Нашите цветя - тема 28

• 21 012
  • 761
  •   1
Отговори
# 720
Да, да, много бледорозово. Мерси, че ми припомни, аз бях забравила, че се ползва и при вкореняване на резници. В такъв разтвор си кисна семената за няколко часа преди да ги сложа в почва.

# 721

Здравейте! Нещо се случва с орхидеите ми. Една си замина, но видях, че е стояла във вода дълго време, та, явно са изгнили корените (а сега се сещам, че и' слагах наторяваща пръчица от Лидл, дали не е нещо от това?) Sad Но сега и тази. По принцип тези орхидеи бяха на много благоприятно място - след като години в нас даваха само листа, ги оставих в един апартамент и там даже цъфтяха. Ясно ми е, че в нас няма благоприятна среда, защото имаме само южни прозорци, но се наложи да си ги прибера и ги сложих далеч от прозореца. Някой знае ли какво може да им се случва?

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 12:46 от anmasu

# 722
Гледайки повърхността на листата - трипси или акари. Появяват се при сух климат. Препоръчват повишаване на влажността ( пръскай листата с пулвенизатор)

# 723
Според мен е заразена, вирусно или гъбично не знам, но е доста зле. Внимавай, може да зарази и други ако имаш наоколо.

# 724
Много ви благодаря, Titina и Phloxx! Освен пулверизатор, ако е гъбичка или друг вредител, с какво да лекувам? Отделих я самичка.

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 15:21 от anmasu

# 725
anmasu, има специална тема за орхидеите, попитай и там.

# 726
anmasu, има специална тема за орхидеите, попитай и там.

Мислех да напиша същото. Добри и компетентни съвети дават там, само да има кой да слуша, а не като мен. Sad
Така и така влязох тук, да се похваля, че китките ми след отпуската са супер. Цяла сутрин се занимавам с тях - почистих изсъхнали цветчета, попривързах някои, пресадих две.
И си мисля, добре, че нямам градина. Цял ден няма да изляза от нея. Laughing

# 727
А моите направо изгарят в този пек.

# 728
  • Карлово
Освен бугенвилията:

# 729
За антириума .
Според мен клончето ти е много младо и няма достатъчно жилки (коренчета ) долу и за това няма да ти пусне в каквото и да го слагаш . Отрязала си такова клонче , което няма от къде да ти избие . Но дръж го , чудеса се случват .
Аз моя като го пресаждах изобщо не съм го държала във вода , а направо засях в саксийка .

# 730
Нищо няма да стане от Антуриума, но ще го държа докато увехнат нацяло листата. Вече листата са му на черни петна и полуизсъхнали. Май наистина трябваше направо в почва да го сложа, а не във вода.

# 731
  • In transit
Морковелка, подръж го във вода. Другия месец ще ти пратя една саксойка от моите.

# 732
Нищо няма да стане от Антуриума, но ще го държа докато увехнат нацяло листата. Вече листата са му на черни петна и полуизсъхнали. Май наистина трябваше направо в почва да го сложа, а не във вода.

Другият път го оставяй малко повече да порасне на основното стебло и тогава го отделяй . Слагам цветя във вода единствено ако не мога да ги сея веднага иначе не .

# 733
Мики, не се ангажирай със саксии. В една малка чашка  от кафе е достатъчно. Много ти благодаря отново 😘!

След пресаждане април започна да линее и лека полека да губи листа. Затова отрязах това клонче, за проба дали ще успея да го запазя. Имам запазени снимки от подробното обяснение в темата на Мики как се размножава. Нямаше ги нужните дълги въздушни корени под които да отрежа, но реших да пробвам така и така щеше да умре в саксията. Толкова много месеци си живя във водата без проблем,  аз явно нещо го изгорих с тази янтарна киселина сигурно много съм сложила. Трябваше да пробвам да го сложа в почвата още щом пусна новото листенце.

# 734
Често се прави грешката, при пресаждане, да се полее обилно с вода и тогава корените загниват. Това важи за всички растения. При пресаждане трябва да се полива по-малко, колкото да се овлажни почвата, защото корените не успяват да поемат достатъчно вода, докато не се вкорени.

Morkovelka99, да не би това да е бил проблема? Или да си резнала корените?

Общи условия

Активация на акаунт