„Те, Вълните“ – БНТ сериал, тема №2 - Финал след финала

• 14 006
  • 223
  •   1
Отговори
# 45
Опасявах се, че момиченцата ще намерят начин да отворят старото чекмедже и ще вземат оръжието! Оказа се, че баба им неволно и безотговорно улесни достъпа!
Не знам каква е точно идеята и посоката с детските образи, но едно е ясно – има приемственост и повтаряемост в отклоненията на поколенията... Не случайно снощи ни показаха завръзката между малките Вяра и Надя, относно известяването на истината на баща им, точно на същото място на покрива, където и малката София четеше книга. Малката Надя се усамотява, за да излее на хартия случката с изневярата... ; малката София намира убежището си пак там.
Изглежда пишещата машина на Надя е единствения и изповедник, с когото може да сподели истинските си мисли и чувства...
Не знам защо, но тук в темата май беше подмината без коментари една начална сцена от еп. 3 – Надя пише на новонамерената си пишеща машина:
“Искам да разрежа черепа си на две! Да бръкна в мозъка си и да изтръгна спомените от оная нощ, в която Стефан умря! Но колкото повече ровя,ми изниква една друга скапана нощ,  и скапания фар, на който скапаната ми майка постоянно ни зарязваше със скапания си любовник, и скапаната й липса на вина за смъртта на баща ми. София и нейните гадости са набити в мозъка ми и са изпълнили цялото място. Затова не мога да си спомня нищо. Тя е виновна, тя е виновна за всичко! Кръвта е по нейните скапани ръце!?“
Фрапираща е разликата между този изказ и “легалното“ говорене на Надя – без мръсни думи, без грубости.... отстъпчива и мека към всеки.... Голяма омраза и омерзение таи тази жена, към собствената си майка! Какво точно е видяла, на какво е присъствала гадаем; самозащитна ли е реакцията й!? Но със сигурност е имало голям срив. Като добавим и въпросът й към Димо и майка й:
“А смъртта на баща ми....  инцидент ли беше!? “
Очевидно реалността в детството й е дошла в повече.  Съгласна съм с писаното тук, че вероятно семейството я е пазело под похлупак, вместо да се разговаря с детето и да се решават проблемите... И тя самата също с охота се е самозаблуждавала, но отвътре е разядена... Жалко за децата й! Не искам да има деца човекоубийци в сериала, но че малката София е сериозно повредена е категорично ясно. Защо – надявам се да разберем!

При Никола- бях сигурна че има нещо покрито и ненаред, но не считам че той е убиец; Видял е обаче нещо и премълчава. Според мен той се изживява по някакъв начин като спасител на семейството, през и заради чувствата си към Люба. Но се надявам да не е отстранил проблемите им , чрез отстраняването на Стефан!
Изключително нелицеприятна и арогантна ми е персоната на София – не знам каква е идеята за тази героиня. Но никакво съчувствие не буди, поне у мен. Колкото и студени да са били съпружеските отношения, начинът по който е подхождала към малките си дъщери е непростим.
Мисля си ,че следите от насилие по тялото на Стефан, открити при аутопсията, може да са от побоя в офиса му. Т.е. насилието да не е пряко свързано с падането от скалата, а само близки по време.

Именно изречението "кръвта е по нейните ръце", ме навява на мисълта, че Надя го е убила.

# 46
  • ту тук, ту там
И аз все повече клоня към идеята, че смъртта на Стефан е инцидент, а вината, чиято и да е, е по-скоро косвена. Всъщност е обща. Както и при бащата на сестрите - самоубил се е, но косвено чия е вината - на жена му, защото изневерява, на Надя, защото му каза, на Вяра, защото я подтикна да му каже…

# 47
И аз все повече клоня към идеята, че смъртта на Стефан е инцидент, а вината, чиято и да е, е по-скоро косвена. Всъщност е обща. Както и при бащата на сестрите - самоубил се е, но косвено чия е вината - на жена му, защото изневерява, на Надя, защото му каза, на Вяра, защото я подтикна да му каже…
Много виновни, да. Вината наистина може да се припише и

- на Димо, защото е имал връзка със София
- на бащата на трите сестри, защото е игнорирал жена си, поне аз така разбрах от видяните кадри,
- на самия Стефан, който не е бил цвете за мирисане.

# 48
За бащата няма да е много логично да се е самоубил. В смисъл, колко хора се самоубиват, защото нелюбимата им съпруга прави секс с някакъв. Той беше представен като безразличен и авторитарен съпруг, най-много един собственически бой да и тегли и да я изгони. Тя е неуспешна актриса, а той известен, доколкото схванах. По-скоро бих приела, че са се сбили с любовника и двамата със София са го удавили.

Иначе за Стефан не знам, там най-подозрителна е Надя, но аз гласувах за Никола заради гривничката.

# 49
Семейството на Надя и Стефан в къщата с майката ли живеят? Нямат ли си отделно жилище, че нещо ми се губи този момент?

# 50
Семейството на Надя и Стефан в къщата с майката ли живеят? Нямат ли си отделно жилище, че нещо ми се губи този момент?
В един от епизодите се каза, че Надя иска да се прибере.
Тогара майка й София и каза никъде няма да ходиш.
Та според мен са имали отделно жилище.
Майката живее сама-Люба живее в караваната, а Вяра в Германия.
Отначало къщата беше занемарена и прашна.

# 51
  • Другата България
Това не беше ли Люба, която искаше да се прибере?
И София не ѝ позволи, защото е пила?

А пистолета не беше в чекмеджето, а в чантата на София.
Оттам го е свила малката, как е разбрала, че е там....

Възможно е Стефчо да е бил бит преди да падне, и аз клоня към тази версия.
Но при Надя има нещо, което не е читаво.

# 52
Малката София според мен просто е видяла как баба й го слага в чантата.
Може и да е имало такова нещо с Люба, но имаше и сцена с Надя, която каза, че иска да си ходи.
Аз се замислих за друга символика.
За изкупването на вината.
Ако приемем, че проблемите на децата тръгват от извнвярата на майката и смъртта на баща им (които са свързани 100%), аз виждам следната символика.
Малката София произвежда изстрел и убива Димо, така той икупва вината си за това, което е причинил на семейството.
Малко по-нагоре писах, че за мен Надя убива Стефан, но София поема нейната вина, отново заради грешката си, която допуска в отношенията с децата си.
Според мен накарая лайт мотива, ще бъде за децата жертви-момичетата жертви на майка си, и по същия начин децата на Надя, жертви на родителите си.
Една история за прошката, както каза в интервю Радина Кърджилова-накарая всички осзнават, че са жертви на майка си, но избират да й простят.

# 53
Добре, имаше една сцена, в която Теди Духовникова обяснява на децата  че баща им играе на криеница, и е ужасена. Не е ли възможно да е жив човекът? Такъв момент до сега не съм видяла. Или да е спомен който предстои

# 54
Сега реших да изгледам трейлъра, който беше за сериала преди да почне и замислих възможно ли е бащата на момичетата да не е мъртъв, а всъщност да е жив и той да е замесен в смъртта на Стефан? Защото нямам спомен, когато бащата е умрял дали казаха, че са намерили тялото или не. Ако се окаже, че не е умрял, а само е бил тежко ранен или пък обезобразен (или както беше в "Братя" с Борис, да е имал проблем с дробовете от престоя във водата) е напълно възможно той да е бутнал Стефан от скалите, особено, ако е разбрал за аферата на Стефан и Люба или проблемите му с хазарта.

# 55
Гласувах в анкетата с “инцидент с малката София”, но не смятам, че е правилно да поставим инцидент пред опцията, защото инцидент може да е станал и с всеки друг. Тя толкова хладнокръвно уцели птичето, а после го уби, че няма смисъл да омаловажаваме това, че е дете. Както и да бъдат включени повече от главните герои - Вяра, Алекс, Никола, Люба.

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 11:46 от Janice_

# 56
Току-що гледах трейлъра за последния епизод.

Започва с русото момиченце (не знам то ли беше малката София) как насочва пистолет към някого. След това женски глас (много ми прилича на гласа на Духовникова, но може и да е Радина) обяснява на някого "трябваше да изпием по едно, да поиграем малко една хилядарка и така загубихме всичко". По време на това дават Стефан на брега, на пясъка и заравя юмруци в пясъка и навежда глава напред до пясъка в знак на нещо като "по дяволите/да му се не види". След това дават сцена на Стефан и Никола щастливи, Стефан седи, а Никола е пред него коленичил и се радват, допират си челата едно в друго. По време на сцената се чува как Стефан казва на някого "Реших да ти прехвърля половината ресторант". След това дават Люба как ядосано гледа някого и казва "предател гаден, ти си го убил!". След това Никола удря Стефан при колата и той пада на земята до колата странично. След това инспектора който покриваше през цялото време казва "Имаме заповед за задържането на Люба Караиванова". Инспектора пита София старша "Къде е?!", тя го гледа без да каже нищо. След това женски глас от телевизията казва "Националната полиция обяви за издирване Любов Христова Караиванова", дават Люба в лодка във водата как гледа някого. След това дават русото дете в нощна сцена гледа някого в тъмното а за фон е гласът на детето което казва "онази нощ на скалите и аз бях там". След това дават София старша в гръб, гледа водата/вълните. След това стои пред кола (вероятно полицейска) и казва "Трябва да говоря с Василев".

(Преди някой да попита къде съм гледала трейлъра - на Виваком съм и от приложението на ЕОN върнах рекламите на снощния епизод на "Последният печели".)

# 57
  • Другата България
Значиииии, ако историята се повтаря, и Надя е убила баща си /вероятно случайно, инцидентно, той сигурно е заварил жена си с любовника, посегнал ѝ е и Надя го е бутнала/, след което София старша е поела вината, то има голяма вероятност сега да е имало спречкване между Надя и Стефан, и малката Софка да го е бутнала, отново инцидент, не умишлено.
Само хипотези, разбира се.
Но и все още не ми се иска очеизвадното - “заподозряното“ още отначало дете да е фактическия убиец, било то и случайно.

# 58
Замислям се над заглавието “Те, вълните”. Вълната приемам като нещо повтарящо се и непрестанно. Дори, когато морето е гладко, пак има движение и дори малки вълнички на брега. Затова предполагам, че историята по някакъв начин ще се повтори. Може би София е убила Христо, а Надя е убила Стефан. Но по-вероятно ми се струва Надя да е убила баща си и малката София да е убила Стефан.

# 59
  • Другата България
Или едното е, или другото, и аз така смятам.

Общи условия

Активация на акаунт