Получавате ли финансов документ за частните уроци?

• 1 771
  • 50
  •   1
Отговори
# 15
Нали не очаквате пенсиониран учител, който приема деца в дома си, да прави фирма, да има касов апарат и да пуска бонове? Дори и действащ учител да е, пак не знам дали има право да работи в друга фирма/учреждение и да прави същото. Дали е редно или не, морално или не, е друг въпрос. В крайна сметка двете страни се договарят и ако има взаимна изгода, действат. Ако едната страна не е удовлетворена, сделка няма.
За школите е ясно, те са друга категория и са изрядни в това отношение.

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 08:05 от Мила Атова

# 16
  • София
Аз не знам какво още очакваш да ти кажат. Искаш да се разрази спор и всички да почнат да обвиняват учителите? Стига пуска теми провокиращи скандали. Както казах и преди всички знаем, че учителите работят за пари под масата и не ни пука. Важното е детето да си изкара изпитите. Да за живи и здрави учителите, и да си взимат парите след като си вършат работата.
Абсолютно! То вече не останаха читави учители, ние кусури търсим. Детето да е подготвено, да изкара изпитите и да влезе в желаното училище, а парите учителите да си ги харчат със здраве.
Не знам авторката на темата какво точно очаква? Линч, масов хейт, отказ от уроци? Няма да ѝ се получи.

# 17
  • София
Освен това, "сезонът" на уроците трае около 5 месеца. Това е. През останалото време трябва да се работи нещо друго.

# 18
  • По света и у нас
Чудя се дали Square работи в БГ, ще ти издаде електронна фактура и ДДС може да ти начисли учителката. Естествено тези електронни услуги взимат процент примерно 3-4 процента от стойността. Сигурна съм че в бг има подобни сайтове вече.

Ако аз бях учителка бих ти дала бон ако искаш, ако ми платиш кеш и не се циганиш за бон би било супер, но вероятно ще си преосмисля цените за по-нататъшните уроци с теб. То и проста разписка става, но ако ще го декларираш тя може да те цака +20% или колкото е ДДС-то

# 19
Маникюристи, фризьори, заведения, учители, тн - касов бон се издава... ама друг път. Сивата икономика процъфтява и всеки се оправдава - Еее, до моите доходи ли опря държавата. Този манталитет и нагласа тип Андрешко е една от причините да сме на този хал като държава, нищо че е по-удобно да се оправдават всички само с политиците.

# 20
Не мога да повярвам колко много хора, при това интелигентни, не намират нищо нередно в неспазването на закона.
Имаше коментар "не им е изгодно" да бъдат на светло, и на мен не ми е изгодно да ми удържат данъци, ама на - удържат ми.
Много се надявам някой ден да се изсветли този сектор. Няма основание, причина учителското съсловие И в това отношение да бъде привилегировано.

# 21
А в кое друго отношение е толкова привилегировано учителското съсловие?

# 22
Въобще не ми се влиза в тази тема, тя е стара, колкото света Simple Smile. Само за тази година увеличението на учителските заплати е 15 %, на фона на 5 % за всички останали сектори (без МВР). Друго е тъжното обаче - децата излизат от училище все по-неграмотни, неуки и неподготвени за работа, на фона на увеличаващите се средства за образование и липсата на обвързаност между едното и другото.

# 23
Учителите заслужават това увеличение, защото в продължение на 40 години (ще) се занимават с хиляди диванета с дефицити във възпитанието, в желанието за учене и в способностите за такова, както и с два пъти повече на брой невротизирани, претенциозни и неглижиращи учебния процес родители.
А крайната (не)грамотност на учениците зависи в много голяма степен точно от последните два фактора, не само от учителите. И от тях, разбира се, но не само. То образованието не е бензин да го налееш с фуния...
Така че да не им завиждаме за "високите" заплати. По-скоро може да се каже, че не са лоши, но чак пък високи...

Само да допълня за липсата на връзка между образованието и бизнеса - за това учителите имат най-малка вина. Това зависи от учебните програми, които не ги изготвят учителите. Зависи също и от бизнеса, от работодателите, които не желаят да се ангажират. Е, учителите каква вина имат за това?

# 24
Въобще не ми се влиза в тази тема, тя е стара, колкото света Simple Smile. Само за тази година увеличението на учителските заплати е 15 %, на фона на 5 % за всички останали сектори (без МВР). Друго е тъжното обаче - децата излизат от училище все по-неграмотни, неуки и неподготвени за работа, на фона на увеличаващите се средства за образование и липсата на обвързаност между едното и другото.
Излизат неграмотни, защото в къщи не пишат домашни и не си отварят учебниците. Написаните домашни и прочетения урок зависи от родителите. Мисля, че в училище учителите си вършат работата, нишката се къса вкъщи. Ако един родител помага на детето в прогимназиален и гимназиален етап с уроците и домашните няма да има толкова неграмотни, но родителите очакват учителите да свършат всичко.

# 25
  • По света и у нас
Това което се обсъжда тук е проблем на държавата и ако те искат могат да направят нещо по въпроса. Проблема е че има много места където се плаща само кеш - като по плажовете на морето, например, и там се въртят някакви луди пари, които учителите никога няма да могат да стигнат с частните уроци.
Ако парите бяха само електронни, тогава всеки щеше да може да обясни от къде са му доходите.

# 26
Ох, и тук ще кажа, че родотелите също са виновни колкото учителите, че дори и повече за невъзпитаните и неграмотни деца. Един учител работи с 30 деца, а един родител с 1-2. Родителите дори не си познават децата, защото вкъщи се държат по един начин, а навън и в училище по друг. Виждам го ежедневно по съседските деца. Майката се хвали колко е добро детето, а то без нея пълно леке. Учителите се борят да ги научат нещо, но колко родители познавате, които всяка вечер след работа проверяват децата дали са написали домашното и ги карат да си разкажат научените уроци? Много малко са родителите, които след работа сядат да учат с детето и да го изпитват. Един учител за 40 минути не може да направи чудеса. Да не говорим, че съм забелязала, че много родители взимат от личната бешежки, за да водят децата на почивки в чужбина в учебно време за 1-2 седмици. Какво да направят учителите, за да ги научат? Родителя трябва да се включи активно. Аз лично познавам майки, който работят ежедневно с децата си и тези деца са изключително образовани и възпитани, за съжаление са много малко.

# 27
  • София
Пастелка, който иска да спазва законите - намира начин. Школите са чудесна възможност за това - парите преведохме по банков път, има си ред в платежните, съвсем нормално и законно е всичко.

Колкото до възпитанието на децата - нека да не забравяме, че и ние не сме били цвете в тийн годините си. Не приемам обаче твоята генерализация за всички - не всички деца са лекета, а в тийнейджърските години бунтът е едно от нещата, които се случват като част от порастването, години наред, та аз очаквам, че учителите са обучени как да се справят с този бунт. Също така не приемам и родителите да бъдат наричани истерични, а учителите целите в бяло, защото лично аз съм се сблъсквала с "учители", които не само не бих причислила към човешкия род, толкова гнили хора и толкова не на мястото си, мразещи деца и нанасящи огромни поражения на детската психика. Ама бели и добри, на скапана ракета космоса ѝ крив, дето казват старите хора. Така де, навсякъде има и Учители и плява, както има и родители, даващи мило и драго и подпомагащи с каквото могат и училището , и учителите и дават всичко от себе си децата да разберат ценността на знанието и образованието.
Нека да не пропускаме и ролята на делегирания бюджет и логиката - парите следват ученика - учителите си пазят всеки гамен, защото иначе бюджета на училището намалява и пари няма. Директорите са именно подстрекателите, които казват да се пази всеки ученик, защото нямат смелостта да искат решаване на проблема и не са готови да се лишат от тези пари. Че и двойки не се пишат, за да не се разваля лятото и да се ползват отпуските. Много е сериозен и сложен проблема с българското образование, а децата след висчките реформи ще излизат все по-неграмотни, не защото са лоши, а защото на политиците им трябват прости и необразовани хора, за да се манипулират по-лесно. Така де, вярвам, че Пастелка, когато детето ѝ влезе в училища възраст (защото сега е ЕЖК), ще разбере много от лично изстраданите от мен неща и тя самата ще се чуди защо, когато друго дете е забило пергел в крачето на нейното, пострадалото дете се набеждава за лигла, не се пуска до сестрата, щото какво толкова било станало... е, това са белите и добри учители и ако и да ме набеждават за истеричка, не само, че ще поискам обяснение, ами ще поискам и наказание за агресивното дете, и до директорката и до РУО ще се оплача от тази бяла и добра учителка, показваща неприязанта си към моето дете и толерираща друго дете, щото майка му работи в прокоратурата. И те така.

Честно казано, от мое време не познавам човек, който в някакъв момент от живота си да не е ползвал частни уроци, курсове или школи.

# 28
  • По света и у нас
Ако родителите трябва да сядат да учат с децата си… положението вече е трагедия и детето ти си е от тъпичките.

Все едно майка ми да дойде сега да учи с мен по корпоративни финанси, като че ли е неин проблем. Ти чуваш ли се?
И каквото е сега, така беше и на времето, аз не съм различен човек, че да чакам друг да ми учи уроците.

# 29
  • София
Ако родителите трябва да сядат да учат с децата си… положението вече е трагедия и детето ти си е от тъпичките.

Все едно майка ми да дойде сега да учи с мен по корпоративни финанси, като че ли е неин проблем. Ти чуваш ли се?
И каквото е сега, така беше и на времето, аз не съм различен човек, че да чакам друг да ми учи уроците.

Не, детето не е от тъпичките. Учебниците са написани безумно, на безумен стил и трябва да се четат с речник на чуждите думи. Ама няма никаква нужда да се обяснява... ако не се лъжа, ти, Примадона, не живееш в България.
Навремето, моите родители не знаеха какво уча. Сега, като гледам как са написани учебниците по фундаментални дисциплини, никак не се чудя, че всяко второ дете ходи на частни уроци. Ама аз имам купища непознати думи, а те уверявам, че имам прилично богат речник на родния си език. Е, като го обясним с думи прости - няма проблем, децата схавщат, ама непрекъснато се сваля материал от университета, към 11-12 клас, поне 1-2 години материал се сваля надолу. Децата се заливат с купища излишни неща, накрая не могат да разберат основното и фундаменталното. Намерих си стария учебник по химия и го дадох на малката - каза - ей най-после разбрах. Та не, изобщо не е същото.

Общи условия

Активация на акаунт