Частни училища – информативно-дискусионна тема – 68

• 51 688
  • 752
  •   2
Отговори
# 480
Здравейте,
Дали други присъствали на отворените врати в ЧНУ "Архимед" биха споделили впечатления от текущия педагогически състав за ПУК/първи клас? Ако това е обсъждано в чата на ФБ групата, в момента е недостъпен или поне аз не мога да го видя. На мен, честно казано, нещата ми изглеждаха доста несериозно (на фона на претенциите на училището и таксата), с изключение на г-жата, която води в момента първи клас, която е опитен преподавател.

# 481
Здравейте,
Дали други присъствали на отворените врати в ЧНУ "Архимед" биха споделили впечатления от текущия педагогически състав за ПУК/първи клас? Ако това е обсъждано в чата на ФБ групата, в момента е недостъпен или поне аз не мога да го видя. На мен, честно казано, нещата ми изглеждаха доста несериозно (на фона на претенциите на училището и таксата), с изключение на г-жата, която води в момента първи клас, която е опитен преподавател.

Господина по музика много ми хареса и госпожата по танци и до там. Психоложката не я слуша главата, но това не е нещо ново. По АЕ миналата година преподаваха по системата Jolly Phonics, а тази година правят рязък завой по напълно друга система, мисля нещо по Оксфорд казаха. И тук пак не разбирам, нещо което е доказано че е много успешно за най-малките, защо го сменят?

# 482
В Частни учикища в София вижте.

# 483
При Архимед прави впечатление и рязкото покачване на учебната такса спрямо миналата година от 8000 евро и 9400 евро. Явно е, че тепърва ще трябва да се покриват разходите за новата сграда, но тази непридвидимост на таксите е повече от притеснителна.
На мен учител от ПЧМГ ми е казвал, че във връзка с новата сграда имат много разходи. Моето е 7 клас и ще кандидатства и в ПЧМГ, стипендия няма да спечели, също считам, че таксите ще са непредвидими за 5 г.

# 484
Здравейте,

Господина по музика много ми хареса и госпожата по танци и до там. Психоложката не я слуша главата, но това не е нещо ново. По АЕ миналата година преподаваха по системата Jolly Phonics, а тази година правят рязък завой по напълно друга система, мисля нещо по Оксфорд казаха. И тук пак не разбирам, нещо което е доказано че е много успешно за най-малките, защо го сменят?
Jolly Phonics използват за начално ограмотяване по АЕ и в Питагор. След това използват Oxford Discovery - също хубава система, според мен. Като се има предвид произхода на училището, вероятно ще е същата система.

# 485
Принципно, училището си струва най-вече 5-7 клас, може би и гимназията. Първо, най-добрите учители са в този етап, второ, най-силните и мотивирани деца.
Симеонов, ако имате предвид, той се пенсионира.

Ако е към моя отговор - говоря за учителите по математика в Питагор, не в ПЧМГ - там нямам наблюдения и опит. А г-н Симеонов продължава да преподава в СМГ Simple Smile

# 486
  • София
Замислям се обаче за друга дилема. Таксите за Света София и Архимед са почти еднакви /като включим и храната/, а в Света София имат доста добре сработен екип.

На сайта на Света София пише следното, което е с около 15% по-ниско от Архимед!
Храната си е включена и си имат собствена кухня, което е много по-добре от кетъринга,
който не е ясно кога, как и в какво състояние стига до децата.
Да не говорим, че ПЧМГ винаги са имали драма с храната, колкото и да не си го признават част от мамите!

Годишната такса от 8215 евро за обучение покрива всички разходи в рамките на учебния ден ( от 8:40 до 16:45 часа), свързани с:
 - учебния процес
 - допълнителните занимания, които училището предлага
 - учебници и учебни тетрадки
 - храна от собствена кухня – плодова закуска, обяд и следобедна закуска

Последна редакция: пт, 17 окт 2025, 11:59 от mitkomitashki

# 487
Принципно, училището си струва най-вече 5-7 клас, може би и гимназията. Първо, най-добрите учители са в този етап, второ, най-силните и мотивирани деца.
Симеонов, ако имате предвид, той се пенсионира.

Ако е към моя отговор - говоря за учителите по математика в Питагор, не в ПЧМГ - там нямам наблюдения и опит. А г-н Симеонов продължава да преподава в СМГ Simple Smile
А, не разбрах, извинявам се.

Видях, кой е напуснал. Жалко за училището, ако имаха някакъв резултат, то този човек го изнесе, доколкото аз разбрах. Но пък за човека може би е по-добре.

# 488
Аш, и четири да са, това в изцяло нов състав. Ако решат да вкарат и прием за 1ви - 4ти клас, бая народ ще им трябва. И с английския, спорт, всичките иновативни програми, трудно се прави голям и стабилен екип бързо... Нашите ще са опитните зайчета. Да, имат опит от преди години, но в съвсем друг мащаб. Не знам, не знам, следващите 3-4 години ще си проличи...

Какво значи "преди години"? Реално екипът на ПЧМГ направи Питагор и го управляваше до преди 2 години, когато остана собственост само на бизнесмена. Преди това се преместиха в сградата в Красна поляна и увеличиха приема - мисля 2021-ва. Т.е. риска от разширението между 2021-ва и 2023-та се управляваше от екипа на Влъчкова. След това училището остана изцяло при Кръстев и видяхме какво се случи. Wink
Не знам до колко сте осведомена, но целият екип от учители остана с Влъчкова или се върна при нея след 1-2 години с Кръстев. В Питагор от много ранен етап са с различни учители по предметите и те този екип го имат. Трябват им само няколко начални учители.

Не знам, не знам...

Тази нова сграда изисква приходите за финансирането ѝ. До сега ПЧМГ и старото Питагор можеха да си позволят по-ниски такси, заради наема. Години наред те бяха най-ниски на пазара, сравнено с по-добрите и супер популярни училища. Помните, че когато се преместиха под формата на Питагор в Красня поляна също вдигнаха по-рязко таксите на основното училище. Гимназията остана с ниски такси. Не е никак приятно увеличението, но личното ми мнение, е че не могат да си позволят да искат такси над флагмана на високите такси АК и ще гледат да са конкурентни на СС, Иззи, Томас Едисън. Винаги основните училища са се водили по увеличенията и размера на таксата на АК. Това са ми наблюденията от поне 12 години.

Последна редакция: пт, 17 окт 2025, 13:16 от Аncy

# 489
  • София
Аш, и четири да са, това в изцяло нов състав. Ако решат да вкарат и прием за 1ви - 4ти клас, бая народ ще им трябва. И с английския, спорт, всичките иновативни програми, трудно се прави голям и стабилен екип бързо... Нашите ще са опитните зайчета. Да, имат опит от преди години, но в съвсем друг мащаб. Не знам, не знам, следващите 3-4 години ще си проличи...
Сейчан, може да пробвате и в СС, ако имате съмнения за Архимед и търсите “академично” училище. Иначе ще Ви човърка, че нещо не е както трябва. Никой не може да даде гаранции на този етап с новото училище, а другото поне се е доказало Simple Smile

# 490
Голямото ми дете мина през СС и то е един от двата ни избора. Проблемът ми с него е, че пътят до там стана много дълъг с бусовете - над час в едната посока. Докато новата сграда на Архимед ще ми е по-удобна. Но пък при тях учебната програма е по-дълга - от 08:00 до 17:30 (90 мин повече от СС) и пак ще се прибираме по нощите Simple Smile

# 491
Питагор сега и договор с футболната школа на Каляри подписаха. Аз вече се обърках - те училище по математика или по физическо са?
По същата тема, има трансфер на учителя по физическо в посока Света София. Беше в Питагор от поне 4 години.

А преди 2-3 години дори охраната на Питагор се премести в ПЧМГ, а по стар български обичай, охраната и директора знаят наравно.

# 492
Това иди дойди, но разни афгани, араби, йорданци, венецуелци дето щели да подкрепят мат училище са много по-интересен избор.

# 493
По темата с футбулоа, аз пък го намирам за добра идея. Смятам, че е хубаво стимулират децата да спортуват професионално. Всички знаем, че спорта изгражда голям дисциплина, която никак няма да им навреди.

# 494
Това звучи малко, като рекламата на ПБ преди много години с тенис кортовете. А всъщност кортовете се ползваха от външни срещу заплащане. Децата в часовете по спорт не бяха пипали тенис топка. АХхаха

Последна редакция: пт, 17 окт 2025, 15:16 от Аncy

Общи условия

Активация на акаунт