Медицинските работници, тяхното възнаграждение и условия на труд

• 16 117
  • 555
  •   1
Отговори
# 435
Те явно затова там са мега изнервени и когато баба ми беше поискала една възглавничка, чула от сестрите: "Тя тръгнала към гробищата, възглавница ще иска!" Кхм.
Дано се намерят нови (по-мили с пациентите) кадри, че... положението страшно.

# 436
  • Другата България
В потвърждение на всичко, което съм писала по темата относно недостигът на линейки, екипи и т.н., ето най-“пресния“ случай - вероятно вече сте чули и гледали по ТВ.
3 часа и 12 минути дете с проблем с дишането чака линейка в София
Диспечерите обясняват на семейството, че има само 10 линейки в столицата
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/3-chasa-i-12-minut … jka-v-sofija.html
Цитат
„Много страшно нещо. Да видиш как детето ти губи дишане и буквано посинява. На спешния телефон разказахме точно какво се случва. Аз го виждах как посинява и виках към Спешна помощ, докато те питат как се казва детето. В този момент имахме нужда някой да каже какво да направим или някой да каже, че идва до секунди“, сподели още тя.

Родителите откарват сами детето до болницата. След три часа и 12 минути получават обаждане от диспечер на Спешната помощ. Линейка обаче не идва.
......................
От Спешна помощ обясниха, че сигналът е подаден в момента на смяна на дневните и нощните екипи. И признават, че ресурсът не им достига.

„За населението на София, при санитарен минимум, са нужни 80 спешни екипа. Ние имаме 10, 12 екипа. По 10 линейки са на дежурство“, обясни говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

И това е в София, столица и колко - 1,5 млн. жители? Само като го чуеш и е страшно, и това не е от сега, това е истината от години, лъсна по времето на ковид, тогава бяха гръмки обещания за промяна, такава няма.
И сега си представете как стоят нещата във филиалите, не само на северозапад /за където говоря от първо лице/. Една, макс две линейки с фелдшери във филиал, който обслужва понякога и над 10 населени места.
Чакаш.
Някои не дочакват.

# 437
  • София /Абсурдистан
И в София е така. Чакаш.
А вечер в спешното лилавите идват с целия катун. Безплатно и всичките по спешност.

# 438
Така е, защото те ползват само спешна помощ. Нямат осигуровки и лични лекари, никаква превенция. Каквото и да им се случи разчитат само на спешна помощ, която не може да им се откаже, защото те имат само права, никакви задължения. Кой плаща за това- ние.

# 439
Сега гледах Референдум. Двете млади момичета - д-р Белослава Томова и студентката Василена Димитрова, правят кисели, надменни физиономии, споглеждат се непрекъснато на това, което говорят опитните лекари. Особено се вкиснаха, когато професор Токмакова им каза, че специализантите още са обучаващи се. Не са съгласни да отидат в по-малки градове след дипломиране/специализация, искат в София. Едната дори каза да отида някъде, да си купя жилище... Тя явно очаква заплащане, с което незабавно да си купи жилище. Определено ми правят лошо впечатление.

И понеже те направиха паралел като трудност и обществен престиж с професията юрист, не мога да се въздържа да не направя и аз паралел.
Момичетата искат стартова заплата, равняваща се на 150%  от средната заплата за страната, която в момента е 2443 лева. Т.е. те искат стартова заплата от 3665 лева, само защото са завършили медицина, без никакъв опит.

Погледнах в обявите за юристи:
 Агенция по вписванията търси юрист, няма изискване за опит, предлага заплата 1600 до 2000 лева, т.е. доста под средната и много под тази, за която продължават да протестират младите лекари и студенти медицина.
Има и няколко обяви със заплата от 2000 - до 3800 лева, но те искат опит в няколко области, т.е. с няколко специалности, сравнено с медиците.
Т.е. за юристи с опит в няколко сфери, минималната заплата е доста под средната за страната, а максималната заплата е малко над стартовата, която искат тези момичета.  Нима юристите са по-долно качество от медиците, учат по-малко, или професията им е по-лесна?! Или защото един юрист се обучава по бг законодателство и не може да се вдигне в друга страна с лекотата, с която един медик може?

Наскоро проф. Чорбанов каза, че са им предлагали държавата да ги спонсорира, докато специализират, но в замяна на това да работят 5 год. по разпределение. Отказали са.

Дали тези момиченца ще се замислят за наглостта на исканията си?! Дали ще станат добри лекари, с алчността с която стартират? А дали не са избрали тази професия точно заради перспективата за финансови облаги, а не по призвание?
И изглежда въобще не ги интересува положението на сестрите и техния недостиг.

Аз подкрепях техния протест, но сега съм доста разколебана.

https://bnt.bg/news/kak-da-ostanat-mladite-lekari-v-balgariya-341113news.html
Как да останат младите лекари в България

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 22:44 от Diorela

# 440
Не съм гледала предаването, коментирам само горния пост. Нито са момиченца, нито са нагли. Имат пълно право да искат достойни пари за труда си.

# 441
Аз се дразня,че този протест започна като протест на сестритe, а специализантите решиха в последствие да се включат. И какво стана...фокуса се измести изцяло върху тях и техните искания.Сестрите вече не се споменават изобщо,те отново не съществуват в тази система. Да не говорим колко са подготвени тия млади лекари веднага след като завършат образование, нагледала съм се на такива безумия от специализанти,че нямам думи. Ясно ми е,че няма как да са перфектни и всичко да знаят, нали тепърва ще специализират, но някои наистина са много зле и не знаят елементарни неща- мога и с примери да говоря, но не е за приказка.

# 442
Не съм гледала предаването, коментирам само горния пост. Нито са момиченца, нито са нагли. Имат пълно право да искат достойни пари за труда си.

Какво значи достойно заплащане за млад човек без опит? С кого да го сравним по достойнство - с млад, току що дипломиран инженер, химик, физик, математик, учител, журналист, юрист, или друг вишист? В колко други професии, изискващи висше образование, се стартира със заплата 150 % от средната, когато си без опит?
За мен са момиченца, нямащи никакъв житейски и професионален опит, които само искат. А това е нагло. Едната дори не е завършила още, но вече говори за покупка на апартамент.
Опитните елитни лекари им обясняваха, че тази професия е призвание и парите не са най-важното в нея, разказваха им те как и от къде са тръгнали, кардиологът, проф. Иво Петров им каза, че е бил санитар, сестринска дейсност е извършвал, а двете момиченца си хвърляха кисели погледи. Никакво уважение не показаха към професорите и другите лекари с много опит в студиото.
След като сами се поставиха наравно с юристите, нека погледнат там какви са възнагражденията.

И пак за сравнение:
Тези момиченца искат начална заплата от 3665 лв., доста над средната за страната, на каквато са много вишисти. Те с какво са повече от другите? Нека първо се докажат, а парите сами ще дойдат при тях. Априори никой не дава.  
Минималната работна заплата за асистент в държавен университет в България ще стане 2780 лева.
Oт 1 oĸтoмвpи 2025 г. cтипeндиитe зa дoĸтopaнтитe в Бългapия щe бъдaт знaчитeлнo yвeличeни. Paзмepът им щe дocтигнe 1562 лв. мeceчнo - пpи дoceгaшни 1227 лв.

Какво значи достойно заплащане?

И да, приватизираха протеста на сестрите и вече ги забравиха.

ПС Някога д-р Мишо Вълчев, многоуважаван от всички юрист, казваше - Какво значи млад специалист? Двете понятия взаимно се изключват. Не може едновременно да си млад и вече да си специалист. Трябва време да натрупаш опит, да станеш специалист в областта си.

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 23:25 от Diorela

# 443
Не съм ги гледала тази вечер.
Самият факт че юристи има предостатъчно, а лекари и сестри - не, е отговор на въпросите ти, Диорела. Юристите учат по 5 години, и то голямото учене.... като гледам и слушам за Правото в България... А лекарите учат по 10 години. Плюс ако излезнат навън ще се уредят веднага навсякъде на добри условия. Което за юристите ни не може да се каже.

# 444
Като пациент и сега покрай децата само ми се набива алгоритъма на клиничната пътека, която се следва, тук - там нещо проблясъци.
Съмнявам се да се натискат  всички за навън, където трябва постоянно да учат и се доказват, а дали и всеки стават изобщо за чужбина друга тема

# 445
  • Out of the Mix
Само да добавя нещо, и то е, че в момента продължава процесът на увеличаване, "изравняване" до някаква степен на доходите на всички.

Нека мине малко време и средните заплати на всички, като станат 3-3.5к чисто, пак ще си говорим.

Вече в доста браншове се взимат доста пари.

Лично аз не съм съгласен с огромните заплати на машите, полицаите и шоферите от ГТ, защото другите изостават, но виждаме, че всичко е политически решения, лоби и изнудване.

# 446
Имам чувството , че умишлено отново се акцентира, не върху проблемите и липсата на сестрите, които вече са много осезаеми, да не кажа достигнаха дъното, а върху младите специализанти. Да, и те заслужават, и те носят отговорност, но имат време пред себе си, млади са, тепърва ще се развиват,  а сестрите с 30- 40 години стаж, кога ще отдъхнат и доживеят достойни заплати? На тях трябва да направят поне 3600 лв. заплатата и то в държавните болници.
Не, че не докарват и повече, но работят на поне 2 места.
Някъде, като видя колежка- пенсионерка,  и направо се плаша за бъдещето.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 00:17 от happy doc

# 447
Не съм ги гледала тази вечер.
Самият факт че юристи има предостатъчно, а лекари и сестри - не, е отговор на въпросите ти, Диорела. Юристите учат по 5 години, и то голямото учене.... като гледам и слушам за Правото в България... А лекарите учат по 10 години. Плюс ако излезнат навън ще се уредят веднага навсякъде на добри условия. Което за юристите ни не може да се каже.
В грешка си. И двете специалности са магистратури, правото е 5 години, медицината - 6 год. И не си мисли, че е по-лесно. Със сигурност едно гражданско процесуално право, в никакъв случай не е по-леко от една анатомия, да речем.
За разлика от медицината, където симптомите и диагнозите не търпят промяна и само надграждаш с новостите, в правото непрекъсната промяна на нормативната уредба и съдебната практика е направо кошмар, често започваш отново. Ако забелязваш, един и същи текст, често се тълкува различно. А такова нещо няма в медицината.
А и както има некадърни юристи, така има и некадърни лекари. Приятелка, професор, ми се оплака, че скъсала студент защото не знаел нещо, което всяка квартална баба знае - дали вит. С е водоразтворим, или мастноразтворим. Често ми е кавала, че зная повече от нейните студенти, без да съм го учила специално. Направо й се реве от бъдещите медици.

Както и аз казах, а и ти, лекарите могат да работят навън в някои страни, не навсякъде, докато юристите нямат таква възможност.
В 6 ВУЗ-а у нас  се учи медицина, така, че лекарите не са толкова малко, както твърдиш. Някога бяха по-малко медицински ВУЗ-ове и пак нямаше недостиг на лекари. А сега?

ПС
Да сестри, наистина няма. Но и там мога да напиша епопея до какво води този недостиг.
Само ще спомена за две  болнични сестри. Едната се опита да ми сложи система с лекарство, въпреки, че в картона е в червено, че съм алергична, направих тежка реакция. След доста спорове от моя страна, накрая се оказа, че сбъркала леглото. Другата се опита да ми бие инжекцията на изписания пациент, а за капак си беше приготвила и фраксипарин, при положение, че съм уведомила, че скоро съм пила друг антикоагулант. И това все в реномирани болници.
Разбира се, има и много свестни и съвестни.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 00:49 от Diorela

# 448
Аз гледах само изказването на едното момиче и също не ми направи добро впечатление.Говореше, че те имат желание да помогат и др.общи приказки.Учели, а през тези 10г. родителите им плащали.Някой насила ли ги кара?Стана дума за работа в б-ци в друг град и изведнъж заговориха с кисели физиономии:"Аз не мога да оставя приятелите си..." и т.н.Е, нали искат да помогат?Доста противоречеви изказвания, следващият път трябва повече да ги обмислят, но не са убедителни.Другият вариянт е, много актуална препоръка в днешно време: да се преквалифицират като искат повече пари. Wink
Да, д-ри има много......в София.Непрекъснато се отварят частни б-ци, а и почти цяла България се премести тук, пациенти да искаш.Не, че им се помага.За щяло и нещяло ги вкарват в б-ца, за да се източва касата.Точно и младите лекари са в играта.Активно препоръчват да се лежи в съответното отделение за изследване, операция, още по-добре.Особено ако си попаднал  в Софиямед.

# 449
Във всяка професия има добри и некадърни, няма шанс някъде да са всички безгрешни.

Общи условия

Активация на акаунт