КГБ = Клуб на Готините Баби - 233

• 22 285
  • 733
  •   1
Отговори
# 570
Мамси, мисля че може да се обадиш в РИОСВ - нали те отговарят за опазване на околната среда.  Може да дойдат да го уловят скорпиона  и предадат някъде - те си знаят къде.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 13:55 от makaweli

# 571
Здравейте!
За Златоград не ме бройте - няма
как, нещата са сложни.
Има проблем ,чакам поредния резултат от преглед. Вече не зная....
На всички хубав ден!

# 572
Красива Белла, стискаме палци  поредният резултат да е добър.Дано всичко е в ред при момчето ти. Ако можем с нещо да помогнем пиши.

# 573
Дидия, благодаря!
Чакам.

# 574
  • София
ДИДИА, съгласна съм с теб - за какво са им матурите в 4 и 10 клас?
БОРЯНЧИЦЕ, изобщо не викам да им дават дипломи за "вишо" без да са учили - това си е девалвация на висшето образование. А по въпроса за частните уроци - ти ходила ли си на частни уроци? Аз не съм. И всички тук в групата ни съм сигурна, че не са ходили. Като гледам - пишем грамотно, за разлика от много пишещи в други теми. Всяка от нас си е хванала професията, стигнали сме до пенсия. Ако детето има проблем... нали още от детската градина започват да ги обучават, после ги поемат началните учители - те не биха ли могли да се справят с проблема? Защо още от първи клас трябва да започва паралелно обучение с частен учител? Мои приятели със седмокласни внучета споделят, че децата им ходят на двама учители по български и на двама по математика! Е айде стига!!! Децата ли са малоумни или грешката е някъде другаде? Погледнете купищата издадени учебници - по всеки предмет - знайни и незнайни " писачи" пишат, та пушек се вдига. Важното е да се вземат едни пари. И защо на гланцова хартия? За да са по-скъпи, луксозни. А това, че тежат някой замисля ли се??? БОРЯНЧИЦЕ поне веднъж повдигнала ли си раниците на  твоите внучета??? В метрото ставам и правя място да седнат деца с раници - все едно с камъни са пълни. Управниците да ги натоваря с тия тежести и да ги поносят само една седмица, ама не със служебните коли, а пеша или с метрото и градския трзнспорт, може да им се наместят чакрите и да променят нещата.
Как да им няма нищо на децата? За спорт, за театър, за концерт или цирк  остава ли им време. Четат, пишат, презентират и малкото свободно време дремят пред компютъра и телефоните. После от зор и натоварване - хипертония, диабет, наднормено тегло, психологични проблеми, увредено зрение. Такъв е резултата, за съжаление!
Оф, айде стига.
Снощи написах няколко реда на ГЪБКАТА във ФБ. Отговорила ми е с картинка. Радвам се!!!
КРАСИВА БЕЛЛА, онзи ден на срещата говорихме за теб и за големия проблем, пред който си изправена. Много те мислим.

# 575
  • София
Фло, много си права. По мое време не ходехме на уроци. Аз съм ходила на курс по математика, сборна група, влязох в техникума с най-висок резултат за момиче. Имах един сборник и го бях изяла с кориците, бях решила всички задачи по два пъти вкъщи, самостоятелно, без помощ.
При дъщеря ми много се промениха нещата. Започнаха с английски в първи клас и някои деца стартираха с уроците още тогава. Не съм я пращала, справи се, а не беше от най-ученилюбивите. Сега е страшно, гледам племенниците. Сестра ми половин заплата дава за уроци, отделно развозва, няма почивка нито за нея, нито за зрелостничката. Все по зле стават нещата, очаквам от детската градина да тръгнат на уроци бъдещите поколения.
И накрая идва изкуствения интелект и се оказва, че всичките усилия са били напразно.
Стана 30 градуса при нас. Климатизирането не е леко от студ на жега. Важното е, че се стопли!

# 576
  • Вила Великула
Фло, съгласна съм с теб за нивото на образованието ни и не учителите са виновни, а цялата система. Да започнем от учебниците - не може да има по 10 различни учебника за един предмет. Често в тях има и пълни безумици. Вярно е, че избора на учебник по който ще учат децата е на учителя или поне така го представят. А за частните уроци, в повечето случаи учителите, които преподават на децата дават и частни уроци, но това е така, защото от хиляди други странични неща, не остава време да се обърне внимание както трябва в самия час. И не става по-добре-все по-зле са нещата и нивото на грамотност е ......
А за грешката на имената - да така е. Объркала съм. Яжка е с внучка, а Янка трябваше да е с Танитка, но ако тя не дойде остава сама. Затова съм сложила Нами при нея, но мисля, че на място двойните стаи най-добре ще се разпределят.
Стискайте палци и за мен, дано да имам късмет и да дойда. Беллла, сигурна ли си? Има още 9 дни, нещата могат да се променят.

# 577
Предавам се.
 Когато го въведоха си мислех ,че е полезно, не е едно нивото в елитно  и в селско училище, нека видят разликата и  се поправят. Но както обикновено  уж по-хубаво ,става както винаги, изчанчено.
 Не  е проблемът в изпита,  в други неща е.
 Нямам късмета да вдигам чанта на внуче, но и ги возят, не ходят по автобуси за сега. Вече са в 4 клас,  догодина ще видим матурите.
 Нито аз, нито деца и внуци ходят на частни уроци. Няма такива амбиции.

# 578
  • Кубрат/ Пишурка
Е, аз пък съм ходила на частни уроци. По математика. Най - вече по геометрия. Интересно, че алгебрата ми вървеше и я харесвах, но геометрията - ужас!
Пипи, Танитка няма да дойде със сигурност. Съгласна съм да бъда с Нами, ако и тя е съгласна. Стига да съм на първия етаж.

# 579
Ето съм!
                На частни уроци се ходи, защото учителите им са слаби. Математиката е ужас. Не може да си отвориш тетрадка и да пишеш на дъската, а учениците да ти се смеят зад гърба. При това изобщо да не можеш да въдвориш ред и дисциплина в класа. Аз не съм ходила на частни уроци, но пък учителите са ни били топ.  Аз слаб учител не съм имала. Доста ги бяхме вкарали в графата "цербер" /особено по математика/ защото си разбираха от работата и изискваха да покажеш знания. Кухи 6-ци по мое време нямаше. Сега от учителите на внуците ми на пръсти се броят тези, които умеят и децата да увлекат и да ги научат. За учебниците - всеки учител сам избира по кой учебник да преподава, но.....какво ще ги научи и най-важното как е лично негово дело. Има ДОИ / държавни образоватгелни изисквания/, които определят съдържанието, а как ще го усвоят зависи от таланта на учителя и от желанието им да ги научи на нещо. Понеже е най-лесно оправданията винаги са - "ами такава е системата". Добрите учители не се определят от системата , а от личностните им качества, знания и умения. Другите си търсят оправданието.
                Борянке, возят ги , защото няма как да ги пуснеш сами на тази възраст. Изисква се да ги предадеш на учител и да си ги вземеш след това. При това повечето не са в кварталните у-ща и с този ГТ как да ги пуснеш. И ние ги возехме, че бяха в едно у-ще. Двама взимаме, двама оставяме и .... след това в четири различни у-ща. Тук ремонт, там променен транспорт и дори като големи ги возехме да не мръзнат по спирките.
                Сега да ви честитя еврозоната! Добре, че ни дадоха заветното ДА  та чух, че при нас инфлация няма. И по този повод - БНБ излезе със задълбочен анализ за последствията от въвеждането на еврото.  ИЗВОД: Който е нямал левове, няма да има и евро!

# 580
Дидиа, ясно  е казаното. Но това  външно оценяване изравнява шансове,  една шестица в Долно уйно не е равна на друга ,  а заема място в университет например. Трябва да е  единно образованието. Може по различен учебник, но да дава  основните знания,  които са и в другите варианти , по математика например няма друга математика. Трябва да засяга всички теми , а как се интерпретират е  при всеки човек,  ученик.

Не влияе на децата , контролно  ,класно , но общо за страната и за изводи. Че си пишат оценки да спасят дотации пък сега. Мисля ги за грешка. Има начин да се даде повече дето  има нужда. Да са еднакво оборудвани кабинети примерно.
 Вивиан да каже за Финландия,  че ги хвалят.
 Малки са , возят ги децата.

# 581
  • София
Брех, ти да видиш! Нямали сме инфлация. А, честито на печелившите.
Следобяд попаднах в една тема, където се коментираше ЗА или ПРОТИВ Еврото.
Едни ЗА, други - ПРОТИВ, Потребителка аргументирано отстояваше позицията Против Еврото. Друга потребителка  заяви, че за всяване на страх се носи отговорност пред закона. Щеше да я докладва на Модераторката. Искам да попитам - носи ли се отговорност за заблуда на народа, за залъгване с розови приказки, за това, как ще ни осигурят начини да докладваме за забелязаните нередности в ценообразуването, за това колко добре ще станем, за това как ще цъфнем и ще вържем, за забраната на референдума, за запушване устите на инакомислещите??? Кой ще понесе тази отговорност питам??? И дали Полша, Унгария, Чехия, Дания и Швеция, а и Румъния са по-глупави от нас??? За мен изводът е - и който няма левове, и тия дето имат малко скатани парици - за хоп, и за гроб, да не се надяват на Евро.
Ако ме подведат под отговорност ще ми носите ли цигари в новата квартира?
БОРЯНЧИЦЕ, когато влязох да следвам имахме състуденти и от Сусурлево, и от Долно Уйно, с много високи дипломи. Права си за това. След първи курс настана естествено отсяване - отпаднаха. Освободиха заетите места. Е, поживяха една година за сметка на мама и тате в големия град и това си беше. Учехме по едни и същи учебници в цяла България. Учител беше високо ценена и уважавана професия. Пред учителките ни по математика и физика - стояхме като замръзнали, благоговеехме пред учителя по български, слушахме като омагьосани учителката по география, историкът беше не само учител, учеше ни на родолюбие, а в химичката бяхме влюбени всички - особено момчетата!Директорът ни беше човек - 1.60, но беше колос. Какво се случи сега?

# 582
Ти пък  пропушвай предварително.
 Писала съм в темата, чети. Няма да пренасям тук .
 Влизаме. Така трябва.

# 583
  • Кубрат/ Пишурка
И ние имахме много сериозни учители до 8 ми клас. В гимназията бяха трима - по БЕЛ, по история ииии по военно обучение. Всички останали не можаха да ни спечелят. Учителят по френски ни замеряше с тебешири, химичката претупваше урока и масово пишеше тройки, математикът на класно пишеше единици - ако си решил всички задачи, значи си преписвал... Абе! Като учител се сблъсках с избора на учебници. Лошото беше, че нямаше приемственост на материала. Имаше една година, когато ни донесоха учебници, без да избираме. Оказа се, че учебникът за 7 клас започва с преговорни уроци по материал, който не бяхме учили в шести. За какво говорим!
За еврото не знам, не съм навътре в нещата. Но ми направи впечатление, че новоизбраният президент на Полша е категоричен, че Полша няма да приеме еврото. Защо ли?!

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 21:20 от Янче-то

# 584
  • някъде другаде
Когато аз завърших можеше да се освобождава от матурата. Аз се освободих. За кандидатстване не съм ходила на уроци. ММ беше 8 години по-голям от мен. Работеше и от работата го убедиха да учи за инженер. На изпита отиде без да е прочел един въпрос. Изкара 5 само със знанията си от техникума. Тогава учехме истински и оценките ни бяха реални. И най-слабите ученици бяха грамотни , можеха да четат и пишат. Сега има завършили средно образование без да могат да пишат.
Криси  е ходила на уроци в 12 клас само по история. По български се подготви сама. Изкара отлични оценки на приемните изпити.
Теди учителката и по български в 10 и 11 клас имаше детенце със специални потребности и отсъстваше много. В 12 клас ги пое една възрастна учителка от старата школа , но се пенсионира в края на първия срок и напусна веднага за да помага за гледане на внучето. Дойде друга пенсионерка и тя ги държеше строго и изискваше много. Записах я на уроци още в края на лятото преди 12 клас при пенсионирана учителка. Жената каза , че има пропуски от двете години с младата учителка. Помогна и да навакса пропуските и тя изкара 5,43 на матурата. Не сме дали много пари , защото за 2 учебни часа и вземаше 30 лева. Като почина баща и , даже няколко пъти и казваше урока е подарък от мен. Винаги ще съм и благодарна , че оценката беше важна за кандидатстването. Сигурна съм , че без нея нямаше да изкара тази оценка. Тя ми помогна да я убедим да запише българска филология , че искаше повече начална и детска педагогика , но при нас много момичета учат.

Общи условия

Активация на акаунт