Нашите цветя - тема 28

• 22 850
  • 761
  •   1
Отговори
# 600
Аз преди време намерих 2 ( мисля, че идват от водните лилии). С чиста съвест ги оставих на перилата и врабчетата ги изядоха.

# 601
  • София
Утро, взех си няколко мини хризантеми от лидл... Ако се хванат изобщо по това време колко големи да ги очаквам да станат, за да знам къде и как да ги позиционирам?

А и още един въпрос ми се върти, на есен мога ли да се пробвам да местя една бебе смокиня? Дали ще оцелее?

# 602
Имам миналогодишни минита от лидл, в момента са около 30 см, не повече.

# 603
  • София
В крайна сметка едната ми скална розичка цъфна, много смешно се удължи и изроди и разпадна

Но пък си имат и мн бебета, които тепърва ще растат....
И гладиола почна да се отваря, за сега другите нямат желание да пускат цвят, но поне този ще отсрами

Вчера явно е бил страшно сушав ден всичко беше мн увиснало в градината... А днес дават още по-голяма жега😒

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 09:49 от Angel_Dust

# 604
Момичета, моите гладиоли имат само листа и никакъв признак на цветоноси. При вас как е? Възможно ли е въобще да не изкарат стебло?

# 605
  • София
Възможно е, защо не.. При мен както писах 6-7са още само на листа, без този от снимката, но аз заради студовете и късно ги сложих, има едни ириси тук, които 3-та годима си седят на листа, лилиумите ми не цъфнаха, едната далия си седи без цвят, другите си цъфтят... Всеки с номера си. Но - поливам си ги, поне нещо зеленко да има тук там.

# 606
Ирисите съм забелязала, че след разсаждане, местене им трябват 1-2 сезона да се адаптират, и пак да зацъфтят

# 607
Ирисите съм забелязала, че след разсаждане, местене им трябват 1-2 сезона да се адаптират, и пак да зацъфтят
Много зависи. Купих ирисите тази година, февруари, насях ги може би март, цъфнаха си. Е не както очаквах, но цъфнаха

# 608
Моите гладиоли не са местени, но са в много голяма саксия. Сложих ги там в началото на миналата  миналата година и цъфтяха, макар че слънцето и жегата им разказаха играта за отрицателно време. В момента листата са много хубави и високи /70-80см/, но  искам да се порадвам и на цветове...

# 609
  • София
А вади ли луковиците, знам че някои не ги вадят, но всички съвети за гледане из нета са да се вадят за зимата?
За местенето, пишат момичетата за ирисите и да аз ги местех миналата година, иначе те са кой знае колко стари... Преместих ги на място с повече пръст уж за добро... Ако и догодина нищо не пуснат, сигурно ще ги махна тотално, евентуално ще купя нови.

# 610
Мисля си, че скоро ще те изненадат и с цветове. Моите гладиоли също се държат по този начин, но по спомени цветове имат по-късно, към август.

# 611
Като казваш по-вече почва ,да не си ги заровила целите ризоми.Те трябва да са на повърхността,да ги пече слънцето,за да цъфтят.

# 612
  • София
Не съм, в смисъл има някой мм отгоре, колкото да не съхнат съвсем, някои са мн малки, даже тази година имаха и няколко съвсем нови ветрила с листа, но има и 2-3едри,които се надявах да пуснат цвят,
 Имах предвид, че бяха на едно хълмче с големи камъни и мижави части пръст... Може и просто да им е свършил живота.

# 613
Седяха си в саксиите през зимата - не съм ги вадила. По същия начин процедирах и с лилиумите, част от които прецъфтяха, а другите ги чакам да се отворят всеки момент. Пускам снимка

# 614
  • София
А може ли да са изтощили почвата или да са препълнили саксията, те пускат много малки лукувички за един сезон около главната. Особено в саксия си мисля, че е задължително ваденето... Но все пак и времето е хахаво, може и да те изненадат...

Общи условия

Активация на акаунт