Медицинските работници, тяхното възнаграждение и условия на труд

• 16 716
  • 555
  •   1
Отговори
# 90
Не можеш да избегнеш избор на екип в държавна болница. Изключвам раждане, за това не знам как е. Иначе за всички планови операции го искат. Това от личен опит.
Това не е вярно.  В отделението където работих никои не е плащал "избор на екип".
От друга страна не е гаранция, че като платиш за доцент точно той ще те оперира. Може да е в операционна и да дава напътствия. Когато си под упойка.....

# 91
  • София
В Англия няма такива "екстри".
Отиваш при когото се паднеш. За мен не е редно и създава неравенство. Едни пациенти са обгрижвани повече, защото са с избор на екип, а не трябва да е така. Трябва всички да се третират еднакво.
Точно затова си плащат, защото искат специално отношение. И категорично не съм съгласна с теб.
ЗК ми покрива операцията, ако искам да ми я направи точно Х - плащам. И никой няма право да се сърди.

Като отидох да ражадам - моята лекарка се оказа на смяна и не ми искаха екип. Като раждах малката - моята лекартка не беше на смяна, дойде извънредно и си платих. Ако не исках да платя - щяха да ме обслужат дежурните.
Сега - ако са го извратили в посоката - ако не платиш - няма да ти окажем помощ в следващия месец, а ти имаш нужда - не е правилно. За огромно съжаление - ако си по Каса, часове има след месец. Ако си платен преглед - след седмица. Ти решаваш.

# 92
Не можеш да избегнеш избор на екип в държавна болница. Изключвам раждане, за това не знам как е. Иначе за всички планови операции го искат. Това от личен опит.
Това не е вярно.  В отделението където работих никои не е плащал "избор на екип".
От друга страна не е гаранция, че като платиш за доцент точно той ще те оперира. Може да е в операционна и да дава напътствия. Когато си под упойка.....
Освен това може да платиш за доцент и да те оперира студент. Аз си платих избор на екип и после едно момченце дойде с доктора да го обучава. " Да пробва да работи с инструментите"

# 93
Това звучи много стряскащо, да свиква да държи инструмента. Ужас.
 Да точно така е, от личен опит го казвам.
Налага ти се секцио по мед. причини, дето уж не се плаща, пък никъде няма да ти запазят дата без уговорка. Ха сега това какво е? Както се оказа, не е някаква прищявка, а по нормален начин не можеше да се роди. И какво правим, ако нямам уговорка? Отиваш като почнеш да раждаш и който на смяна казва-вече е тръгнало по нормален начин ще родиш. И се мъчиш, и се стига до фатален край. За щастие не се развиха така нещата, но ако аз не съм си избрала екип предварително, а съм за секцио и отида и им кажа - аз съм за секцио, оперирайте ме, няма как да стане.
  Дано ме разберете какво се опитвам да кажа. И да не е редно, масова практика е 😒.

# 94
  • Melmak
Така е на някои места, по-напред писах за майка ми, без избор на екип все нямаше дата за операция за нея. И си висеше с кански болки седмица в отделение и нищо. Като си плати избора на екип- още утре операция! Да видиш!

Не съм против избора на екип, но нека и тези, които не желаят да избират екип, да бъдат обгрижени!

# 95
Аз съм плащала избор на екип в отделение с един лекар.

# 96
Точно това се опитвам да кажа. Ето, вместо да помага тази практика вреди(в доста случаи). А понякога не може да се чака 😢. Ако не се усетиш навреме, лошо.
 А някои дето са врели и кипели в здр. система, все по болници ходили си знаят, бутат наред и всичко точно.

# 97
Последното изречение е най-вярно.

# 98
  • София /Абсурдистан
Само ще ви кажа, че отначало наивно си мислех, че който се падне като не познавам никого и няма да плащам. Нищо подобно. В Шейново не познавах никого и платих избор на екип, такъв бил редът. Дори не знам кой ме е оперирал. После в бившата Тина Киркова вече познавах хирурга и платих, но абсолютно всички плащаха, независимо при кого са. Приказката “ аз не познавам никого” и да не платиш, такова нещо няма. Всички плащат. Ако не платиш и не искаш да избереш екип, просто не те приемат, не назначават операция и не се занимават с теб. Това е по личният ми опит. Обиколих солидно количество държавни болници преди да отида в частната. Там поне знаеш за какво плащаш.
Аз лично повече експерименти със здравето си не бих правила и не бих ходила при случайни хора. Лекуващите ми лекари са в частни клиники и си ходя при тях. За последните 4 г. 11 операции, мерси съм. Който иска, да експериментира, но няма да съм аз, на мен ми стига.

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 15:30 от The Iron Lady

# 99
  • Другата България
Скрит текст:
Точно това се опитвам да кажа. Ето, вместо да помага тази практика вреди(в доста случаи). А понякога не може да се чака 😢. Ако не се усетиш навреме, лошо.
А някои дето са врели и кипели в здр. система, все по болници ходили си знаят, бутат наред и всичко точно.
Това не е вярно.
Дали ще “буташ“ или не си е твой личен избор.
Да не говорим, че може и да “бутнеш“ и пак да не  е “всичко точно“.
Точно заради тази сбъркана представа, че щом си “бутнал“ и нещата ще са “точни“ има такива лекари, които си искат. Щом има балъци да им дават, да дават.
Вероятно затова е направен този “избор на екип“, за да се легализира това “бутане“, но той също не е задължителен. И го казвам като човек, които си е походил по болници.

# 100
  • София /Абсурдистан
За болниците, които съм посочила е задължително, иначе бе те вземат. Плаща се на касата на болницата. Законът дава право на всяка болница да си определя сама такси и доплащания и те го правят. За други места не знам. Във все повече болници доболничната помощ се заплаща. Вече като те приемат в болницата, там е по каса. В частните болници има доплащане след каса.

# 101
  • Другата България
Да, знам, че има такива, в които е задължително, но моят опит сочи, че може да е и обратното.
Защото се тиражира мнението, че едва ли не е задължително да “буташ“.

# 102
Не знам, сигурно зависи и от кадрите в дадено частно отделение и как се управлява от ръководителя.
Нямам нищо против да доплатя за висококвалифициран специалист, стига наистина да е такъв  и с желание да лекува, а не само точене на средства

Ползвам педиатрите на частно отделение, където са отдадени в работата си.
Попаднах с едното дете в другото крило УНГ,  първия път ноември за парацентеза след отит и по-отгоре ми бяха нещата,  сега миналата седмица заради задържани секрети пак за парацентеза - ми, те източиха две пътеки и това им беше цел номер едно, плюс доплатени фактури, без грам вникване, аз вървя с тефтера да ги подсещам какво е назначено.
Сега гледам с надежда хубавото време до юли, когато ще може по - свестен доктор да поеме детето.
Те за една трета сливица го обръщат на онче - бонче

# 103
Някъде може и да са по-съвместни, но в някои райони хората са забелязали че не бутнеш ли си пътник. И аз не вярвах и не мисля че е редно, но така се оцелява. Влизаш и почваш наред да раздаваш.Друг вариант е да търсиш връзки.
Сега поне роднина може да се пъхне и да надзирава, по ковида е било съвсем зле. Влизаш сам самичък и ако си в безпомощно състояние какво правиш? Отвънка бутат много ясно. Такова е, аз мислех че не е така. Попаднала съм на съвестен хирург едно време, нищо не е искал. Нито екипи, нито под масата и си мислех че са такива повечето. После по чужбина-там  не е цвете, но ги няма тези проблеми и човек отвиква от българската действителност. И аз стоя и си мисля че ще мина без пари.

# 104
  • София /Абсурдистан
Няма да минеш безплатно Simple Smile Особено ако става дума за операция.

Общи условия

Активация на акаунт