Какво значи достойна заплата?

• 14 789
  • 526
  •   1
Отговори
# 210
Всеки има различни приоритети.
За мен ниската цена е компромис, в моменти на криза, понижени доходи и пр.
Доказано е ,че евтиното излиза скъпо и компромиси с качеството на продукти не правя.
Предпочитам 1 на цената на 3 по- ниско качество, което ще си оправдае цената в годините.

# 211
Да не гледаш цените, означава когато ти се яде стока НЕ от първа необходимост като синьо сирене или авокадо, "да не гледаш колко струва"
Не означава това. Ако ми се яде синьо сирене ще си избера това което мога да вместя в текущото си финансово състояние, а не да взема първото ми попаднало.
И това важи за всяка една покупка на храни
Предпочитам 1 на цената на 3 по- ниско качество, което ще си оправдае цената в годините
Няма такъв вариант. Или поне съм убеден, че не можеш да дадеш разумен пример.

# 212
Айде още един от втренчване в дървото не вижда гората.  Simple Smile

# 213
Елементарен пример с обувки ти давам веднага. Качествена марка ( дори не и толкова скъпа) нося по 5 години.
Няма разлепване, увисване на кожа, и променяне на форма и вид. Като си купуваш всяка година  евтини обувки какъв е смисъла?
И с всяка дреха е така.

# 214
  • София

Звучи странно и смешно, на български нямаме такъв идиом.

# 215
Да не гледаш цените, означава когато ти се яде стока НЕ от първа необходимост като синьо сирене или авокадо, "да не гледаш колко струва"
Не означава това. Ако ми се яде синьо сирене ще си избера това което мога да вместя в текущото си финансово състояние, а не да взема първото ми попаднало.
И това важи за всяка една покупка на храни
Предпочитам 1 на цената на 3 по- ниско качество, което ще си оправдае цената в годините
Няма такъв вариант. Или поне съм убеден, че не можеш да дадеш разумен пример.
Ама хич не можете да четете с разбиране ! Няколко пъти се уточни какво значи да не гледаш цената. Като имаш пари и ти се дояжда сьомга, синьо сирене или каквото е там и си го купуваш. Като нямаш пари не ти е до сьомга за 15 лв за 1 ядене, купуваш леща. И респективно и за 13 лв да я намериш и за 10 лв пак ти е много за едно ядене.

# 216
Цената винаги гледаме, ама стигнеш ли да пестиш от ядене, значи не получаваш достойна заплата.
В тая държава , най- ощетени  по тоя параграф са пенсионерите.
Работиш 40 години и после кило кремвирши не можеш да си купиш.
Това е трагичното.

# 217
  • София
Като видя сьомга и не е на намаление (през седмица е), не си взимам, а чакам намаление, защото смятам, че е надценена и цената ѝ се върти около тази на промоция.

# 218
Елементарен пример с обувки ти давам веднага
Един чифт или 5 различни носиш за 5 години?
Кое не виждам, не разбрах
Като нямаш пари не ти е до сьомга за 15 лв за 1 ядене, купуваш леща.
Сьомгата струва 15 лв ако е на промоция.  Аквакултура. Хубавата сьомга е от 45 лева нагоре.
Та какво каза за четенето с разбиране?

# 219

Звучи странно и смешно, на български нямаме такъв идиом.

Означава да не си запетайкаджийка, на български Simple Smile Но е по-грубо Simple Smile

# 220
Елементарен пример с обувки ти давам веднага. Качествена марка ( дори не и толкова скъпа) нося по 5 години.
Няма разлепване, увисване на кожа, и променяне на форма и вид. Като си купуваш всяка година  евтини обувки какъв е смисъла?
И с всяка дреха е така.

За съжаление това работи, ако все пак имаш някакви средства. Човек, който трудно си покрива сметките, едва ли има такъв избор.

# 221
  • София
Знам какво означава, просто смятам превеждането на английски идиоми за лексикална немощ.

Четейки коментарите, добивам представа, че много хора просто не желаят, не умеят и им бърка яко в джигера да се ограничават. А средностатистическият човек винаги от нещо се ограничава, няма как. За мен е част от финансовата култура, да, и няма общо с достойно или не заплащане.
Освен това се прокрадва една импулсивност и желание нуждите да бъдат задоволени тук и сега, което по принцип е присъщо на деца в ранна детска възраст.

# 222
Човек, който трудно си покрива сметките, едва ли има такъв избор.
Това не е избор. Вероятно разказва играта на 10 чифта обувки за 5 години което е приемливо но има едни които оцеляват за целият период.
Проста сметка - вместо 10 за пет може да ползва 15 за пет

# 223
И с всяка дреха е така.

За съжаление това работи, ако все пак имаш някакви средства. Човек, който трудно си покрива сметките, едва ли има такъв избор.

Да мислех да ѝ напиша за теорията на ботушите на Пратчет...
„Вземете ботушите, например. Ваймс печели 38 долара месечно с надбавките. Един чифт наистина добри кожени ботуши струват 50 долара. Но чифт достъпни ботуши, които са горе-долу добре за един или два сезона и след това картона поддава и почват да пропускат, струват около десет долара. Точно такива ботуши винаги си купуваше Ваймс и ги носеше, докато подметките станат толкова тънки, че можеше да познае къде се намира в мъглива нощ само по усещането на паважа. Човек, който може да си позволи да отдели петдесет долара има ботуши, които ще държат краката му сухи и след десет години, докато този, който може да си позволи само евтини обувки, ще е похарчил общо сто долара за ботуши за същия период, като освен това краката му ще са мокри.”

# 224
Елементарен пример с обувки ти давам веднага
Един чифт или 5 различни носиш за 5 години?
Кое не виждам, не разбрах
Като нямаш пари не ти е до сьомга за 15 лв за 1 ядене, купуваш леща.
Сьомгата струва 15 лв ако е на промоция.  Аквакултура. Хубавата сьомга е от 45 лева нагоре.
Та какво каза за четенето с разбиране?

Надежда всяка тука оставете…

Ми тази от 45 лв/ кг за 1 ядене ми идва 15 лв.
И като ми се дояде сьомга във вторник искам да я взема във вторник, не да следя цените в кой магазин е на промоция, в кой ден и кога я пускат преди разваляне с 50 % отстъпка.

Общи условия

Активация на акаунт