Какво значи достойна заплата?

• 14 756
  • 526
  •   1
Отговори
# 180
Наваксах изчитайки няколко страници наведнъж.
По отношение че хората нямат финансова култура - всеки си мисли че може да "си прави сметката" но далеч не всеки може. Абсолютно съгласна и да - във всички страни е така.

По отношение на това, че се харчи неадекватно на приходите обаче има и един допълнителен аспект - приоритети.
Както за купуване на предмети и услуги - така и за организация на свободното време.
Не ви ли се е случвало многократно, като разказвате на някого какво сте правили да ви пита - Абе как намираш време за такива неща!?  (а си мисли - "за такива глупости"). 
Ако му върнете въпроса - добре де ти какво правиш по уикендите (и/или отпуските) - ще ти каже един ред неща които за теб са излишни/безинтересни/безмислени.

Аналогично и с покупките. И аз не споделям приведените примери с много скъпа чанта, телефон и т.н. обаче пък съм сигурна, че нещата за които аз харча -- за много хора са глупости и "пари на вятъра".

Ботъм лайн: хората имат различни интереси и трябва всички да сме по-толерантни към различните от нашите интереси.

# 181
  • София
Да, лични са, разбира се. Просто отбелязвам, че вече се е превърнало в тренд и това. Да не говорим, че спят в много долни airbnb-та, ядат консерви, но са спестили за една вечер да се снимат на някое хубаво място и в модерен ресторант. За мен това също е разминаване между възможности и лайфстайл. И трансакционна култура, която гълта много пари във всичките си направления.

# 182
Ми щом за вас купуването на скъпи неща не е глупост, а е наложително, не се оплаквайте, че нямате пари или че ви е ниска заплатата.

# 183
, Най- напред е важно, кой къде е във векторното развитие.
Естествено, че младо семейство ( или дори гаджета), ще са на различни  харчове от моите- с две 18 годишни кокони, или пък от млади родители с деца в градинска възраст.
И различни  приоритети имаме, и различни възможности,  че и различни идеи за изкарване на свободното време.

# 184
  • Out of the Mix
Ми щом за вас купуването на скъпи неща не е глупост, а е наложително, не се оплаквайте, че нямате пари или че ви е ниска заплатата.

Дефинирай "скъпи неща", че е много относително.

С някои неща не е удачно да се прави компромис, с други - няма нужда от изхвърляне.

Не е до налични пари, можене, или не можене да си позволиш, а приоритети, начин на мислене, финансова култура, потребителски профил, ако щеш, бих казал и психика.

Примерно аз не подлежа на никаква манипулация, имам си виждания за всяко нещо, и знам какво правя и защо, информирано, в съчетание с вкусове и предпочитания.

Последна редакция: сб, 24 май 2025, 00:11 от Revoker

# 185
Хубаво е да сте били бедни на някой етап в живота, така най-добре се учите каква стойност имат парите.

# 186
Има една порода, за която всичко, което не е (за) пиене, ядене и може би секс - в точно този ред - е глупост. Както и търси въпросните неща на промоция.  Много неприятни същества са и да си в домакинство с тях те спъва ама в най-буквалния смисъл. Ама пък си мислят, че му разбират на това с парите, защото не харчат за глупости.

# 187
Точно Нарци. Един такъв съсед ми смяташе колко пари давам за форнети за дъщеря си сутрин (около лев, защото тя не хапва повече от три, нали е дама, не иска да преяжда). Колко по-евтино щяло да ми излезе да й опека от бутер тесто. Напразно обяснявам, че от бутер тестото няма как да направя точно три, защото другите няма какво да ги правя после и че тока дето ще изхарча да опека такова малко количество ще е повече, не той щял да ми покаже как да разделя тестото на такива малки части и прочие. Представям си да ти е в къщата.

# 188
  • София
Не, но всичко извън ядене, подслон и грижа за здравето е бонус.
И следва да се разглежда като такова по пирамидата и да се нагласяват "нужди" и "желания" според текущия доход.
Т.е. ако останеш без работа или по друга причина ти се намалят доходите, не следва да си купиш чанта и да продължиш да вечеряш навън, а пък да страдат базисните нужди. Да не си платиш тока, но да отидеш на екскурзия. Да си вземеш от най- евтините кренвирши, за да можеш в петък да "избухваш". Да не си смениш гумите, с които излизаш на пътя и застрашаваш и своя и чуждия живот, но си взимаш най- новия айфон. И така нататък. И любимото ми - отиваш на почивка с барчета, барчета хотели, когато си уволнен или съкратен. Под предлог да се възстановиш и да си починеш... Почивай си горе в планината и си събери мислите. Коктейлите няма да ти променят светогледа. И като свършат парите и/или борсата, а още не си си намериш работа, почваш да обикаляш познатите за заеми. Хора, които нямат достатъчно доход, изпитват някаква необяснима неприязън към това да трябва да се посвият малко.
Приоритетите на много хора за мен са тотално сбъркани.

# 189
  • Melmak
Точно Нарци. Един такъв съсед ми смяташе колко пари давам за форнети за дъщеря си сутрин (около лев, защото тя не хапва повече от три, нали е дама, не иска да преяжда). Колко по-евтино щяло да ми излезе да й опека от бутер тесто. Напразно обяснявам, че от бутер тестото няма как да направя точно три, защото другите няма какво да ги правя после и че тока дето ще изхарча да опека такова малко количество ще е повече, не той щял да ми покаже как да разделя тестото на такива малки части и прочие. Представям си да ти е в къщата.

Оооох, боже, тоя човек няма ли си друга работа. Сериозно… къде седнал да гледа колко са джобните на детето и да му смята яденето! Изумявам се, имам чувство, че хората живеят да правят чужда сметка! По логиката на тоя да не сядаме да ядем на ресторант, понеже нали.. вкъщи ще излезе по-евтино, пък рецепти в днешно време да искаш…

Кеч, за пътуванията с консервите и стискането на душата, има и такива хора. Аз обичам да пътувам бюджетно, но не мизерно. Не ми пука много, че се возя с нискотарифна компания в Европа, намирала съм airbnb на супер локации и цени, най-вече ако не е топ сезон. На мен ми харесва да си правя сама организацията и спахме в Бари за 95 лв на нощ, без изобщо да е мизерно, споделено или гадно. То в Ахтопол сигурно е по-скъпо. Споменавам го, защото горе засегнахме Ахтопол, а аз не го подценявам, даже Делфин винаги ми е харесвал.

Обаче си има една порода хора, които просто са мизерни без значение колко пари взимат. Ей, така даже чуждата сметка ще правят за 1 лв като съседа на Лятно време.

# 190
  • София /Абсурдистан
Всичко е въпрос на приоритети. За мен е глупост да дадеш пари колкото за една кола за айфон, но за един тийн явно не е. Снобарията винаги ми е била чужда, данък обществено мнение не плащам, но за много хора явно не е така.

# 191
  • София
Не е само снобария. Като цяло масите не се манипулират толкова трудно. Все пак целият маркетинг лежи на това. За мен е мит, че той отговаря на нуждите на хората, в днешно време определено залага предлагане и вменява нужди.
Revoker горе написа нещо, с което се отъждествявам (дойде и този миг, хахаха)
И Свети Петър да дойде да ми обясни, че имам нужда от нещо, всички хора около мен да примират по нещо, ако не го смятам за качествено или не ми харесва, камо ли ако го смятам за надценено, никога няма да го купя.

# 192
  • София
Най-яркият показател е най-потребяващата група. А тя е...
Родителите на бебета и малки деца.
Добре че го надживях тоя период!

# 193
Достойна заплата за живеене за мен е да отиваш в супера и да си пазариш без да гледаш цени и промоции, да си плащаш сметките, обслужваш автомобила, както и да поемаш разходите за детето без проблем - спорт, занимални, храна на училище, дрехи, книги. И евентуално нещичко да остава да се заделя за почивка или по-голям разход.
И за мен всеки работещ би трябвало да може да посреща тези нужди, но към днешна дата е изключително трудно.
Сега сме с доста по-високи заплати от времето на ковид, но тогава бяхме в пъти по-богати и тези нужди се покриваха без проблем. Няма да забравя как пълних целия багажик на колата с хранителни продукти за 150 лв, а сега всички знаем, че макс 2 чантички да напълниш с тези пари.

# 194
  • София
Понеже вече поне 3,4-ма човека го споменаха - верно ли отъждествявате негледането на цените с достойната заплата?
И верно ли, като имате пари, не гледате цените? Grinning

Общи условия

Активация на акаунт