Инсулинова резистентност - тема 4

• 34 560
  • 1 128
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте, от 6 юни приемам глюкофаж и ми закъснява 2 дни. Възможно ли е да е от лекарството ?

# 226
Искам да си сверя часовника и затова питам - достоверен източник, от който мога да прочета кои са нормални нива на кръвна захар преди/след храна.
Реших с глюкомерче да си проследя как ми влияят плодовете и дали и доколко мога да си позволя, освен това и сутрин искам да се проследява.

Попринцип в България знам, че са занижени някои критерии затова питам. На първа страница не видях да има източник.
Благодаря на отзовалите се.

# 227
Преди хранене под 5, след хранене до към 8 и след 2 часа трябва да е на нивото на базовата, не много по-ниска, нито над 5. За мен, това са оптимални стойности.

# 228
Даже за някой който е кацнал точно в тая тема ми се вижда много да допуска чак 8, това би означавало или че си хапва немалко въглехидрати, или че не се справя с тях достатъчно добре, или и двете. А мисля че над 7 се водеше че започва тая захар вече да вреди, та такива стойности по-добре да няма много-много или поне да не е редовно.
Не знам доколко точно ще успяваш да се следиш с обикновен глюкомер, много зависи и с какво ги комбинираш тия плодове или каквато храна проверяваш - от това зависи колко голямо и колко продължително покачване на КЗ ще имаш. Както и колко време след изяждане ще е този пик. Доста боцкане те чака.

# 229
  • София
За такъв експеримент аз бих си сложила от перманентните датчици, дето изкарват 10-14 дни. Не бих се бола толкова много.

# 230
В нета цифрите са тези
Специално снимката е от diabetes.co.uk
Но разглеждах и едно проучване за връзка проблеми със сърцето<-> кръвна захар (с научен характер), пак бяха дали такива стойности.
Затова исках да си сверя часовника.

Иначе, обичам диня и ям всеки ден, искам да видя как ми се отразява на КЗ и да си проследя сутрешната такава.

# 231
Би трябвало да те интересува как се отразява и на инсулина и на черния дроб и т.н. Не е замо захарта от значение. Плодовете съдържат освен глюкоза и фруктоза, която не се отразява на кръвната захар, но товари черния дроб и може да доведе до неалкохолно затлъстяване на органа.

# 232
До 5.9 е множко вече, знам че все някъде трябва да теглят чертата преди да обявят пациента за не точно здрав, ама... Не е хич оптимално още на гладно да гони 6. Да не говорим че примерно при 5.8 ще кажат че всичко е точно, а при 6 или 6.1 вече ще пишат преддиабет с чиста съвест и ще извадят кочана с рецептите. Последното вече е на еректронни рецепти, ама все тая.
Но да, не е само КЗ важна. Точно в тема за ИР сигурно до исна знаем слкакво е да ни казват че нищо ни няма понеже КЗ ни е в нормите, а пък ние си знаем колко е било така.

# 233
Отдолу със звездичката пише и това:

Освен ако NICE не е някаква абревиатура на институция, мисля, че в таблицата границите са дадени за разграничаване между диабетици и недиабетици, а не че е ок КЗ на гладно да го и чак 6.
При ИР е важно и инсулинът какъв е, както са казали.

# 234
Съкращение е това - National Institute for Health and Care Excellence.
За захарта - моята никога не е отчитана висока за тия години, но инсулин в началото имах за три  като мен, това още на гладно. Естествено и аз чувах "нищо ти няма, здрава си като кон, само трябва да отслабнеш".

# 235
Да де, значи пак не са препоръки, а са сложени просто за информация.

# 236
....Да не говорим че примерно при 5.8 ще кажат че всичко е точно, а при 6 или 6.1 вече ще пишат преддиабет с чиста съвест и ще извадят кочана с рецептите. ....
Точно затова се опитвам сама да си разгадая нещата и да видя дали съм овладяла лекото завишени от обременяването мин.година. лутам се между лекари, които ми предлагат оземпик(от тия бягам с 200 и не се връщам повече) и други, които казват, че ми няма нищо и няма нужда да си товаря черния дроб с лекарства.(последното приветствам)
Не знам вече къде да ида на читав лекар, къде на чета да съм информирана за себе си.

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 09:26 от ver4eto_sv

# 237
Не мисля, че си за плодове, хеле пък всеки ден от това което описваш. Независимо какво показва глюкомера.

# 238
Благодаря за включването 😉

# 239
Може ли да ми кажете кои глюкомери мислите,че са по-точни? Аз имам няколко, като днес направих експеримент с едновременно мерене на тях - Contur plus elite ми показа близо единица повече от Wellion galileo.

Общи условия

Активация на акаунт