Инсулинова резистентност - тема 4

  • 39 358
  • 1 234
  •   1
Отговори
# 1 140
  • Мнения: 4 300
Във Фантастико съм виждала т.н. брашно от карфиол, омесвам го с кайма и може да се пълнят чушки, тиквички, домати. Аз не съм го готвила, но приятелка ми даде 1 чушка направена по този начин и ми хареса. А с тиквички, за по-набързо ги стържа на ренде, изтисквам ги от сока, размесвам със сирене и яйца и ги запичам във фурната с малко копър /може и много/.

# 1 141
  • Г. О.
  • Мнения: 1 999
Здравейте. При завишена глюкоза на гладно - 6.1, какъв пакет от изследвания трябва да се направи, с идеята да си отиде на ендокринолог с готови резултати, които да послужат за определяне и последващо лечение?  Четох за инсулин на гладно, гликиран хемоглобин, обременяване с глюкоза. Всичко това ли трябва да се пусне и има ли значение по кое време на деня се пуска, какво си ял предишния ден?
Освен това ще се пускат и хормони за щитовидната жлеза. Общо взето ще се правят доста изследвания наведнъж. Знам, че са пет хормона, но ако може да ми кажете дали денят, когато ще се изследват, трябва да се съобрази с нещо - хранене, месечен цикъл?
Извинявайте, ако са глупави въпроси. Предполагам доста от вас са минали през тези изследвания и ще сте наясно. Благодаря!

# 1 142
  • Мнения: 62 580
Без обременяване, другите изброени - инсулин, гликиран и КЗ.
За ЩЖ знам, че не е добре да си в цикъл.
Пауза без храна - 12 ч.
Без ограничение за вид храна. По възможност и без пушене преди изследването.

# 1 143
  • Мнения: 24 868
Добре де, само на мен ли ми е странно това че всеки ден се било готвело едно и също... Само един вид ястие с месо и само една салата ли знаете? Толкова различни неща и различни меса има, за салатите е същата работа, яйцата и те по колко начина могат да са - само омлети мога да не ги повторя цяла седмица.
Не че не си готвя и супи де, просто са с повече месо от стандартното и застройвам доста стабилно също, защото я искам засищаща. Яхнии също чат-пат, просто си ги ям с лъжица както супа.
Има какво да яде човек, независимо на какво хранене е.

# 1 144
  • Пловдив
  • Мнения: 6 625
Аз си признавам, че изобщо ме няма в готвенето и нямам никакво креативно мислене в тази посока. Мен също ме спира това едно и също - месо, яйца и зеленчуци и вече се чудя какво да правя.
Отделно имам максимум само около 2 часа вечер вкъщи, в които трябва да свърша всичко друго и за готвене не ми остава да мисля. Често правим печени готови кюфтета, кърначета, наденици, пържим яйца, омлет и набързо салата от домати. Но това много бързо омръзва.
Ако съм по цял ден вкъщи, тогава е друго - имам време и да пазарувам, и да приготвя по-трудоемки ястия. Но това се случва веднъж на 6 месеца Simple Smile

# 1 145
  • Мнения: 24 868
Всеки си знае вкусовете и навиците. А това за цял ден вкъщи не знам колко хора го имат... Всички си имат заетости, както и всички ядат, независимо от начина на хранене.
На мен лично ми се опрости гогвенето откакто минах на режим, защото за мен рижимната храна е точно простичката такава а не засукани неща дето да заместват еди какво си нережимно.
Често приготвям достатъчно месо за 2-3 дни а сменям гарнитурата само, за мен това е достатъчно разнообразие. Ако трябва да се храни от това нещо и някой който си яде въглехидрати - винаги може да си ги добави отделно, но аз отделно не бих готвила. Супи или яхнии също не съм против да вечерям с тях 2-3 вечери. Ползвам си много активно и еърфраера, което също ми спестява време. Често овкусявам мръвки сутринта и като се прибера само ги мятам в него. Мултикукърът ми помага също доста - под налягане стават бързо нещата освен и че пак е на таймер и върша нещо друго без да се занимавам. На бавно готвене също стават добре разни неща - има хора го зареждат преди да си легнат и сутринта е готово.
Но опира до желание най-напред. Ако нагласата е че не можеш да го мислиш и да се занимаваш, по-трудно е да се получат нещата. Но това е избор, а не карма от която да се оплаква човек..

# 1 146
  • Пловдив
  • Мнения: 6 625
И аз сега си поръчах комбиниран мултикукър  - за пръв път ще ползвам такова чудо и се надявам малко да ме улесни най-вече откъм време.

# 1 147
  • Мнения: 2 802
Аз в момента съм в болничен, но не готвя. ММ готви, но и малко излизам от рамките на НВ-ВМ, защото съм в такъв момент.

Преди си имах организация - събота и неделя се хващам и готвя по 5-6 неща - горе-долу смятам порциите да стигнат по 4 на ден - 2 за мен и 2 за ММ. Ако не успея - правя яйца например в понеделник и докато ядем съм сложил във фурната за утре нещо - например кюфтета Капрезе или мусака. И така застъпвам някоя вечеря със следващия ден и сколасвам. Разбира се често се яде суджук, кюфтета и всякакви други такива “скари” с гарнитури - салата, пюре от карфиол, броколи, алабаш като пържени картофи.

Бях си влязла в чудна организация и супер удобно, но в момента не е така. Скоро, живот и здраве пак влизам в редиците. Не искам да досаждам или да пиша по сто пъти, но в момента просто имам проблем с почти всичко като храна и не ми се и готви. Гледам да си почивам и така.

Много мои колежки като започнах да си нося в офиса бяха: “О, не, нямам време, мъжът ми няма да яде, не ядем претоплена храна и т.н.” и след 2 седмици една по една започнаха да си носят и да си претоплят, че и студеничко сме хапвали понякога. 🤣

# 1 148
  • Мнения: 24 868
До нагласа и приоритети си е, като всяко нещо. И аз до преди да мина на режим не си представях да си нося обяда в кутия, а ако носех нещо то беше сандвичи, за по-лесно. Да, обаче режимна храна около работата ми просто нямаше откъде, оснен едно място където ми идваше скъпо да се храня редовно... Ами, Натке, ако искаш свястна храна - ще си носиш! И набързо се почна организиране така че да ми остава от вечерята и за обяд. Заготовки каквито и когато мога също. Пак казвам, засукани и врътливи неща не са моето, те са когато имам и време, и желание. Но ядене си трябва всеки ден, а не само когато съм на кеф да готвя 😆 Аз и да казвам че не ми е до това, няма кой друг да ми наготви, ами по-добре да се захващам. Ако почна да си мисля че е избор и имам и опция да не го правя, просто ще ми стане оправдание да забърша нещо на прибиране там какво да е. Но това няма как да е редовно и аз да съм добре. Ами, в такъв случай избирам да съм добре и правя каквото е нужно за целта. С ясната мисъл защо го правя и че е нещо което е хубаво, а не нещо от което страдам.
 
Моля това да не се чете като начукване на нечие канче как така някой не се справя пък вижте ме мен. По-скоро за мотивация го пиша, сигурно всички сме били така по някое време. И всички с ИР знаем какво е и енергията да не ти стига доникъде. Това е нещото което се променя първо, когато човек прави правилните неща. Стават работите, само да се захване човек и да набере малко инерция, че тя много се подценява.

# 1 149
  • Мнения: 503
Здравейте! Днес ми откриха ИР начален стадий, 4.26 ми е HOMA+IR, бихте ли ми препоръчали някакви добавки за смъкване на инсулина? Четох, че мога да приемам Омега 3, берберин, инозитол / мисля, че така беше / ?

# 1 150
  • Мнения: 62 580
Начален стадий с този хома индекс е някаква заблуда.
Доста напреднала форма е.
Добавките са важни, но първо храненето трябва да се оправи.

# 1 151
  • Мнения: 714
Здравейте! Днес ми откриха ИР начален стадий, 4.26 ми е HOMA+IR, бихте ли ми препоръчали някакви добавки за смъкване на инсулина? Четох, че мога да приемам Омега 3, берберин, инозитол / мисля, че така беше / ?

Като бях бременна ендокринолог ми каза,  че имам ИР, но нито ми каза за в кой статий, нито  HOMA+IR. При кой ендокринолог бяхте?

# 1 152
  • Мнения: 503
Здравейте! Днес ми откриха ИР начален стадий, 4.26 ми е HOMA+IR, бихте ли ми препоръчали някакви добавки за смъкване на инсулина? Четох, че мога да приемам Омега 3, берберин, инозитол / мисля, че така беше / ?

Като бях бременна ендокринолог ми каза,  че имам ИР, но нито ми каза за в кой статий, нито  HOMA+IR. При кой ендокринолог бяхте?
Здравейте! Все още не съм стигнала до ендокринолог, в търсене съм на такъв, лаборантката ми каза, че имам начален стадий.

# 1 153
  • София
  • Мнения: 4 582
Ето тук е обяснено за HOMA-индекса:
https://www.synevo.bg/homa-index/

А това са референтните стойности:
  <2: нормална стойност
  > 2: възможна инсулинова резистентност
  > 2.5: повишена вероятност за инсулинова резистентност
  > 5: средна стойност при диабетици

# 1 154
  • Пловдив
  • Мнения: 6 625
Аз все още се лутам в информация и тотално се обърках.

През лятото правих обременяване с глюкоза. На гладно стойностите на кр.захар и инсулина са в норми. На втория час са завишени - захар 7,8, инсулин - 45,6 (трябва да е под 29).
По принцип оплакванията са ми, че около два часа след храна, ми прималява и изпитвам силен глад. Храня се що годе правилно - например на обяд хапвам месо+салата. Сутрин яйца, филе, маслини, котидж.
Това, което ми беше обяснено, е че инсулинът е висок, рязко сваля КЗ и оттам идва този глад. Но ако КЗ ми е свалена рязко, защо на теста на втория час е висока?
Някой може ли да ми разясни по-подробно тези процеси Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт