Крещите ли на бебето/детето?

• 3 018
  • 32
  •   1
Отговори
# 30
На по-голямо дете бих могла да оправдая в ситуация, когато има нещо опасно. Трябва да се спре детето да не излезе на улица или да не бръкне в контакт, да не пипне печка и такива.
Но на такова малко бебе за мен е безумно да се повишава тон. Какво целим, да се наака от страх ли, или да започне да заеква…

То нищо не целим, не вярвам, че тук има майка, която го прави съзнателно и умишлено. Именно авторката на темата пита за съвет как да се справи със собствените си емоции. Нали за това са тези форуми - човек да намери отговори, подкрепа, разбиране и съвети?
Както вече писах - виковете и шамарите не са решение и винаги имат лош ефект, дали в момента на ситуацията или в бъдеще.
Аз не подкрепям и не поощрявам такива реакции към децата, но разбирам.
Дала съм съвет, ако мога да помогна с него ще се радвам.
С интерес бих прочела и други съвети, вместо нападки.

# 31
Както човек се контролира да не се разкрещи на шефа си, ако го дразни, по същия начин може да не крещи на детето си.

# 32
Аз като баща, да речем малко по-прагматичен, мога да предложа следните неща:
1. Следете ситуациите и обкръжението и се старайте да ги предотвратявате. Ако знаете, че ще са заинати за капачка от бутилка, която не му давате, то се погрижете да не вижда капачката от бутилката. Вече доста време сте заедно, трябва да го познавате детето и да знаете какво привлича вниманието му, отключва подобни реакции и т.н. При мен примерно работи, при жена ми почти, майка ми никога не може да предвиди такива ситуации, но тя го вижда наистина рядко - 2-3 пъти в годината.
2. Отделете време за себе си. Ако половинката Ви работи, няма как да Ви помогне, докато работи. Тогава е и Вашето работно време и се грижите за детето си. Когато обаче и двамата свършите работа, то и на двамата Ви е свободното време, през което обаче трябва да си гледате и детето. И двамата! Не можем да кърмим, но всичко друго можем.
3. В свободното време (което Ви е заделено в точка 2) сменете обстановката - излезте навън, карайте колело и т.н. Сменяйте обстановката и когато детето Ви изнерви, ако имате възможност. Излезте дори за 30 секунди от стаята и бройте до 20 и чак тогава се върнете.
4. "Потърсете помощ от специалист" - което не значи, че сте луда и Ви пращам на психиатър, а че има курсове (сигурно и в Youtube), където може да научите техники за самоконтрол в такива ситуации, справяне със стрес и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт