Брак с чужденец - тайландец

• 1 079
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте, мами!
Искам да сключа брак с тайландец в България, и след това да живеем в България.
Има ли някоя мама със съпруг тайландец, или мама тайландка, която може да ми помогне с адекватно обяснение на нужни документи, стъпки, ходене по мъките?
Говорих с адвокати, но срещи 240 лева консилтация (която продължи 30 мин), всичко което научих (въпреки изпратен предварително имейл с конкретни въпроси) беше, че трябва да им платя още 3000+ евро за да ми помогнат и придвижат всичко.
Та, има ли мами минали по моя трънлив път, най-малкото за морална подкрепа?
Много благодаря!

# 1
  • Далечният изток
А защо не питаш в общината, където ще сключвате брака? Там най-точно ще ти отговорят какви са документите за сключване на брак. Мисля, че е нужно да има документ от семейния регистър на неговата държава, от който да е видно, че не е женен.

# 2
  • София
Необходими са същите документи, които и за български граждани, но трябва всичко да е преведено и легализирано, за да се ползва пред българските институции. Със сигурност е нужна справка от тайландския еквивалент на ГРАО за семейното му положение. Провери в местната община, където искате да сключите брак. Предполагам, че искаш и след това на база на брака, да му изкарате разрешение за пребиваване в България. Предупреждавам те, че всичко е много тегаво и неприятно като процес, но това е да си женена за чужденец от държава извън ЕС.

# 3
Здравей!
Минавам по подобен път на твоя (предстои ми сключване на брак с чужденец в Германия).
Ами само дето майчиното мляко не ми поискаха.
Бяхме планирали да се оженим тази година но заради спънките, които ни направиха ще сключим брак догодина.
Въоръжи се с нерви и търпение.

И наистина питайте в общината, където ще сключите брак. Не давайте грешни пари на адвокати - ще са ви нужни за легализиране на документите на бъдещият ви съпруг.

# 4
Аз оформях документи за сватба с германец в България. Това направих, което са те посъветвали момичетата по-горе: отидох в общината, където ще се сключва бракът. Те ми казаха какво се иска, а именно, документ от неговата община, че не е женен, и медицинско. Но ти си питай, като е тайландец, може да искат още нещо. Не са ми искали легализиране, защото неговата държава е в ЕС. Но ако искаха, знам как става. Понеже тайландският не е много разпространен, първо ще трябва да потърсиш преводач и после да провериш дали Министерството на външните работи ще го признае. Чак тогава даваш да ти го преведат. И сама можеш да си занесеш документите за легализация, така ще спестиш пари, аз съм го правила. Как ли няма да им дадеш 3000 лева на ония наглеци, хайде няма нужда.
Ето намерих телефона на тези, които правят легализациите:
Работно време: от понеделник до петък от 9:00-17:30 часа.
Телефон за контакт:  + 359 (0) 887 563 987
Адрес: гр. София, ул. Алфред Нобел" 2 - срещу главния вход на Министерството на външните работи.
За медицинското, ще си платите на личния лекар и ще стане.

# 5
Проверете и дали трябва да депозирате определена сума, като "гаранция", че въпросният тайландец няма да търси помощи и подобни. Знам, че в Дания има подобна процедура, но не съм запозната съвсем добре.
Ариел, ако бъдещият ви съпруг е германец, вие българка, не би трябвало да има пречки, евентуално въпросното удостоверение, че не сте женена в България.

# 6
Проверете и дали трябва да депозирате определена сума, като "гаранция", че въпросният тайландец няма да търси помощи и подобни. Знам, че в Дания има подобна процедура, но не съм запозната съвсем добре.
Ариел, ако бъдещият ви съпруг е германец, вие българка, не би трябвало да има пречки, евентуално въпросното удостоверение, че не сте женена в България.

Не би трябвало ама ако в Общината са кофти настроени има.
Един куп документи трябва да вадя наново и да вадя един куп грешни пари защото на тях нещо не им харесало.
И не е само удостоверението, че не съм женена в България. Това е най-малкият проблем.

Дано българските институции не са чак толкова педантични, че авторката може и тя след една година да сключи брак, ако има късмет.

Ние мислехме също да се оженим тази година, ама като се забатачиха нещата с документите отиде догодина.

# 7
Освен в общината, може да попиташ и в тайландското консулство в София. Те трябва да имат актуална информация по въпроса. Преди време, когато аз сключвах брак в чужбина, от нашето посолство ми дадоха списък със заклети преводачи и доста ме улесниха. После ми бяха нужни и за смяна на гражданството.

Общи условия

Активация на акаунт