Медицинските работници, тяхното възнаграждение и условия на труд

• 16 106
  • 555
  •   1
Отговори
# 465
Беллора, май месец бях в болница. Много млади хора, видимо студенти, работеха като сестри. Мое предположение е, че те припат опит, а и така се попълва  недостига на сестри.

Ако за правото е приложимо, че само СУ изкарва качествени юристи, а другите не, то не е ли същото и в медицината - само МУ София изкарва качествени, другите не?

ПС Аз съм юрист и зная, че има много качествени колеги, завършили в други ВУЗ. А много мои съученици са лекари, децата им също и специализираха в различни специалности. От тях зная доста неща за проблемите в системата, които я изтощават от много години.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 13:04 от Diorela

# 466
  • Варненска клюкарка
Студенти, които извършват медицински дейности вероятно са стажанти, стражът е задължителен. Някъде може и да има работещи като сестри но пак заради графиците е малко вероятно. Сигурно и представа си нямате колко завършили в други университети работят в Софийски болници и никой не ги дели на завършили тук или там. Примерно на медицината в СУ оценката и е от най ниските според акредитацията, но я делят стотни от първия в списъка. Ако в някои университети все още се запазва прилично ниво на обучение, това са медицинските.Наскоро лекарка от София в темата за МУ сподели, че най подготвените и студенти са от Тракийски университет.

# 467
Diorela съгласна съм,  че преумората води до грешки. Аз и затова навремето избрах втората ми работа да бъде извън медицината. Зад касовия апарат  се разстоварвах психически.
Напуснах болницата края на април.  Днес за трети път ми звъняха да поема поне през почивните дни дежурства.  Назначена колежка от Узбекистан не знаела езика, а съвместителки без лекар не искали да работят. Новозавършили колежки предпочетоха общинска болница в по-малък град.

# 468
Ама моля ви, отдавна болногледачите ( студенти), работят редом със сестрите.
Ние достигнахме дъното с 1-сестра на смяна и 4 болногледачи на 15- 16 легла в реанимация.
Е как тая една единствена сестра
 да огледа 5 оперирани от деня, 2 спешни и още няколко тежко залежали? Общо 15- 16 болни в тежка реанимация.  То направо е непосилно на моменти.
Те си работят наравно с нас, просто трябва и тях да следиш какво правят.
И напълно разбирам хората, защо са все по- недоволни от медицинското обслужване. Хирургът те оперирал добре, ама нали ще прележиш и в реанимация, и там други отговарят за теб, на които им става все по непосилно да те обгрижат, а често и да те реанимират и спасяват.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 13:48 от happy doc

# 469
Никой не говори за следоперативните грижи,да. Набляга се на това колко блестяща операция е направил хирурга. Да ама ако той се е справил добре с операцията, ако следоперативните грижи ги няма резултатите могат да бъдат трагични. Тези грижи се полагат от други хора,не от хирурга.

# 470
  • София
Може да е предлог. Може да не иска да се маха от София в Каспичан, ако е от тук, докато цяла България налазва като орди в обратната посока. То хубаво да помагаш, ама с тая демографска криза хората гледат и собствения си интерес.

# 471
  • Варна
Моето впечатление е, че хората гледат САМО собствения си интерес. А като не ще, не ще, ок. Ама да не лъже, че искала да помага. Щото е само на думи май.

# 472
happy doc Това е другата реалност. И близките като започнат да имат претенции защото платили "избор на екип" и да търсят отговор на въпроси от медицинските сестри,  защото в този момент доктора/доцента е пак в операционната.
Съгласна съм, че има назначени хато болногледачи и работят наравно със сестрите и още тогава си проличава кой учи и работи с желание.

# 473
Може да е предлог. Може да не иска да се маха от София в Каспичан, ако е от тук, докато цяла България налазва като орди в обратната посока. То хубаво да помагаш, ама с тая демографска криза хората гледат и собствения си интерес.
Ами на времето нямаше значение дали си от София или от Каспичан, където те разпределат за 3 години там. Така нямаше никъде липса на лекари. Напротив тези с претенциите в повечето случаи са от Долно Уйно, дошли да учат в МУ - София и сега сакън някой да не ги върне към родните им места. Ще каже човек, че всичките сзрагна лъжика са ги хранили в коприна и дантели. Добре, че са мама и тате да пасат овцете или да копаят градините, та да издържат отрочетата си в София. Чак пък жилище веднага да си купят! Хайде малко да си намалят безпринципните притенции и първо да си дадат сметка какво могат да дадат на системата, за да получат това, което искат. Мои приятели, софианци през 1989 г. ги разпределиха в Благоевград за 3 години. Пращаха ги и в Разлог и по разни медицински пунктове по селата в региона. Там специализираха, ожениха се, родиха син, живееха на квартира и се оправяха сами с всичко. След разпределението се върнаха в София. Мъжът е прекрасен хирург в Пирогов, а тя работеше в болницата на Чирков, сега е при Иво Петров в Аджибадем. Еми не им се обърна пъпа, че бяха в провинцията и това не им попречи да добият специалност и опит, след което да се реализират подобаващо.

# 474
  • София
Други времена. Сега разликата между апаратура, възможности и т.н. е голяма.

Ме съм гледала интервюто, може ли линк?

# 475
Аз за пръв път чувам за болногледачи, не съм срещала нито в държавна, нито в частна, та да попитам, това различно ли е от санитар?

# 476
  • София
Моето впечатление е, че хората гледат САМО собствения си интерес. А като не ще, не ще, ок. Ама да не лъже, че искала да помага. Щото е само на думи май.

никой не е казал, че ще се помага безплатно или в ущърб на собственото добруване. откъде ви хрумват такива нелепици?

помага като лекува, а не като лекува безплатно или като задрасква личния си интерес.

щото лекуването не е като да зашиеш копче - трудно е, учи се дълго и сложно, не всеки го може. самият факт, че се наемаш да правиш това, е вече помощ.

# 477
Лошото е ,че се навъдиха много сестри с фалшиви дипломи след Ковида. Работили като доброволци в отделенията, понаучили това онова,  плащат си и хоп диплома. Това вече е опасно,ама дотам я докарахме....и по-зле ще става.

# 478
Аз за пръв път чувам за болногледачи, не съм срещала нито в държавна, нито в частна, та да попитам, това различно ли е от санитар?
Не сте чувала, защото си работят наравно със сестрите, както се написа по-горе. При нас имаше студент по медицина след завършен четвърти курс. След като си изкара летния стаж го назначиха за болногледач. Пациентите го приемаха като млад лекар. Обработваше рани, като слагаше конци, сваляше конци и дренове, правеше превръзки. Вземаше участие в подготовката и провеждането на кръвопреливане.  Поставянето на абокати и вземане на кръв не го притесняваха. Правеше кардиограми и се опитваше да ги разчита, ако нещо му правеше впечатление се консултираше със специалиста, когато дойде на консулт. Два, три пъти влиза в операционна.  Казваше,  че дори миенето и дезинфекцирането на ръце като е отработил там му е било полезно, както и да види положението на болния на операционна маса. Много организационни неща трябва да се отработят за да започне операционния екип да работи в синхрон. Много потенциал има/ше/ в този студент/ тогава/, отколкото в специализанта, където знаеше операцията и беше уморен след дежурството в спешно отделение.

# 479
Много отдавна има болногледачи и да нищо общо нямат със санитарите. На такива разчитах преди много години след тежка и животозастрашаваща операция. Те основно се грижат за болните в интензивните отделения, но и не само. И да предимно са студенти в горните курсове на МУ.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 16:01 от Fatalina

Общи условия

Активация на акаунт