Получавате ли финансов документ за частните уроци?

• 1 768
  • 50
  •   1
Отговори
# 30
  • По света и у нас
Това си е валиден аргумент.

# 31
Проблемът на българското образование са родителите. Вредят несъзнателно и неосъзнато, поради голямата свобода, която имат да се месят в неща, от които не разбират. Както се знае от психологията, където има един авторитет, няма място за друг, иначе резултатът е трагедия. Не може родителите заедно с учителите да решават какви учебници и помагала да се ползват. Затова много от първокласниците завършват първи клас без въобще да могат да четат, даже не сричат, а дори им е трудно да разпознаят самите срички. Въпросните деца, чиито родители са престъпно невежи да смятат, че училището е достатъчно (все пак нали и занималня имат) да им създаде навици за учене и да ги научи на всичко. Аз бях до детето си в първи клас - ежедневно му помагах и го стягах. Втори клас само понякога и с всяка следваща година съвсем рядко. Просто защото има едно нещо което се нарича "навик за учене" - представлява умението да учиш самостоятелно, да седнеш, да се концентрираш и да вършиш съответната работа, докато я приключиш. Това е процес, който изисква време, за да се усвои. И понеже говорим за деца в първи клас, няма как това да го постигнат сами! Най-малкото, защото нямат мотивацията на възрастния, записал в университет или курс, при което е платил от личния си джоб и най-малкото поради тази причина ще седне и ще учи. Тоест дори и да му липсва желание за съответното знание. И да се върна на учебната програма и защо не остава време в училище децата да четат, че да се научат аджеба. Не само, защото са много на брой в клас, но и заради многото помагала сборници и така нататък навсякъде по някоя задание, за да може родителите да бъдат успокоени, че се върши работа, че детето... учи. Как точно може да учи при този автоматизиран процес, който се случва в задачите и упражненията!? Тоест в заданието обикновено има някакъв модел и човек просто преписва, преповтаря въпросния модел, без да се замисля. Мисълта ми е, че правенето на толкова много задачи и упражнения реално е безполезно, защото човек ги прави машинално по зададения модел. Не че не са полезни и нищо не се научава! Просто са твърде много, излишно много, при което отнемат времето за останалите важни неща като четенето. Вместо да има минимум един час дневно само за четене не могат всички деца да се изредят да прочетат урока поне веднъж. А знаете ли какво се случва часа относно четенето? 4-5 деца максимум от 25 прочитат по някое изречение само от урока. Съответно за домашна имат да прочетат урока три до пет пъти. На занималнята правят множеството домашни (писмени). За четене рядко остава време, още по-малко всички да се изредят! Така че единственото време остава да е вечер с родителите. И децата на тези, които са невежи и заблудени, не се занимават с това, а си "почиват" пред телевизора, компютъра и други електронни екрани. Защото родителите "не могат да наделеят в спора с тях". Нямат контрол над собственото си дете, очакват учителят да е факир някакъв извънземен и да повлияе на детето им да го дисциплинира най-сетне, барабар с още 25 в същия момент! Ха-ха - блажени са вярващите, да не кажа идиотите! Само че развалената работа, за да я оправиш, си коства сълзи. Разглезените деца "не се дават" без борба и без сълзи, но родителите и това не могат да разберат. Тотално невежество и заблуда... Не могат да устоят на сълзите на децата си и учителят излиза лошият. Вместо да си пуснат един филм... който и да е - свързан със сюжет, при който някой нещо е усвоява. Главният герой със сигурност ще мине през сълзи в дадени периоди в борбата със (само)дисциплината. А те очакват разглезени деца да не реват, когато ги карат да правят нещо, което не им харесва. Очакват магии от учителите, а такава учебна дисциплина в университетите за учители няма. Родители, които не си мърдат пръста да учат заедно с децата си дори в први клас и очакват чудеса!
Знам една подходяща магия за такива тъпаци: "Абракадабра, сим салабим, знания да получим, докато спим!"  Grinning
Имам една позната, която дори започна да води детето си на психолог - с вярата, че психологът ще му помогне да намали хиперактивността и да стане по-концентрирано. Дете в първи клас, което просто има нужда от изграждане на навик за учене - някой да седи да учи заедно с него, а не да му губят времето при психолог! Защото има по-голямо дете в семейството, което е по-дисциплинирано, и на майката много ѝ се иска да го направи негово копие. Де да можеше така! Grinning

Някой беше сравнил фризьори, маникюристки и подобни с учители, даващи частни уроци. Боже Господи, бих казала, ако бях вярваща! Два-три месеца по-рано трябва да се запишеш, за да си направиш маникюр - за такава заетост и съответно доход говорим! Не отдавна НАП изпрати автоматични мейли във връзка регистрирането на доходите на бюти бранша. Получихте ли? Интересно защо не и за частните учители!? Дали защото хората не се скъсват да си образоват децата на частно и частните учители със сигурност не преливат от заетост.

Опитах се да го обясня в предния си коментар. Една жена тук го разбра и изкоментира много погрешно. "Не им е изгодно" няма отношение към сивата икономика, защото не става въпрос за прикриване на доход. Ще го обясня отново като за малки деца - първо трябва да достигнеш, да направиш толкова пари за месеца, че да можеш да платиш въпросните 400-500 лв. за данъците и осигуровките. В предния си коментар направих елементарна калкулация, нямам смисъл да се повтарям. Фрилансърите имат избор дали да се осигуряват. Още веднъж повтарям, че на никой не му се работи без да му върви пенсията. Не им върви пенсията защото не могат да изкарат толкова пари че да си плащат осигуровките!!! Ако получават само някакви мизерни пари от дъжд на вятър, няма как да го правят! Определено на хората не са им приоритет частните уроци на децата им, в сравнение с други неща в живота, за които си дават парите! Казвам го от личен опит. Защото съм родител и знам, че ми се свидят пари за частни уроци, признавам си! Предпочитам да ги дам за почивка с детето ми - да се научи да кара ски например... Просто ските няма как да ги научиш онлайн в YouTube например, за разлика от учебен материал в училище! И определено за ски учителите няма спор, че изкарват сериозни суми! То няма лошо, защото си е доста рискован спорт. Друг е въпросът, че само ти взимат парите, а те научават на абсолютно минималното (за да се връщаш отново и отново). Ето такъв учител си заслужава да станеш! Ще им подбиеш цената на официалните учители - вместо 100 на 80 лв. на час. За четири месеца само, но затова пък доходно!
Хора, мислете преди да пишете глупости, моля ви! Не злобейте срещу учителите, защото няма за какво! Напротив - единствено се за съжаление! В момента се сещам най-малко за две учителки, едната ми е роднина. Пенсионерки са и са невротични! Професията, особено в България при така действащите закони и менталитет на хората, е адски тежка и незавидна! За сравнение най-възпитаните деца в нашите училища са децата на чужденците (най-много сред които, са, знаем, рускоговорящите) Също така не пишете неща от далечното минало - осакатяване на детски психики и прочие! Открай време учителите нямат думата у нас! За какви "бели' учители пишете!? Много учители работят на непостоянни договори и директно биват освобождавани от работа или притиснати психически сами да напуснат при жалба от родител - някоя майка решава да очерни учител, защото нещо не ѝ е харесало и успява. Детски градини, училища... масово е това! Просто повечето хора не знаят. Защото нахалниците са единици, но успяват да постигнат това заради въпросните делегирани бюджети. Нали наскоро излъчиха един мини бг сериал - директорката принуди учителката да напусне, без да има вина за нещо. Просто една майка я наклевети от ревност и злоба.

Ако все пак не можете да се отървете от злобата си, поне я канализирайте и насочете по-разумно. Завиждайте на учителите по математика. По математика определено се търсят частни уроци за ученици в прогимназия и гимназия. Както и по принцип има недостиг на такива учители и други технически предмети. Учителите в начален етап са толкова много, че само най най най-големите връзкари работят в системата всъщност. Останалите се пренасочват към друга професия.
Второ, правете разлика между учители в системата, които работят и на частно, и такива, които не могат да си намерят работа като учители някъде и затова дават уроци на частно. Не че първите са за завиждане - това са учители, които финансово са я закъсали и затова дават и някой друг урок. Но аз съм питала няколко пъти разни учители за уроци на частно и са ми отказвали - защото са изцедени от работата си в училище и нямат сили да поемат допълнително.

Последна редакция: вт, 20 май 2025, 04:52 от eon_user

# 32
  • София
eon_user, сега, за да си коректна кажи на колко години са децата ти.
Това, което аз пиша е изстрадано лично. Моите деца са на 21 и на 15, така че съм минала веднъж през всички етапи на образованието.

На мен НИКОГА не са ми се свидели парите за частни уроци. И двете ми деца са ходили, проучила съм и им плащам най-доброто, защото за мен образованието е ценност. И гоня за резултати, спрямо възможностите на самото дете. Все пак, самата аз съм достатъчно образована, за да мога да се справя и да обясня на децата си по всеки един предмет до 12 клас или да водим интересни професионални дискусии с голямата, във връзка с университетските ѝ проекти. Това, което ти описваш са  някои малцинствени групи, особено в големите градове са повече интелигентните хора като мен, а не маргиналите. Отказвам да приема, че в България живеят само маргинали.

Нека да не се забравя, че учителите също са хора, там също има всякакви. Ти говориш за 1 и 2 клас - уверявам те, че моите деца не са ходили на занималня, защото с тях се работеше много сериозно, от баби и дядовци, всичките висшисти, а едната баба е учител. Аз уважвам и ценя учителксия труд, но има ужасно, ужасно гнили хора. Мога само да се радвам за теб, че не си срщала такива.

Да, много учители са невротични. И да, много учители си заслужават оплакванията. Мога да напиша книга с учителски изцепки. Но има и много качествени учители, хора с признание, с желание да научат децата, дори и да са по-строги. И те, между другото, са най-харесваните.

И не, проблемът не са родителите, а това, че години наред то се съсипва целенасочено от много управляващи.

# 33
  • София
Ама първо на първо, съвсем не всички частни учители са работили в училище и са се невротизирали. Частните уроци с деца са предимно индивидуални, там се работи спокойно и продуктивно.

# 34
eon_user, сега, за да си коректна кажи на колко години са децата ти.
Това, което аз пиша е изстрадано лично. Моите деца са на 21 и на 15, така че съм минала веднъж през всички етапи на образованието.

На мен НИКОГА не са ми се свидели парите за частни уроци. И двете ми деца са ходили, проучила съм и им плащам най-доброто, защото за мен образованието е ценност. И гоня за резултати, спрямо възможностите на самото дете. Все пак, самата аз съм достатъчно образована, за да мога да се справя и да обясня на децата си по всеки един предмет до 12 клас или да водим интересни професионални дискусии с голямата, във връзка с университетските ѝ проекти. Това, което ти описваш са  някои малцинствени групи, особено в големите градове са повече интелигентните хора като мен, а не маргиналите. Отказвам да приема, че в България живеят само маргинали.

Нека да не се забравя, че учителите също са хора, там също има всякакви. Ти говориш за 1 и 2 клас - уверявам те, че моите деца не са ходили на занималня, защото с тях се работеше много сериозно, от баби и дядовци, всичките висшисти, а едната баба е учител. Аз уважвам и ценя учителксия труд, но има ужасно, ужасно гнили хора. Мога само да се радвам за теб, че не си срщала такива.

Да, много учители са невротични. И да, много учители си заслужават оплакванията. Мога да напиша книга с учителски изцепки. Но има и много качествени учители, хора с признание, с желание да научат децата, дори и да са по-строги. И те, между другото, са най-харесваните.

И не, проблемът не са родителите, а това, че години наред то се съсипва целенасочено от много управляващи.

Не мисля, че говорим за различни неща. Имам подобен опит като Вашия, но почти не съм ползвала частни учители за детето си. Правя понякога, но много много рядко домашни работи за 10 клас, но вече не по математика, защото си има приложения за нея. Grinning То и по другите предмети учениците ползват ИИ, просто трябва да отделят време, но за редактиране, извеждане на най-същественото и т.н. може възрастният да помогне. Не става въпрос за това обаче, затова казвам, че не говорим за различни неща. Ето какво имах предвид:
Сравнявах доходите на хора със свободна професия от различни сфери. Глупаво е да се сравнява търсенето на козметични услуги с търсенето на уроци. В голям град живея, но това не променя този факт - хората дават повече пари за първото, затова и тези, които работят в тоя бранш, имат високи доходи, които могат след разхода за осигуровки и данъци, да им остане нормална сума (заплата), с която да живеят. А частните уроци - имам позната в една школа - един ден ми сподели, че от всички 6-7 урока, назначени за деня (което е по изключение толкова много), в крайна сметка дошли само 2!!! Направете си извода колко пари е изкарала за деня. По 20 лв. е урокът при тях, но тази сума я взима школата, а самият учител взима половината! Ако работи за себе си, 20 лв. ще са за него, но пак е смешно - 40 лв. доход за деня!? Извинявайте, но като го изчислите за месец, ще видите, че не надвишава достатъчно мин.раб.заплата дори, че да може да се заделят 400-500 лв. за внасяне за осигуровки и данъци. Защото МРЗ от 1.01.25г. е 1077 лв. Това е минимумът, върху който лице на свободна професия, има възможност да се осигурява. Тоест трябва поне 2000 лв. на месец да изкара от уроци, за да си позволи да внесе тези 500 лв. Определено хората ще пропуснат частния урок, но не и запазения час при лекар, маникюрист и т.н. Не спорете, така е! Просто познавам много учители покрай работата си и зная.
Относно какви учители има... боже... да вземем да поговорим тогава какви лекари има, предвид че там директно ти изрязват части от тялото, които е можело и да не се махат! Или други професии, при които ти взимат парите и получаваш пародия като услуга (наскоро правихме ремонт и косите ни побеляха).

И не съм казала, че частните учители са невротизирани. Какви са тия генерални заключения, бе хора, четете и анализирайте - функционална грамотност от 2-3 клас се започва да се учи това. Много ясно, че и тук е "според зависи". Според броя на годините практика в системата на съответния учител. Да кажем, че има 2 варианта - учители-пенсионери или на възраст, отгледали вече децата си, с неголяма натовареност в училището, където работят, съответно имат време за частни уроци и го правят, защото им трябват пари. Но в много случаи са невротизирани, с много изхабени хора - хора за съжаление. Заради многото години практика в тази професия. Малцина успяват да запазят нервите си след години стаж като учители! Със сигурност са по-малко от половината, ако може да се направи статистика. Другият вариант е учители, които нямат стаж, може да не са млади на възраст, а да са се насочили към тая професия в по-късна възраст. Те е по-вероятно да са все още със здрави нерви, освен ако не са работили преди това като лекари. Grinning Ще пусна после една статистика за тежки професии, която видях случайно сега. Тези учители работят САМО на частно и печелят мизерни пари! Но и в двата случая частните уроци не са "бизнес", от който се печели въобще сума, която да е нормална заплата, с която да си покриваш основните разходи месечно дори! Повечето такива учители не спират да търсят някъде работа в системата, да търсят връзки, защото е трудно да се внедрят, освен по някои технически предмети, където ЕДИНСТВЕНО има търсене на учители, при това не само в големите градове, но и в малките. Защото пък в малките училищата са малко, така че пак няма много свободни места, т.е. учителите са повече на брой.

Ох, не си спомням как се вмъкваше снимка...
Ето линк, ако се получи така:
https://www.facebook.com/photo?fbid=29540385865607247&set=a.1116930441712836

# 35
  • София
Е да де. За какво да внасям данък, като изкарвам по 200 лв на седмица?

# 36
Е да де. За какво да внасям данък, като изкарвам по 200 лв на седмица?

Да, и въпросът е, доколкото зная, че не можеш всъщност да си внесеш там данък, осигуровки върху сумата, която си изкарал, т.е. 800 лв. например (4 седмици х 200 = 800), ами си длъжен върху минималната заплата, която вече е 1077 лв. Тя мин.г. нали рязко се вдигна на 980, а сега е още повече. Но цените на частните уроци не са се вдигнали, бай дъ уей, не и в моя град. И от 800, като внесеш 500, ще ти останат 300, с които да живееш месеца!? Ай, затваряйте я тая тема, че е срамота и смехотворно въобще да я има! Експерти и многознайковци без работа теми отварят по въпроси, от които си нямат хал хабер!

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 19:22 от eon_user

# 37
Точно заради подобен език, изказ и самочувствие без покритие учителите събирате негативи не само от родителите, а и от цялото общество.
Ние сме многознайки и некомпетентни, затова че виждаме, че учителите са извън закона?! Освен това "разбирате" и от осигуряване и данъци.
Наистина се надявам да е въпрос на време държавата да си потърси парите, постепенно се изсветляват много браншове, ще дойде ред и на тях.

# 38
  • София
Всъщност, почти е права. На 900 лева трябва да се внасят осигуровки и данъци върху 933 лв, т.е. - 272 лв.

# 39
Ама, чакайте малко. На никой не му се ще да плаща данъци и всеки би искал да задържи брутния доход. Обаче в частния сектор не те питат искаш или не искаш, а директно ти ги удържат. Цял живот работя изцяло на светло и плащам данъци върху всичко, което съм изработила за месеца. Не мога да приема за нормално останалото. И като им кажеш на скатавките, че са в сивата икономика, много подскачат и се обиждат.

# 40
Ама, чакайте малко. На никой не му се ще да плаща данъци и всеки би искал да задържи брутния доход. Обаче в частния сектор не те питат искаш или не искаш, а директно ти ги удържат. Цял живот работя изцяло на светло и плащам данъци върху всичко, което съм изработила за месеца. Не мога да приема за нормално останалото. И като им кажеш на скатавките, че са в сивата икономика, много подскачат и се обиждат.

А нормално ли е да си плащаш всички данъци и:
1. Няма места в държавни ясли и градини - плащаш частна
2. Няма педиатри и лични лекари - плащаш частни
3. Няма здрави пътища и всеки ден чуваме за убити деца на пътищата
4. Няма специалисти и недай си Боже се разболее някой и му показват пътя към Турция, а държавата дава ли пари за болните деца, дето отиват да се лекуват там? Нали се молят родителите по медийте да дарим някой лев, за да живее детето, че в България нищо не могат да направят.
5. В Бг се правят 10 инвитрота неуспешни, а в Турция само 1 и детето е готово.
Мога още много да говоря, но ще спра до тук. Всеки се спасява както може. Отдавана в БГ всеки е сам са себе си, за съжаление.

# 41
Пастелка, ще ти отговоря - не, не е нормално. И моето дете не е прието в ясла, и аз ходя на частен лекар и ползвам допълнително здравно осигуряване.
Държавата ни само се води в ЕС, иначе си е чисто гето. Това не извинява неплащането на данъци и получаването на част от заплатата в пликчета. Но на мен ми е ясно защо се прави - няма реални санкции за укриване на данъци и финансови злоупотреби. Това е защото цели сектори като строителство, туризъм, транспорт и т.н, са всъщност с политическа протекция и там има много лични интереси на хора от властта. У нас държавните служители са всъщност електорат, раздуващ се всяка година и освободен от много такси.

Въпреки всичко това, като човек който си плаща всичко, никога няма да подкрепя човек, който е неизряден. Тези същите също мрънкат срещу неуредиците в държавата, но са част от тях.

# 42
Аз също си плащам всички данъци, но мога да разбера хората, които вземат и пари под масата. Не говоря за онези с милионите, а за хора с дребни пари. Какво като учител взема тайно едини 500лв. Ами ако този учител е самотна майка и не може да върже двата края? Или се грижи за възрастен болен човек и парите не стигат? Държавата не полага грижи за деца, възрасни и т.н. В крайна сметка ние даваме данъци, за да може държавата да ни подсигури ясла, лекар, гружа за възрасбите ни роднини, майчинство, помощи за децата и т.н. Но тя НЕ ГО ПРАВИ следователно защо плащане данъци? Къде отиват тези пари? По какъв начин държавата подобрява моя живот, за дето работя за нея и давам пари?

# 43
Хайде аз да питам следното ? Учител има възможност да отдели 4 ч седмично за да дава уроци. Това прави грубо по 80 лв на седмица или по 320лв на месец. И това ако децата идват редовно , а те се случва да отсъстват. И сега вариантите са два или две деца остават без учител и без помощ  или парите от уроците и дава за данъци и за него няма нищо. И кое да избере, дава уроци за без пари или отказва на две деца и те остават баз уроци, защото в малкия град няма много учители даващи уроци.

# 44
  • София
Аз също си плащам всички данъци, но мога да разбера хората, които вземат и пари под масата. Не говоря за онези с милионите, а за хора с дребни пари. Какво като учител взема тайно едини 500лв. Ами ако този учител е самотна майка и не може да върже двата края? Или се грижи за възрастен болен човек и парите не стигат? Държавата не полага грижи за деца, възрасни и т.н. В крайна сметка ние даваме данъци, за да може държавата да ни подсигури ясла, лекар, гружа за възрасбите ни роднини, майчинство, помощи за децата и т.н. Но тя НЕ ГО ПРАВИ следователно защо плащане данъци? Къде отиват тези пари? По какъв начин държавата подобрява моя живот, за дето работя за нея и давам пари?
Пастелка, твоето дете не са го приели на ясла, моето също. Но голяма част от децата бяха приети.
Ти не ходиш на лекар по ЗК, но баба ти, дядо ти - вероятно ходят.
Твоето дете не ходи още на училище, но ще порасне и ще тръгне. Твоето дете все още не ползва градски транспорт, ама баба ти, дядо ти и т.н. има намаление и ползва пенсионерска карта. Детето ти като стане ученик, също ще ползва намаление. Данъците не са, за да се облагодетелстваш ти лично, а да се облагодетелства цялото общество, така функционира държавата. Същото е и със здравните осигуровки.
Само че като всички започнем да мислим така - аз какво получавам, че да трябва да плащам  и всеки мисли, как да слъже и да не плати данъци, стигаме до ей това положение. Моля да не бъда разбирана погрешно - учителите не са най-големите престъпници, цели сектори си живеят чудесно така - ресторантьорството е един не лош пример. Но капка по капка и ей го. Гледаме за Запад как е, ама там има контрол и не може, данъци се плащат, че и са по-високи от нашите.

Азалия, къде го намери този учител с 20 лв на час? Минимум 50, че някои и 80 лв искат.

Общи условия

Активация на акаунт