Нашите цветя - тема 28

• 21 394
  • 761
  •   1
Отговори
# 630
  • Карлово
На първата снимка едно по-целичко листо ми се вижда като загнило, та затова си помислих за преполиване.

# 631
Leni - сам си решава как да расте и къде да прави издънки. На 9г. Е сигурно

# 632
Цветенцата от градината от изминалия уикенд.
Лобелия

Рудбекия

Градински кали

Цинии

Едногодишните флоксчета (от семена) стават все по-хубави. Дгодина ще се опитам да насея повече. Но трудно поникват.

Розова далия

Този гладиол не е изваждан миналата есен, защото беше сред кученцата и карамфилите и не исках да ровя. За моя радост се е размножил!

След това вятърът го счупи и отиде в букет.

# 633
  • Карлово
Кити, тези кали не ми се вижда да са градински. Не са ли кали, които са в саксии за домашно отглеждане. Никога не успях да адаптирам такива в моята градина. Каква е тайната за успеха? Сянка, слънце... Там ли си зимуват?

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 11:03 от ДамаТрефа

# 634
ДамаТрефа, засадих ги от луковици за първа година. Водят се градински, на етикета бяха с името "зантедеския" - Zantedeschia. Бяха три, но едната не поникна. Две от тях ми бяха подарък, третата си купих. Тази, която не поникна, щеше да е ярко-червена, но за съжаление не стана. Може би е била изсъхнала в пакетчето. Твърди се, че е от луковиците, които не могат да презимуват и ще ги извадя, и без това мястото им не е много добро като видимост. Искат добро поливане, но искат и добре дренирана почва, а през лятото е по-добре да са засенчени, защото при високи температури на почвата луковиците може да изгният.

# 635
  • София
Защо да не е градинска? Миналата година нали имах една, изглеждаше същата, но жълта, цъфтя цяло лято и есен, обаче нали и разпарчатосах грудката на части и май тази година няма да цъфне, за сега само листенца пускат. Беше на пълно слънце, обаче мн бързо и прегаряха цветовете в жегите.
Та каква е точно разликата между саксийна и градинска?

# 636
А, Ейнджи, и аз си мислех да деля тъмновиолетовата наесен, но след това, което пишеш, няма да го правя!

# 637
  • София
Аз мисля, че мн избързах, тя беше само едно лято при мен, може би трябваше да я изчакам да нарасне още преди да я деля.
А и тази година, заради цветовете ги сложих на място, където не е чак толкова слънчево по цял ден, може и за това... Не знам.

# 638
  • Карлово
Защо да не е градинска?
Според мене градинските са с по-широки сърцевидни листа, Ето такива:
https://www.sortovisemena.bg/1901-kala-za-esenno-zasajdane-byala

# 639
  • София
https://www.bgfermer.bg/Article/6576833 ето една статия, просто дребните цветни трябва да се вадят зимата, а тази, която ти показваш си зимува в земята, не че не могат и цветните да се гледат в земята.

Моята беше такава
значи пак не е градинска
Ето така изглеждаше грудката, общо сигурно около 8см
най голямата луковица, да я наречем,  беше около 4см сигурно... Та според мен избързах с деленето, после като гледах клипове, доста по-едри май разделяха, вероятно на по няколко сезона. 😅

# 640
  • Карлово
Аз съм засаждала, но не цъфтяха в градината. Зимувха едни на закрито, на другата година пак в градината и пак не цъфтяха, само листа, та се отказах.

# 641
  • София
Освен да си купиш някоя друга вече цъфнали🙄😊
Свеки тогава също каза, че нямала успех с калите (в саксуя на терасата и мн се чудеше как така пораснала в нашия двор, че и цъфти... ), при мен пък хортензии и рози явно не вървят, а тя си гледа доволно в саксии😂

# 642
Имам кала Zantedeschia от доста години в градината. Не е местена и делена. Явно се е, размножила, прави хубава туфичка листа и цъфти с много цветове. Но не цъфти всяка година, не знам защо. Тази година е хладна и дъждовна, калата тъкмо сега започна да цъфти.

# 643
При нас е хладна , но не и държдовна . Тая година изобщо не е валяло дъжд освен русалак .

# 644
Предстои ми отсъствие от дома за 7 дни. Имам сандъчета с мушки на перваза на терасата. Как да ги поливам :

тези шишета с колко голяма дупчица на капачката са и за колко време ще им стигне водата.
Принципно поливам по 1/2 шише на 2 дена.
Гледах клип с найлонова торба пълна с вода и с малка дупчица отдолу да слагат в саксията.
Препоръки ?
Благодаря !

Общи условия

Активация на акаунт