Нашите цветя - тема 28

• 22 849
  • 761
  •   1
Отговори
# 615
Разсаждане на ириси

# 616
  • София
Мерси, нищо не разбрах, но погледнах края, горе долу така са, може би идея повече да съм ги заровила но не много.

# 617
Приятели, имам въпрос за шефлерата. Дали трябва да се пръскат със спрей вода листата всеки ден? Срещам информация на някои места, че в горещините дори 2 пъти на ден трябвало да се пръска, но се притеснявам. От 1 година я имам и не съм я пръскала никога досега.

# 618
Приятели, имам въпрос за шефлерата. Дали трябва да се пръскат със спрей вода листата всеки ден? Срещам информация на някои места, че в горещините дори 2 пъти на ден трябвало да се пръска, но се притеснявам. От 1 година я имам и не съм я пръскала никога досега.
Имам една в офиса, дори я поливаме веднъж месечно. Повече от красива е. Особено ако помещението, в което я държите е климатизирано.

# 619
Моята е на открито, на ярко слънце. Изненадващо за мен тази година не и изгоряха листата. Полива се всеки ден ( имаме поливна система). Даже виждам, че е започнала да пуска нови растения, долу от корените на майчиното.

# 620
  • София
Вън ли си зимува?

# 621
  • София
Ето я и моята шефлера. Лятото на вън, поливам я два пъти в седмицата. На около 4г е и е почти колкото мен висока с много разклонения.

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 18:30 от leni_rad

# 622
То не. Все пак говорим за Софийска тераса.
Виждала съм в Лондон например, живеят си на открито.

# 623
  • София
Мерси, в Лондон е друго... Жалко няма да мога да я изгоня😂😂😂

# 624
Leni видях Исусовия венец и се сетих да ви покажа пак моя. Това е цветето, което обича слънцето!
Със сутрешното кафе Simple Smile

А тези толкова ме радват!

И една интересна розичка - розетка албинос ли е…

Мечовете пак се готвят да цъфтят

# 625
  • София
MarietaYo, на колко години е вашият Исусов венец?  Много ми харесва и се радвам, че ми подарихте от него. Моят расте бавно, но все пак е на една година. Как се получават тези допълнителни издънки от основата?Приемам всякакви съвети за правилното му отглеждане. Благодаря.

# 626
  • Пловдив

Това нещо се разболя, не виждам насекоми, гъсеници и подобни. Има ли с какво да го напръскам или ще отива в кофата? А така хубаво вървеше 😔

# 627
Циганчето ( импатиенс) е много непретенцеозно цвете, но лесно хвърля листата, ако не нещо не е както трябва. Това не означава, че е загинало, при оправяне, че избият още повече клонки.

Не мога да преценя по тези снимки, струва ми се че е напраднато или от въшки, или акари. Огледай го хубаво за дребни вредители. Ако забележиш много фини паяжинки, значи са акари. Акарите са микроскопични паячета, които предпочитат долната страна на листата и там може да забележиш. При силна инвазия има много паяжинки и  акарите са масово навсякъде.  При нападение от акари, се забелязват ситни точици по листата, като надупчени с върха на малка игла. Разгледай за такива признаци. Може и с лупа за по-лесно.
Листните въшки ги знаеш, предполагам.
Също може да си го поливала повече и да е подгизнало. То обича вода, но не му харесва да подгизва. Тогава пак хвърля листата, както и при засушаване.
При всяко положение сега му намали водата, защото няма листа да изпаряват.

Все пак, малкото останали листенца ми изглеждат нагризани.

# 628
  • Карлово
За циганчето да споделя, при моите така става от преполиване. Леко засушавам и се оправя.

# 629
Затова посочих, както преполиването, така и засушаването като причини за хвърляне на листата. Това е много вероятна причина.
Но  сякаш има нагризано по листата в случая, не съм много сигурна от тези снимки. На някои листа ми изглежда като от листни въшки, на други като от акари, а на трети не забелявам такова. Затова описах различните възможни варианти, Десислава да си го огледа и да прецени причината, съответно мерките.

Общи условия

Активация на акаунт