Що за родители има?

• 2 901
  • 90
  •   1
Отговори
# 45
  • Beyond the stars
Секретите и те водят в много случаи до поредни аб за бактерии, които там си виреят по принцип. И за сопол, който така или иначе се самоограничава за седмица-две.
Никой не отрича антибиотици, но когато се пият за всеки вирус, сопол и кашлица с темп, единственият резултат са бактерии, резистентни на все повече антибиотици и антибиотиците наистина се превръщат в бонбони.

Пак пиша - и със съвършен филтър, пак ще има болни без симптоми сутринта, преносители, които няма да се разболеят и т.н. Стерилна среда при 20 деца не е възможна, а е и вредна.

Най-голяма файда за имунитет съм видяла от планина всеки уикенд, с изключение единствено на дъжд, без значение температурите.

# 46
  • София
Ще има, защото децата са какво се казва “кекави”. Не се водят на чист въздух в планината или по морето, а си седим затворени по домовете. Смята се, че евентуално “ще се израсте”.

# 47
  • София
Ами не само не се извеждат редовно, но и доста ги изнежват с облеклото. Масово тези дни като нямаше слънце в квартала виждах деца с дебели почти зимни якета, боти и шапки по главите.  А то дори не са падали толкова температурите, просто нямаше постоянно слънце. Същото и с бебетата. Майката по къс ръкав, а то в количката завито и отгоре с покривало. Е няма как да станат нещата така.

Никой не отрича АБ. Отричаме безразборното даване и изписването им за всяко нещо. За АБ капки за бактерии в нос аз съм 50/50. Малкото страда жестоко с тези бактерии в носа. Нито може да диша, нито да яде, спи или вирее нормално като се развихри някоя. Такова чудо е със секрети, че без АБ капки не минава, а хич не съм им фен при често използване.

# 48
Назален и гърлен секрет какво установяват и с какво се лекува "находката", която често е от неправилно взета проба или представлява обичаен обитател на средата? Съответно какви точно лекарства ще спести, когато ще последва агресивно изтребване на де що има бактерия, понякога на здрави деца? Всъщност то здраво за хипохондриците не съществува, има само безсимптомно носителство.
Че кой води здрави деца да им вземат секрет? Въпросът е, че ако детето е сериозно болно, никой няма да чака 3 дена за секрет и антибиограма. Не е и нужно, а и е опасно да се чака. Така че общо взето от секрет има нужда само в много малко случаи.

# 49
  • София
Не ти е виновна майката, нито болното дете. Просто твоето дете е с по-слаб имунитет.
Казвам го добронамерено, не ми се сърди.
Моят син на третия ден в градина се разболяваше и седеше вкъщи по месец. Добре че имаше кой да го гледа. Така беше втора яслена и първи срок на първа група - дойде януари, грипен сезон - ами от тогава е здрав! Чак се чудя! А дали вече не водят болни деца в групата и затова е здрав? Ми не, както преди, така и сега си има сополиви и кашлящи, просто явно моят е поукрепнал и не му се лепи всичко. А определено не е от тези, дето си седят на столчето и не се омешват с всички.
Така че не се сърди на майката, тя си отговаря за нейното.
Сега, големият ми син 4 години не изкара есин цял месец на градина, боледуваше нон стоп. Израстна го, слава Богу. Стисни зъби, пази си нервите и това е.
О, и не знам до колко има връзка, но вечно боледуващият ми голям син го блъсках с какви ли не имуностимуланти - коластра, черен бъз самбукус ли какво беше, умкалор, билкова кръв, хомеопатии... Ми, боледуваше си детето и това е. Каката - не съм й давала нищо - беше здрава. Малкият - пчелен прашец и черен бъз от една баба на метрото, и то от дъжд на вятър.
Просто, спокойно, и това ще мине, обещавам Simple Smile

# 50
Нито веднъж не съм чувала , да се изследва  гърлен секрет тук. Аз лично,  ДВЕ педиатърки  съм сменила, достатъчно хора познавам,  никога  не са изследвани за нищо децата- да не би да сме извънземни Joy
Имам приятелка в Германия, и уж им е добра системата- и при тях не са толкова лесно достъпни  лабораториите. НО   пък и, никой  не  поставя  под въпрос  резултати,  както има много широка практика  в Бг...
За Нидерландия  няма и да казвам- тяхната  лема е " ако ще се мре- за какво да ходя на лекар, ако няма да се мре- за какво да ходя!"
Единствено,  ако се задържи кашлицата,  ако стигне до пулмолог детето,  евентуално  ще  бъде  изследвано. Евентуално.
Някой  по- горе каза, че има и непатогенни бактерии,  които живеят в нас...

# 51
  • Countryside
Назален и гърлен секрет имат смисъл при продължителни сополи и кашлица, просто да се разбере има ли нещо, защото явно не минава. Така сме хващали стрепотокок, моксарела и т.н. При остра вирусна инфекция няма смисъл от такова нещо, освен ако не се проточи във времето и тогава пак се прави, защото ако има бактерия излиза и антибиограма. Недостатъка е, че става за 3-4 дни и определено не е панацея.

# 52
  • София
Хора това е България. Ако искам да си заведа детето за секрет ще го заведа и доктор не ми е нужен. Водила съм дъщеря си няколко пъти, защото вече накрая положението беше станало непоносимо за нея.
В другите държави ще дадът парацетамол за всичко и ходи си… Не казвам, че тук е добре ама и там някак ми е малко крипи вече само с тоя парацетамол.

# 53
  • София
Че то за вирус, който продължава с кашлица и сополи 2-3 дни не нужен секрет, нито АБ. И двете са безсмислени. Здравият организъм се справя достатъчно добре с "бързите" вируси с малко почивка и противосимптомно лечение.
Секрет се изследва след няколко дни упорито поддържане на симптомите и видима липса на подобрение.
Не бих водила "настинало" дете по лаборатории, че да пипне още нещо от другите болни.
Винаги съм се чудила на моя съседка, която е способна да събуди спящото си дете посреднощ и да го завлече в спешен кабинет, понеже се изкашляло в съня си.

# 54
  • София
Водила съм след месец, а не след 2-3 дни. Изглежда абсурдно това…

# 55
Хора това е България. Ако искам да си заведа детето за секрет ще го заведа и доктор не ми е нужен. Водила съм дъщеря си няколко пъти, защото вече накрая положението беше станало непоносимо за нея.
В другите държави ще дадът парацетамол за всичко и ходи си… Не казвам, че тук е добре ама и там някак ми е малко крипи вече само с тоя парацетамол.
Крийпи е, нашето дете стигна до пневмония. Летяхме и влезе в болница в България.

# 56
Хайде сега, крийпи било!
(Що за чуждица, и то от най- неадекватните!)
 Brumm,  частни доктори, спешни отделения, застраховки...  няма ли във вашата чужбина, че чак ще летите за България!?

Ходенето по лаборатории, за всичко със и без смисъл,  без направление  от специалист, поддържа  една огромна паралелна  реалност  в Бг.

# 57
Оооо, дълга история,...

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 08:10 от brumm

# 58
Съжалявам за лошият късмет, най-искрено!
Обаче твърде много обобщаваш, и никак не я познаваш „чужбината“.
Спешното е само в спешен случай, наистина- счупване, падане, удар... има си болници за останалото.
Снимки се правят, щом са необходими, не бива да си търсим облъчване за всичко...

# 59
В спорове не ми се влиза кое и как познавам. И спешното знам за какво е, мерси!

Общи условия

Активация на акаунт