СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 9 - Наближава заветната цел - 100 точки по МАТ и по БЕЛ

• 30 656
  • 780
  •   1
Отговори
# 45
Мдааа, и аз последното избутвам, и приключвам със сагата НВО завинаги / да не се заричам де /.

# 46
  • София
Аз съм на средата - догодина почивам, после последно 🤞

# 47
Третото е. Не пия Simple Smile но с радост ще се отърва от тази епопея.

Иначе скука баш няма, не се безпокойте.

# 48
  • Варна
И при мен е за последно НВО в седми клас. Заветната цел е непостижима при нас. Пълна липса на интерес да учи и да се подготвя. Разчита на първото си желание и не си дава зор. А мен ме е яд, че може, а не иска въобще да мърда. Намерих нов учител по математика и ще отиде поне един път да видим ще има ли полза.

# 49
Май съм писала, след като се сблъсках с образователната система, се отказах повече да раждам.
И при нас целта е непостижима, гледаме само как да оставим отворени възможно най-много врати за в бъдеще.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 09:00 от Spensa

# 50
  • София
Ние с детето още се лутаме в избора си на цел. Тя иска едно, но там не й е силата. Аз пък се надявам да се ориентира в последния момент към друго, в което се справя с лекота. Но в крайна сметка тя ще избере какво да е, аз категорично не бих я накарала да учи нещо по мой избор.

Може ли малко помощ по БЕЛ : имаме следното изречение:
Такива в днешно време могат да се нарекат всички сайтове в Интернет и дори социалните мрежи.
Сложно ли е това изречение по състав?

# 51
  • София
Тук това е седмокласник номер 1, след него ще има още 2 броя, така че забавления с МОН предстоят много.
Умора и досада се настаниха вкъщи и изместиха мотивацията. Ужасно му омръзна да решава дори задачите от домашно в курса, отказва ми вече категорично допълнителни задачи (бяхме се разбрали поне по 2-3 задачи от работа/движение, 2 модул да решава седмично, тъй като там му е слабото място). Но го оставям  малко намира, няма да настоявам, вижам, че се получава обратен ефект.
Тези дни имат последни контролни по повечето предмети, както и класни по БЕЛ и Мат в училище, надявам се после да отпуснат малко натиска.
Обмислям почивните дни около 24ти май да разпусне и да събере сили, в момента наистина няма желание за нищо, толкова му е писнало. Имах подготвена цяла програма с пробни изпити за тогава 😎, но промяна в плана, някъде ще отидем да се откъсне малко. 🏝Надявам се да събере сили за последен натиск след това.

# 52
НикиK, просто е. Има едно сложно съставно сказуемо.

# 53
  • София
Когато изречението е сложно съставно и в него има сложно съставно сказуемо, то не се ли брои като 2 прости изречения в състава на сложното изречение? 🤔

# 54
  • София
Мисля, че е просто. СГС е. Не могат да се отделят две прости изречения по смисъл.
И за мен ще е последен път седмокласната епопея. Нямам търпение да свърши. Преди 3 години я минах с дъщеря ми.

# 55
Когато изречението е сложно съставно и в него има сложно съставно сказуемо, то не се ли брои като 2 прости изречения в състава на сложното изречение? 🤔

СГС се брои за едно сказуемо, ако има 2 изречения в сложното съставно, то тряба да има 2 сказуеми, които могат да са сказуеми, СИС и СГС.
В сложните изречения, освен сказуемите се определят и връзките със съюзи: съчинителни, подчинителни и запетаи...така се открива какво по състав е изречението.

Пример;
Искам да знам - не е СГС, отделени са двете сказуеми с подчинителен съюз.
Мога да открия - е СГС...

Многодетните майки - шапка Ви свалям!

# 56
Сила! Който от вас е анализирал 127 СОУ,София,  профилите и паралелките, може ли да му пиша на ЛС? Че нещо не знам за седмокласника, ама аз давам на късо ...

# 57
# 58
Скачам и аз тук за подкрепа. Голямата ми дъщеря  е 7 клас, вече е решила какво иска. Ако съдим по пробните - изглежда постижимо. По БЕЛ й е по-трудно. Сега много се запъна на "Бай Ганьо" с тезите...Но вярвам, че е въпрос на време да го изчисти... Много ще съм благодарна ако ме насочите към сполучливи справочници или подобни по БЕЛ .

А, да и малките ( 4 клас) ги боря за МГ...

# 59
  • София

СГС се брои за едно сказуемо, ако има 2 изречения в сложното съставно, то тряба да има 2 сказуеми, които могат да са сказуеми, СИС и СГС.
В сложните изречения, освен сказуемите се определят и връзките със съюзи: съчинителни, подчинителни и запетаи...така се открива какво по състав е изречението.

Пример;
Искам да знам - не е СГС, отделени са двете сказуеми с подчинителен съюз.
Мога да открия - е СГС...
С този пример ме заби, за мен са еднакви и са СГС - и в двата случая има подчинителен съюз "да", който свързва двете сказуеми.

Общи условия

Активация на акаунт