Десетокласници 2025/2026

• 25 748
  • 578
  •   1
Отговори
# 570
  • Sofia
И при моя се заформи драма с географията, но от друго естество. С малкия нали са географи, нямат проблеми с материала. Иначе той чака с нетърпение 11 клас, за да се отърве от физика, химия, биология. Тази част от биологията, която учат сега е една от малкото, които помня аз от училище и ми е много интересна. Седнах да чета - майко мила, толкова разширено и допълнено от мое време ми се видя,че едвам схванах половината. А се имах, че разбирам темата....

# 571
  • София
Ооо, говорете ми за география Simple Smile Явно не сме сами, и явно е мода в МГ-тата от край време, миналата година се учиха всички столици на всички държави по света, вкл някакви никому неизвестни в Океания,  и още, и още. Очаквам включаването тази година, но след като голямото дете при същата учителка две седмици преди края на 12 клас, преди профилите, целия клас имаха по една оценка 4 или 5 повече не е нужно да презентирам. На мен в у-ще ми беше най-омразния предмет, поради същата причина. Иначе наизустяването на определен обем безмислена информация намирам за полезна, за тренировка така да се каже, но все пак, някаква граница е нужна.

# 572
Аз от моето време в училище по география помня цялата жп-мрежа на България, барабар с гарите, където линиите се пресичат. Grinning Нямам нищо против да учат това, картата трябва да се познава. Е, сега, село Крива бара къде е, може и да се пропусне. Но да се чудиш, в коя планина е Дяволското гърло, малко не ми е ОК. Не може да се разчита цял живот на това, че Гугъл мапс ти е в джоба и хептен да си нямаш понятие, кое къде е.

# 573
Явно навсякъде се учи стабилно География в 10 клас. При нас са 3 или 4 часа седмично. Не си спомням по наше време да е имало такова нещо, хем бяхме с подготвителен клас.

# 574
Явно навсякъде се учи стабилно География в 10 клас. При нас са 3 или 4 часа седмично. Не си спомням по наше време да е имало такова нещо, хем бяхме с подготвителен клас.
Последни възможности, кой каквото научил, научил, после цял живот на спомени Simple Smile))

# 575
Общата култура е жестоко нещо. Нека, нека. Ей го на, в събота под прозорците ни отново имаше открит урок по анатомия и частта от химията с опазване на околната среда, но и чистата химия откъм детонациите. Наполовина завършени медици щъкат из територията. Някои и подходящо татуирани, за да акцентират и за класичестата си насоченост, религиозни ценности и огромен интерес към материала от 10.ти клас. Може би наистина е важно да се учат обекти по география.  Ако се бяха сетили какво се учи в този клас, нямаше да пропътуват стотици километри, спирайки през не знам колко бензиностанции, за да заредят с бира, но да ползват София за обсерватория /това по вица за чукча, който на луната щял да си прави консерватория и обсерватория/.  Но пък са отличници по музика. Тенорите са аматьори. А по изобразително ... Разкошно. Както винаги.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 09:29 от рони

# 576
Вкъщи кипи редовен спор относно географията между десетокласничката и второкласника. Той е много запален и постоянно учи нови неща, а тя често му казва, че се занимава с глупости, от което следва кавга и понякога опит за физическа саморазправа.

# 577
  • София
Аз яко съм изпуснала края на тази тема Simple Smile
Гледам, че има няколко кандидат аероинженери. Споделям, че големият ми син след позакъсняла покана от ТУ Айндховен за Mechanical Engineering, в крайна сметка реши да си остане в БГ и записа Аерокосмическо инженерство в ТУ-София (доста повлиян от разни неща, които чете за Дронамикс и Ендуросат). Към момента е доволен от решението си да учи тук, защото материята никак не е лесна. Сравнява разни учебни планове с баща си, които също е възпитаник на ТУ и мнението им е, че учебните планове на новите специалности са доста осъвремененни и се учат от 1-2 курс повече практически неща.
Наборът ми лази по нервите яко и съм на път тотално да го отсвиря докато мине в някакъв период, в който да може да се говори с него.  Пусти пубертет! По учебни теми сериозно се е отпуснал, по гореобсъжданата геоография се е сдоби с две двойки в 1 час, та единият потенциален профил отпадна... Лошото е, че и сигурната математика е окепазил и то не остана много предмети, от които да избира, но дано до края на година му уври главата.

# 578
И синът ми тази година се е отпуснал, свикнала бях на зелено Школо, сега е преобладаващо синьо Simple Smile. Ако не седне да учи ще преминем към топлата гама скоро, ама пусто голям мързел и незаинтересованост го разтресе, твърди, че не е влюбен, но и да е - няма да ми каже, така че си се ядосвам кротко, дудна редовно, но без успех и започнах да си пускам в тубата едни записи за Стоиците - дано има ефект за мен Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт