На финалната права сме вече и всяка ще гушне здраво, Юнско човече!

• 28 555
  • 644
  •   1
Отговори
# 540
Много добре те разбирам. И ние се кърмимна 2 часа и стои по 40 мин на хранене. И аз едвам издържам особено през нощта. Вчера дойде и моята възглавница Матеа, много съм доволна, буквално се преродих, поне вече съм с 2 свободни ръце и гърба и кръста не ме мъчи. И аз си мисля за адаптирано мляко вечер, но ако не и дам да суче ставам на буци, отделно ако спра да е слагам ме притеснява факта, че може да ми намалее кърмата. Надявам се че ще се нотмализират нещата като поотрасне малко.
Ами и аз стигнах до това ,сега започнах да се цедя и за 30 Мин изцеждам 50мл той сега е на 19 дни и мисля ,че средно 70 мл му трябват на хранене.Още ми е сложно с организацията тъй като си търси на 1:30 /2час,а за през ноща пак като се буди толкова често,не ми подобрява положението.Аз се чудя дали от недоспиването ,не приемам твърде тежко нещата от през деня

# 541
На мен ми е второ детенце. С първото много държах да кърмя- имах чувството, че правя само това. Кърмене, доизцеждане с помпата, теглене на теглилка преди и след хранене, никога не бях сигурна точно колко е изяла. Издържах 2-3 месеца. После минахме на адаптирано мляко. Определено спрямо това, което виждам боледуването при децата в градинска възраст не зависи от това колко са кърмени или поне не основно - има много фактори, които влияят. Това беше моят основен довод. Имам познати с дечица, кърмени до почти 2 години, които за съжаление са със слаб имунитет и обратното. Вече поглеждайки назад ми се струва, че твърде много се облъчват майките колко е важно да се кърми, което създава безпокойство и чувство за вина, ако нещата не се получават. Сега съм решила да се водя по детето, ако се получава- добре, ако не- ще се храним с АМ, без стрес и притеснение. Така, че съветът ми е да бъдем спокойни, да обръщаме внимание и на себе си, нещата с времето се нареждат по най-добрия начин, съответно се забравят, акцентът се измества, независимо колко драматичен изглежда даденият момент.

Последна редакция: нд, 29 юни 2025, 19:48 от Dreamgir

# 542
Много е трудно и голяма вина изпитвам.Но сега се стегнах малко,ще пробвам различни варианти,в крайна сметка има толкова деца на АМ и всичко е наред!Благодаря ви момичета❤

# 543
Аз бих те посъветвала да се свържеш с консултант по кърмене. Наистина помагат. Не е нормално да те боли, както ти казваш.
Иначе моята беба също някой път търси след 10тина минути, малко е ленива. Но при всеки е различно,  много помага като разбереш ако има проблем. С баткото се мъчих 8 месеца преди да питам консултант,  вдигах постоянно Т от запушени канали. Веднага идентифицираха проблема и решението беше елементарно. Така че, кураж.
Момичета,как сте?Как се справяте с кърменето?Аз съм тотално на ръба…чисто емоционално рухвам.През 1час и 30/2 часа иска да яде моето бебе и през ноща и през деня,като понякога иска и по-често.Държа 2 дена и на 3 рухвам.Най-вероятно недоспиването и хормоните играят голяма роля,но се чувствам доста зле.Чудех се дали да не давам АМ за вечерта поне тогава да не е на толкова често.Вие на колко време ги храните и някой храни ли смесено?Отделно като суче в повечето пъти мн  ме боли,суче по 20/30 Мин и понякога след 10 Мин търси още.Много ми е гузно ,че обмислям варианта за АМ при положение,че имам кърма,но психически нз как ще издържа .Просто не съм себе си и се страхувам да не изпадна в следродилна депресия

# 544
Airplane mode, какво се оказа решението при запушени каналчета?
Аз кърмя на поискване и понякога е през 50 мин., друг път през 3-4 часа. Вчера имахме някаква криза, беше много неспокоен и искаше гърда през минути. И аз давах и вече страшно много ме заболяха зърната, беше ад и аз недоспала, се зачудих ще издържа ли само на кърма..
Хубаво стана, че през деня имах работа и го оставих на баба му с изцедена кърма. Съответно направих поливка от кърменето за 5-6 часа и се преродих! Не се бяха втвърдили много гърдите, но за това време болката в зърната изцвло отшумя! Явно имах нужда от почивка.
Та спокойно, слушай си интуицията и ако трябва, пробвай 1-2 нощи с АМ през нощта. Ако ти помогне, защо не? В крайна сметка - спокойна мама=спокойно бебе.

Сега пиша по време на нощно кърмене благодарение на Матеата😀 харесва ми да съм със свободни ръце😀

# 545
Много е трудно и голяма вина изпитвам.Но сега се стегнах малко,ще пробвам различни варианти,в крайна сметка има толкова деца на АМ и всичко е наред!Благодаря ви момичета❤
Мами,всичко е до нагласата.Аз още преди да забременея знаех,че един ден имам ли дете,няма да мога да кърмя,заради лекарствата,които приемам и минават през кърмата.Мои беше изборът,как да възприема този факт.И аз реших да съм спокойна,да не се вживявам на това,че детето ми е на Ам и да не се настроивам,че ще боледува.Храня го,гушкам го и давам всичко от себе си и се чувствам майка,като всички останали,защото срокойната и щастлива майка го предава на детето.Така че мила,дали си родила секцио,нормално с упойка или дали храниш с Ам ,ти си майка,като всички други.Ако това положение се отразява зле на психическото състояние,според мен мини вечер на Ам.Детето ти има нужда и ти да си добре!

# 546
Аз с тая Матеа така и не успях да свикна😅дали в столовете и дивана е проблем ,дали в мен не знам😀не мога да я нагласа така,че да е удобна за бебето или седи малко изсипан или има дупка между мен и възглавницата😀
Petia,съгласна съм със теб.Никога не съм определяла по начин на раждане или хранене кой колко е по-майка.Просто като бях с тази надстройка и като имам кърма има едно съмнение в мен,но наистина като се разтроя и бебето го усеща и аз го давам на баща му и го избягвам и си седя и си рева.Това не е добре нито за майката нито за бебето.Регулира  ли ти се КЗ?При мен положението не е добре ,още вдигам висока кз,но и аз съм мн стресирана.Свалих 14кг за 10 дни,нямах апетит…
Момичета на вас прибраха ли ви се коремчетата?
От кое АМ сте доволни?Имат ли колики бебчета та ви?Моето постоянно пръцка и свива крачета докато ака,но това е след събуждане и понякога докато спи,това колики ли са?

# 547
Моят корем бързичко се поприбра нося колана на vikababy и съм много доволна. Адаптирано мляко купих като се прибрахме от болницата тъй като не ми беше текнала кърмата както трябва на Аптамил, не е имала проблеми, но съм дала реално 3 4 пъти. Ние тази нощ от 4 часа будуваме и през час иска да яде..  сега излезнахме и най после заспа. Колики има, но като че ли Инфакола една идея помага поне при нас.
Аз с тая Матеа така и не успях да свикна😅дали в столовете и дивана е проблем ,дали в мен не знам😀не мога да я нагласа така,че да е удобна за бебето или седи малко изсипан или има дупка между мен и възглавницата😀
Petia,съгласна съм със теб.Никога не съм определяла по начин на раждане или хранене кой колко е по-майка.Просто като бях с тази надстройка и като имам кърма има едно съмнение в мен,но наистина като се разтроя и бебето го усеща и аз го давам на баща му и го избягвам и си седя и си рева.Това не е добре нито за майката нито за бебето.Регулира  ли ти се КЗ?При мен положението не е добре ,още вдигам висока кз,но и аз съм мн стресирана.Свалих 14кг за 10 дни,нямах апетит…
Момичета на вас прибраха ли ви се коремчетата?
От кое АМ сте доволни?Имат ли колики бебчета та ви?Моето постоянно пръцка и свива крачета докато ака,но това е след събуждане и понякога докато спи,това колики ли са?

# 548
  • Пловдив
Леле момичета не бях влизала тук откакто родих преди две седмици, докато ви изчета Grinning Но пък сте засегнали много полезни теми, които ме вълнуваха и си отговорих на доста въпроси, благодаря Hug
Много се чудех и за възглавниците за кърмене, решихте ме да действам.
Нашето момче е вече на 16 дни. Ако сравнявам с каката, която беше много спокойно бебе, това дори не знам как да го опиша два пъти по-спокойно от нея е. За сега не мога да кажа че има точно колики, не плаче неистово, но си иска гушкане и разнасяне, когато е неспокоен. но си е направо нищо, каката си беше мрънкаща. Нашият обича да му е топличко, вкъщи сме на климатик и държим между 22-26 градуса и той си е с дълъг ръкав и ританки и дори понякога стъпалата и ръчичките му са студени и си спи завит със завивката от гнездото. Ако не му е топличко, мрънка и не заспива. Иначе прави будна пауза от по 2-3 часа поне веднъж дневно. С баща му установихме, че ако го задържам по будни часове през деня, вечер си спи след всяко хранене, но ми е трудно. При нас проблема е, че явно заради тежкото раждане е по поспалив и освен, че не ми се буди за хранене, може и по 6 часа да откара, ми е изключително трудно да го събудя. Нищо не работи по час и половина го будя, за да го нахраня, много е изнервящо. А трябва да се храни често, за да му минава и жълтеницата. Мислех да го храня спящ, но той не яде толкова дълбоко заспива, а е много гладен и като го събудиш направо вече пищи за ядене, но заспал ли е грам не се усеща, че трябва да яде. Дано поотмине скоро, че съм постоянно на аларми за ядене, а ми се иска вече да си мине на поискване. Днес сме на преглед ще питам педиатъра от кога може да прави по-дълги паузи, че и аз малко да почина. Най-ми е тегаво нощното хранене толкова трудно се разсънвам.
Съчувствам на момичетата, които хранят на 1,5-2 часа, била съм на вашето място знам колко е изтощително, но минава и се забравя , ще влязат нещата в ритъм. Май, май всички си поплакваме все за нещо, няма място да се обвинявате, всеки прави каквото е по силите му и винаги е най-доброто.
Ние правим за сега разходки само вечер и за сега много му харесва, когато не се движим мрънка иначе е много спокоен в количката. В колата е същото, щом спрем на червено писва, тръгваме и заспива веднага. През деня го изкарвам на терасата, харесва му шума от колите и се успокоява много.
Корема ми почти се прибра, остана още малко, ползвам и аз колан на вика бейби от преди години, години купуван, но не го слагам всеки ден, а когато се сетя.
АМ както и при Грийни само първия ден след болницата съм давала докато ми се увеличи кърмата, че моето бебе е яко лакомо, дори в болницата му даваха по големи дози АМ, но той се роди много голям мъж (4кг, 54см) давах му хип комбиотик, това му даваха и в болницата. Определено, докато се хранеше на АМ имаше драстично по-малко изхождания, но то е нормално.
Колики ги водят ако има плач, по скоро има само газове и му е по дискомфортно и при нас е така. Разтривам коремчето, не винаги помага, да подпомогна изакването и пръцкането, след което се успокоява. Отделно му даваме био амика от време на време когато не забравим.
Стана си дълго, ама трябваше да компенсирам дългото ми отсъствие Joy

Редактирам се и си питам, че се сетих. Вашите бебета страскат ли се докато спят без да се събуждат. Както спи и подскача , вдига ръцете, но продължава да си спи де, но пък е доста често и се чудя нормално ли е, не е ли? И още нещо съм забелязала спи с отворени очи понякога, за това четох че се случва, ще питам и док, но е много нетипично.

Последна редакция: пн, 30 юни 2025, 12:07 от Мариелката

# 549
Ами при мен бебето не засукваше хубаво и казаха да си държа гърдата като сандвич...Това беше всичко и после имах 0 проблем. Но всички бебета и гърди са различни.  Иначе засега и ние ядем на 2 часа и аз съм си ок с това. Това, което ме депресира е, че пристигнахме в Ямбол, който изобщо не харесвам, жега е и най-близкия парк ни е на 30 мин. Реално се жертвах заради мъжа ми, че средната му дъщеря е тук и не са се виждали отдавна покрай бебето. Той си знае, че не му харесвам родния град. Тя сега завърши училище обаче и ги навивам да идем някъде, той и без това работи от вкъщи. Просто тук всичко ме депресира, отделно родителите му ще се появят и те тия дни...Не че са лоши, ама, нали.
Airplane mode, какво се оказа решението при запушени каналчета?
Аз кърмя на поискване и понякога е през 50 мин., друг път през 3-4 часа. Вчера имахме някаква криза, беше много неспокоен и искаше гърда през минути. И аз давах и вече страшно много ме заболяха зърната, беше ад и аз недоспала, се зачудих ще издържа ли само на кърма..
Хубаво стана, че през деня имах работа и го оставих на баба му с изцедена кърма. Съответно направих поливка от кърменето за 5-6 часа и се преродих! Не се бяха втвърдили много гърдите, но за това време болката в зърната изцвло отшумя! Явно имах нужда от почивка.
Та спокойно, слушай си интуицията и ако трябва, пробвай 1-2 нощи с АМ през нощта. Ако ти помогне, защо не? В крайна сметка - спокойна мама=спокойно бебе.

Сега пиша по време на нощно кърмене благодарение на Матеата😀 харесва ми да съм със свободни ръце😀

Последна редакция: пн, 30 юни 2025, 12:11 от AirplaneMode

# 550
Моето притеснение да отидем до Ямбол в момента е липсата на лекари и неадекватното им спешно + не съм сигурна дали отново отвориха денонощна аптека, че иначе трябва да се ходи в Сливен + мръсната жега.
Ние дохранваме с адаптирано, защото още от началото не му стигаше кърмата. Сега имам, но той е супер ленив и седи по 40минути да го кърмя и накрая се дърпа и почва да плаче, пак да търси гърдата, да си яде ръцете и го дохранваме. Вечерите не търси да яде толкова - прави около 5ч пауза, което когато не плаче е супер, защото ни оставя да се понаспим.
Нощното кърмене ми е ужас, но ако е успял да заспи си прави дългата пауза. Наддава си добре. Не ми е на всяка цена кърменето, радвам се, че все пак успявам да го кърмя

# 551
Ама то ако сме с нагласата за лекари и пр., не трябва да мърдаме цяло лято... Мен просто самото място ме потиска. Но принципно плана е после към морето така или иначе, аз даже и на палатки бих отишла...
Аз пътувах за Финландия с малкия, когато беше на 6 м., през октомври,  от Пловдив.  Не е боледувал. Някакъв вирус закачи към 9тия месец, но нищо особено. А във Финландия препоръките им в тези случаи са да проветряваш стаята и да сменяш често спалното бельо Simple Smile, за да стигнеш до лекар трябва нещо голямо да е.
Моето притеснение да отидем до Ямбол в момента е липсата на лекари и неадекватното им спешно + не съм сигурна дали отново отвориха денонощна аптека, че иначе трябва да се ходи в Сливен + мръсната жега.
Ние дохранваме с адаптирано, защото още от началото не му стигаше кърмата. Сега имам, но той е супер ленив и седи по 40минути да го кърмя и накрая се дърпа и почва да плаче, пак да търси гърдата, да си яде ръцете и го дохранваме. Вечерите не търси да яде толкова - прави около 5ч пауза, което когато не плаче е супер, защото ни оставя да се понаспим.
Нощното кърмене ми е ужас, но ако е успял да заспи си прави дългата пауза. Наддава си добре. Не ми е на всяка цена кърменето, радвам се, че все пак успявам да го кърмя

# 552
При нас кърменето върви гладко. Аз и предното ми детенце го кърмих и това, не съм давала АМ. В главата ми кърменето е по-лесния вариант. Даваш цицката, вместо да ставаш през ноща да топлиш вода, да миеш шишета. Не знам наистина, може би за всеки е различно, аз имам малък бюст, кърмя и навън и навсякъде. Имам приятелки с голям бюст при тях нещата не стоят точно така.

Мариелка, иначе това което си писала накрая за ръчичките е напълно нормално, казват му рефлекс на Моро, а на другото с очичките докато спи active sleeping.

# 553
Здравейте, Какви шишета и биберони използвате? Взехме комплекта за новородени на Авент, но ми се струва, че потокът от бибероните е много слаб.
Благодаря!

# 554
От раждането сме със стъклени шишенца на Nuk First Choice с каучукови биби размер М (0-6м).
От комплекта на ръчната помпа на Avent имаме две шишета с размер 1 и 2 на бибата. Ползваме за вода/чай с бибата н.2 и си я приема добре. Почнахме когато беше на 20+ дни.
Относно лекарите по-скоро си е мое притеснение, защото за последната 1г на два пъти ми се налага посещение след 1ч вечерта по спешност за мен (не беше нещо, което можеше да се изтрае до сутринта, а започна все едно от нищото късно вечерта) и се наложи и хоспитализиране. След това вече си го имам като тревога, а сега с малкия е малко позасилено.

Общи условия

Активация на акаунт