Частни училища – информативно-дискусионна тема – 68

• 51 631
  • 752
  •   1
Отговори
# 600
И аз се колебая дали ще има време всичко да "слегне". Толкова голям обект, и така набързо. Е, няма да падне, ама с времето сигурно нещо ще се намества, напуква и прочие. Но до там да се докара. А за парцела, аз не знаех. Знам, че са спечелили търга. Сигурно е било оспорвано, но почтено. И тъй като е скъпо, ще бъдат увеличени таксите Simple Smile

# 601
  • София
Главболгарстрой се пише.

Къде точно го пише това?
Там има два строежа, като точно до новото училище на ПЧМГ има залепена сграда, която ще е на държавния СТЕМ център, който не е ясно за какво и дали ще се ползва, но буквално са го навряли в училището.
Отделно, Главбулгарстрой работят по съседния строеж на Родина Резидънс, на собственика на Булфарма! Там съм съгласен, че са Главбулгарстрой, но къде пише, че те строят сградата на училището?

Относно това кой строи новата сграда на ПЧМГ и Архимед, дали ще е с ограда, без ограда, с две огради, има си проект, има и строител и всичко. Не разбирам какво се обсъжда толкова, като е ясно Satisfied
Както се вижда, предвижда се проектът да приключи следващия август. Нанасянето трябва да стане за около месец.

Като цяло на този строеж се работи и уикенда! На навряния в него СТЕМ не толкова интензивно, да не ги обърка някой! Satisfied

Последна редакция: чт, 23 окт 2025, 08:56 от mitkomitashki

# 602
Скрит текст:
Къде точно го пише това?
Там има два строежа, като точно до новото училище на ПЧМГ има залепена сграда, която ще е на държавния СТЕМ център, който не е ясно за какво и дали ще се ползва, но буквално са го навряли в училището.
Отделно, Главбулгарстрой работят по съседния строеж на Родина Резидънс, на собственика на Булфарма! Там съм съгласен, че са Главбулгарстрой, но къде пише, че те строят сградата на училището?

Относно това кой строи новата сграда на ПЧМГ и Архимед, дали ще е с ограда, без ограда, с две огради, има си проект, има и строител и всичко. Не разбирам какво се обсъжда толкова, като е ясно Satisfied
Както се вижда, предвижда се проектът да приключи следващия август. Нанасянето трябва да стане за около месец.

Като цяло на този строеж се работи и уикенда! На навряния в него СТЕМ не толкова интензивно, да не ги обърка някой! Satisfied

Този чаршаф нямаше да го напишеш, ако беше чел с внимание. Но пак е хубаво, че се видя кой е строителя, за да се успокоят драмите най-после.

Главболгарстрой беше само пример. Не те строят сградата на ПЧМГ. Но го дадох, само да си представите идеята.

А за парцела, аз не знаех. Знам, че са спечелили търга. Сигурно е било оспорвано, но почтено. И тъй като е скъпо, ще бъдат увеличени таксите Simple Smile

Търг обявиха след като в кадастъра вече беше записано това, което посочих. И едно от условията в процедурата беше: "Съгласно  документацията за участие, допустими кандидати по процедурата са училища с валидна и действаща регистрация по Закона за предучилищното и училищното образование и извършващи училищна дейност в гимназиален етап на обучение в областта на SТЕМ дисциплини за период от минимум 5 години преди участието в конкурса, който беше обявен публично на 14.05.2024 г." Wink Иззи е с регистрация от 16.01.2025 г.
Пускам линка, че вътре има данни за строежа.
https://sofiatech.bg/news/sofiya-teh-park-ad-provede-publichna-p … ne-na-uchilishte/

Последна редакция: чт, 23 окт 2025, 09:44 от Аncy

# 603
Интересно, че не са разширили държавно училище там.

# 604
  • София
На всички е ясно как се пишат изискванията към кандидатите в такъв тип тръжни процедури.

Много е готино това с детската градина със STEM дисциплини, направо предизвиква умиление в мен - сега ще се излюпят едни малки сладки генийчета още с памперси. Нали трябва да са подготвени за изпита в пети клас 🤣
"Не по-малко от 50% от площите в сградата ще следва да са предназначени за училище от гимназиален етап на обучение, регистрирано съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, и с образователни предмети в една или повече STEM дисциплини, като е допустимо част от площите да се използват и за дейности като детска градина, начален и прогимназиален етап на образователната степен със същата насоченост".[/i]

# 605
  • София

Кое е това училище?

# 606
Абе на всички е ясно. То и евреите не постъпиха никак честно. При условие, че имат също харизан парцел(без търг или конкурс) от общината, който седеше буренясал сигурно 4-5 години без да направят нищо по строежа...решиха да изгонят ПЧМГ от Руски паметник, при действащ договор за наем, че да си разширят училището.

Между другото строежа на евреите на Д. Петков е почнал, или поне изкопаха дупката.

# 607

Кое е това училище?
СМГ, НПМГ, ТУЕС, Джон Атанасов
Със сигурност са по-стем от ПЧМГ, а и МГ-тата се пръскат по шевовете. Да не говорим, че за град 12-13 хиляди на випуск е просто смешно 200 деца да имат достъп до задълбочено изучаване на математика в държавния сектор.
(Просто си разсъждавам за процедурите и далновидността на тия дето си ги избираме да (не) взимат стратегически решения)

# 608
  • София
ТУЕС също е много вероятно да имат нова сграда в София Тех Парк.

Цитат
Министерството на иновациите и растежа заедно с Министерството на образованието и науката (МОН) и Министерството на отбраната (МО) работим усилено и се надявам колкото е възможно по-скоро да отворим нов корпус на Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) в София тех парк.

# 609

СМГ, НПМГ, ТУЕС, Джон Атанасов
Със сигурност са по-стем от ПЧМГ, а и МГ-тата се пръскат по шевовете. Да не говорим, че за град 12-13 хиляди на випуск е просто смешно 200 деца да имат достъп до задълбочено изучаване на математика в държавния сектор.
(Просто си разсъждавам за процедурите и далновидността на тия дето си ги избираме да (не) взимат стратегически решения)

Кое от тези училища е БЕЗ собствена сграда и е под заплаха да бъде закрито поради това? Аз бих се насочила да ровя за "справедливост и честност" към казуса на евреите и парцела на Д. Петков, а не към ПЧМГ. Wink Там един бивш заместник - кмет и бивш заместник - министър им хариза този парцел без каквато и да е било тръжна или конкурсна процедура. А детето му дали да ви казвам къде учи или сами ще се сетите?

# 610
Не ме разбирайте погрешно, аз не съм против ПЧМГ, напротив.

# 611
  • София
А какво става със сегашната сграда на ТУЕС? Отвън и отвътре прясно реновирана, но не се ползва, изглежда напусната, дворът е покъртително зле, същевременно се осветява и посред бял ден.

# 612
  • София
Нещо май фирмата изпълнител на ремонта си е оставила ръцете и директорът на Туес отказва да приеме ремонтните дейности, изпълнени по този начин.

# 613
МИНстрой изобщо не са по-лоши от Главболгарстрой.
А на въпроса какво ще прави държавния СТЕМ център - ще прибира парите от проектите, много ясно. Сега не е по-различно, нали има пак такъв център в Банкя, който не е СТЕм обаче.

# 614
Между другото строежа на евреите на Д. Петков е почнал, или поне изкопаха дупката.
]

А те на две места ли ще се помещават. Защо им е сградата на Руски?

Но така или иначе тя е малка за ПЧМГ + Архимед, а и е леко позападнала.

Общи условия

Активация на акаунт