщение почти в едно, но в тесен кръг. За разлика от първата ми дъщеря, когато бяха грандиозни с много гости и много хамалогия и притеснения. Сега спокойно и наслаждавайки се на всеки миг.

И ние бяхме в спешното.  Като си хапна вечерното мляко, го повърна на фонтан и после повърна още 15 пъти, плачеща, че не може да спре. На следващия ден диария, на третия хрема. Вече е добре, а ние дишаме по-спокойно отново. На морето сме от месец и половина при мои близки. Научи се да пълзи, и пясък яде дори за мой ужас и след цялото пазене.
Не са от стъкло децата ни. Борбени и упорити човечета. Да са ни живи и здрави. ❤️

И аз я пазя накъдето и да пълзи, не знаят още да се пазят, това е нашата работа.

# 513
ans9898 Как точно го правиш това коремче с тиква и нишесте?

Както правя всички останали.
Плод на пара в мултикукъра си го правя най-бързо и лесно.

На котлона слагам около 150мл вода и чакам да заври.
В чашка отделно сипвам 50мл хладка или студена вода добавям нишесте на прах около 3 супени лъжици. Разбърквам добре. Като стане хомогенна смес дърпам врящата вода от котлона и бавно добавям разтвореното нишесте бъркайки.
Готово е след 10 секунди при постоянно бъркане.
Ако ви се струва, че не е достатъчно гъсто, следващия път повече бройки супени лъжици нишесте или по малко от 150мл вода.
След това смесвам тиквата с готовото нишесте и оставям да се охлади. Често добавям овесени ядки или бисквитки (става доста по-сладникаво с бисквити) за повече калории, че моята бебка е дребосъчка и се радвам на всяко качено грамче.
Ако сте въвели прясното мляко, вместо вода може да използвате него. Аз пробвах, харесва се всякак.
Който иска може да добавя захар във врящата вода. Но плодовете са достатъчно сладникави и аз лично не добавям.

# 514
ans9898 Как точно го правиш това коремче с тиква и нишесте?

Както правя всички останали.
Плод на пара в мултикукъра си го правя най-бързо и лесно.

На котлона слагам около 150мл вода и чакам да заври.
В чашка отделно сипвам 50мл хладка или студена вода добавям нишесте на прах около 3 супени лъжици. Разбърквам добре. Като стане хомогенна смес дърпам врящата вода от котлона и бавно добавям разтвореното нишесте бъркайки.
Готово е след 10 секунди при постоянно бъркане.
Ако ви се струва, че не е достатъчно гъсто, следващия път повече бройки супени лъжици нишесте или по малко от 150мл вода.
След това смесвам тиквата с готовото нишесте и оставям да се охлади. Често добавям овесени ядки или бисквитки (става доста по-сладникаво с бисквити) за повече калории, че моята бебка е дребосъчка и се радвам на всяко качено грамче.
Ако сте въвели прясното мляко, вместо вода може да използвате него. Аз пробвах, харесва се всякак.
Който иска може да добавя захар във врящата вода. Но плодовете са достатъчно сладникави и аз лично не добавям.

Бре, трябва да пробвам!

# 515
Един въпрос към всички със заместени хранения закуска, обяд, следобедна и вечеря.

През колко часа хапват вашите деца?

Моето се събужда към 6:30-7:00 и не желае да яде нищо.

От 9 до 10ч хапва закуската и после обядът идва към 13:30-14, но тези дни отказва...чудя се вече как да процедирам...нямаме нощни хранения

# 516
Аз пък да ви питам по колко грама изяждат вашите бебета? Аз не тегля, но съдейки по обяда от 220 грама другите хранения ѝ са поне на половината и след всяко хранене иска и АМ.

# 517
Аз пък да ви питам по колко грама изяждат вашите бебета? Аз не тегля, но съдейки по обяда от 220 грама другите хранения ѝ са поне на половината и след всяко хранене иска и АМ.
[/quote

160-200гр изяжда моята бебка

# 518
Привет на всички. Отдавна не съм писала. Дано сте здравички и сте добре.

Колко бързо растат, вчера се родиха, а вече на 1г ще стават. Времето мина като 1 миг.
На бебчета, които вече имаха рд, да са много здравички и щастливи! ❤️❤️❤️🥳

Аз вече планирам 1ви рожден ден и Кръщене за началото на октомври. Вчера избрах торта, украси купувам и т.н., ще сме около 35-40 човека на ресторант. Само да сме живи и здрави!

Малкия яде всичко, да не му е уроки. Най-често се храним ЗВБ, хапва сам (все още с ръце) всичко, което ядем и ние. Дояжда му се като види, че някой яде и започва АМ АМ. 😁
Взимам и детска кухня, но от нея не винаги всичко харесва и изяжда.
Болят го зъбите понякога и се буди нощем.
Адаптирано мляко пие около 3 пъти на ден по 240мл с 8л. и понякога още малко.
Иначе има 4 хранения с твърда храна. Не тегля грамаж, колкото иска хапва, понякога по-малко от 200 грама.
 9кг и нещо е.

Върви хванат за ръчичка, държи се по мебелите, качва се сам на дивана и слиза.

Има ли вече бебчета, които вървят самички без да се държат?
Какви подаръци ще взимате за 1ви рожден ден?
Вашите бебчета говорят ли бебешки срички, а хапват ли сами с лъжичка?
Моят юнак казва ма-ма, та-та, баба, ам ам, айде, не.
С лъжичките си чеше венците. 😁 Много обича да танцува и да слуша музика.

Фонтанелата май още не му е съвсем затворена отпред, при вашите как е? Давате ли вит. Д?

Зъбки миете ли бебешки? Аз да си призная забравям понякога.

Какви обувки купихте?

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 17:39 от *Sweety*

# 519
Аз пробвам да мия зъби, но нещо не ми се получава. Съвети как успявате ако може 😁засега успях да и дам да гризе четката, но това е, иначе си извърта главата и си затваря устата и край. Не искам да и създам асоциация, че е мъчение.

Моето бебче яде сама с лъжица, ако това да се цапа с лъжицата и от време на време да си уцелва устата се брои. Иначе не много добре. Но с ръце си яде. Суче на поискване, има три хранения с твърди храни.

Пълзи много, изправя се още от 7 месеца и върви по мебелите, но сама не.

Тези дни много дърдори. Нещо от типа на блабрабабалара. Много е смешна, но още нищо не е казала, което да е със смисъл, та няма първа думичка още

# 520
Откакто пропълзя не иска да ходи, ако я хвана да върви иска да сяда и да пълзи. Иначе по мебелите се движи права и забелязвам, че при близки мебели се отпуска за 1-2 крачки.

За срички казва мяу, бау, муу като види коте, куче и крава или като я питам как правят. Като види баща си казва тате, на мен ми казва мама, днес два пъти каза Ма-ти на брат си Марти. Казва тао-тао за чао.
Има два зъба и не ги мия, но редовно е с четка в устата, когато аз си мия зъбите и тя иска.
С храненето от скоро се поотпуснах и увеличих менюто, защото изобщо не дъвчеше, а направо гълташе и ме беше страх. Все още не дъвче както трябва, но се престрашавам лека полека за по-различни храни.

# 521
Какви обувки купихте?
Колев и Колев. Препоръча ни ги ортопедът като една от най-добрите марки (от анатомично-ортопедична гледна точка), както и някои по-скъпи от типа на Биомеханикс, но за бебешки обувки няма да дам 200 лв и така се спряхме на КиК.

# 522
Какви обувки купихте?
Колев и Колев. Препоръча ни ги ортопедът като една от най-добрите марки (от анатомично-ортопедична гледна точка), както и някои по-скъпи от типа на Биомеханикс, но за бебешки обувки няма да дам 200 лв и така се спряхме на КиК.

Благодаря ти, аз също с баткото бях заложила на Колев и Колев и сега май пак ще се насоча към тях.
Бързо им растат крачетата и наистина Биомеханикс идват скъпички.

# 523
  • UK
Купих боси обувки, но вкъщи ходи само бос. Филип от няколко дни ходи самостоятелно, прави все повече крачки, много е доволен от себе си.  В понеделник започва и градина.

# 524
Брех, аз ако накарам моята да яде с лъжица повече от 10 гр ще е чудо, даже си мисля, че и толкова не изяжда. Само дегустира храната. На времето, в началото на захранването ядеше по-повече. Чудя се аз ли съм виновна или още е много рано за заместено хранене.

Общи условия

Активация на акаунт