Какво значи достойна заплата?

• 14 758
  • 526
  •   1
Отговори
# 195
  • Out of the Mix
Не съм съгласен.
Аз сега съм по-богат.

Заплатите масово сега са 2х.

Всички стоки и услуги не са поскъпнали 2х.
Някои с 20-30% ефективно.

По сектори, примерно в строителството, ремонти, да от 2021-2024 всичко е 2х.

Заради войната, климата и други фактори, суша, и т.н., примерно гръцкият зехтин наистина поскъпна със 100%.
Но пак хващам промоции винаги някъде, и взимам изгодно.

Последно забелязвам кафето поскъпна.

Цени гледам дотолкова, доколкото като съм в магазина, това за което съм там колко е, и просто сравнявам, не че няма да купя.

Но от промоции не се "притеснявам".
Знам колко струват нещата, които консумирам, знам повсеместната спекула, и не ме клатят доколкото може.

Втори пример - на пазара от 3-5 дни тръгнаха черешите.
Разбира се, това са някакви първи, и не са познали, че ще им дам 12-14 лв. за кило.
Чакам 2-3 седмици, и към средата на юни вече масово, като има всякакви (едрата хрупкава хрущялка само консумирам и търся), тогава ще купувам, при нормализиране на цената.

Сега се ядат основно ягоди, 5-6 лв за кг. е нормалната цена в момента, другото е спекула; тръгнаха кайсиите, все още няма от най-хубавите, чат-пат някоя ябълка.

Доматите са си все на 3.00 - 3.50 лв. розов от най - хубавия.

Всичко друго е спекула, цена, която не плащам, пък нека имам пари, и да мога да си позволя.

Последна редакция: сб, 24 май 2025, 16:32 от Revoker

# 196
Домат розов върви около 6-7 лева / кг повсеместно при нас. Не на всякъде е хубав, но навсякъде е вносен. Ягодите са около 10 лева/кг родно производство. Черешите 20+ лв/ кг. Искам да купя червени чушки да сготвя, но са 6,50-7 лева/ кг, при това не ми харесват като форма - дълги и тесни. Една просто леща е около 5,50-6 лева /кг, а доста се консумира у дома. Литър прясно мляко, от двете марки, които пие детето (друго не иска) е около 3,80. Хлябът, който миналата година купувах за около 1,89 бавно и полека стигна 2,39 бройката. Говоря за точно конкретен хляб като марка и разфасовка... Кайма смес 60:40 купувам на 15 лева за килограм, кг свинско месо е около 10-11 лева и не говоря за пържоли... Абе едно глупаво сладко е около 5-7 лева / бурканче от 380 грама...
Заплатата ми тази година е около -30% (минус трийсет процента) спрямо миналата, на есен ще е по-висока... Определено от септември-октомври 2024 ми е много по-трудно финансово спрямо 2023-2024.

# 197
Тази година няма да има евтини череши. Зимата беше топла и застудя, когато много от овошките бяха цъфнали, сред тях и черешите, и цветовете изпопадаха. Почти нищо няма по нашите череши.

И явно в София е по-евтино, отколкото в провинцията, защото при нас под 4 лева домати няма.

# 198
Понеже вече поне 3,4-ма човека го споменаха - верно ли отъждествявате негледането на цените с достойната заплата?
И верно ли, като имате пари, не гледате цените? Grinning

Аз казах за себе си - да.  Цял живот от дете влизам в магазина и взимам каквото искам да взема, но имаше един много тегав период, в който 1 година не бяхме добре с финансите и тогава започнах да гледам цените, да си правя сметката какво наистина ми трябва за ядене и какво мога да пропусна да купя. Да, човек може и да мине без сладолед, без шам фъстък, без филе Елена и масово хората си правят сметка без какво могат да минат и какво е наистина наложително.С Достойното заплащане би следвало в супермаркета поне да не се напрягаш и да смяташ ..

# 199
  • Out of the Mix
Масово на хората им изтичат пари за щяло и нещяло, не си правят сметка, като се позамогнат малко, още повече, живеят за мига.

А овъртолят ли се в спиралата на кредитите, заемите и другите "хубавини", и най-високоплатени специалисти да са, пак на 30-то число може да си броят стотинките.

Нищо да не им оствава настрана, за спестявания, буфери, какво остава инвестиции, дума не може да става.

И обратно - при адекватна "потребителска кошница", да живееш в пъти по - спокойно от твой "peer" , въпреки че той на книга и "по фиш" може да взима два, три пъти повече от теб.

Аз съм с такова мислене, че светът да се срине, пари трябва да имам.

Защото утре, като се наложи нещо, каквото и да е, си заникъде.
Спокойствието да имаш нещо в банката за мен е задължително.

# 200
Преди майчинството не съм гледала цените, ако нещо конкретно ми трябва. Ако просто разглеждам продукти и се чудя какво още да купя, то ги гледам. Откакто съм майчинство, особено втората година всички цени гледам, даже чакам промоциите, иначе не купувам. 😅

# 201
Аз винаги гледам цените, мисля че това е по-скоро навик и колкото и пари да взимам, винаги ще гледам и сравнявам с цел да взема най-доброто съотношение цена-качество, макар че в някои случаи бих могла да си позволя най-скъпото. Отдавна вече най-скъпото не е най-хубаво и има много надценени неща на пазара - храни, дрехи, козметика, техника.

# 202
Масово на хората им изтичат пари за щяло и нещяло, не си правят сметка
И реват, че заплатата им не била достойна.
П.с. Винаги гледам цената. Дори и да е чисто информативно.

# 203
Ненормално ми се вижда да не се гледа цената

# 204
Добре, де, ясно е че под "не гледам цената" се има предвид, че човекът не купува най-евтиния артикул, понеже не може да си позволи по-скъпия и качествен. И да, за огромно съжаление, почти винаги най-ниската цена, означава най-ниско качество.
И какво значи за щяло и нещяло? Качествената храна е скъпа и това е едно много голямо перо от дохода на четиричленно семейство с деца в тийнейджърска възраст.

# 205
Качествената храна е скъпа, но пак има доста случаи в които най-скъпото далеч не е най-хубаво. Например, млечните продукти на Маджаров са доста скъпи, а качеството им е много по-ниско от това на други, по-евтини и доста по-неизвестни марки. Литър домашно мляко го купувам на 2.50, в магазина е към 3-3.50. От Вивенда съм купувала телешко, което струва тройно колкото това от местна месарница, но качеството му не е тройно по-високо, даже направо си е същото. Сякаш плащаш за опаковка и реклама, не за качество. За мен тази разлика е пари хвърлени на вятъра.

# 206
По-ниската цена не винаги означава по-лошо качество. Това всеки може да го каже А) за продукти от които професионално разбира и Б) ако е пробвал и сравнявал достатъчно като потребител.  

Най-ниската цена понякога е най-доброто решение, защото качеството визуално е приемливо. Ще се счупи/развали/скъса, по-бързо, но какво от това.  Защо да взема скъпо и да му треперя някой (или аз) да не го изтърве/счупи/оцапа/седне отгоре/изгуби и да ми изкара примерно 5 години за 200 лева, когато мога да вземам (при това различно изглеждащи) евтини предмети всеки издържащ по две години и струващ 60 лева.  Не искам да споделям лични примери, но вярвайте ми - имам не един и не два.

# 207
Въпросът,  е че не се избира най-евтиния продукт и не се обикаля да се купи конкретен артикул с петдесет стотинки по-евтино.
А Вивенда е друг клас магазин, там се плаща за престиж. Има хора, на които им е важно.

# 208
Понеже вече поне 3,4-ма човека го споменаха - верно ли отъждествявате негледането на цените с достойната заплата?
И верно ли, като имате пари, не гледате цените? Grinning

В този контекст изразът  "Да не гледаш цените", автора има предвид не буквално. Когато човек е беден знае всичко КОЛКО ТОЧНО струва. От необходимост. Защото не може да си позволи да превиши и с лев. Да не гледаш цените, означава когато ти се яде стока НЕ от първа необходимост като синьо сирене или авокадо, "да не гледаш колко струва", а да си го закупиш. Защото можеш и защото ти е приятно. Това не означава да не си правиш сметката. Да пазариш безразсъдно. Идеята е да не те тревожи стойността на стоката.

Ако и това не разбираш, може да се радваш.

# 209
  • София
Синьото сирене е колкото бялото вече. Или по- точно бялото е колкото синьото. Joy

Аз съм от хората, които знаят цените на всичко. И кога са промоциите. Независимо в какви периоди на живота си съм.
Просто различен манталитет, който съм придобила, предполагам, с пребиваването си извън България. Там видях много хора с наистина възможности (не не заплата), които си правят сметката за всяко евро и в това няма нищо лошо. Само българинът от комплекси иска да се разполага като Шехерезада.

Общи условия

Активация на акаунт