Бързи въпроси и отговори деца - 9

• 21 852
  • 761
  •   2
Отговори
# 15
колко спи през деня?

може би има нужда от промяна на режима.
1 път от 12 до 14.30ч.
Вечер ляга около 21.30 (преди 20ч...) и е буден 7 най-късно.

# 16
  • София
Прилича ми на бебешки пубертет. Детето пуснато ли е на ясла?

# 17
за яденето -- пробвайте да му давате да се 'храни' сам. при някои деца работи.

за съня -- евентуално повече енергия да изразходва

за тръшкането -- има ли поставени граници? в тази възраст се 'опитват' да тестват граници и да си намерят място в 'йерархията'.
със самото тръшкане не мога да помогна много -- и моята на 4 на моменти се тръшка. на моменти повече, на моменти по-малко. при нас помага обикновено да я разсеем ( въпреки че според някои, това е неправилно, при нас работи обикновено). изчаквам малко, говорейки й кротко, после давам предложение за нещо.

иначе аз съм за налагане на правила и спазването им. но трябва постоянство.

# 18
Не ходи на ясла все още. От септември тръгва..
А за границите - да, почти никога не получава това, за което де тръшка. Знам, че трябва да е никога никога, но понякога бързам или трябва нещо спешно да свърша и нямам време и енергия за неговите драматични сцени.
Навън все още не е започнал да се тръшка, но явно и това ще става ... 🤯
Иначе не иска да яде кабели или да играе с ножове. Тръшкането му е, че го обличам, храня, мия зъби, къпя, защо го нося, защо не го нося, защо му чета, защо не му чета...

# 19
щом тръшкането е за такива неща, опитайте да му дадете малко повече самостоятелност под формата на избори. естествено, когато е възможно. когато сами решават за някои неща ( или така си мислят), да по-склонни да приемат лесно други. при нас работи.
'искаш ли да ходиш сам или мама да те носи?
трябва да облечем такива дрехи, кои си избираш -- тази блуза или другата.'
аз например за да избегна драмата с дрехите, вмести да я оставя съвсем сама да реши, вадя например 2 клина, 2 блузи/ потника, 2 чифта чорапи, 2 чифта гащи, а якето аз го избирам. или пък й давам конкретен клин  и давам избор за бельото и суитчера.
за храната също давам избор, когато мога. ако ще яде замразено ядене, питам кое от две ще иска. гледам всички варианти, които предлагам, да ме устройват... малки хитрости, но тя вярва, че тя решава.
вземете му 2 пасти за зъби и го оставяйте да избере с коя да миете зъбки. оставяйте ги зз малко той да търка зъбки, с уговорката, че после ще помогнете за да са дъвсем чисти зъбките.
като цяло, когато децата чувстват, че имат малко повече контрол, са по-контролируеми. Wink
а за храненето -- наистина пробвайте да го оставяте и сам да се храни, когато имате време, но му предлагайте да му помогнете след някоя и друга лъжица. на моя звяр след максимум на половината порция й ставаше ( все още е така) скучно и като я видя че започва да се мотае, предлагах помощ. обикновено с радост се съгласяваше.

вкъщи половинката мрънка, че й давам избор, но съм забелязала, че дните минават много по- леко така. а и винаги имам коз 'правихме, облякохме, хапна, каквото ти избра, сега обаче трябва да направим това, после може ти да си харесаш еди какво си...

# 20
  • София
Не ходи на ясла все още. От септември тръгва..
А за границите - да, почти никога не получава това, за което де тръшка. Знам, че трябва да е никога никога, но понякога бързам или трябва нещо спешно да свърша и нямам време и енергия за неговите драматични сцени.
Навън все още не е започнал да се тръшка, но явно и това ще става ... 🤯
Иначе не иска да яде кабели или да играе с ножове. Тръшкането му е, че го обличам, храня, мия зъби, къпя, защо го нося, защо не го нося, защо му чета, защо не му чета...
Това си е пубертет в “прекрасните 2” само дето вашето е подранило явно. Пробвайте да мие зъбите само и после помагайте или да се облича примерно… И здрави нерви.

# 21
  • София
И при нас е същото положение, в събота стана на 2 години, вчера  бях пред нервна криза, още със събуждането се започва, не иска да го преобличам, не иска да мием очи, през деня като трябва да сменя памперс и ми става лошо, гоним се по леглото над половин час, пробвам с добро, но няма никакъв ефект, а не мога да го хвана защото рита ужасно и се върти , трябваше да му взема две играчки демонтративно да ги прибера на високо в гардероба, разплака се и ми даде да го преобуя.
За миенето на зъбите абсурд да ми даде, дъвче нещо четката и в общи линии нищо не прави.
Реши ли си нещо, докато не стане на неговата няма мир, сега сме на фаза да си играе с вода, ако добара от някъде чаша и я изсипва на земята, както и шишето му за вода, сипвам по съвсем малко, колкото да пие защото останалото започва да го излива и да маже, онзи ден му го взех и реших да не отстъпвам над половин час рева и се тръшка и накрая му го дадох Disappointed

# 22
  • Countryside
Скрит текст:
При дъщеря ми също имаше такива зъби, а нея я беше страх да ги вадим, та оттам дойде проблем с нареждането на зъбите и понеже беше с по-дълбока захапка трябваше носи апаратче една година и си се наместиха супер.

Моят съвет е, посетете ортодонт, не зъболекар.

Ортодонт обаче не е ли след като вече всички млечни зъби са излезнали или не е задължително?
Не е задължително, защото когато зъбите растат един върху друг може да няма място или да е проблем със захапката, самият ортодонт ще ви обясни.

# 23
  • София
Бихте ли препоръчали ортодонт ако сте от София, детето ми има къса юздичка на горната устна, дори зъбките имат разстояние помежду им, четох, че докато не излязат постоянните зъби не се пипа, но е добре може би да направим консултация.

# 24
кири,
за ортодонт ми бяха препоръчали в еодент. ние нямаме нужда от ортодонт, но там започнахме да ходим на зъболекар (и детето и аз) и съм изключително доволна.
за памперса.. пробвайте с гащи памперс. да ги събува/обува сам. обяснения как като са мръсни, трябва да се махнат и така....

# 25
  • София
Скрит текст:
При дъщеря ми също имаше такива зъби, а нея я беше страх да ги вадим, та оттам дойде проблем с нареждането на зъбите и понеже беше с по-дълбока захапка трябваше носи апаратче една година и си се наместиха супер.

Моят съвет е, посетете ортодонт, не зъболекар.

Ортодонт обаче не е ли след като вече всички млечни зъби са излезнали или не е задължително?
Не е задължително, защото когато зъбите растат един върху друг може да няма място или да е проблем със захапката, самият ортодонт ще ви обясни.
Много благодаря за отговора!

# 26
кири,
за ортодонт ми бяха препоръчали в еодент. ние нямаме нужда от ортодонт, но там започнахме да ходим на зъболекар (и детето и аз) и съм изключително доволна.
за памперса.. пробвайте с гащи памперс. да ги събува/обува сам. обяснения как като са мръсни, трябва да се махнат и така....

Може ли препоръка за име на зъболекар и в кой клон ходите?

Искам да сменя доктор Цвети за дъщеря ми заради цените там и липсата на съдействие при оформяне на документи за застраховател. Много са добри в кабинета, но ми дойде до гуша... Имаме чудесно допълнително здравно с 1000 лв дентален пакет, а си плащам от джоба, щото счетоводството им ги мързи.

На последния профилактичен преглед нямаше кариеси, но наближава вече година и искам да я заведя някъде. Искам лекар с добър подход, по възможност жена, тя няма страх от зъболекари, но не искам и да развива такъв.

Иска ми се евентуално да почистим зъбен камък, на едното предно долно зъбче от задната страна виждам натрупан, и евентуално да полираме предните горни 2 зъба, защото там има оцветяване от желязна добавка. Доста е избледняло вече, но още се вижда и вече започва да я притеснява. С лазер евентуално, за да няма шум и неприятни усещания.

# 27
  • София
Sin_zaek благодаря за препоръката, ще ги погледна,относно памперс гащите, незнам по-каква причина, но отказва да му слагам, само като ги види и започва да пищи и на мен ми е по-лесно с тях, а и уж ще се учим на гърне, с тях бих могла да реагирам по-бързо, отколкото с обикновения памперс.
Да се оплача, не сме приети в ясла и направо ми се сви сърцето.

# 28
макарон, ние ходим в еодент дианабад. случайно попаднахме при др цеков, но съм много доволна. много е внимателен, обяснява всичко и се съобразява. правим сега един кариес-пулпит на заден зъб. предните, които са с шиечни кариеси решихме да не ги пипаме за момента.
работят и с нзок. не знам с допълнителното здравно осигуряване как стоят нещата.

кири, ако изберете заедно гащи с картинки, няма ли да помогне.. като свикне веднъж, ше минете на други, ако искате. може да помогне и ако обяснявате, че другите са за бебета, а големите са с гащи. покажете и вашите, ако трябва или на таткото, ако носи слипове.
за нас гащите бяха много по-удобни и още като проходи май минахме на такива.
за яслата.. и звярът не я приеха миналата година, записахме я в частна. чакахме дълго уж да се освободи място в една, но това  като не стана, я записахме в джани родари (защото ни беше и сравнително наблизо) във вариантна група. бях много доволна като цяло. таксата беше прилична и компенсацията покриваше повече от половината. с компенсациите никога не сме имали проблеми и макар, че се получават с няколко месеца закъснение, все пак е голяма помощ.

# 29

Преди 10 дни му се заби стружка от сръкло в крачето,махнахме го(поне не видях да има друго)  сега виждам че крачетата му имат някакви ситни плюски не знам дали има общо. Не е носил чужди обувки или чорапи освен,че понякога обува нашите чехли . Дали е нещо заразно . В понеделник имаме час за дерматолог по друга причина и ще питам и за това ,но до тогава спиделете ако знаете нещо

Общи условия

Активация на акаунт