Инсулинова резистентност - тема 4

• 22 430
  • 720
  •   1
Отговори
# 675
Срещала съм го даже още по-драстично като препоръка - нищо с баркод на него. Т.е. не готови неща в опаковка а просто отделни съставки и да се приготвя храната.
Сега, на днешно време и те може да имат баркодове че и яйца, месо и зеленчуци се продават често опаковани, но мисля че стана ясно.
Но има много неща които човек като си ги приготви са са с 3 съставки на кръст, а ако ги купи в пакет готови - поне с 33...

# 676
LieToMe, честито (аз от известно време подозирах, че при теб има хубави новини🥰)! Flower90, не се шашкай твърде много с гестационния диабет - изобщо не е задължително да ти остане диабет и след бременността и името му го подсказва! Просто внимавай с храната, не си причинявай излишен стрес, опитвай се да си осигуряваш спокойствие за теб и бебето по всякакъв начин.🙂

# 677
Признавам, че не съм чела темата назад.

Влязох да попитам дали консумирате вафли, бисквити, шоколад без захар по етикет.
Как се отразяват на кръвната захар и инсулина?
Можем ли да си позволяваме такива продукти?

# 678
Вафли и бисквити не.
Шоколад - само черен.
Ако питаш дали може с подсладители, вместо със захар - подсладителите не вдигат КЗ, но вдигат инсулина, което е основния проблем при ИР.

# 679
Вафли и бисквити не.
Шоколад - само черен.
Ако питаш дали може с подсладители, вместо със захар - подсладителите не вдигат КЗ, но вдигат инсулина, което е основния проблем при ИР.

Защо го вдигат???

Струва ми се ужасно мъчително и дори невъзможно нищо сладко да не се яде. А само от най-черния шоколад...................

# 680
Еритритолът не вдига инсулина. Ям го от години в немалки количества вместо захар. HOMA индексът ми е 1,2

# 681
А стевията?

# 682
  • София
Според ИА:
"Подсладители, които не вдигат инсулина значимо (безопасни при ИР и диабет 2, ако се ползват умерено)
Стевия
Еритритол
Монашески плод (monk fruit, Luo Han Guo)
Сукралоза (в чист вид, не в комбинация със захар или малтодекстрин)
Те имат почти нула гликемичен и инсулинов отговор. При някои хора стевия и сукралоза могат да стимулират леко инсулин чрез вкусови рецептори, но ефектът е много по-малък от този на захарта."

Не е задължително да е вярно инфото, а дори и да е вярно, на различните хора подсладителите им влияят различно.

# 683
Проблемът на подсладителите още е, че поддържат вкуса към сладкото и пристрастяването към него. Има живот и без сладко, повярвайте.

# 684
Да. Като се отвикне да се яде сладко,  изброените неща въобще няма да ги забелязваш. И дори няма да ти харесват.
Млечен шоколад за мен вече е невъзможно да ям. Или баклави и сиропирани сладкиши. Толкова ми се е променил вкуса.

# 685
Когато пиех течен магнезий и си взимах хром, почти не ядях сладко, даже шоколадът ми беше гаден и избягвах да го гледам😁😄

Последна редакция: сб, 20 сеп 2025, 15:09 от Ябълково сладко •°▪︎

# 686
Потвърждавам и аз, вкусовете се възприемат много различно. Отделно че някои неща от стондартните сладки щуротии са на практика толкова подсладени, че от сладост друг вкус не се усеща от тях. Човек почва да преокрива някои храни и колко са вкусни, когато отпадне факторът че захарта превзема останалото.

# 687
Следя темата от скоро ,защото от скоро съм с ИР. Започнах да чета по темата ,както и за храните.
Моята кръвна захар е от ниските и често почти всекидневно правя хипогликемии на работа. В къщи ми е по-лесно и не изпадам в такива ситуации.
Започнах с Берберин. Имам изписан Сиофор ,който ще пия ,ако Берберин не ми помогне.
Ям сладко ,но задължително след хранене.
Не прекалявам.
Започнах да чета "Глюкозна революция" ,купих си и втората книга "Методът на Глюкозната богиня" ,"Код инсулинова резистентност" и "101 рецепти за ИР".
Информацията за храненето ми е противоречива и трудна.
Например ,че е по-вредно да се добавя еритритол или стевия отколкото мед и захар. Някъде се отричат заместителите на захар ,другаде ги препоръчват.
Ендокриноложката ми каза ,че мога да ям всичко ,стига да спазвам определен ред на храните и никога на гладно да не ям сладко.
Само да вмъкна ,че нямам нужда от сваляне на кг. Аз съм слаба.
Ще следя за инфо.

# 688
Не всички в тази тема сме били дебели. Теглото е само симптом, който не е задължителен.

Подсладителите може да се ползват като патерица, но с идеята да се премахнат постепено. Разбира се, изборът е индивидуален. Със сигурност не са полезни, а имам дълбоки съмнения, че са безвредни. Може да не са вредни за ИР специално, но дали важи същото за други здравословни проблеми, никой не може категорично да каже, защото са сравнително нови за масовата публика.
Аз предпочетох да се оттърва от зависимостта към сладкото и само ползи видях. Не ми липсва и както казаха, конвенционалните сладкиши и шоколади са непоносимо сладки и не мога да ги ям и аз. Спомените ми за тези неща не се покриват с реалността в момента и това само ме радва, защото нямам желание да ги ям и не ми липсват.

# 689
Скоро се видях с бивша колежка в Кауфланд. Неволно мернах в количката ѝ кутия вафли, от тези обикновените. Спомних си, че преди години и аз съм купувала. Сега дори не мога да си помисля да ям такива. Като знам, че са чиста захар, никаква хранителна стойност, пари да се тровиш и да дебелееш.

Общи условия

Активация на акаунт