Инсулинова резистентност - тема 4

• 21 885
  • 704
  •   1
Отговори
# 690
Като знам, че са чиста захар, никаква хранителна стойност....
Аз си мисля, че е въпрос на психология и мотивация. Късала съм каиша от раз и първият път бях супер дупер ултра стриктна, защото целта ми беше да имам дете. Две деца по-късно -емоционалното хранене при мен е нещо, което не мога да преборя, а се опитвам. Знам, че ми вреди, но.... така, че хората сме различни.

# 691
Понеже стана дума за стевията, ето, снимах страницата от Код затлъстяване, точно така е, както споменах. Стевията повишава инсулина.

# 692
Точно така си е, а някои направо правят и хипогликемии като изпият Кола Зиро или от сорта... Защото инсулинът се отделя пак, но захарта реално се сваля без да е имало нужда и спада прекалено. Вече кой колко силно реагира не е еднакво при всички но го има.
А дори и да не е чак толкова рязко че да приритваш, пак доста вероятно да потърсиш храна - съвсем естествена реакция на понижената КЗ. Аз както вече и съм си свикнала след като си нормализирах показателите, за себе си по това съдя че някоя храна не ми е ОК - наяжда ли ме или ме разяжда Grinning Но ако някой още се бори да се вкарва в ред, тая преценка често не работи добре, че те нещата поначало не са съвсем стабилни.

Много пъти сме го давали този съвет, пък който иска да го приема - най-чиста работа си е отначало по-изчистено и без залъгалки. Тегаво е наистина, но най-бързо и сигурно свършва работата. А вече като се нормализира човек и се закрепи на това положение, тепърва да си изпробва и открива кои неща моге да си позволи и по колко. Но тогава ще си го усеща вече добре. В началото всички знаем как е - тая преценка никаква я няма.

# 693
Кое е странното?
Д-р Фънг е правил изследвания, не е голо твърдение.

# 694
  • София
Да, прочетох. Сваля КЗ за сметка на вдигнатия инсулин.

# 695
Ами той инсулина сваля КЗ. И след като стевията повишава инсулина, логично е КЗ да пада.
Както е писала натка, може от кока кола зиро да получиш хипогликемия, въпреки, че е без захар.
И стевията така.

# 696
  • София
Не се бях замисляла. Не, че не знам механизма. От гледна точка на резултата - ниска КЗ, стевията изглежда полезна. Отделянето на повече инсулин обаче не е правилният начин за контрол на захарта. Когато си обясня, защо нещо се случва, ми е много по-лесно да спазвам ограничения.

# 697
Ако е там въпросът, не всеки с ИР има проблем и с кръвната захар. Аз моята никога не съм я засякла висока, което не ми попречи да стигна към 100 кила живо тегло и да развия и още куп проблеми. Ей тъй, както по профилактични изследвания излизаше че съм здрава като кон.

Много е куцо че не се прави разлика между различните продукти "за диабетици" ами на общо основание ги обявяват че стават или не стават. Ако е тип 1, какъвто и подсладител да му сложиш - той инсулина няма как да му се качи от това. Тях не ги бърка. Но на днешно време много по-масов е тип 2, което си е супер напреднал стадий на ИР. Е няма как едни и същи да са нещата и за двата типа.

# 698
  • София
За сметка на това, може ЛЛ да ти предложи да ти изследват глюкозата, ама за инсулин до сега само веднъж ми подметна лекарка, която ме преглеждаше по съвсем друг повод (жива и здрава да е тази жена!). Всичко обвързват с нивата на КЗ.

# 699
Това са учили, моята ЛЛ даже е ставало дума и буквално казваше - ех, да бяха ни говорили навремето за инсулина повече, а то никой нищо не казваше за него. Не е и стандартна процедура да се изследва, не само у нас това.
ИР дори няма самостоятелен код по МКБ като диагноза. Или си болен от диабет, или не си, официално това са вариантите. Това дето му казват "преддиабет" за мен направо си е диабет - вече е завишена КЗ и гликирания хемоглобин, за това вече назначават и метформин. То е като да кажеш "леко бременна"  Joy

# 700
Какъв личен лекар? То на тях донякъде им е простено. Нямат тясна специализация.
Но на мен ендокринолог ми е задавал въпрос защо ми е да изследвам инсулин? Той само на хора с наднормено тегло се изследвал. Angry С втората пак имах подобни дебати, но в крайна сметка склони. И като видя стойностите след ОГТТ, ох, ах, ама то при Вас външно всичко е наред.
Кръвната захар стане ли над горната граница - много е късно вече, много поражения е нанесъл високият инсулин преди това.

# 701
Какъв личен лекар? То на тях донякъде им е простено. Нямат тясна специализация.
Но на мен ендокринолог ми е задавал въпрос защо ми е да изследвам инсулин? Той само на хора с наднормено тегло се изследвал. Angry С втората пак имах подобни дебати, но в крайна сметка склони. И като видя стойностите след ОГТТ, ох, ах, ама то при Вас външно всичко е наред.
Кръвната захар стане ли над горната граница - много е късно вече, много поражения е нанесъл високият инсулин преди това.
Абсолютен проблем е наистина при слабите да открият ИР.
Вече се сблъсках с некомпетентността на един Ендокринолог. Не само ,че ми се подигра ,че ми била падала кръвната захар ,но и ми даде съвет да съм си купела "захарни бонбони" ,които не са тип лукчета ,ами от онези ,които са наблъскани с много захар.
Добре ,че не го послушах.
След месеци се престраших да отида на втори Ендокринолог ,който ми каза ,че е модерно да се изследва всеки за ИР.
Но когато и казах ,че имам баща на инсулин ,а неговата майка също е била на инсулин ,тогава реши да ми пусне тест с натоварване с глюкоза.
Думите и бяха същите ,че изобщо не изглеждам на човек с ИР ,защото съм много слаба.
Факт е ,че правя хипогликемии всеки ден ,когато съм на работа.

Сега нацяло ме отчаяхте с тази стевия.
Единственото ми решение за хранене през работно време е пиенето на протеин ,който е със стевия. Друг вариант нямам.
Веднъж дневно към 11 ч. ,това ми е храната за да не припадна от глад.
Някой със съвети в положение като моето?
Нямам време за хранене през работно време. Никакво. Нямаме почивка ,работим 7-8 часа без такава.
Нося ядки в джоба ,но не са ми решение. 😔

# 702
А за Монкфрут какво мислите? В момента съм бременна и не спазвам супер стриктно режима, то е ясно, но продължавам да си чета и да си обновявам информацията.

Десерти със стевия или еритритол много рядко ядях, защото после ми разстройваха стомаха и просто това ме отказваше винаги. Имало е моменти много ми се е ядяло, ама като се сетя после как ще ми е кофти на стомаха и по-добре без. 🤣 Сега, ако кажа че не си позволявам сладко от време на време ще излъжа, но е рядкост и в момента.

# 703
Сега нацяло ме отчаяхте с тази стевия.
Единственото ми решение за хранене през работно време е пиенето на протеин ,който е със стевия. Друг вариант нямам.
Веднъж дневно към 11 ч. ,това ми е храната за да не припадна от глад.
Някой със съвети в положение като моето?
Нямам време за хранене през работно време. Никакво. Нямаме почивка ,работим 7-8 часа без такава.
Нося ядки в джоба ,но не са ми решение. 😔
Ако трябва да е протеин на прах, има неовкусени. Като му сложиш малко какао и мляко ако ти понася, става отлично.Аз си слагам масло и какао или кафе в моя.

# 704
Сестра ми е 50 кила с все дрехите и обувките, натоварване не е правила а на гладно биват нещата... И я съветваха и нея да ходи със захарчета в джобовете и с тях да се "спасява", то така било ставало "щото е слабичка" и да била ядяла по-силна храна.
Т.е. аз слушах преди години как нищо ми няма, само трабва до отслабна. За дребосък като нея рефренът беше че е здрава, само дето е слабичка Joy
От нямане вече на какво друго да пробва, реши да опита да се храни като кака си, видя аз колко се промених и нямам предвид теглото. Сега ако тръгне по течението да яде известно време както другите, почва да мрънка че не е работа то това, пак почва да е изморена, да премалява и прочие.

Общи условия

Активация на акаунт