Живот на кантар - тема 7 - финал и след него...

• 149 704
  • 2 708
  •   6
Отговори
# 2 610
Храненето е емоция, няма какво да се лъжем.
Ако не беше, тия вкусови рецептори нямаше да ги има.

# 2 611
Пефтичева в едно видео каза, че нов сезон не се очертава засега.
Alcarin, според мен точно "флексът да си клечка" е една от основните причини за хранителните разстройства, не че откривам топлата вода. Но клечките не излизат от мода...
Аз отдавна харесвам здрави и мускулести тела - и за двата пола.
Но се насажда едно усещане, че кльощавото е красота неземна...🤷
Ама май само за жена се "ценѝ" да е кожа и кости, не съм чула някоя жена да се прехласва по гърчави мъже... 🤭
Не знам, де, аз поне хърбави мъже не харесвам. 🤭😌
То и повечето мъже не въздишат по концлагеристки женски тела, де...

Храната носи удоволствие, така е.

Колко е вярно, не знам, че при някои хора по рождение има по-голям апетит, дължащ се на по-добрите и силни вкусови усещания, някъде чух такова нещо - което обяснява защо някои деца се хранят с голям апетит и удоволствие, други - или са злояди, или просто не ги вълнува много-много храната. Но има резон - дава някакво обяснение защо при някои хора от ранна детска възраст има просто по-голям апетит и оттам - наднормено тегло.
Но и средата има голямо значение, навиците в семейството, много са факторите, които оказват влияние.

# 2 612
Голям процент от желанието за храна и особено - КАКВО ти се яде, се заражда от микробиома в стомаха и червата.
Вагус нерва и цялата ос стомах-мозък е с пъти повече сигнални пътища нагоре, отколкото надолу...
Просто факти цитирам Simple Smile

# 2 613
Да, определено е така.
При мен - Тялото ми много се бунтуваше при въвеждането на повече въглехидрати, но с марули и домати към протеините - просто нямах достатъчно енергия за големи тежести. Simple Smile
После се задълбочих да чета повече по темата, отделно има и от кого наготово да получавам нужната информация за фитнеса и храненето, но първо трябваше лично да се убедя в това. Simple Smile
Но пак не ме влече особено да ям въглехидрати, след толкова години "възпитан/отгледан" по един начин микробиом - тялото си следва един модел на хранене - оттам представите ми за храна са точно и конкретно определени/зададени, без изобщо да го мисля. Simple Smile

# 2 614
Храната е и основата на много социални моменти, хората се събират около маса, това ги сближава. Малко тъжно ми се струва да я приемаш единствено и само като гориво.

Аз не мога да ям, когато съм много тъжна, но слава богу, тези моменти не са често.
Напоследък в инстаграм има бум на mid-size инфлуенсърки - нормални жени, които нито са дебели, но не са и съвършени.
За мен е много приятно да виждам и такива хора в социалните мрежи, уморих се от другото.

# 2 615
Ма то какво значи съвършени, няма такова понятие според мен. Simple Smile
Красотата е толкова субективно понятие... Simple Smile
То е като истината - и тя не съществува.
В този ред на мисли - И времето е пълна измислица... 😆
Простете за лирическото отклонение. 🤭

# 2 616
Голям процент от желанието за храна и особено - КАКВО ти се яде, се заражда от микробиома в стомаха и червата.
Вагус нерва и цялата ос стомах-мозък е с пъти повече сигнални пътища нагоре, отколкото надолу...
Просто факти цитирам Simple Smile

Така е.
Но има едно нещо наречено емоционално хранене.
Там чревцата не играят.

# 2 617
Съмнява ме да са с толкова изтънчени вкусови рецептори болестно дебелите. Те гълтат като фитки, тъпчат се, и в предаването се виждаше, и това няма как насила от предаването да ги накарат да се хранят така за пред камерите.

# 2 618
Ма то какво значи съвършени, няма такова понятие според мен. Simple Smile
Красотата е толкова субективно понятие... Simple Smile
То е като истината - и тя не съществува.
В този ред на мисли - И времето е пълна измислица... 😆
Простете за лирическото отклонение. 🤭

Можеш да си представиш какво имам предвид Simple Smile

# 2 619
Съмнява ме да са с толкова изтънчени вкусови рецептори болестно дебелите. Те гълтат като фитки, тъпчат се, и в предаването се виждаше, и това няма как насила от предаването да ги накарат да се хранят така за пред камерите.

Нали за това говоря.

# 2 620
Не, бе, то не става дума за някакъв изтънчен вкус, а за по-силно усещане - съответно - удоволствие от храната.
Е, това са хипотези, не знам дали стъпват върху научна основа. Simple Smile

Не помня коя известна манекенка беше казала, че е благодарна на природата, че е злояда откак се помни - в това била тайната на слабото ѝ тяло и успеха на подиума. Simple Smile

Последна редакция: пт, 31 юли 2026, 14:32 от Ензим

# 2 621
Храната е и основата на много социални моменти, хората се събират около маса, това ги сближава. Малко тъжно ми се струва да я приемаш единствено и само като гориво.
....

Plectruda, абсолютно права си, НО ти си здрав човек. В моменти на проблеми при мен нямам шанс да разчитам на интуитивно хранене и слушане на това какво искат червата, чувствата и т.н. Имам ИР, вкарвам някакви въглехидрати, но ако не следя кое как ми влияе и не коригирам своевременно си имам гаден зверски апетит, абсолютно нездравословен и абсолютно непродиктуван от истински глад, това завихря мислите към ядене и т.н. Много рядко ми се случва, но се случва, това може да доведе и до binge епизоди, после някакви чувства на вина и така се завърта. Та неслучайно казах, че говоря за себе си и хората с проблеми.

Утре съм на градинско парти - ще хапна с кеф скаричка и салата естествено, може и повече да хапна, социалното си е там и без ядене и алкохол обаче Simple Smile, ама ако съм с 20 кг наднормени не би било уместно според мен да ям извън план и режим.

# 2 622
Да, разбирам, здравето ти е най-важно.

На работа най-редовно отказвам бонбони, баници и почерпки, защото съм свикнала без такива междинни хапвания и знам, че трупат калории. Винаги ме гледат странно и имам чувството, че обиждам някого.

Последна редакция: пт, 31 юли 2026, 15:23 от Plectruda

# 2 623
Аз бях точно с 30 кг наднормено тегло. Отслабнах най-много с диета след консултация с диетолог. Имам си един свободен ден, в който можех да ям колкото и каквото си искам. Продължавам да си го спазвам този ден и съм свалила 21 кг. Този ден е необходим за психиката. Като си кажеш яде ми се еди какво си, знаеш че след два, три дена примерно ще можеш да изядеш света, ако искаш и пак няма да се отрази на отслабването. Аз съм живия пример. Моята диета или по-точно начин на хранене включва само неща, които обичам и не съм се мъчила въобще. Не е това целта. Единственото ми движение е разходка с кучетата 20 минути и малко физическо натоварване през деня. Нищо не ми е увиснало и съм доста стегната предвид и немалката ми възраст.

# 2 624
Аз пък не отказвам. Като хапна бонбон или парче баница, после няма да ям или ще ям по-малко, та е все едно по отношение на калорийния ми прием. Аз по принцип си ям такива неща.

Общи условия

Активация на акаунт