Ще ти напиша моята гледна точка. Като аз съм на 32, родителите ми са родени в периода 1956-1961, баба ми, с която съм общувала 1942. Животът ги е карал да имат финансова култура. Наложило им се е. Заплатите и на нашите, и на баба ми не са били за завиждане. Баба ми се е оженила много млада, трябвало е да си строят къща, през това време с бебе са живели по квартири, в къщата на други хора, където са имали стая. Въобще това не е единична история на моето семейство, а история на много българи в тоя момент. Майка ми е учила средно в друг град, сама на квартира и ми е казвала, че й е било много трудно, защото баба ми не е имала почти никаква финансова възможност да й праща джобни.
Научавали са се с минимален бюджет да разпределят перата - храна, разходи по къщи и т.н.
Сега разполагаме с много повече и възможности, и избор. Виждам, че говорите за задлъжнялост, статистически е така.
Също така за последните 100 години населението се е замогнало в сравнение с преди. Натрупало се е и богатство в семействата, за един къща на село, за друг нива, за трети апартамент. Има хора, които не се нуждаят от основно жилище, за да живеят в него, защото имат такова.
Има възможности за обучение в чужбина, емиграция, печелене на пари от бизнес, несравними със заплата.