Нашите цветя - тема 28

• 20 997
  • 761
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Ха, това не го знаех, даже първо често ги наквасвам хубаво да излязат от транспортната саксия слагам в земята и поливам пак, всъщност с пораснали вече растения не съм имала проблеми с това. Но ще знам занапред да не прекалявам😘
При мен общо взето всичко съхне в момента нямам с какво мн да се похваля из двора, липсва ми пролетта и тенджерата с цъфтящи луковици, трябваше да има и лятно цъфтящи, но така като гледам няма надежда, даже се чудя дали да не ги вадя да си почиват😒

# 736
В тая жега няма как да не наполееш обилно . Аз винаги си ги поливам и допълнително слагам в дупката ако са за градината и отгоре пак поливам .
Вчера се принудих в тая жега да извадя едната хортензия , че я напичаше слънце . Сложих я в саксия и на сянка под едно дърво . Дано да успее да се справи , мисля и другата да я извадя като тя е по - голяма . На едната от миналата година бях я поляла 2 пъти със зелен камък , почна да изкарва зелени листа .

# 737
И аз това си мисля, че причината за унищожението е преполиване. Почвата се оказа такава, която задържа вода и явно корените изгниха. Преди това нищо му нямаше. Като почна да линее почнах да търся информация и преполиване, ако не се лъжа също беше написано като възможна причина. Вече беше късно да му сменям пак почвата.

Имам проблем и с един Спатифилум. Смених му саксията стана огромен, но само на листата и не иска да цъфти. Повечето листа му изсъхват по края и стават кафяви. Не знам слънцето ли му идва в повече и ги прегаря или почвата не му харесва и не му харесва поливката. Обмислям да купя още една саксия и да го разделя в две саксия и да сменя почвата.

# 738
Ейнджи, гладиолите са летните "лалета". Wink Малко време цъфтят, 7-10 дни, но като са много и като се насадят на етапи, все има по няколко цъфтящи. Аз съм доволна че тези от миналата година се размножиха успешно, към тях добавих нови, размесих всички и ги насадих произволно на три пъти. Сега ме изненадват приятно.
Ето няколко от тази неделя:

# 739
  • Карлово
Много са хубави гладиолите, че и на сянка. Мислех, че само на слънце стават такива здрави и едри. А вадиш ли луковиците?

# 740
  • София
Много са ти хубави, аз имам няколко бели, единият цъфна и прецъфтя бързо, според мен 3или 4 дни изтрая. Другите два пуснаха цветни стъбла, едното май изсъхна, че пропуснах един ден поливка, другото ще се отваря, ама мн краткотрайни...
От всичко най-добре в жегите са ми лавандулите, туртите и една далия. Астрите и те не се справят никак, калдъръми, делосперми👎 2бегонии прибрах, че почти изсъхнаха, третата е чудесна, хойхерата почти изъхна, хостите май заминаха тотално, розата няма да я бъде, мини розичката опитва втори цъфтеж, мн вяло... 😂Драма. 😅

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 17:35 от Angel_Dust

# 741
  • Карлово
калдъръми, делосперми👎 ,... 😂Драма. 😅
Как пък и тези не ти вървят! Та те са сървайвъри.
Да ви питам за делоспермата, прецъфтелите цветове режете ли?
Преди като гедах в саксии, в даден момент всички цветове образуваха семена и аз ги кълцах, за да правят нови цветове. Сега имам само в градината и са на вълни, та се чудя да се занимавам ли с тази туткава работа.

# 742
Те са на частична сянка, но гледам когато снимам да са засенчени, че стават по-хубави снимките. Вероятно и тя им помага да цъфтят малко по-дълго, а и това, че почвата е сравнително богата. Поливам ги 1 път седмично, издръжливи са. По едно време ги поливах с течен тор, еднократно. Вадих луковиците през есента - бяха се и размножили. Неволно няколко са останали в земята, не измръзнаха, но миналата зима беше топла. Сигурно пак ще ги изваждам, иде ми отвътре да преформатирам градината, все ми идват идеи за разместване.
Ейнджи, сигурно почвата при теб е бедна и от там идва основната драма. Ако запретнеш ръкави да мъкнеш сено и шума от гората и да си правиш дебел мулч там, където ще слагаш растения, ще се обогати.

# 743
  • София
Кити кет, разкошни гладиоли! Аз все още нямам, много трудоемко ми идва това с ваденето на гладиоли и далии, а са прекрасни цветя!
Дама Трефа , аз не се занимавам изобщо да я почиствам делоспермата. Върви си чудесно, тези дни вече като не е толкова топло, даже ще разсаждам, тя наистина е голямо куче!

# 744
  • Карлово
Неволно няколко са останали в земята, не измръзнаха, но миналата зима беше топла.
Зимата беше топла но в края и, или ранната пролет , не помня дати имаше голямо застудяване, -12 при нас, и много растения си отидоха.

# 745
  • София
Делоспермите не съм ги чистила, докато температурата беше по-умерена се скъсваха да цъфтят.
За сега цъфналия гладиол е този, който забравих в земата за зимата. За далиите ми казаха, че не се вадят, ще пробвам тази година да видя.
Иначе, почвата е гадна да, където садя си смесвам с купешка и тор... Пак не е мн по-добре. Мъкнала съм си и оръст от гората, може да почна сигутно и опадали листа и треви да нося... Сега съм си направила една купчина с чопнати клечки, листа, косена трева и тн, да се компостира там ако желае, чат пат заравям и разни растителни и кафени остатъци от кухнята.

# 746
София, това с ваденето и саденето всъщност е много лесна работа, сравнена с правенето на разсад. Почвата на тези места се запазва рохка заради периодичното й разравяне. Аз не спазвам там някакви правила, вадя, оставям да поизсъхнат, събирам в големи саксии, пластмасови кофи, хартиени торби и т.н. и отиват в едно сухо мазе.
ДамаТрефа, и при нас имаше и по-ниски температури, но в почвата се запазва по-висока, а и те бяха останли сред други растения.
Ейнджи, избери си място за леха и слагай направо отгоре всичко, което става за мулч. Колкото по-дебел слой, толкова по-добре. До следващата пролет всичко ще се е разградило.

# 747
Различно с делоспермата, когато имам време режа цветове, когато не ми се занимава не ги режа. Както дойде.

# 748
Ха, това не го знаех, даже първо често ги наквасвам хубаво да излязат от транспортната саксия слагам в земята и поливам пак, всъщност с пораснали вече растения не съм имала проблеми с това. Но ще знам занапред да не прекалявам😘
Скрит текст:
При мен общо взето всичко съхне в момента нямам с какво мн да се похваля из двора, липсва ми пролетта и тенджерата с цъфтящи луковици, трябваше да има и лятно цъфтящи, но така като гледам няма надежда, даже се чудя дали да не ги вадя да си почиват😒

Говорех за пресаждане в саксии, да се внимава да не се преполеят при пресаждане. Много често и почвите, които продават, са основно от торф, а той задържа водата, после като пресъхне, трудно се напоява.
В земята е друга бира. Там няма опасност от такова преполиване и загниване на корените. Съседната почва и тази в дълбочина поемат водата и се разпределя.

# 749

Общи условия

Активация на акаунт