КГБ = Клуб на Готините Баби - 233

• 22 519
  • 733
  •   1
Отговори
# 345
  • Вила Великула
Да се обадя докато не е свършил деня.
Честит рожден ден на Майчето. Да е много здрава, все така лъчезарна и много щастлива.
Току що ви изчетох, но няма да коментирам отделно.
Айша, ядосвам се като чета за поведението на зетя и дъщерята.
Ние днес бяхме на контролен преглед. Спестили са и операцията  защото вече е на години и не се препоръчва. Дано се възстанови, но като гледам нещата няма да са много розови. Трябва да мислим в бъдеще как ще се оправяме.
За Златоград шансовете ми не са големи, но надеждата умира последна.

# 346
Почти полунощ е, а аз чак сега седнах да си почина.
    Айша, сигурна съм, че гледането на децата не ви тежи толкова, колкото отношението. Разбирам те. Отстоявайте си своите планове. Ще е тъпо да ти кажа да не се ядосваш, но опитай да си пазиш нервите.  Heart
      Пипи, направи нещо за Златоград и заради мен. 🍀
       Лека нощ на всички!

# 347
Добро утро от ранобудните баба и куче.
То по - скоро кучето е ранобудно, но какво ли не прави обичта - все  жертваме своите желания за тези, които обичаме...
Ето - и Тетка до полунощ вършее из къщи, и Айша се отказва от личен живот за да са добре деца и внуци, и адашката джитка из София повече от такси, и Яжка решава задачи с часове, и Дидиа снове по етажите, носи манджи и къса нерви, и Макавели и половинка, Пипи, Нами, Тетка  жертват себе си за да угодят на мамини прищявки, и..., ииии... - мога всички ви да изредя..
Аз, която не излизах боклука да изхвърля без червило, без прическа,  без  десет пъти да се погледна в огледалото дали съм най - прекрасна Simple Smile - сега тоя малък маймун, като каже мрън и баба скача в дрехите, взема каишката и дори не се поглежда в огледалото човек ли е или караконджул .... И щото го обичам - знам какво е да ти се ходи на тоалетна и да трябва да чакаш....
Сега, докато си направя кафе, Мрънчо е измит, изяде си закуската и се намести отново в леглото, та даже и се сърди, че го подбутвам да си се прикреватя и аз на топличко....

Вчера пак ми беше на тагадък деня....
Дидиа,
отпусни душичката.
Браво на Неда, нали беше това последен изпит?

Айша,
разбирам те. И аз така бях, когато хем исках да помогна, хем ме болеше от неблагодарността...

Оххх, нещо ми блокира мисловната дейност, ако изобщо я има Simple Smile ...
Спирам.
Кафе мога да пия и със затворени очи, но виж да пиша така още не съм го усвоила Simple Smile .
Пак ще дойда.
Хубав ден и дано вече дойде топлото време, че се не издържа ...

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 07:52 от Важна клечка

# 348
  • някъде другаде
Ох , Клечи , това топло време го чакаме всички. И днес се е показало слънце , но вчера духаше много силен вятър. За кученцето те разбирам и за имам. Нашето е френски булдог , твоето каква порода е? Но те ни отвръщат с безрезервна любов. Като се сетя , че не давах даже да се продума за куче в къщи. Но малката дъщеря не млъкваше , че иска. ММ и угаждаше за всичко , та без да знам го докараха един ден. Сега и говора , като на човек. Като не съм си вкъщи и говоря с дъщерята първо за нея питам. Голямата дъщеря имат лабрадор. Далия много играе с нея.
Пипи , щом мислиш , че нещата не са розови , ще се наложи да я вземеш у вас. Не можеш дълго да сновеш между двете къщи , а и да го съчетаваш с работата. Дано някой те смени за да дойдеш в Златоград.
Тетка , и ти късно си седнала да почиваш. И при теб ли няма , кой да те смени за ден , два да починеш.

# 349
Тони - японски хин -
пет килограма обич Simple Smile .

Доста дами от темата имат кученца, ама  аз живея сама с него и то ми  осмисля живота.
Отношението ми към него е като към човек, правя всичко да му е добре и да е щастливо. А на едно куче малко му трябва - да е на топло, да е нахранено и някой да го обича....
Разбирам, че понякога прекалявам със моите кучешки истории, но това ме вълнува, за това пиша ....
Иначе по много коментирани теми съм пас, не ме докосват, но ми е приятно да съм сред вас и да чета за вълненията ви.

Почти изпих кафето Simple Smile и почти си отворих очите Simple Smile Wink .
След малко скачам да се очовечавам и я зафатам Simple Smile Wink

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 09:27 от Важна клечка

# 350
  • някъде другаде
Клечи , и аз много често съм сама с моята Джеси. Даже след като почина ММ (донесоха я точно една година по-рано) си мислех , че е у нас за да не съм сама. Твоето кученце е много сладко и миловидно.

# 351
Добро утро! Събудила съм се в ранни зори и .... изгледах два филма в леглото, но ми омръзна и сега си пия кафето.
                       Пипи, не знам дали е добре като са спестили операцията. Преди години свекърът си счупи тазобедрена става , паднал докато разхожда кучето. Беше на 83 и с проблеми със сърцето. два месеца лежа в ВМА. Бяха решили да правят операция и като му кажат, че ще е утре и сърцето излиза от ритъм. На края ММ им каза да не го предупреждават , че ще оперират и така и стана. Направиха изследвания и го вкараха в операционната. Ние треперихме докато правеха операцията, но след това се възстанови за по-малко от две седмици. Без операцията казаха, че на неговата възраст зарастването е под въпрос. Дано при майка ти се получи и без операция.
                      Клечи, можеш спокойно да си пишеш за принца. Като гледам тук сме много кучкари. Yum  Да, това беше последния изпит, но той е по желание и няма някакво особено значение. Чакаме резултатите от първите два и особено от първия по БЕЛ.
                      Айша, не знам какво правят големите ти деца, но аз в такава ситуация си слагам тапи в ушите и си гледам внуците както си знам. Важното е на тях да им е добре. Казвала съм им, че ако трябва да избирам между собствените си деца и внуци първите нямат шанс. Когато е било време съм ги гледала, а сега приоритетите ми са други.
                      Днес си чакам малката дъщеря да долети за бала. Вчера не съм ходила при младежите. Само се обадих на зетя да подсети девойката за хапчетата. Двамата с госта готвеха вечеря. След Япония Неда взе да се изявява в кухнята. Преди това почти нямаше интерес, а сега е направо страст да готви  и го прави успешно.
                      И аз чакам топло време особено утре.
                      Спокоен ден и дано е по-топъл.

# 352
  • София
Привет и от мен!
Приятно ми е като открехна портичката на дядовата ръкавичка и знам, че ще намеря там ранобудните ТОНИ и КЛЕЧКАТА. прегръщам ви, момичета. Нали сме се събрали, да си споделяме коя какво я вълнува.
Щях да направя по-дълъг увод, но Ромео ме чака. Заминаваме за Елин Пелин, при приятелите ни, че са ни приготвили разсади разни. Нали префинения Ромео, ще се превърне на Рангел от наше село. Stuck Out Tongue Winking Eye
Случайно научих, че днес е Спасовден. Чувала съм приказката - Те ти, булка, Спасовден. Намерих какво значи. А сега четете и вие, та да знаете. Дръжте се, да не паднете. Joy

Скрит текст:
зразът „Те ти, булка, Спасовден!“ се използва, когато нещо се е случило внезапно, изненадващо и е сварило човек неподготвен. Но кой знае за каква булка става въпрос?
„Те ти, булка, Спасовден“ е краят на българска еротична народна приказка, която днес сигурно знаят само шепа много възрастни български баби, пръснати по селата. И рядко я разказват, защото е срамотна.

„Блажното“ народно творчество дълги години бе пренебрегвано от изследователите на фолклора, вероятно поради „срамния“ си и непрестижен характер. В последните години група антрополози и фолклористи изследваха част от този фолклор, разпитаха бабите и публикуваха автентични народни приказки, поговорки, песни и обичаи с еротично съдържание.
В сборника „Фолклорен еротикон“, съставен от Флорентина Бадаланова, са публикувани няколко варианта на приказката „Те ти, булка, Спасовден“, разказани от различни хора. Ето интерпретацията на Господина Митрикова от гр. Лом, обл. Монтана (запазен е автентичният диалект на разказвача):

„Имало едно време една мома с голема кукувица (кукувица – диал. – вагина). Толко й била голема кукувицата, че одила да пика на Шърбановата воденица и млела брашно за цел Лом. Докъде била по-мънинка, добре… Ама като поотрасла, се молила на баща си да оди да й дири мъж да се жени. Рекла му:
– Ако да ми не намериш мъж да се оженим, че да си откинем едно влакно от кукувицата и че се обесим на ньего!
И бащата й, като всеки баща, се много наскърбил и тръгнал по света да дири за дъщерата си курец. Тръгнал е от Сирната неделя и е одил през целите пости. Навръх Великден стигнал до един мост нади Дунава. Ама не било мост, ами било на един овчар кураца. Като пасъл овците, пущил си го напреко Дунава – да се не издават като одат да пасат трева у Влашко. И млого му се молил бащата и му казал:
– Ей, момче, така и така, – ела да ми отървеш чедото, що инак че си откине едно влакно от кукувицата и че се обеси.
Оня, овчара, се съгласил и рекъл:
– Щом е такава работата, нема к’во!
Отишли они и на третия ден на Великден почнала сватбата. У четвъртък правили Замески (обред, при който се замесва тестото за сватбения хляб), като кво си му е адета, месили леб и готвили гозби за сватбарете. У петък почнали да викат: „Их-ху-ху-ууу!“ – из цел Лом и най-много у Боруна, що момата била борунчанка. У събота почнали да играят ръченица у момчето и „на ситно“ (местен танц, известен с името „ситната“) стигнали у неделя у момата, та посленке ги водили у черква да ги венчаат. Венчали ги и седнали на момчето у двора сватбарете да се веселат. Ама момчето било сиромах и немало маса и си пущило кураца като трапеза, да турат отозгоре гозбите и лебовете. Нали требвало сватбарите да гулеят и да ядят. Седнали они като кво си требва, а на челото на трапезата – на главата на куреца демек, седнал попа.
Докъде момата с големата кукуля си седела скришно – сичко било без никакъв проблем. Обаче като довели булката и младоженека като погледнал и като му рипнал куреца – и трапезата се дигнала у небесата. А на върха бил попа и се молел: „Господи, спаси ме!“ И се носил у небеси и се кръстел, и се реял, и све се на Бога молел да го отърве. Четиресе дена! На четиресетия ден Господ дал благослов момчето да си узапти силата и попа се спасил. В памет на това, че Господ му дал спасение, попът кръстил тоя ден „Спасовден“ и оттогава у Лом си е останало адет тоя ден много да се тачи. И понеже попът като паднал бил казал на момата с големата кукуля: “Те ти булка, Спасовден!“ – оттогава останало да се вика тая дума кога некой се отърве от големо премеждие, кое Господ му дава изневиделица. Оттогава е останало като памет и закон хората да се не женат по Велики пости, що тогава бил одил бащата на момата с големата кукуля да си дири зет. Великден е останало да бъде дена велик, кога тъстът си е намерил зет. Апа Спасовден се тачи, за да се помни кога четиресе дена попът се е носил у небесата нади Лом и кога с Божия сила се е спасил. Големи празници, памет голема“.

Корицата на книгата „Фолклорен еротикон“ от Флорентина Бадаланова.
Спасовден се отбелязва винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Великден и е с подвижна дата, както е Великден. Според християнската (а не фолклорната, езическа) традиция Спасовден е празник на славното Възнесение Господне (Спасовден, Денят на Спасителя ). Според Новия завет, 40 дни след възкръсването си Христос останал на Земята да проповядва своето учение и да беседва с апостолите си. На Спасовден се въздигнал в небесата.

Според народните вярвания, само в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие. Яловата жена трябва да преспи тогава под растението росен, което се смята за самодивско цвете. Но не сама, а с придружител, с когото няма кръвна връзка. Преди това двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Хапват, пийват под росена и започват да се „борят“ срещу безплодието. Около полунощ те трябва да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад. Смята се, че безплодието остава под росена. Ако жената зачене в нощта преди Спасовден се смятало, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние.

ДИДИА, поздрави от голямата ми внучка за Неда. Пожелава хубаво време на утрешния ден, за да не й се развали прическата. Провери в сайт и каза, че вероятността да вали е само 40% Всички се вълнуваме! Grinning
Хайде, поемаме. На вас хубав ден!

# 353
  • Вила Великула
Да се обадя и аз докато не са ме хванали задачките. Тази сутрин сме спокойни. ММ снощи остана при нас и ми беше и на мен доста по-добре. Сега той отиде на работа, мама е закусила и обгрижена и си прави в леглото упражненията за краката, които са и казали да прави миналата година като и смениха тазобедрената става.
Дидия, когато се наложи смяната на тазобедрената стана, направихме операция. Сега си е ок. Но тук става въпрос за китката. Просто ще са и малко по-ограничени движенията от обичайното. Няма да може да си движи китката в кръг, но ще може да си служи с нея. Т.е. не е нещо, което ще и направи живота по-добър.
За сега за Златоград нищо не мога да кажа, защото единствено може сестра ми да ме смени, но не знам тя дали ще може да се освободи от работа. Ще разберем най-вероятно в последния момент. Но и да не дойда не се притеснявайте. Всичко е организирано, дори погачата за прощъпулника е поръчана за събота.
Дидия, вече отпусни нервите. Предстои най-хубавото  - бала и съм сигурна, че времето ще е хубаво. А щом младежа е тук, Неда е щастлива и ще изкара една незабравима вечер.

# 354

Колко е хубаво да станеш сутрин и да имаш нещо, за което да се надяваш, нещо, за което да се усмихваш,
живот, който да изживееш!

Добро утро 🌞🌷💐

Малко късничко нося кафето, но ранобудните момичета вече са се обгрижили Simple Smile
Който не е обвързан с работно време и занимания с внуци, родители и животинки знае колко е хубаво да не бързаш за никъде и да се мотаеш на воля ...
Понеже е много мокро и кално навън бабата ни спести ходенето на село. Днес ще се разходим на пазар - трябва да купим живо цвете за една юбилярка, да изберем подаръчета за внуците й и картичка за нея. След дълъг размисъл реших вместо някакъв ваучер да и сложим парички в плик, а тя да си избере каквото й е на сърце. На 70 години човек вече не се нуждае от вещи, а от стойностни преживявания.
Има слънчице сутринта и силно се надявам и утре да е така - в чест на Неда и всички абитуриенти, които ще празнуват Nature SunnyNature SunnyNature Sunny
Фло, май щеш не щеш ще се разходиш до село или ще оставиш Ромео сам да се оправя с разсадите?

На всички много и ви желая спокоен и усмихнат ден Flowers HibiscusFlowers HibiscusFlowers Hibiscus

# 355
  • в сърцата на любимите ми хора
Ех, МАКАВЕЛИ, хубави мисли, чудна гледка. Направо се пренесох в Родопа планина🤗.
От вчера съм на родна земя. Изкарахме си много хубаво при съседите, напук на лошото време. Децата се налудуваха на воля в басейните и водните атракции в Терме. Щом и мама си цопна д...то - значи всички сме доволни 😜. Децата ходиха до музея на автомобилите и бяха много впечатлени. Аз и мама го пропуснахме - почивка на макс.
Днес съм на ендокринолог (дойде най-после часът), утре на офталмолог и след него потегляме за Карлово.
Вълненията покрай изпитите преминаха, чакаме отлични резултати. Дано времето за бала на Неда е хубаво. Ще чакам и снимки. Видях Ники на Фло - прекрасен младеж.
ПИПИ, не ти е никак леко - към цялото напрежение с работата ти се добавиха и грижите за мама. Дано бързо и сполучливо да зарастват счупванията, да може да се обслужва сама. Стискам палци и за Златоград.
ТЕТКА, и при теб няма време за почивка, камо ли за скука. Внуците са ти лекарството и радостта.
КЛЕЧИ, добре си дошла. Подхванаха те ежедневието и битовизмите. Чарли е пък твоята радост и разтуха.
Боядисала съм се и ви оставям, че трябва да мия косата, да не окапе 😀

# 356
  • София
Прибрахме се от Елин Пелин, барабар с разсада - голям, як, чудесен, но за сега все още ще постои у дома. ЯЖКЕ, твоя разсад също много порасна, но и той засега все още е жител на столицата. Синоптиците от наше село предупреждават, че по улиците се разхождат полярни мечки. За сега заминават момчетата, да прекопаят местото, а дали ще го фрезоват или не? Не знам. Ние с разсада ще почакаме по-добри времена. Stuck Out Tongue Winking Eye
МАМСИ, успех и добри резултати днес и утре при разните ...лОзи. Обади се. В събота имаме запланувано пътуване до Карлово - на Празник на розата. Интересна програма предлага Общината ви, на момичетата ще им бъде интересно. Само времето да е хубаво!
Прикреватих се. Хайде и вие ме последвайте. Grinning

# 357
  • София
Благодаря ви момичета за пожеланията към мен! 17-ти Рожден ден /сещайте се/ Бъдете и вие здрави и щастливи с близките си хора. Попрочитам ви и в преживяванията на всеки от вас се припознавам. И аз имах същите проблеми докато гледах родителите си. Памперси, капризни като деца - инатят се и спорят. Сега се старая да не съм същата. Уж се гледам сама, но опирам и до децата. Живота е кръговрат и не можем да избягаме от него. На момичетата, които са в тази ситуация търпение и кураж. Повтаряйте си, че настоящето на родителите ви е вашето бъдеще. Никой не знае какво му е предопределила съдбата. Хубав и успешен ден.

Напоследък слушам Бенсън Боон

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 13:38 от m a y a

# 358
Някои са се придиванили, а аз си направих едно кафенце и реших да го изпия с вас Simple Smile
Не че имам кой знае какво да ви кажа, ама пък имаше матриял за четене и си говорих с вас.
Мамси, радвам се, че ви е било хубаво, че сте  успели да се забавлявате и не сте се поддали на мрачното време!
Фло, какви разсади взе и големи количества ли зеленчуци мислиш да обгрижваш? Ние на село нищо, ама нищичко не сме сложили тази година. Тук ни отпуснаха едно съвсем ню ню местенце /другото е заето с райграс, пързалки, люлки и т.н./ и там сме бучнали 30-40 корена домати, 10-тина корена пипер и малко краставички. Отстрани подправки и толкова. Аз не се и натискам за повече. Повече ми е радостно като гледам децата да се забавляват по  двора.
Айша, аз много се радвам когато децата са при мен, радвам се, че и младите успяват да отдъхнат, но ако получавах насреща това което ти, не знам дали бих могла да търпя дълго.

Кафето изпито, ще изчезвам. Чаф до после Hug

# 359
Кассс, ти ме разсмя. Боцнала на ню ню местенце САМО  30-40 корена домати. Питам се , ако мястото беше по-голямо 300-400 корена ли щеше да има?
               Фло, и ти ли ще боцнеш САМО 30-40 корена? Yum Приятна разходка сте планували и дано ви е хубаво времето.
                Щерката кацна в София преди двайсетина минути и ..... отива първо по задачки, а след това у дома. Девойката с Габриел е някъде из града и е забравила АБ-то. Дано поне се е облякла. Твърди, че е с пуловер. А, дано.
                Аз съм се придиванила отдавна. ММ отиде на пазар.  Пробвах някои тоалети и установих, че някои ще си стоят така с етикетите, защото са се свили от стоене в скриновете. Smiling Imp Ядосах се, че един чифт обувки, които мислех да обуя ми стягат. Чисто нови са и няма да рискувам да коцукам утре. Кофти е ,че само те са с този цвят и май ще обуя черни. ММ ме гледа и вика - от толкова обувки точно тия ли реши да обуеш. По-добре ги дай на някое от децата.
               Ще стана и аз да си сипя едно кафе, че нещо придремвам.

Общи условия

Активация на акаунт