Частни училища – информативно-дискусионна тема – 68

• 35 370
  • 448
  •   6
Отговори
# 405
Препоръчвам “Веда” за обучение с немски в София. Изключително професионални и иновативни.

# 406
  • София
Здравейте,

Интересувам се от актуални впечатления за СГ.

Как се чувстват децата там – ходят ли с желание, мотивирани ли са?

Оценките реални ли са и съответстват ли на знанията? (Този въпрос е предизвикан от мнение на един родител с две деца там, който твърди, че едното дете получава високи оценки, но реално не знае добре материалът).

Колко от обучението е на български и колко на английски?

Има ли усещане за елитаризъм/снобария сред децата или по-скоро атмосферата е спокойна и подкрепяща?

Също така – има ли реален шанс за дете, което все още не владее английски на разговорно ниво, да се премести там в 3-ти клас? Чудим се дали има смисъл да плащаме високата такса за кандидатстване или първо да наблегнем върху езика.

Рових доста във форумите, но информацията е оскъдна и разпиляна, затова ще съм благодарна за актуални мнения.

# 407
  • София
Наши познати, доста претенциозни, преместиха преди няколко години детето си от Св.Георги в кварталното им общинско училище. Детето беше 4-5 клас. Наскоро споделиха, че български и математика се учи много повече в общинското училище и че са доволни, че са преместили детето. Това в случай, че не ви е важен само английският.

# 408
  • София
Наши познати, доста претенциозни, преместиха преди няколко години детето си от Св.Георги в кварталното им общинско училище. Детето беше 4-5 клас. Наскоро споделиха, че български и математика се учи много повече в общинското училище и че са доволни, че са преместили детето. Това в случай, че не ви е важен само английският.

Това ли им беше основната причина да преместят детето, че не се учи достатъчно по тези предмети?

# 409
  • София

Това ли им беше основната причина да преместят детето, че не се учи достатъчно по тези предмети?

Това споделиха с нас. Не мога да знам на кого какво му е в главата. Таксата не им беше никакъв проблем. Детето беше там от ПУК и в началото се скъсваха да хвалят училището. Даже се учудих, когато ми казаха, че са се преместили.

# 410
  • София

Напълно нормално е това да е основната причина и всъщност тази причина е много важна. Децата английски научават и на уроци извън училище, но български и математика, ако се изпуска в училище няма никакъв шанс детето да има нормална оценка на матурите.
Така че, да. Напълно резонна причина би било това.

# 411
Защото клиенти бол. И все повече ще стават.
Щом имаш 3000 евро кв.м за Малинова долина, частното образование не ти е проблем.
Мани, пич, щом вече и от Льо Розе ще правят презентация в София...това е най-скъпото училище в света. В Швейцария се намира. Щом ще хвърлят ресурси да правят презентация тук, значи са сигурни, че ще има клиенти, а те не са на кьор Хасан фурната, направили са си сметката.
Ето:
https://www.skylines-bg.com/events/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b … ITX8aAvrREALw_wcB

# 412
Защото клиенти бол. И все повече ще стават.
Щом имаш 3000 евро кв.м за Малинова долина, частното образование не ти е проблем.
Мани, пич, щом вече и от Льо Розе ще правят презентация в София...това е най-скъпото училище в света. В Швейцария се намира. Щом ще хвърлят ресурси да правят презентация тук, значи са сигурни, че ще има клиенти, а те не са на кьор Хасан фурната, направили са си сметката.
Ето:
https://www.skylines-bg.com/events/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b … ITX8aAvrREALw_wcB

Наистина сме “уникална” държава. Познайте кой ще може да си позволи швейцарското школо.

# 413
Ами доста хора.

# 414
Навремето дъщерята на Надежда Михайлова учи за известен период във въпросното училище.

Синът ми беше това лято на курс в Итън - аз само го заведох и след две седмици си го прибрах. Бях впечатлена от мястото, дори само минавайки покрай сградите, но това е друг свят. Детето също беше очаровано и от мястото, и от курса и за догодина пак се е наканил да ходи.

# 415
  • в страната на чудесата
Аз имам познати които са заможни но не богати, чиито деца учат в бординг гимназии в Австрия и Швейцария. Явно не е непосилно. За мен това решение не стои не само заради парите, а най-вече не съм с убеждението, че детето ми трябва да расте извън семейната среда.

# 416
Аз не мога да разбера какви са предимствата. Чак толкова блестящо ли е образованието, което получават там? Съседите се бяха засилили да пращат второкласник в такова.

# 417
Страхотно е, ме българите могат да си позволят таксите, за мен не е възможно.
Boarding schools са странни за нашия манталитет, дундуркаме децата до близо 30 -годишна възраст.
Добрите страни, че се учат на адаптивност и самостоятелност, след 7 клас е ок, по-рано ми се вижда крайно.

# 418
Абсолютно убедена съм в предимствата на пансиона за 12+ годишните момчета. За момичетата не мога да кажа. Но тъй като добрите не са част от моя свят (дори финансово), изобщо не съм обмисляла такъв вариант. Може би в някой друг живот. В този само летни курсове, вероятно не всяко лято.

# 419
Аз не мога да разбера какви са предимствата. Чак толкова блестящо ли е образованието, което получават там? Съседите се бяха засилили да пращат второкласник в такова.

Според мен не е. Ако да кажем раздаваха пари, тогава границата е небето - колкото и да дават, все може и още. С образованието не е така. Особено средното, което е просто стъпало към висшето. И в този смисъл всяко училище, чиито ученици могат да се справят с приемните изпити и после с материала в топ университетите, е достатъчно добро. От там нататък се мери снобарията на родителите.
Е, за западнячетата има едно предимство - контактите, после така важни в политиката и бизнеса, ама нашенчета в тази политика едва ли. Нито в тези нива на бизнес.
А фактът, че ще си пратя детето на майната си, за мен решава всичко даже и без горните съображения. Това го казвам като родител на пораснало дете, излетяло от гнездото. Годинките, през които можете да гушкате, да водите за ръчичка и да изживявате, че имате дете, отлитат с космическа скорост. И при това положение да жертвам пет, седем или колко там години от това време за кой знае какво за мен е абсурд.

Общи условия

Активация на акаунт