Получавате ли финансов документ за частните уроци?

• 1 764
  • 50
  •   1
Отговори
# 45
В малкия град уроците са по  20 лв за час . Такова по 50лв и 80 лв за час тук няма .

# 46
Точно заради подобен език, изказ и самочувствие без покритие учителите събирате негативи не само от родителите, а и от цялото общество.
Ние сме многознайки и некомпетентни, затова че виждаме, че учителите са извън закона?! Освен това "разбирате" и от осигуряване и данъци.
Наистина се надявам да е въпрос на време държавата да си потърси парите, постепенно се изсветляват много браншове, ще дойде ред и на тях.

Аз съм счетоводител, но имам роднини и приятелки учители. За сведение. И да - редовно разни "експерти" в социални мрежи и форуми държат сметка на другите за неща, от които не разбират!

От голям град съм! И уроците са по 30 лв. при нас, частните школи дори по 20! Говоря за стандартна цена, а не за единици учители, които са много известни, търсени и могат да си позволят по-висока тарифа. Лично аз такива не познавам, но съм чувала за въпросните единици (очевидно)!

Относно данъците и осигуровките за пенсия, тоест самоосигуряването като лице на свободна професия (без здравното, защото за него не е проблем - безработните попълват само една декларация 7, която лесно се попълва). За да се самоосигуряваш, трябва да имаш, както вече няколко пъти обясних, един редовен, позволяващ това доход. При учителите само в определени периоди има търсене на услугите - сега например покрай НВО и ДЗИ. Когато нямат достатъчен доход или никакъв, трябва да прекратят самоосигуряването си. И така всеки път, което е свързано с доста документи и нужда от помощ от счетоводител. Значи учителят е изкарал там някакви мизерни пари или е останал без никакви ученици, и в същото време трябва да плати и на счетоводител, за да си прекрати самоосигуряването!

А тези, които работят на трудов договор - от вашата заплата се удържа по-малката част от данъците и осигуровките, а по-голямата част е за сметка на работодателя ви. Самоосигуряващите се нямат работодател, който да им поеме този разход! Ама защо се обяснявам и аз не експерти, които ги мързи да погледнат в интернет законите, но иначе списват разни "становища" тук!

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 01:45 от eon_user

# 47
  • София
Така е и на никой не му се занимава.
Има и частни учители, които работят друго на трудов договор и там си плащат всичко, а уроците са малък временен доход.

# 48
Писах, че съм счетоводител, но не съм кой знае какъв експерт точно по този въпрос, по-скоро от контактите си имам информация (просто не ми е нужна в моята работа) и затова го взимам на сърце.
Ако законът беше по-добре измислен по въпроса, хората щяха да искат да си регистрират дохода, с което да си намалят данъка печалба, и най-вече да се осигуряват за пенсия! На този етап да внасяш огромни суми върху нереален доход, за да получиш минималната пенсия, е просто подигравка за тези хора. Дори и да има някакво годишно изравняване в данъчната декларация, както пише в закона, всичката тази работа и документи е свързана с плащане на счетоводител за услугата. Приятелките ми, които са се консултирали ссчетоводител дали да правят тая галимация, естествено са получили съвет, че не си струва подобен огромен разход. Говорим при достигане на някакъв що-годе нормален доход, например 1500 лв. Вие бихте ли заделили 500 минимум лв. от него, за да получите срещу това минималната пенсия? Не си струва, меко казано! Затова тези хора работят без пенсия, от което не са щастливи разбира се. Последното нещо, от което страдат, е че държавата не получава данък от тях, за да могат вашите деца да учат в детски градини и така нататък "аргументите" изредени тук. Затова в същото време търсят друга работа, с която да я заменят или съчетаят, ако могат - защото или доходът въобще не им стига да живеят нормално, или и да стига не е достатъчен да се осигуряват за пенсия. Казах го вече веднъж - тази причина е посочена в Уикипедия - написано е, че тези хора не се осигуряват, защото постигат много по-малък и нередовен доход от хората, работещи на трудов договор някъде за постоянно. Не го цитирам, защото не помня точно, но смисълът беше този -потърсете сами! Просто напишете свободна професия и вижте абзаца с "недостатъци". Не пише конкретно за учителите, а въобще за всички, а представете си допълнително и факта, че частните уроци по учебен материал със сигурност не са от доходните бизнеси.

# 49
  • София
Който желае това да му е основен доход - има школи, които работят с трудов договор. За останалите, за които уроците са допълнителен доход - може да се мине с граждански договор или ако е съвсем вкъщи - просто не си струва разправията с документи за толкова малко пари.

# 50
Пастелка, твоето дете не са го приели на ясла, моето също. Но голяма част от децата бяха приети.
Ти не ходиш на лекар по ЗК, но баба ти, дядо ти - вероятно ходят.
Твоето дете не ходи още на училище, но ще порасне и ще тръгне. Твоето дете все още не ползва градски транспорт, ама баба ти, дядо ти и т.н. има намаление и ползва пенсионерска карта. Детето ти като стане ученик, също ще ползва намаление. Данъците не са, за да се облагодетелстваш ти лично, а да се облагодетелства цялото общество, така функционира държавата. Същото е и със здравните осигуровки.
Всъщност не, държавата функционира така - плащаш ти, за да ползват неплащащите по някаква причина - бедни или без роднини. На моята баба например леля и мама поемат нещо здравно, ако се наложи, а татко я вози с колата (или леля, майка ми няма книжка). Ако на баба не ù стигат парите, получава от дъщерите си, не от пенсията. И т.н. За децата също. Така че да, и аз бих питала къде са ми парите и защо трябва да ги давам. Особено пък както се случи сега, полицаите получиха увеличение и внезапно фийдът ми из разни медии се напълни с твърде скорошни новини за полицейски произвол или неглижиране.

Общи условия

Активация на акаунт