„Те, Вълните“ – БНТ сериал, тема №2 - Финал след финала

• 14 000
  • 223
  •   1
Отговори
# 30
И аз нямам търпение за последния епизод. Като цяло филма ми допада с изключение на гардероба на героините- една хубаво облечена не видях. Може Никола да е убил Стефан от ревност, а може и да ни предложат някакъв финал в стил "Убийство в Ориент експрес", където всички герои са убийците.
На мен пък страшно ми харесва как обличат Радина, ужасно и пасва на геройнята.
Честно казано Надя не съм я заглеждала много, помня един много як гащеризон на Вяра.

Според мен дрехите на героините подхождат на образите им. Даже щях да похваля гардероба, също и в ретро сцените.

# 31
И аз нямам търпение за последния епизод. Като цяло филма ми допада с изключение на гардероба на героините- една хубаво облечена не видях. Може Никола да е убил Стефан от ревност, а може и да ни предложат някакъв финал в стил "Убийство в Ориент експрес", където всички герои са убийците.
На мен пък страшно ми харесва как обличат Радина, ужасно и пасва на геройнята.
Честно казано Надя не съм я заглеждала много, помня един много як гащеризон на Вяра.

Според мен дрехите на героините подхождат на образите им. Даже щях да похваля гардероба, също и в ретро сцените.
Това и аз си мислех да го изкоментирам.
Ретро сцените са много изпипани за мен, освен това слушах Неда Морфова, която каза, че къщата , в която са снимали се намира в Костенец.
Поздравления за начина на снимане и за това, че грам не се разбира, че плажа и къщата са на различни локации.

# 32
Начинът на заснемане на самият сериал много ми допада , но за мен всички сериали на БНТ са заснети повече от добре ,и Те вълните не прави изключение . За мен почти всеки от геройте е заподозрян, може би без Димо иначе останалите са хвани единият удари другият, всички се държат налудничаво . Но за мен както споменах главният убиец е Надя . Чакам с нетърпение последният епизод . Облеклото на геройте на мен пък страшно много ми допада а и забелязвам още една индикация кой е убиецът, отначало облеклото на Надя беше изцяло в бялата гама във всеки следващ епизод става все по мрачно което както споменах вече наистина ме навежда че убиецът е именно тя .

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 11:40 от Жасмина 94

# 33
Няма ли да имаме анкета кой е убиецът (убийците)?

Според мен бащата на сестрите е убит от Димо, любовникът, може и при инцидент, а  Стефан - от Никола.

# 34
  • Галифрей
Забравих да сложа, сори

# 35
Замислих се, че накрая би било резонно Димо да поеме вината за убийството на Стефан, защото той е в основата на драмите в семейството, както и да признае бащинството на Люба. Вяра да се окаже бременна от младока. Надя - директният виновник за смъртта на Стефан и индиректният виновник за смъртта на баща си. Никола и Люба да се съберат и да избягат нанякъде. Та така Joy

# 36
  • Галифрей
Сложих анкета ☺❤

# 37
А защо сте решили, че любовникът е баща на Люба, имаше такава подсказка ли?

В ретро периода тя не е чак толкова малка, а любовниците изглеждат доста прясно влюбени, както се сексят по колите като зайци, а не като хора, поддържащи години паралелна връзка, че и с дете.

# 38
Мерси, гласувах Flowers Cherry Blossom

# 39
Мерси за анкетата вече гласувах . Simple Smile

# 40
  • Бургас
Опасявах се, че момиченцата ще намерят начин да отворят старото чекмедже и ще вземат оръжието! Оказа се, че баба им неволно и безотговорно улесни достъпа!
Не знам каква е точно идеята и посоката с детските образи, но едно е ясно – има приемственост и повтаряемост в отклоненията на поколенията... Не случайно снощи ни показаха завръзката между малките Вяра и Надя, относно известяването на истината на баща им, точно на същото място на покрива, където и малката София четеше книга. Малката Надя се усамотява, за да излее на хартия случката с изневярата... ; малката София намира убежището си пак там.
Изглежда пишещата машина на Надя е единствения и изповедник, с когото може да сподели истинските си мисли и чувства...
Не знам защо, но тук в темата май беше подмината без коментари една начална сцена от еп. 3 – Надя пише на новонамерената си пишеща машина:
“Искам да разрежа черепа си на две! Да бръкна в мозъка си и да изтръгна спомените от оная нощ, в която Стефан умря! Но колкото повече ровя,ми изниква една друга скапана нощ,  и скапания фар, на който скапаната ми майка постоянно ни зарязваше със скапания си любовник, и скапаната й липса на вина за смъртта на баща ми. София и нейните гадости са набити в мозъка ми и са изпълнили цялото място. Затова не мога да си спомня нищо. Тя е виновна, тя е виновна за всичко! Кръвта е по нейните скапани ръце!?“
Фрапираща е разликата между този изказ и “легалното“ говорене на Надя – без мръсни думи, без грубости.... отстъпчива и мека към всеки.... Голяма омраза и омерзение таи тази жена, към собствената си майка! Какво точно е видяла, на какво е присъствала гадаем; самозащитна ли е реакцията й!? Но със сигурност е имало голям срив. Като добавим и въпросът й към Димо и майка й:
“А смъртта на баща ми....  инцидент ли беше!? “
Очевидно реалността в детството й е дошла в повече.  Съгласна съм с писаното тук, че вероятно семейството я е пазело под похлупак, вместо да се разговаря с детето и да се решават проблемите... И тя самата също с охота се е самозаблуждавала, но отвътре е разядена... Жалко за децата й! Не искам да има деца човекоубийци в сериала, но че малката София е сериозно повредена е категорично ясно. Защо – надявам се да разберем!

При Никола- бях сигурна че има нещо покрито и ненаред, но не считам че той е убиец; Видял е обаче нещо и премълчава. Според мен той се изживява по някакъв начин като спасител на семейството, през и заради чувствата си към Люба. Но се надявам да не е отстранил проблемите им , чрез отстраняването на Стефан!
Изключително нелицеприятна и арогантна ми е персоната на София – не знам каква е идеята за тази героиня. Но никакво съчувствие не буди, поне у мен. Колкото и студени да са били съпружеските отношения, начинът по който е подхождала към малките си дъщери е непростим.
Мисля си ,че следите от насилие по тялото на Стефан, открити при аутопсията, може да са от побоя в офиса му. Т.е. насилието да не е пряко свързано с падането от скалата, а само близки по време.

# 41
Аз също мисля, че нараняванията на Стефан са от офис побоя, а не от самото убийство.
Лейди Коуп, на мен също ми направи впечатление писменият изказ на Надя. Много краен, неприятен, отблъскващ. Пълна противоположност на ежедневното й поведение.
Ако обаче ни водят към някакво психично разстройство/ биполярност, за мен ще стои недостоверно, защото такива тежки диагнози са съпроводени с някакво лечение и медикаменти, а нищо такова не е показано или дори загатнато досега.

# 42
  • Бургас
Ами аз все повече си мисля, че смъртта на Стефан може парадоксално но обяснимо да се окаже инцидент. А в по-философски план убиецът да се окаже безхарактерността, мълчанието, замитането на проблемите...
Има и още нещо - ние приехме, че Стефан е бил проблемен- прелюбодеец, хазартен тип, лош бизнесмен...
Обаче реално ни беше показан единствено като любвеобилен съпруг и баща... Освен това очевидно е споделял трудностите си и е търсел помощ - мрънкало или човек осъзнаващ проблемите си!? Ако Надя се е окзала постфактум жена с психически обременености и той се е опитвал да балансира в няколко посоки едновременно...!?
Странно ми се струва как тъщата помага многократно с пари, сякаш компенсира нещо - тя е достатъчно безпардонна за да откаже. Освен ако не плаща за гузна съвест... Ако Надя е имала переодични тежки кризи, които са изкарали и мъжа й от равновесие и той е потърсил разтуха в хазарта... Много неотговорени въпроси и предубедености имам...

# 43
  • София
Имаме толкова много теории, заподозряхме почти всеки, определено се справиха с мистериите в сериала.

# 44
  • Бургас
Имаме толкова много теории, заподозряхме почти всеки, определено се справиха с мистериите в сериала.
Да, с мистерията със сигурност им се получи! Thinking
Благодаря за споменаването на "Мементо" по-назад в коментарите! Hands Thumbsup
Все повече си мисля, че това което виждаме, не е това което гледаме Stuck Out Tongue Winking Eye

Самата къща в комплект с дечицата си е персонификация на злото в моите очи; има нещо призрачно и смущаващо.
Тези повтарящи се притичвания на децата по стълбищата и новите и нови връщания на Надя на тавана са като метафора на нейното подсъзнание... А прокапващия тук-там покрив е като запушените (потиснати) й спомени... Предполагам в един момент течът ще се засили / отприщи и тя ще провиди истината за живота си...
Не знам, дали е търсен ефект , но все по-шизофренно ми изглежда всичко. И все по-далеч от заявеното намерение. Но гледам с интерес, със сигурност.

Общи условия

Активация на акаунт