Нашите цветя - тема 28

• 20 995
  • 761
  •   1
Отговори
# 705
  • In transit
Believe, на мен ми изглеждат добре цветовете, не всички са с перфектна форма, но не е проблем това. Докато цъфти не го мести и не му сменяй мястото. Не обича. Антуриумът живее на тясно, той е като орходеите с много въздушни корени (тези стърчащите бобчета по стеблото). Моите са в същите саксии, но са х 3-4 стебла и се чувстват добре и не са спирали да цъфтят последните 5-6 години.
Натовяваш ли го с тор за цъфтящи? Друго което се сещам е, че обича влагата. Сега, като е по-горещо, може да му пръскаш листата с пулверизатор от време на време.
Като си пусне издънки може да оставиш 1-2 две да си растат, а другите да отрежеш с 1-2 бобчета на стебло и да натопиш във вода, за да си пуснат коренчета.

Лолита, моите сакъзи и мушката са добре, но във Варна температурите не надхвърлят 35С. Сега повечето са в зелена фаза, много листа и пъпки, малко цветове, но скоро пак ще цъфнат.
Нормално е тези жеги и те да се мъчат. Петуниите и те изнемогват. Добре, че на терасата пече до обяд, иначе ще е им е мъка. Sad

# 706
Като си пусне издънки може да оставиш 1-2 две да си растат, а другите да отрежеш с 1-2 бобчета на стебло и да натопиш във вода, за да си пуснат коренчета.
Ще го пробвам това да го размножа,иначе за влажността зная и пулверизирам листата в жегите...

# 707
  • In transit
Въпрос към немските момичета, бяхте препоръчали някакви сини или зелени лепенки за трипс. Опитвам се да издиря такива в немския амазон, но нищо не откривам. Може ли да помоля за помощ и евентуално линк към такива лепенки?

# 708
Мики, гугъл даде това. По ключова дума сигурно ще намериш и други.
https://www.ebay.de/itm/157167866567?var=0&mkevt=1&mkcid=1&mkrid … ysical_ms=9043636

На този антуриум даже му е много широко, обикновено са в по-малки саксии, и според мен обичат на по-тясно.
Такива издължени стъбла съм ги рязала и вкоренявала. Във вода, или във ваза с мъх и кори за орхидеи, които поддържам постоянно влажни.

# 709
Мики, гугъл даде това. По ключова дума сигурно ще намериш и други.
https://www.ebay.de/itm/157167866567?var=0&mkevt=1&mkcid=1&mkrid … ysical_ms=9043636

На този антуриум даже му е много широко, обикновено са в по-малки саксии, и според мен обичат на по-тясно.
Такива издължени стъбла съм ги рязала и вкоренявала. Във вода, или във ваза с мъх и кори за орхидеи, които поддържам постоянно влажни.
Той е в по-малка саксия,в нея си беше,просто съм я сложила в голяма кашпа понеже ми се освободинот друго растение...

# 710
Март, април моя Антуриум тръгна към гибел. Отрязах малко клонче и оттогава стои във вода и не е пуснало корени, но и не умира. Беше тръгнало ново листо да се развива, но в един момент си столира развитието. Скоро си купих янтарна киселина,  прочетох, че има добро действие върху резници. Сложих малко във водата на клончето Антуриум. Днес забелязах, че е станала някаква гъба във водата и ми изглежда, че е започнало да изгнива и да се разваля.
Та искам да попитам  да го изхвърля ли вече или да взела да го засадя в малка чашка ?
Каква почва да купя ? Има ли изобщо смисъл след толкова месеца без корени, сега да пусне в почва?

# 711
Аз вкоренявам със съвсем малко калиев перманганат във водата. Да стане съвсем бледорозов разтвор и да няма кристалчета по дъното, за да не изгорят растенията. Разтварям малко в чаша, оставям да се утау добре и тогава отливам с съда, в който ще вкоренявам и разреждам силно с вода.
Калиевият перманганат е дезинфектант, източник на кислород и препятства гниенето.
С този метод, мента на 2 дни пусна коренчета. Тя лесно пуска, но все пак за 2 дни...

Опитай така, отрежи загнилите части преди това.

# 712
  • In transit
Морковелка, странно е да не иска да пусне корени за толкова време. Ако е почнало да загнива, не мисля, че ще стане нещо. Sad Ако имаш достатъчно въздушни коренчета може да пробваш да изрежеш загнилото.

Ето при мен два малки израстъка, които отрязах и потопих във вода преди 3 дни. Две от коренчетата са тръгнали.

Като погледнах чашката се сетих, че е по-добре да се сложат в тъмна/непрозрачна вазичка или чашка. Така по-бавно се изпарява водата и по-трудно могат да загният коренчетата.

Флокс, благодаря, но не ми се отваря картинката/линка. Sad Стои на черен екран една точка. Намерих това: https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B09MLZDYRL/
Обаче гледам, че има сини и черни, и все ги дават за трипси? Някой да е ползвал да каже има ли разлика?

# 713
Сега го загледах моето клонче от близо, явно е заминало и ще трябва да го хвърля. И листата изглеждат бежизнени и все едно папарени, изгорени.
Това е снимка от април малко след като го сложих във вода пусна това листенце в кръга. И така си остана до днес не се разви повече.
До миналата седмица изглеждаше свежо клончето не бях забелязала това изгниване. Според мен нещо с тази янтарна киселина му направих.Снимки от сега,  май изобщо няма смисъл да го слагам в почва.

Това тъмното във водата е някаква слуз, която се е развива и беше около стъблото има синкав цвят. Част от нея имаше и на клончето преди да го измия.

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 21:58 от Morkovelka99

# 714
Аз търсих Blautafeln Gegen Thripse, горе-долу същите, които и ти си намерила. Но стикерите не служат за изтребване на популацията, а само за наблюдение. Т.е. ако има трипси, някои възрастни екземпляри ще полепнат на стикера, и така възможно най-рано ще разбереш, че растенията ти са нападнати.

# 715
  • In transit
Т.е няма особен смисъл от такива лепенки. Sad Бях останала с впечатление, че трипсите залепват за тези лепенки и няма да ми унищожават цветята. Благодаря ти, отново.

Морковелка, искаш ли да ти пратя тези антириумчета, като пуснат още малко корени и ги прехвърля в саксия?

# 716
Мики, ако не са ти нужни и ти се занимава ще се радвам да получа едно.
Аз до последно се чудих да си взема ли нов или да чакам това да пусне коренчета.
Миналият месец видях хубави бели в Била, но пътувах и не си купих, още ме е яд малко, че не си взех. Чакам и розов да видя някъде хубав и да си купя. На сестра ми също се е затрил не успяхме да го размножим.
Последно миналата седмица от Лидл си взех тези едри хризантеми. Още не съм ги прехвърлила в саксии. Сега ще си търся такава едра тъмнолилава и червена и те изглеждат много красиви.

# 717
Morkovelka99, въпреки малката надежда, аз бих опитала все пак да го съживя. Отрежи изгнилото под долното коренче и го сложи в много бледо розов разтвор на калиев перманганат, както ти написах.
Струва ми се, че има още едно коренче под едното листо.

# 718
Сложих го пак във вода с калиев перманганат почти съм сигурна, че до 2 дена ще му окапят наличните листа, но да стои.

# 719
Нали много слаб разтвор, да не го изгори? Дано да оцелее и да тръгне!

Общи условия

Активация на акаунт